Автор Тема: Супи  (Прочетена 434874 пъти)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Супи
« Отговор #120 -: 15 Май 2008, 20:12:54 »
Бульон от пиле с галушки

Искам да Ви представя една приятна и нетрадиционна добавка за супи и бульони
Галушки от грис, като добавка към бульони

1/2 пиле
2 моркова
2 стръка пресен лук или средна глава стар лук
3 картофа
Листа целина, магданоз
Сол и черен пипер на вкус

За Галушките:
1 яйце
10 чаени лъжички грис
Масло колкото орех
Щипка сол

Пилето се слага да се вари. Посолява се. Като се отстрани пяната се добавят
нарязаните зеленчуци. Когато месото и зеленчуците са готови, се правят
галушките.
В неголям съд се разбива яйцето. Добавя се щипка сол и се налива течно, но
хладко масло. На струйка се изсипва постепенно количеството грис. Разбърква се
добре. Поставя се съда със сместа в хладилник, за да стегне маслото.
С малка лъжичка се загребва от сместа и се пуска внимателно във врящия бульон.
Готовите галушки изплуват отгоре и значително са увеличили обема си. Оставят
се да врат около 7-8 минути.
Накрая готовия бульон се поръсва с черен пипер и нарязаните листа от целина и
магданоз.

Когато е поставено много грис, галушките падат на дъното, не увеличават обема
си и са твърди.



Рецептата за бульон е традиционна. Може да се изпълни с телешко месо.
 

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Супи
« Отговор #121 -: 15 Май 2008, 20:50:00 »
Искам да Ви представя една приятна и нетрадиционна добавка за супи и бульони
Галушки от грис, като добавка към бульони

Чудесно, :clapping: само с една добавка  - галушките са руска традиционна притурка към всякакви бистри супи и консомета.  Аз много ги уважавам.  :thumbup:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Супи
« Отговор #122 -: 15 Май 2008, 23:00:33 »
Жоро, така е. Аз ги зная от моята леля, а тя от унгарка. Има унгарски десерт "Шамлой галушка". В руските сайтове ги има като Кльоцки. Струва ми се, че така се наричат и на чешки. Но не съм експерт.
Важното е, че са вкусни и са нещо различно. 

marabu

  • Гост
Re: Супи
« Отговор #123 -: 15 Май 2008, 23:33:01 »
галушките са украински клецки за супи  :smile1:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Супи
« Отговор #124 -: 16 Май 2008, 08:41:52 »
Добро утро....галушките са ми спомен от детството,бабами ги е правила....но по принцип галушките са блюдо от

източно- европейската кухня на такива страни като Полша,Унгария,Словакия,Чехия и Украина...В Украина дори има

памятник на Галушката... ;D..
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Супи
« Отговор #125 -: 16 Май 2008, 09:58:52 »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Супи
« Отговор #126 -: 20 Май 2008, 23:40:35 »
Супа топчета с тиквички (цукини) и дивисил

3а 2 порции:
100гр. кайма
1с.л галета
няколко стръкчета див чесън
1 яйце
50гр. пшеничено нишесте
100гр. тиквичка (цукини)
1 кубче зеленчуков бульон
сол, чубрица
връзка дивисил
50мл. течна неовкусена сметана

Объркват се каймата, белтък от яйцето (жълтъкът остава за застройка), сол, малко чубрица, нарязаният на ситно див чесън и галетата. Оформят се топчета, които се овалват в нишестето. Бульонът се пуска в литър вода, когато заври се добавят топчетата и нарязаната на ситно или на ренде тиквичка. Малко по-късно (почти преди застройката) се добавя и дивисилът - също на ситно. Жълтъкът, сметаната, остатъкът от нишестето, сол на вкус се разбъркват с малко вода, добавя се малко течност и от супата, след което тя се застройва с бъркане - котлонът е изключен, но тенджерата със супата се оставя още малко отгоре му.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Супи
« Отговор #127 -: 21 Май 2008, 00:06:59 »
 :offtopic: по това време на годината почти винаги слагам в супите тиквичка - избирам съвсем малки и режа на дребни кубчета. И щото мойте не ядат, казвам, че това е картоф и ги убеждавам  :smile1:

Но пък са много вкусни на супа, както с меса, така и само тиквички със зеленчуци  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Супи
« Отговор #128 -: 21 Май 2008, 08:08:57 »
И щото мойте не ядат, казвам, че това е картоф и ги убеждавам  :smile1:



:offtopic: Пепи, а те не четат ли тука :P или да им се обаждам ;D

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Супи
« Отговор #129 -: 21 Май 2008, 08:17:59 »
И щото мойте не ядат, казвам, че това е картоф и ги убеждавам  :smile1:



:offtopic: Пепи, а те не четат ли тука :P или да им се обаждам ;D

:offtopic: :offtopic: :offtopic: предпочитат да ядат   :P  :telephone: :triniti:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: Супи
« Отговор #130 -: 22 Май 2008, 15:02:05 »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Супи
« Отговор #131 -: 25 Май 2008, 14:32:31 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Супи
« Отговор #132 -: 09 Юни 2008, 11:31:47 »
Супа от зелен фасул и зелени джанки

11/2 л. вода
2 шепи зелен фасул
1 шепа зелени джанки
2 стръка пресен лук
1 малък морков
1 средно голям домат
Копър и магданоз
Сол и черен пипер на вкус

Зеленият фасул се почиства, измива и нарязва на малки парченца. Пуска се във
врящата вода. Добавят се нарязаните на ситно зелен лук и морков. Когато фасулът
е омекнал се добавят зелените джанки, като може да са с костилките. Посолява се
и се добавя доматът нарязан на ситно или настърган. След като зеленчуците
окончателно омекват супата се подправя със сол , черен пипер и се оставя да
кипне за около 1 минута. Дърпа се от котлона и се добавят зелените подправки.
Супата се сервира задължително студена.

Тази супа е без мазнина и е идеална за горещите дни. Мазнината разваля нейния
вкус.



di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Супи
« Отговор #133 -: 09 Юни 2008, 17:45:00 »
elidrag ,
много интересна супа и видимо вкусна   :flowers:-
ще я опитам при възможност   :thumbup:
:

kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 852
  • Vicky
Re: Супи
« Отговор #134 -: 22 Юни 2008, 09:08:51 »
Супа с кашкавал със сусамени пръчици

Продукти за супата:
200 г кашкавал
200 мл прясно мляко
50 г масло
2 с л брашно
2 ч л горчица
1 малка глава лук
2 бр пилешки бульон
черен и червен пипер на вкус
1 л топла вода

Маслото се разтопява и в него задушаваме ситно нарязания лук. Слага се горчицата и хубаво разбъркваме да се разтвори. Прибавя се брашното и запържваме за кратко. Налива се прясното мляко и  оставяме да се сгъсти, след което се сипва и 1 л топла вода като бъркаме непрекъснато.Щом водата заври се прибавя бульона и черния пипер, оставяме да поври 5-8 минути. Накрая се добавя настъргания на едро кашкавал и се бъркаме докато се разтопи. Поднасяме супата поръсена с червен пипер и сусамени пръчици.

Продукти за сусамените пръчици:
10-12 филии без кори (аз използвах готов нарязан хляб, само отсраних корите)
около 100 г размекнато масло
2 с л нарязан магданоз
1 с л сусам

Маслото объркваме с магданоза и сусама. Филиите разточаме с точилка, като се притиска силно. Мажем ги с маслото като оставяме от него 1/3 част. Хляба се навива на рулца, които забождаме с клечка за зъби две по две наведнъж. Отгоре намазваме с отделеното масло и печем в тава около 15-20 мин до златисто.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]