Автор Тема: Абра-Кадабра III  (Прочетена 200834 пъти)

FINDUS

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 527
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #240 -: 19 Декември 2009, 18:12:21 »
Опс забравих фотото

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #241 -: 19 Декември 2009, 20:53:55 »
Аз пък искам да питам как се мели тиквеното семе :innocent: :icon_question:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #242 -: 19 Декември 2009, 21:25:50 »

Весенце, и аз се замислих точно за меленето на тиквеното семе   :innocent: и стигнах до извода, че трябва първо малко да се запече и тогава като изстине да се мели. Ама това е мое мнение, Димито като се включи и тя ще каже по - точно.

toni_n

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 993
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #243 -: 19 Декември 2009, 21:53:36 »
Веси, Пепи, ако ми позволите аз ще ви отговоря  :smile1:   Не пекох тиквеното семе, а го смлях в блендера и така го прибавих в тестото. Надявам се да съм ви била полезна  :air_kiss:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #244 -: 20 Декември 2009, 01:11:35 »
Хей.. Марияна! Браво! Отлично си се справила - много ме радваш! :ok: Дано да ви се е усладила днес тортата!
Сега е и моментът отново да спомена, че витите торти са чудесни на вкус след 2-3-я ден след приготвянето им: кремът се е стегнал, отдал част от количетсвото вода съдържащо се във фината извара (най-честа съставка) в блатовете - ароматни, сочни и добре овкусени, цялата торта се е превърнала в компактен, вкусен сладкиш..

Ооо.. любимите ми сладки :nyam: Тони, чудесни са кифличките! :clapping:
Благодаря ти за доверието и избора на рецепта! Много ми е драго, че са ви се усладили  :smile1:

На въпроса

Цитат
как се мели тиквеното семе

нямам опит :blush: Купувам го смляно - нито много ситно, нито на едро смляно.. Колко е хубаво, че Тони е направила сладките и споделя  :thumbup:  :air_kiss:


Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #245 -: 20 Декември 2009, 01:18:18 »
А тези дни.. реших да се заема сериозно и най-сетне с Коледната подготовка  ;D

Та.. малко сладки - всеки ден по малко  ::)

Кокосови кръгчета

За тестото:

300гр брашно
100гр пудра захар
150гр меко масло
1 яйце
1 жълтък
ванилия
1ч. л бакпулвер
щипка сол
100гр кокосови стърготини

от белтъка на второто яйце се приготвя с добавка на малко захар и капки лимонов сок белтъчна захарна глазура, с която по желание сладките се украсяват.

Брашното се пресява с бакпулвера, ванилиевата и пудрата захар, щипката сол. Добавя се маслото на малки парчета, разбитите яйце и жълтък. Най-накрая се прибавят кокосовите стърготини и хубаво омесва. 3амесва се тесто, което се оставя за няколко часа на хладно. От тестото оваляно на голям фитил, се режат шайби всяка с по около 13гр тегло. Овалва се между дланите на фитилче, извива се като геврече и краищата се слепват с леко притискане. Пекат се върху готварска хартия, загрята фурна, средна скара, 180°С.

« Последна редакция: 20 Декември 2009, 01:34:03 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #246 -: 20 Декември 2009, 01:20:29 »
Бадемови сладки

За тестото:

250гр брашно
150 гр масло
100гр пудра захар
70гр смлени бадеми
1 жълтък
1 ванилия
щипка сол
щипка канела

50гр тъмен шоколад за украса

Брашното се пресява с ванилиевата и пудрата захар, щипката сол и канела. Добавя се маслото на малки парчета и жълтъка (може да се ползва цяло яйце от малките). Замесва се тесто. Към него най-накрая се прибавят смлените бадеми и хубаво омесва. Тестото, оформено като рулце, се оставя за няколко часа на хладно. От тестото се режат шайби всяка с по около 8гр тегло. Овалват се между дланите на фитилче с дебелината на малкия пръст. Сладките се редят в тава застлана с готварска хартия и пекат в загрята фурна, средна скара, 180°С до леко златисто. Напълно изстинали се украсяват с разтопения на водна баня шоколад.
« Последна редакция: 20 Декември 2009, 01:40:56 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #247 -: 20 Декември 2009, 01:23:15 »
Какаови кифлички

250гр брашно
125гр пудра захар
125гр масло
70гр какао
1 яйце
1с. л ром
щипка сол

150гр тъмен шоколад

Брашното се пресява със захарта, какаото и солта. Разбъркват се добре. Добавя се нарязаното на малки парчета масло и ванилията. Омесва се гладко тесто, което се оформя на руло. Покрива се фолио и се оставя за час-два в хладилник. После от него се режат равномерни шайби (всяка от по 10гр), овалват се между дланите на фитилче и извити като полукръг се редят в тава застлана с готварска хартия. Пекат се на средна скара, 180°C до леко потъмняване.
Шоколадът се разтопява на водна баня и в него една по една се потапят сладките, оставят се върху решетка. След втърдяване на шоколада се редят в метална кутия и съхраняват поне 2 седмици.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #248 -: 20 Декември 2009, 13:37:08 »

 Дими, миличка  :air_kiss:

 страхотни предложения за коледни сладки  :thumbup: Много ми допаднаха и какаовите кифлички и бадемовите сладки, но можеш ли да споделиш като бройка колко долу - горе излизат. Продуктите ми се струват малко като количество и мисля, че ще трябва да направя направо двойна доза  ;D

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #249 -: 20 Декември 2009, 14:13:42 »
Пеполинка  :-*

Ами.. по около 50-на сладки излизат от доза (2 тави). Всяка сладка е около 10-на грама. И за семейства с повече от 2 - препоръчвам двойна доза.

Дано ви се харесат!  :thumbup:

Още снощи бях готова със следващите:

Сладки с розмарин и стафиди

Неустоим аромат и специфичен вкус, който много ми допадна!

220гр брашно
2с. л нишесте
150гр студено масло
80гр захар
1 жълтък
щипка-две сол
пресен розмарин
шепа леко напоени в ром стафиди

Брашното и нишестето се пресяват, прибавя се маслото на кубчета, жълтък, захар, солчица. Меси се тесто. Като почне да се хомогенизира, към него се прибавя нарязания на ситно розмарин и стафидите. Омесва се и овалва на руло, което се завива в свежо фолио и оставя в хладилник за 1-2 часа. После от него се късат топчета, овалват се между дланите и приплескват. Редят се в тава застлана с готварска хартия и пекат на средна скара, 180°C около десетина минути.


Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #250 -: 21 Декември 2009, 13:19:32 »
Макови кифлички

300гр брашно
180гр масло
80гр смляно маково семе
80гр пудра захар
1 яйце
1 щипка сол
1с. л ром

80гр тъмен шоколад

Брашното се пресява, пудрата захар също, прави се кладенче и в него: студеното масло, нарязано на кубчета, щипка сол, яйце, лъжица ром. Замесва се. След като започне да се хомогенизира, към тестото се прибавя смляното маково семе и доумесва. тестото, оформено на руло, се завива в свежо фолио, оставя се за час-два в хладилник и после от него се режат равномерни шайби (всяка от по 10гр), овалват се между дланите на фитилче, чиито краища се завиват в полумесец, редят се в застлана с готварска хартия тава и пекат на средна скара, 180°C до златисто. Охлаждат се върху решетка и след това частично потапят в разтопения на водна баня тъмен шоколад.

ehoeko

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 173
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #251 -: 21 Декември 2009, 23:46:02 »
Отново са в действие вълшебните  думи Абра- Кадабра!
Като от цилиндър на велик маг се появяват нови и нови коледни сладки.
Гледам , наслаждавам се , потапям се в коледната атмосфера на твоя дом , Абра и накрая избирам какаовите  кифлички , които да направят и моята Коледа изобилна.
Тестото е толкова приятно за моделиране , че се изкуших да кривна от формата.
Лесни , ефектни , вкусни сладки.
Благодаря!


Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #252 -: 23 Декември 2009, 12:16:14 »
Ооо..искам онази сладка - на лявата снимка, в горната й част! Как ми се прииска точно в нея да забия зъбкиии :nyam:

Чудесни си ги направила, Ehoeko, :clapping: Радвам се да чудя одобрителния ти отзив!

В здраве, веселие и на богата трапеза да посрещнете празниците  :smile1:

Аз.. май поприключих с печенето на сладки. Разпределих из кутии и с нетърпение очаквам Коледа, за да ги раздам на тукашните роднини  ::)

Коледни сладки II

300гр брашно
200гр студено масло
100гр пудра захар
1 яйце
1-2с. л портокалов сок (прясно изцеден)
1ч. л настъргана портокалова кора
1к. л какао
щипка бакпулвер
щипка сол

Фондан за украсяване ( рецепта - тук), белтъчена глазура за шприцоване. Или т.нар. роял айсинг. Аз ползвах този път готов т.е. прахообразен, които се разрежда с вода само и миксира.

Брашното се пресява, добавя се щипката бакпулвер и щипката сол. Прави се кладенче и се добавят маслото на купчета нарязано, яйцето, кафена лъжичка какао, портокаловата кора и сок, пресятата пудра захар. Чевръсто се замесва гладко тесто, което се завива в свежо фолио и остава на хладно за час-два. После се разточва с дебелина 0,5см върху набрашнена повърхност, изрязват се сладки с формички. Пекат се в тава застлана с готварска хартия в предварително загрята фурна - средна скара, 180°C, до златисто.


Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #253 -: 23 Декември 2009, 12:18:25 »
Коледни сладки III

280гр брашно
20гр нишесте
200гр студено масло
100гр пудра захар
1 яйце
2с. л лимонов сок (прясно изцеден)
1ч. л настъргана лимонена кора
щипка бакпулвер
щипка сол

фондан и белтъчна глазура (роял айсинг) за украсяване

Брашното се пресява, добавя се нишестето, щипката бакпулвер и щипката сол. Прави се кладенче и се добавят маслото на купчета нарязано, яйцето, лимонената кора и сок, пресятата пудра захар. Чевръсто се замесва гладко тесто, което се завива в свежо фолио и остава на хладно за час-два. После се разточва с дебелина 0,5см върху набрашнена повърхност, изрязват се сладки с формички. Пекат се в тава застлана с готварска хартия в предварително загрята фурна - средна скара, 180°C, до златисто.
« Последна редакция: 23 Декември 2009, 12:20:05 от Abra »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #254 -: 23 Декември 2009, 14:36:05 »

 Мила моя Дими:air_kiss:

 идвам при теб в тази така вкусна тема с огромната благодарност за Какаовите кифлички. Бих казала, че се топят в устата, много какаови, много шоколадови и много вкусни. За сега успях да направя само тях, но си чакат реда и другите твои предложения. Ако не успея за празника, ще бъдат направени след това, но задължително опитани. Благодаря ти скъпа  :flower: Невероятна си, така да знаеш и аз много си те обичам.

  Желая ти весели празници  :air_kiss:

 

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Спрей за готвене от georgieva88
[Днес в 10:10:53]


Re: Видеонаблюдение от georgieva88
[Днес в 10:08:58]


Re: Как прогонвате комарите? от georgieva88
[Днес в 10:07:56]


Re: Пари за нов фризер от georgieva88
[Днес в 10:06:07]


Re: Ъглов диван? от georgieva88
[Днес в 10:04:54]


Промоция на бисквити Мираж. от georgieva88
[Днес в 10:02:28]


Re: Рецептите на Петя от kokochka
[01 Октомври 2018, 12:03:35 ]


Re: Вкусни био гъби кладница у дома от ProvideR
[19 Септември 2018, 08:29:55 ]


Био гъби кладница за домашно отглеждане - само за район Стара Загора от ProvideR
[19 Септември 2018, 08:28:43 ]


Re: Видеонаблюдение от cvetozara123
[08 Август 2018, 16:08:53 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[07 Август 2018, 16:18:31 ]


Re: Ъглов диван? от mariqna44
[15 Юли 2018, 16:24:41 ]


Ъглов диван? от beauty
[14 Юли 2018, 15:21:01 ]


Re: Как прогонвате комарите? от beauty
[21 Юни 2018, 11:29:40 ]


Как прогонвате комарите? от jeneta
[20 Юни 2018, 13:46:16 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:41:02 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:40:02 ]


Re: Идеи за пролетни обувки от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:36:44 ]


Как се справяте с мухъла? от radkaa
[01 Май 2018, 20:32:34 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от radkaa
[01 Май 2018, 20:30:03 ]