Автор Тема: Абра-Кадабра III  (Прочетена 191354 пъти)

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #15 -: 10 Август 2009, 20:36:37 »
Лятна супа

100гр пресен зелен фасул
100гр соеви кълнове
100гр варена царевица
червена чушка
морков
по желание - кромид (традиционната запръжка)
1 кубче зеленчуков бульон
сол, мазнинка, вода
пресен магданоз

Зеленият фасул се почиства и измива. Соевите кълнове, чушката и моркова също. Нарязват се на ситно. В подходящ дълбок съд се загрява мазнинка и зеленчуците се бланшират за кратко. Добавят се царевичните зърна, солчица, кубчето бульон и около литър вряла вода. Супата ври около 15мин. По желание може да се застрои с яйце или сметана. Добавя се магданоз.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #16 -: 10 Август 2009, 20:37:50 »
И .. Летен хляб

200гр зелен фасул (пресен или замразен)
4 яйца
100гр кренверши
3-4с.л течно масло или олио
100мл бяло вино
50гр орехови ядки
250гр брашно
1к.л бакпулвер
сол, подправки според вкуса

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и в него се добавят разбърканите яйца, мазнината, бялото вино (с температура еднаква с тази на яйцата), сол.. подправки. Приготвя се средно на консистенция тесто, което се изсипва в намаслена продълговата (20см) тавичка. Зеленият фасул се измива, почиства, нарязва. Кренвиршите също. Бланшират се заедно със зеления фасул. Ореховите ядки се трошат на едро. Тези съставки се разбъркват по между си и внимателно добавят към тестото. Понатискат се с лъжица, за да потънат леко. Пече се в предварително загрята фурна 160°C, по-долна скара. Проверява се с метален шиш. Ако има нужда се включва само на долен реотан или покрива с фолио.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #17 -: 14 Август 2009, 21:05:20 »
Kaйсиеви кнедли (Wachauer Marillenknödel)

3а тестото:

500гр картофи
130-150гр брашно
щипка сол
30гр фин грис
настъргана лимонена кора
2 жълтъка

3а пълнежа:

500гр кайсии (по-малки)
захар на бучки - по оригиналната рецепта - аз ползвам парченца станал трошлив и негоден за моделиране захарен фондан

масло
6-7с. л галета
3с.л пудра захар

Картофите се варят около двайсетина минути, след което около десетина престой в горещата вода се вадят и заливат със студена вода, белят се и пасират (най-често с ръчна преса). Добавят се брашното, щипка сол, грис, настърганата линомема кора и мекото масло. Замесва се гладко тесто, което се оставя за около половин час. През това време кайсиите се измиват и почистват от костилките и на мястото на всяка се поставя захарче или бучка фондан. Тестото се дели на еднакви по големина топки и във всяка от тях се скрива по една кайсийка. С лек натиска и заглаждане се оформят хубави топки, които внимателно се потапят за минута-две във вряща подсолена вода. След което котлонът се изключва и кнедлите оставят във водата за около 15мин.
Запържва се галетата в масло. Всяка кнедла се вади, подсушава и овалва в галетата.

Сервират се топлички, поръсени с пудра захар.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #18 -: 14 Август 2009, 22:48:24 »
Колко ли са вкусни ::) :icon_question:
Направо им усетих аромата :thumbup: :smile1:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #19 -: 15 Август 2009, 14:20:36 »
Ех, Весе... ако бяхме на близо, щях да те поканя!  :air_kiss:

За днешния празник:

Богородична пита или косите на Мария



750гр брашно + още малко за поръсване на плота
500мл прясно мляко
1 яйце
40гр прясна мая
1/2с. л захар
1/2с. л сол
100гр масло
200гр бяло солено сирене
червен пипер

жълтък

Прясното мляко лекичко се затопля и в него се разтваря захарта и маята. Разтопява се маслото. Брашното се пресява и към него се добавя солта, яйцето и шупналата вече закваска и половината от поохладеното масло. Замесва се тесто, което се оставя за половин час да втаса. Разделя след това на 3 части: първата 1/3 се разточва и наръсва с бяло сирене и червен пипер, завива се и полага като венец в тавата (намаслена добре или покрита с готварска хартия). От останалото тесто се правят 7 фитила, като ръцете се топят в маслото. Три от фитилите се поставят върху завитата кора, пак в кръг, а останалите три се сплитат на плитка и полагат отгоре. Седмият фитил се накъсва на няколко парчета и с тях се 'прищипва' на няколко места: при мен не се получи много добре, но крайният резултат би трябвало да наподобява сплетена, прибрана коса.. Добре е тавата да е по-голямка, (аз не разполагам с такава - моята най-голяма е с диаметър 26см, затова съм ползвала в средата метална купичка), за да остане разстояние при изпичането в средата и да се оформи венеца. Оставя се за втасване отново. Намазва се с останалото масло, осолено и разбито с жълтък и пече около час на скара - едно ниво под средната, долен реотан с вентилатор. Проверява се с метален шиш и като е готова, питата се изважда и оставя да се поохлади върху решетка.
« Последна редакция: 15 Август 2009, 14:34:11 от Abra »

6estja

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 729
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #20 -: 15 Август 2009, 14:32:50 »
Прекрасно изглежда! Личи си че всичко приготваш с любов. :flower:

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #21 -: 15 Август 2009, 14:49:56 »
Да, изглежда наистина великолепно! Браво!  :thumbup:

Бих казал дори професионално!

Жалко само, че никога няма да се престраша да я изпробвам, защото от сега още си знам че най-късно при третият фитил ще съм оплел всичко.  :smile1:
« Последна редакция: 15 Август 2009, 15:25:05 от Drago »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #22 -: 15 Август 2009, 16:34:43 »

 О, Дими миличка  :air_kiss:

 страхотна пита за празника, изпипана до най - малкия детайл. Поклон пред невероятният ти талант  :thank_you2:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #23 -: 15 Август 2009, 17:13:52 »
Ей,вълшебнице такава .... какво пак си сътворила? Страхотна е тази пита , изумителна е. Честит празник , мила.  :air_kiss:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #24 -: 15 Август 2009, 19:05:07 »
6estja, Drago  :hi:, Пеполинка, Йоли, много ви благодаря за похвалните думи :flower: Мотивирате ме да й направя повторение-подобрение на питата - признавам, че не стана точно такава, каквато исках :blush: Но пък наистина - с голямо желание я замесих: чудесна на вкус се получи... а коричката... мммм :nyam: страхотна просто: препеченка, соленичка, хрускава! Толкова вкусна, че въпреки самокритичността ми, този път се потупах по рамото  ;D

Ох.. :blush: Освен благодарност, да кажа и.. Наздраве!  ::)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #25 -: 15 Август 2009, 21:25:50 »
Наздраве :air_kiss:
Питата несъмнено е чудна :thumbup:

Забравих да отчета това чудесно кексче - много красиво се получи, не мога да му се нарадвам.

Дими, при приготвянето бялата смес ми се стори много гъста, та... :innocent:добавих 50 мл. прясно мляко, не зная - може би не измерих добре продуктите ли... :icon_question: И заместих черешите с изсушени фурми - това имах в момента. О :swoon: и сложих маково семе несмляно :innocent:. В крайна сметка резултата беше чудесен :thumbup: :smile1:
« Последна редакция: 16 Август 2009, 19:16:55 от vesela »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #26 -: 18 Август 2009, 20:03:17 »
Хей, Весе, каква изненада! Чуд-но  :ok: Аз пък се радвам, че рецептата носи на импровизации  :thumbup: Кексчето е прекрасно и много прилича на трицветното на Мими! Срам голям, аз само още не съм го забърквала.. :blush: Поздрав, Весе  :-*

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #27 -: 18 Август 2009, 20:05:33 »
Патладжани по италиански

За 2 порции:

2бр патладжани
200гр пресен зелен фасул (или замразен)
100гр бейби-моцарела
дузина чери-доматки
сол, подправки на вкус (риган, босилек - пресни или сухи)
мазнинка

Патладжаните се измиват и разрязват по дължина на половина. Издълбават се като лодки и посоляват. Издълбаната сърцевина се реже на ситни кубчета и също посолена се оставя да отпусне типичния патладжанен сок. Може да се ползва като гарнитура в добавка със зелен фасул. Зеленият фасул се измива, нарязва на парченца с дължина 2-3см и бланшира. След половин час патладжаните се отцеждат от ненужния сок и пълнят със зелен фасул, резнати на половинка доматчета и топчета моцарела, осоляват и овкусяват с подправки и парченца масълце. Пекат се в тавичка с малко вода на дъното, на средна скара и около 200°C до готовност.

Rali4kaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 213
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #28 -: 18 Август 2009, 23:11:34 »
Абра, от доста време не съм посещавала форума!
Честита нова тема! :smile1: Вкусутиите, които си предложила просто ми дойдоха в повече.
Вита малинова торта отново е разкошна, както и всичко останало! Вече си набелязах няколко рецепти!
С нетърпение очаквам следващите предложения

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра III
« Отговор #29 -: 20 Август 2009, 19:09:57 »
Цитат
Вкусутиите, които си предложила просто ми дойдоха в повече.

И ти ли, Бруте?!  :laugh: 

Раличка, благодаря ти за интереса и похвалните думи :flower: Ще се радвам набелязаните рецепти да се реализират лесно и да ти се харесат  :smile1:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]