Автор Тема: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)  (Прочетена 13779 пъти)

marabu

  • Гост
Бях обещала доста отдавна да споделя Sourdough (кисело тесто или както го наричат повечето закваската) което приготвям сама в къщи тоест натурална мая. Процесът на едно кисело тесто в този случай отнема 6 дни. Препоръчвам да видите и този  клип (натиснете Sourdough Starter).
Тук трябва да отбележа, че Ненси казва, че не се пипа киселото тесто цели 6 дни. Но аз не можах да се сдържа и ще ви покажа как изглеждаше тя всичките дни, както и всеки път я разбърквах (само не прекалявайте с разбъркването да кажем 2-3 пъти кръгообразни движения стигат или пък изваждането на тензуха с гроздето и връщането също стигат). Харесваше ми как тя се "събужда" и се вижда "живот".

 Ами да започвам  ::)

Като за начало имате нужда от

300 г  (2 ч  ч ) брашно тип 500
500 - 750 мл (2-3 ч ч) вода
500 г червено грозде
чиста купа (буркан) с обем 2-3 литра
тензух (марля)


Гроздето без да се измива се поставя в тензух и се връзва.
Леко се натиска отгоре с точилка, колко зърната да се пукнат и да пуснат сок.
В голяма купа се разбърква водата с брашното, след което се потапя тензухът с гроздето.
Покрива се с тензух и се оставя в покой за 6 дни.
На 6- тия ден киселото тесто ще бъде напълно готово, само ще бъде с тъмен и винен цвят.
Поради гроздовият сок тестото ще бъде доста гладно и се нуждае от подхранване.
Затова на 6 тия ден тестото се прецежда през два слоя тензух.
Прибавя се същото количество вода (колко обема на прецеденото тесто) и се разбърква.
Сипва се брашно колко обема на водата.
Разбърква се отново.
Оставя се на стайната температура за 8-10 часа.
След това киселото тесто ще бъде готово за приготвяне на хлебно тесто, палачинки, тиганици и т.н


« Последна редакция: 27 Юни 2009, 12:14:48 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #1 -: 27 Юни 2009, 11:16:45 »
ДЕН 1

Гроздето е най-добре да бъде червено, макар самата Ненси не го уточнява в клип. Така че аз купих 500 г червено грозде. Желателно да купите екологично чисто грозде и да не отмивате белият налет. Но аз съм пробвала и с измито грозде пак става  ::)
Гроздето се поставя в тензух (марля) и се връзва с конец. Според мен по-добре малко по-дълъг за да може лесно да се вади гроздето. След което се намачква съвсем леко с точилката (колко да се спукат зърната и да пуснат сок)



В голяма купа или буркан се разбъркват брашното с водата. Потапя се тензуха с гроздето и бурканът се покрива с тензух.



Това е за ден 1.  Бурканът се съхранява на стайна температура  :smile1:

« Последна редакция: 27 Юни 2009, 11:28:56 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #2 -: 27 Юни 2009, 11:33:25 »
ДЕН 2

Така я заварих на сутринта. След което леко я разбърках и се появиха мехурчета. Тоест закваската е жива и вътре протичат процеси. След което покрих отново купата и я оставих на спокойствие в кухнята върху плота.




« Последна редакция: 27 Юни 2009, 11:39:03 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #3 -: 27 Юни 2009, 11:44:14 »
ДЕН 3

Тук мисля, че думите са излишни. Освен че гроздето пуска още сок, а повърхността е много ароматна и вкусна  :smile1:
Разбира се аз и разбърках и резултата беше невероятни мехури



marabu

  • Гост
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #4 -: 27 Юни 2009, 11:49:42 »
ДЕН 4

Както ще видите има още повече сок на 4 ден. Мехурите при разбъркването са по-големи, но като цяло закваската не увеличава обема си, но при други съм виждала да увеличава обема си 2 пъти.. Така че всичко е доста относително, но не се отчайвате, ако тя не увеличава обема си на 4 ден не е страшно :smile1:


marabu

  • Гост
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #5 -: 27 Юни 2009, 11:55:10 »
ДЕН 5

При мен закваската на 5 ден увеличи обема си. Тензуха се наду, а при разбъркването се получаваха огромни мехури, които след това спадаха бързо.





marabu

  • Гост
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #6 -: 27 Юни 2009, 12:08:21 »
ДЕН 6

Е време да се приключва  :smile1:. На 6 ден изглежда така.



Гроздето се изваждат, а получената течност се прецежда през два слоя марля



Към прецедената закваска се прибавя същото количество вода (тоест ако имате 2 ч ч закваска добавяте 2 ч ч  вода). Разбърква се. Добавя се същото количество брашно. Разбърква се. Оставя се на стайна температура за около 8-10 часа. След това киселото тесто е готово за употреба.

Аз лично предпочитам да я захраня 3-4 пъти на всеки 4-6 часа. Взимам 1 ч ч тесто добавям 1 ч ч вода +1 ч ч брашно. След 4 пъти моята закваска изглежда така.

Това е готова подхранена закваска


това е вече моята съхранявана закваска във вид на твърдо тесто. На 20 - 50  г закваска сипвам 60 мл вода и разбърквам. След това добавям 100 г брашно . Разбърквам или с миксер или се ръце. Не знам дали се вижда добре но на буркана има зелена отметка, това е височината на измесеното твърдо тесто със закваската.  Тя увелича обема си до 3-4 пъти за 8 часа.

 Ами това е от мен  :exclaim:
« Последна редакция: 27 Юни 2009, 12:22:58 от marabu »


Ердинч

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #8 -: 28 Юни 2009, 18:19:52 »

Към прецедената закваска се прибавя същото количество вода (тоест ако имате 2 ч ч закваска добавяте 2 ч ч  вода).  Добавя се същото количество брашно. Разбърква се. Оставя се на стайна температура за около 8-10 часа. След това киселото тесто е готово за употреба.



marabu,

нямам думи, благодаим за чудесното изпълнение.



имам въпрос, 2ч.ч. закваска + 2ч.ч вода= имаме 4ч.ч. общо количество закваска, сега 4ч.ч.  или  2ч.ч.(колкото водата) брашно ще добавяме ?

предварително благодаря
Ердинч




marabu

  • Гост
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #9 -: 28 Юни 2009, 22:11:02 »
ОО няма защо  :smile1: Нали бях обещала та се поправям  :smile1:

За закваската - вземи 1 ч ч (1 ч ч =250 мл) + 1 ч  ч вода = разъркване, след което 1 ч ч брашно. Тя се получава доста рядка течност. За това аз лично предпочитам да я позахраня няколко след тези 8-10 часа. След което вече пека на нея. 

alys

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #10 -: 29 Юни 2009, 10:28:47 »

Оставя се на стайната температура за 8-10 часа.
След това киселото тесто ще бъде готово за приготвяне на хлебно тесто, палачинки, тиганици и т.н[/font]



Може ли още малко подробности оттук нататък. Също така ми се иска да прочета още за съхранението на закваската. Благодаря за интересната тема и огромния труд.

marabu

  • Гост
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #11 -: 29 Юни 2009, 12:29:11 »
ще се постарая тези дни даа пусна 2-3 рецепти от които съм много доволна и които бяха приготвени с това кисело тесто.

СЪХРАНЕНИЕ : имайте впредвид колко повече дни минават и след всяко подхранване тя става по силна и по силна. Пиша какво правя аз. След като имам тази течна закваска . От нея взимам 20-50 г (или просто 2-4 с л ) закваска прибавям 60 мл вода и разбърквам с вилица (по добре да се използват дървени прибори а не метални, но за 1-2 минути не е фатално) . Течността цялата се пеняви ако се разбие добре. По този начин тя се обогатява на кислород. След което прибавят 100 г брашно и омесват твърдо тесто. Това омесено добре твърдо тесто поставям в буркан с плътно затварящ се капак.  Оставям на ст температура. Когато е лятото тя расте много бързо затова трябва да се внимава да не превтаса. В момент който увеличи обема си 3-4 пъти значи е готова и трябва да се захрани наново. Ако не печете хляб с нея то взимате от тесто отново 20-50 г  твърдо тесто (закваската) отново се размива в 60 мл вода и се прибавя после 100 г брашно.  И така на всеки 8 часа лятото, а зимата понякога стигат и 24 часа, но зависи от Т в стаята.


alys

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #12 -: 29 Юни 2009, 14:58:57 »
Marabu, когато имаш време, ще се радвам да  прочета и рецептите, от които си доволна.
Изгледах и клипа. Направи ми впечатление, че се ползва мнооого меко тесто. То е само на закваска, нали така (няма мая?). Наистина е много вкусен подобен хляб. И друго ми направи впечатление. Прекалено тъмен е изпеченият хляб. Моето парченце, което опитах само на закваска (пиша за най-сполучливия вариант), беше светло, меко и вкусно. Засега опитах само по-обикновена закваска (вода и ръжено брашно с последващи захранвания от бяло брашно). Според мене, съхранението е най-важният момент в цялата технология (след това е втасването). Тъй като от един месец ползвам машина за хляб, малко изоставих въпроса със закваските. Трябва ми време да опозная добре възможностите на хлебопечката. След това вероятно ще комбинирам месене и втасване (първото, примерно) в машината, а второто втасване и печене - във фурната.

alys

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #13 -: 29 Юни 2009, 15:04:26 »
Като написах, че ще комбинирам, имах предвид, че ще ползвам тесто, в което има натурална закваска.

П.П. Не открих бутон за редактиране.

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Кисело тесто от грозде (Nancy Silverton's Grape Starter)
« Отговор #14 -: 29 Юни 2009, 19:04:31 »
Юлия,
впечатлена съм - страхотна идея и изпълнение :thumbup:
Моите поздравления  :flower:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Вкусни био гъби кладница у дома от ProvideR
[19 Септември 2018, 08:29:55 ]


Био гъби кладница за домашно отглеждане - само за район Стара Загора от ProvideR
[19 Септември 2018, 08:28:43 ]


Re: Видеонаблюдение от cvetozara123
[08 Август 2018, 16:08:53 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[07 Август 2018, 16:18:31 ]


Re: Ъглов диван? от mariqna44
[15 Юли 2018, 16:24:41 ]


Ъглов диван? от beauty
[14 Юли 2018, 15:21:01 ]


Re: Как прогонвате комарите? от beauty
[21 Юни 2018, 11:29:40 ]


Как прогонвате комарите? от jeneta
[20 Юни 2018, 13:46:16 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:41:02 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:40:02 ]


Re: Идеи за пролетни обувки от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:36:44 ]


Как се справяте с мухъла? от radkaa
[01 Май 2018, 20:32:34 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от radkaa
[01 Май 2018, 20:30:03 ]


Машина за фреш? от radkaa
[01 Май 2018, 20:25:26 ]


Re: Пари за нов фризер от mariqna44
[29 Април 2018, 17:21:14 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от jeneta
[29 Април 2018, 16:13:38 ]


Re: Шевна машина? от jeneta
[29 Април 2018, 14:51:23 ]


Re: Идеи за пролетни обувки от cvetozara123
[29 Април 2018, 14:45:09 ]


Re: Стая за момче? от mariqna44
[29 Април 2018, 12:02:04 ]


Re: Рецепти за риба от jeneta
[29 Април 2018, 11:54:24 ]