Автор Тема: Приготвено с любов  (Прочетена 123525 пъти)

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Приготвено с любов
« Отговор #75 -: 04 Май 2010, 20:55:52 »
Да, приготвено с любов,  точно така е!  :smile1: ::003:

Такива кремави кремчета още не бях виждал!  :smile1:

Супер greyeve !!!

Как да не се нацапаш с тях едно хубаво!  ;D


greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Приготвено с любов
« Отговор #76 -: 07 Май 2010, 22:02:20 »
Драго,  :air_kiss:

Благодаря!

Бих се нацапала пак до ушите, ама вече няма  :'(

Всъщност от няколко месеца съм с нова фурна в която явно сладкишите стават, за разлика от старата в която изгаряха отдолу и оставаха сурови отгоре.
Може да се вдъхновя и да експериментирам по-честичко за всеобща радост  ;D.

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Приготвено с любов
« Отговор #77 -: 20 Май 2010, 13:05:21 »
Еве, макар и нелюбител на тортите, съм впечатлена от лекотата на Шоколадова торта с круши, крем от маскарпоне и шоколадов мус! :60:


greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Приготвено с любов
« Отговор #78 -: 22 Май 2010, 00:22:59 »
Танче, не знам дали е лека с толкова захар и маскарпоне и сметана  :smile1:
Няма как, самото маскарпоне е мазничко и кремообразно, но ако решиш да го замениш с фина извара или рикота тогава ще получиш много лека торта.

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Приготвено с любов
« Отговор #79 -: 23 Май 2010, 01:55:14 »
Крем Забайоне с рийзлинг и шам фастък

Този крем е част от една абсолютно гениална рецепта на Коля Клееберг от тук.
Коля Клееберг е главния готвач на Vau, което е едно невероятно място и има една звезда Мишелин.

Необходими продукти:

5 жълтъка
100 гр захар
250 мл рийзлинг
семенцата от една пръчка ванилия
малка щипка сол
1 с.л. фино смлян шам фастък
200 мл сметана, разбита на не много твърда пяна


Начин на приготвяне:
  • Жълтъците, заедно със солта, рийзлинга, захарта, ванилията слагаме в метална купа на водна баня и разбиваме на пяна с телта. 
  • Бием докато крема се сгъсти. Внимаваме водата да не завира.
  • Когато крема е готов охлаждаме купата върху кубчета лед набързо.
  • Смесваме добре със сметаната и шам фастъка.

Чудесно си подхожда с ягоди. Този крем е хубаво да се хапва пресен.





greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Приготвено с любов
« Отговор #80 -: 08 Юли 2010, 23:49:00 »
Салата от леща с грейпфрут и пушена сьомга

Необходими продукти:

250 грама зелена леща
нарязана на ивици пушена сьомга - количество по желание
2 розови грейпфрута (1 голям при мен)

За соса:

1 малка глава лук, нарязана на ситно
сока на 1 портокал
сока на 1 лимон
6 с.л. зехтин
2 с.л. винен оцет (намалих до 1 ч.л. на вкус)
1 малка връзка пресен кориандър
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
(поради липсата на последните две, ги замених с 1 ч.л. масала, която в добавка има куркума и черен пипер )

Начин на приготвяне:

  • Сварявате лещата с 1 ч.л. сол за около 25 - 30 минути.
  • Отцеждате от водата.
  • Смесвате продуктите за соса + сока от грейпфурта и изсипвате при отцедената леща в тенджерата.
  • Размесвате и оставяте за още 5 минути. Тук оригиналната рецепта предлага да се охлади, но на мен ми хареса и топла и студена тази салата.
  • Добавяте сьомгата. Добавяте парченца обелен грейпфрут (което забравих).

Рецептата е преведена от хадил в бг мама

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.msg13158664#msg13158664,

а оригиналът е тук

http://www.goosto.fr/recette-de-cuisine/salade-lentilles-saumon-agrumes-10003651.htm.



« Последна редакция: 09 Юли 2010, 00:23:39 от greyeve »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Приготвено с любов
« Отговор #81 -: 09 Юли 2010, 00:06:32 »
Топла салата от леща с червено цвекло и козе сирене

Необходими продукти:

250 гр зелена или кафява леща
около 200 гр сварено червено цвекло
200 гр козе сирене

мащерка
сол
балсамико
зехтин

Начин на приготвяне:

  • Сваряваме лещата с 1 ч.л. сол за около 25 - 30 минути.
  • Отцеждаме от водата.
  • Нарязваме цвеклото на едри кубчета. Използването на ръкавици е препоръчително, за да не си боядисате пръстите.
  • Смесваме лещата с цвеклото. Добавяме малко мащерка, зехтин и балсамико.
  • Добавяме козето сирене върху топлата леща докато се разтече (при нужда може да се грилова, но за 2-3 минути само).
  • Може да се поднесе с гриловани аспержи или зелена салата или рукула.



Аз приготвих тази салата по спомени (от ресторант в Глазгоу) и налични продукти, и в последствие открих, че това е сравнително популярно ястие и има  много варианти в Гуугъл, предлагащи ядки, спанак и какво и не в допълнение. Доколкото забелязах всички варианти заслужават да бъдат опитани.

kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 852
  • Vicky
Re: Приготвено с любов
« Отговор #82 -: 10 Юли 2010, 08:49:51 »
Еве задължително ще я пробвам тази твоя Салата от леща с грейпфрут и пушена сьомга
Изглежда ми ужасно вкусна  :air_kiss:

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Приготвено с любов
« Отговор #83 -: 10 Юли 2010, 13:01:44 »
Вики, наистина е ужасно вкусна !

Благодаря  :air_kiss:!

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Приготвено с любов
« Отговор #84 -: 20 Юли 2010, 20:58:33 »
Сладолед от рикота с кедрови ядки и стафиди

Необходими продукти:

350 мл мляко
350 гр рикота
200 мл сметана
100 гр захар
50 гр стафиди
70 гр кедрови ядки
1 шушулка ванилия

Начин на приготвяне:
  • Накисваме стафидите в малко вода.
  • Запичаме кедровите ядки на сух тиган.
  • Разбъркваме рикотата с половината захар на гладка смес.
  • Разцепваме шушулката ванилия на две.
  • Загряваме млякото с половината захар и шушулката ванилия до като започне да се надига.
  • Изваждаме шушулката ванилия, внимателно отстраняваме семенцата и ги връщаме в млякото. Оставяме млякото да се охлади.
  • Добавяме млякото към рикотата, добавяме стафидите, добавяме 2/3 от кедровите ядки и сметаната.
  • Разбъркваме сместа.
  • Слагаме сместа в машината за сладолед и охлаждаме до готовност.
  • Поднасяме гарнирано с останалите кедрови ядки.






« Последна редакция: 20 Юли 2010, 21:00:33 от greyeve »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Приготвено с любов
« Отговор #85 -: 25 Юли 2010, 18:29:47 »
Супа от червена леща с кимион и кисело мляко

Необходими продукти:

3 малки глави лук
1 скилидка чесън
100 гр червена леща
зехтин
1 ч.л. кимион
100 мл бяло вино
800 гр доматено пюре
200 мл пилешки бульон
1 малко лютиво чушле (по избор)
сол
черен пипер
сока на 1/2 лимон
50 мл зехтин (при поднасяне)
100 гр кисело мляко

Начин на приготвяне:
  • Нарязваме на дребно лука и чесъна и запържваме в малко зехтин.
  • Измиваме лещата, отцеждаме и добавяме към запържения лук и чесън, заедно с кимиона.
  • Добавяме бялото вино и оставяме да се свари напълно.
  • Добавяме доматите и бульона, овкусяваме с люто чушле, сол и черен пипер.
  • Оставяме да се вари 30 минути на бавен огън.
  • Пасираме готовата супа и прецеждаме през сито.
  • Овкусяваме с лимоновия сок и зехтина.
  • Охлаждаме (може да добавим кубчета лед) и сервираме с кисело мляко.


източник: готварската книга на VAU

« Последна редакция: 15 Август 2010, 13:53:25 от greyeve »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Приготвено с любов
« Отговор #86 -: 25 Юли 2010, 22:24:04 »
Кайсиев млечен сладолед

Необходими продукти:

500 - 600 гр кайсии (необходими за получаването на 400 мл гладко пюре)
150 гр захар (може част от захарта да е ванилена)
150 мл пълномаслено мляко
шепа сушени кайсии
лъжица ароматен коняк

Начин на приготвяне:
  • Почистваме кайсиите от костилките.
  • Смиламе ги на пюре с блендера.
  • Прецеждаме пюрето през цедка до получаването на гладко фино пюре.
  • Добавяме захарта, млякото и коняка.
  • Нарязваме сушените кайсии на парченца и добавяме.Разбъркваме всичко.
  • Изсипваме сместа в машината и охлаждаме до готовност (40 -50 минути).



greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Приготвено с любов
« Отговор #87 -: 15 Август 2010, 13:44:23 »
Миди в къри сос (със сметана и бяло вино)

Необходими продукти:

700 гр миди
400 мл бяло вино
300 мл сметана
1 с.л. къри на прах
3 малки глави лук
2 скилидки чесън
60 гр масло
магданоз

Начин на приготвяне:
  • Отстраняваме всички миди с отворени черупки или със счупени черупки.
  • Накисваме мидите за 30 минути във вода. Така пада голяма част от пясъка и солта.
  • Измиваме мидите, отстранявайки колкото се може повече по черупките. По възможност, с твърда четка с къс косъм.
  • "Брадата" на мидите премахваме, дърпайки разко, но към задния край на мидите. Ако дърпаме към края, който се отваря може да разкъсаме и да убием мидата.
  • Нарязваме чесъна и лука на ситно.
  • Слагаме ги в дълбок съд с виното на среден огън, докато станат прозрачни.
  • Намаляваме огъня, и разбъркваме кърито и сметаната.
  • Когато сосът се затопли, изсипваме почистените миди вътре и захлупваме с капак.
  • След няколко минути мидите се разтварят.
  • Изваждаме ги в купа с помощта на решетъчна лъжица.
  • Изхвърляме всички затворени или недобре разтворени миди.
  • Добавяме маслото в соса, разбивайки го добре.
  • Добавяме магданоза и поливаме мидите със соса.
  • Сервираме веднага.



източник (с промени): тук
« Последна редакция: 15 Август 2010, 13:52:35 от greyeve »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Приготвено с любов
« Отговор #88 -: 15 Август 2010, 14:16:10 »
Гофрети с яйчен ликьор*

Необходими продукти:

150 гр меко масло
125 гр захар
1 с.л. ванилена захар
3 яйца
настъргана кора от половин лимон
150 гр брашно
яйчен ликьор на вкус  :new_all_coholic: (може да бъде заменен с ром)
мазнинка за гофретника
пудра захар за поръсване (по желание)

Начин на приготвяне:
  • Разбиваме маслото на пяна.
  • Бавно, малко по малко добавяме захарта, ванилената захар, яйцата, лимонената кора и брашното.
  • Ако се получи много гъста смес, може да добавим малко мляко.
  • Добавяме яйчния ликьор.
  • Загряваме и намасляваме гофретника и печем до златисто.
  • По желание сервираме с пудра захар.

*Оригиналното наименование е Ministerpraesidentenwaffeln т.к. са любимите на министър президента областа Райнланд-Пфалц, Курт Бек. Рецептата е публикувана в книжката Das Waffelbuch на Lilo Hagen.

Моя опит показва, че ако печем гофретите на по-ниска температура по - дълго (5-6 минути) те са винаги мекички, ако увеличим температурата и те се изпичат за 2-3 минути стават по-хрупкави. На снимката има и от двата вида:




Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Приготвено с любов
« Отговор #89 -: 15 Август 2010, 17:15:10 »
Евче , давай бързо мидите !!!  >:(  Ама веднага !!! :nyam:  И то всичките .... и с питие,ако може !!!  :drinks:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]