Автор Тема: АЛЖИР-сладко изкушение и горещо приключение  (Прочетена 12097 пъти)

dala

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Ще споделя за моето гостуване в Алжир.

Гостите се посрещат с чаша прясно мляко и фурми-наричат ги Дат.Говори се,че алжирските фурми са едни от най-вкусните и скъпи-особенно тези,които се събират близо до портата на Сахар-градът Бискра.Славата им е международно позната. Фурмите са една от храните,които се препоръчват в Свещенната Книга на изповядващите религията-Ислям. Там е писано,че те имат лековито въздействие върху чвешкият организъм,а употребата им с мляко влияе благотворно  върху стомаха.Хубавата фурма е тази,която е голяма и на слънчева светлина е прозрачна-като  мед


Алжир е една от страните от Магреба
Из тези страни пиенето на зелен чай с мента е ритуал,който е ежедневие.По-този начин се свиква и организма с топлината-там е често явление температурата да е над 40градуса.


Класическото магребско основно ястие е Кус-Кус


Кус-кусът се приготвя във специална тенджера-кускусиера,в която зеленчукът се приготвя от парата на месото.Самият кус-кус няма нищо общо с познатите ни тестени топченца кус-кус.
Кус-кусът в Алжир е на основата на цареничното брашно-семул.Той се претрива през ръцете три пъти,оставя се да отлежи...приготвянето му е живо изкуство и начин домакинята да покаже своите умения.Гарнира се обикновено с агнешко месо,правено със шафран и зехтин
Друго добре познато ястие е Тажина,кйто бива Сладък и Солен
Сладкият се приготвя със сушени сини сливи и месо съ захар или мед
Соления е обикновенно приготвен с нахут,моркови,ряпа,тиквички

Тажинът се приготвя в глинен съд с островърх капак -функциятакао нашите гьовечета...,на бавен огън..почти на пара да уври  месото и да се задуши


Но,най-много ми допаднаха сладките,които опитах в Алжир. Красиво оформени-като порцеланови фигурки.
Тестените им сладкиши-мсъмън,багрир,свънж...почти винаги са обилно залети с мед
Основните сладкиши,които се ядат на Рамадан-шамия и макруд са направевени от грис-нещо като грис халва с мед и бадеми
Вярвам, че въображението е по-могъщо от знанието,
че митът е по-могъщ от историята,  че мечтите са по-силни от фактите."

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Интересен разказ. Има ли още снимки? И някоя екзотична рецептичка успя ли да запишеш?

dala

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
greyeve -благодаря за интереса

Поради семейната си връзка  ;D с Алжир се наложида науча доста от техните рецепти.
Най-напред започнах с Baghrirs или по нашенски  родоска  Катма  :good:

http://requia.canalblog.com/images/t-IMG_0732_edited1.JPGhttp://requia.canalblog.com/images/t-IMG_0735_edited1.JPG

Съществуват -из различните страни на Магреба-различни  рецепти за приготвянето на Багрир.Едни са с царевично брашно,а други-са без такова!
Ето и рецептата,кято се приготвя в Серните райони на Алжир

3/4 литър-  хладка вода
5g- жива мая
1 щипка сол-четвърт кафена лъжичка
1 яйце
1 чаша и половина -брашно
1 чаша и половина царевично нишесте
Чашите,които употребявам са 200 ml

Започва сесъс смесването на водата и солта и прибавянето на маята
Прибавя се добре разбитото яйце ,брашното и царевичното нишесте
Разбърква се всичко много доре и се оставя
Готова е сместта тогава,когато се появят мехурчета

Затопля се тиган-тефлонов е най-добре
С черпак се изсипва доза от сместта и се оставя да се приготви на слаб огън.
Обръща се с помоща на друга-студена чиния..така че да се опече от двете страни.
В отделен съд приготвяме разтопено масло с мед
Когато е опеченаи от двете страни катмата се наръсва обилно с тази смес





Вярвам, че въображението е по-могъщо от знанието,
че митът е по-могъщ от историята,  че мечтите са по-силни от фактите."

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
dala, разказа ти е много интересен за обичаите и празниците в Алжир, но ей тук имаме тема Арабска кухня, ще е хубаво да ни споделиш повече рецепти там  :thumbup: 
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

zuzalana

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: АЛЖИР-сладко изкушение и горещо приключение
« Отговор #4 -: 26 Април 2010, 14:54:43 »
Ще споделя за моето гостуване в Алжир.

Здравейте!

Аз съм живяла в Алжир и пазя много топли спомени от там!
Като се върнахме в България си донесохме кускусиера, но ще се радвам да ми дадете рецепта за приготвяне на ястияе с нея. Моля ви, пишете, ако имате някаква рецепта!
Благодаря от сърце!
« Последна редакция: 28 Април 2010, 13:36:55 от Mariana G »

marabu

  • Гост
zuzalana какво представлява кукусиерата ? Много ми е чудно, понеже кус кусът нали се залива с гореща вода и е готов почти веднага (е няколко минути ).. Може ли снима на това чудо наречено кукусуера?

Belbey-t

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: АЛЖИР-сладко изкушение и горещо приключение
« Отговор #6 -: 13 Декември 2011, 15:46:56 »
Привет девойки,
С риск да си навлека гнева на модовете, ше подхвана отново темата за Алжир.
Нямам идея дали сте получили отговори на въпросите си но ако все оше не аз съм готова да ви отговоря.
Ето какво представлява кускусиерата

Кускусът в Алжир се готви на пара , не се залива с вода.По тази технология се приготвят редица традиционни ястия.
 Пепчо, искам да ти споделя нещо- Алжирската кухня е доста по близка до френската отколкото до арабската/ ориенталската/ .  :thumbup:.
В Алжирската кухня присъстват много от така характерните за френската кухня - крем фреш/ заквасена сметана/, сос бешамел, и разни такива безобразни :), който на мен не ми допадат :)
« Последна редакция: 13 Декември 2011, 15:58:00 от Belbey-t »

aqua_marin_blue

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 196
Re: АЛЖИР-сладко изкушение и горещо приключение
« Отговор #7 -: 05 Януари 2012, 17:40:19 »
За съжаление, приотвянето на кус-кус в кускусиерата отнема 4 часа. Но пък вкусът му е много по-добър!
Успехът идва с вдъхновението!

Belbey-t

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: АЛЖИР-сладко изкушение и горещо приключение
« Отговор #8 -: 13 Февруари 2012, 16:39:58 »
За съжаление, приотвянето на кус-кус в кускусиерата отнема 4 часа. Но пък вкусът му е много по-добър!
Честно не съм засичала колко време ми отнема приготвянето.
Има варианти за приготвяне на соса в тенджера под налягане, и отделно самият кус кус.Самият кус - кус става за не повече от час/ макс време/
Стига да има интерес с удоволствие бих пуснала рецепти за трите традиционни ястия/ сосове / на Алжир.

marabu

  • Гост
Re: АЛЖИР-сладко изкушение и горещо приключение
« Отговор #9 -: 13 Февруари 2012, 16:56:38 »
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,646.0.html

Ако споделиш в темата, мисля че доста хора ще са ти благодарни  :smile1: и ще има желаещи да опитат  :smile1:

Belbey-t

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: АЛЖИР-сладко изкушение и горещо приключение
« Отговор #10 -: 14 Февруари 2012, 13:06:44 »
Готово Марабу публикувах рецептата за кус кус

adriana.mehandjieva

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 10
  • Розите имат и цветове и бодли
Re: АЛЖИР-сладко изкушение и горещо приключение
« Отговор #11 -: 21 Март 2014, 18:21:48 »
Много екзотично ми изглеждат тези храни. Тайничко ти завиждам, че си ги опитала там на място.  ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]