Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
13 Май 2008, 16:55:55

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси Чат Чат ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема « назад напред »
Страници: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 21 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема  (Прочетена 91390 пъти)
« Отговор #240 -: 25 Ноември 2007, 18:02:03 »
Yoli
Главен Готвач
Публикации: 985

Ел. поща
Много красиво...И полезно , и със сигурност вкусно.

Tongue
Активен

« Отговор #241 -: 25 Ноември 2007, 18:45:19 »
Ванчето
Главен Готвач
Публикации: 688

WWW Ел. поща
Таничка,благодаря за рецептата за Маймунски хляб с ябълково масло. air_kissМного вкусно.
Моят се пукна от едната страна,но това не попречи на вкусът му. Tongue
Активен
« Отговор #242 -: 28 Ноември 2007, 12:02:41 »
margototop
Калфа
**
Публикации: 216

tanita,поздрави за невероятните ти кулинарни творения и от мен flowerСамо искам да те попитам ще пуснеш ли скоро рецептата за питата грозде защото синчето ще ми извади душата give_heart
Активен
« Отговор #243 -: 29 Ноември 2007, 10:11:21 »
tanita
Модератор
Гурман
Публикации: 1275

Ел. поща
Ще я напиша, да. Много неща са ми се събрали за писане, но нямам много време за това последните дни.
Активен

« Отговор #244 -: 01 Декември 2007, 05:18:34 »
Altea
Чирак
*
Публикации: 10

Ел. поща
Танита,случайно попаднах на твоите рецепти,но вече съм добавила страницата в Любими...И аз като теб живея отвъд океана ,и ти се възхищавам,че успяваш да твориш такива кулинарни шедьоври!Аз лично нямам никакво време,но твоите рецепти ме изкушиха,и още утре ще ядем мекици /от години търся рецепта точно за тях!/Благодаря за кулинарната ти щедрост! Да си жива и здрава и все така кулинарно плодовита  smile1
Имам въпрос-за мерките си българска чаена чаша и лъжици ли използваш или тукашните ,щото има разлика в милилитрите...Бакпулвера тук с какво го заместваш?И понеже се засилих да пускам в машината пълнозърнестия хляб-кога  прибавяш сусаменото семе?Благодаря ти предварително!
 more_bg
« Последна редакция: 01 Декември 2007, 05:50:06 от Altea » Активен
« Отговор #245 -: 01 Декември 2007, 06:35:51 »
tanita
Модератор
Гурман

Ел. поща
Благодаря за хубавите думи!

Мерките, които използвам са тукашните
1ч.ч=1cup=240ml
1с.л.=1tbsp=15ml
1ч.л.=1tsp=5ml

Ако програмата ти има сигнал за добавяне на ядки може да ги добавиш тогава, ако не ти се занимава да чакаш, може и още в началото, както правя аз.

За бакпулвер използвам baking powder.
Активен

« Отговор #246 -: 01 Декември 2007, 12:00:57 »
dany2
Чирак
*
Публикации: 48

Tanita, най-сърдечни благодарности за великолепните рецепти!
Отдавна търсех повод да направя усуканата пита с мед и орехи - и ето - за погачата на внучката ми я направих. Изглежда супер с глазурата, надявам се и вкуса да е както трябва. Не е разчупвана - след малко тръгваме за празника.
Преди два дни гостите ми оцениха подобаващо кулата от карфиол и броколи. Благодаря още веднъж.
Активен
« Отговор #247 -: 01 Декември 2007, 17:50:18 »
Altea
Чирак
*

Ел. поща
Танита,благодаря за светкавичния отговор!Тази сутрин направих мекиците,обаче поеха много олио  Sad.Пробвах и с фритюрника/моят е малък и сравнително слаб/,и в тиган.Като загрея много олиото в тигана,започва да пуши,докато ги сложиш,трябва вече да ги обръщаш,защото покафеняват,а вътре остават полусурови.Нямаше ли някакъв трик ,като да се добави малко оцет в олиото или тестото с тоя тип закуски,за да не стават толкова мазни?Иначе вкусът е страхотен!Мазни,не мазни ,синът ми ги омете,и поиска още Grin А и аз от години се боря с носталгията по тези мекици и едновремешните банички.Нямаш ли някоя рецепта и за тях?
« Последна редакция: 02 Декември 2007, 07:48:16 от Altea » Активен
« Отговор #248 -: 02 Декември 2007, 22:42:28 »
rainbow
Калфа
**
Публикации: 67

tanita да се отчета с курабийките с тиква. Много,много, много........ вкусни.

* tikveni kurabii.jpg (91.98 KB, 400x300 - видяно 2266 пъти.)
Активен
« Отговор #249 -: 06 Декември 2007, 07:56:12 »
tanita
Модератор
Гурман

Ел. поща
Tanita, най-сърдечни благодарности за великолепните рецепти!

Благодаря много, дано да е била и вкусна питката!

Танита,благодаря за светкавичния отговор!Тази сутрин направих мекиците,обаче поеха много олио 
За съжаление наистина стават мазни, аз затова мекици правя един-два пъти в годината smile1 Единственото нещо които правя е да ги оставя върху готварска хартия да попие част от мазнината.

tanita да се отчета с курабийките с тиква. Много,много, много........ вкусни.
thumbup Ммм, замириса ми на курабийки smile1
« Последна редакция: 06 Декември 2007, 07:57:45 от tanita » Активен

« Отговор #250 -: 08 Декември 2007, 08:07:15 »
Altea
Чирак
*

Ел. поща
Танита,един друг " кулинарен приятел"  smile1,Жоро,ми каза да добавя към тестото 2-3 л брашно преди да ги изпържа,и действително има ефект.Казвам ти ,за да знаеш като пържеш догодина  Roll Eyes.При нас такъв шанс за честота на мекиците няма-бяха посрещнати с всеобщо одобрение,и скоро пак ще правя.Разбирам защо имате такива ограничения във вашето семейство-при наличие на такъв невероятен готвач като теб,ако ги няма,резултатът ще е плачевен.Само ти се чудя/и завиждам благородно/ как намираш време при тукашния  начин на живот  да готвиш толкова...Аз ако успея вечер едни яйца или спагети да забъркам,съм доволна..За кулинарни шедьоври като твоите,мога само да мечтая. Sad Но както и да е...А ти-дерзай ,и продължавай да ни вдъхновяваш...
Активен
« Отговор #251 -: 12 Декември 2007, 07:01:53 »
tanita
Модератор
Гурман

Ел. поща
Ето как може да уползотворите останалите меки и почернели банани.

Бананов кекс с шоколадова глазура

2 и 1/2ч.ч брашно
1ч.л. бакпулвер
1/2ч.л. хлябна сода
1/4ч.л. сол
1/2ч.ч масло
1ч.ч кафява захар
3/4ч.ч кисело мляко
1 яйце
1ч.л. ром
2 меки банана, намачкани на пюре(1ч.ч.)
1/3ч.ч прясна мляко

За глазурата:
100г шоколад
1/4ч.ч течна сметана

Загрейте фурната до 175С(350Ф). Намаслете правоъглна тава с размери 33Х23см.

В купа, объркайте брашното, бакпулвера, хлябната сода и солта.

В голяма купа, с миксер разбийте маслото с кафявата захар. Прибавете киселото мляко, яйцето и рома, разбийте добре. Прибавете и пюрето от банани. Прибавяйте по малко от брашното и прясното мляко, като бъркате с миксера на ниски обороти.

Изсипете получената смес в намаслената тавичка. Печете около 30 минути, или докато забита в центьра клечка за зъби излезе чиста.
Извадете сладкиша от фурната.

Начупете шоколада на малки парченца и поставете в огнеупорен съд заедно със сметаната. Загрейте на котлона, докато се разтопи шоколада, като бъркате до получаването на гладък крем. С получения крем намажете кекса.
Активен

« Отговор #252 -: 14 Декември 2007, 21:35:09 »
tanita
Модератор
Гурман

Ел. поща
Питка "Слънце" - стъпка по стъпка

Тестото може да се замеси на ръка или в машина за хляб.

Тесто в машина за хляб

Прясно мляко- стайна температура 27градуса С - 1 и 1/4ч.ч(може половината да е прясно мляко, половината вода)
Яйце – 1бр. + 1 белтък(жълтъка за намазване отгоре)
олио - 1с.л.
захар - 1с.л
сол - 1ч.л
брашно – 4ч.ч
мая - 1с.л(15мл)

1ч.ч - 240мл

След като програмата за тесто е свършила, втасалото тесто се изважда от кошничката. Отделя се една топка от него и се поставя в центъра на намаслена и набрашнена кръгла тава.

Останалото тесто се разделя на две части, от които се радточват два кръга

Единия се намазва с разтопено масло

Другия се слага върху него

Притиска се леко и двата заедно се разточват до по-голям кръг

Намазва се с масло и се нарязва на 12 сегмента(първо на четири и после всяка четвъртинка на три сегмента)

Всеки сегмент се навива на кифличка

и се поставят около топката в тавата

Питката се оставя но топло да втаса(около 30-40 минути). Втасалата питка се намазва с отделения жълтък, разбит с няколо капки вода

Питката се пече в предварително загратя до 190С градуса, около 20 минути.

Активен

« Отговор #253 -: 14 Декември 2007, 22:05:50 »
ТАНЯ_70
Калфа
**
Публикации: 196

Tanita,чудесна питка!Отдавна исках да я направя, но незнаех как е точно  технологията.Много ти благодаря, че си се постарала  да обясниш стъпка по стъпка.
Искам да те попитам за диаметъра на тавичката.
Активен
« Отговор #254 -: 14 Декември 2007, 22:16:21 »
tanita
Модератор
Гурман

Ел. поща
Много добър въпрос. Тавичката е с диаметър 28см, специално я търсих по-малка, защото машината не може да меси по-голяма доза наведнъж.

Ако се меси на ръка, може да се замеси двойна доза и да се направи в по-голяма тава. Тестото може да се раздели на три, и да се сложат три листа един върху друг.
Активен

Страници: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 21 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Списание FEMA
BlackBoard Studio