tanita,поздрави за невероятните ти кулинарни творения и от мен Само искам да те попитам ще пуснеш ли скоро рецептата за питата грозде защото синчето ще ми извади душата
Танита,случайно попаднах на твоите рецепти,но вече съм добавила страницата в Любими...И аз като теб живея отвъд океана ,и ти се възхищавам,че успяваш да твориш такива кулинарни шедьоври!Аз лично нямам никакво време,но твоите рецепти ме изкушиха,и още утре ще ядем мекици /от години търся рецепта точно за тях!/Благодаря за кулинарната ти щедрост! Да си жива и здрава и все така кулинарно плодовита Имам въпрос-за мерките си българска чаена чаша и лъжици ли използваш или тукашните ,щото има разлика в милилитрите...Бакпулвера тук с какво го заместваш?И понеже се засилих да пускам в машината пълнозърнестия хляб-кога прибавяш сусаменото семе?Благодаря ти предварително!
« Последна редакция: 01 Декември 2007, 04:50:06 от Altea »
Tanita, най-сърдечни благодарности за великолепните рецепти! Отдавна търсех повод да направя усуканата пита с мед и орехи - и ето - за погачата на внучката ми я направих. Изглежда супер с глазурата, надявам се и вкуса да е както трябва. Не е разчупвана - след малко тръгваме за празника. Преди два дни гостите ми оцениха подобаващо кулата от карфиол и броколи. Благодаря още веднъж.
Танита,благодаря за светкавичния отговор!Тази сутрин направих мекиците,обаче поеха много олио .Пробвах и с фритюрника/моят е малък и сравнително слаб/,и в тиган.Като загрея много олиото в тигана,започва да пуши,докато ги сложиш,трябва вече да ги обръщаш,защото покафеняват,а вътре остават полусурови.Нямаше ли някакъв трик ,като да се добави малко оцет в олиото или тестото с тоя тип закуски,за да не стават толкова мазни?Иначе вкусът е страхотен!Мазни,не мазни ,синът ми ги омете,и поиска още А и аз от години се боря с носталгията по тези мекици и едновремешните банички.Нямаш ли някоя рецепта и за тях?
« Последна редакция: 02 Декември 2007, 06:48:16 от Altea »
Танита,благодаря за светкавичния отговор!Тази сутрин направих мекиците,обаче поеха много олио
За съжаление наистина стават мазни, аз затова мекици правя един-два пъти в годината Единственото нещо които правя е да ги оставя върху готварска хартия да попие част от мазнината.
Танита,един друг " кулинарен приятел" ,Жоро,ми каза да добавя към тестото 2-3 л брашно преди да ги изпържа,и действително има ефект.Казвам ти ,за да знаеш като пържеш догодина .При нас такъв шанс за честота на мекиците няма-бяха посрещнати с всеобщо одобрение,и скоро пак ще правя.Разбирам защо имате такива ограничения във вашето семейство-при наличие на такъв невероятен готвач като теб,ако ги няма,резултатът ще е плачевен.Само ти се чудя/и завиждам благородно/ как намираш време при тукашния начин на живот да готвиш толкова...Аз ако успея вечер едни яйца или спагети да забъркам,съм доволна..За кулинарни шедьоври като твоите,мога само да мечтая. Но както и да е...А ти-дерзай ,и продължавай да ни вдъхновяваш...
Загрейте фурната до 175С(350Ф). Намаслете правоъглна тава с размери 33Х23см.
В купа, объркайте брашното, бакпулвера, хлябната сода и солта.
В голяма купа, с миксер разбийте маслото с кафявата захар. Прибавете киселото мляко, яйцето и рома, разбийте добре. Прибавете и пюрето от банани. Прибавяйте по малко от брашното и прясното мляко, като бъркате с миксера на ниски обороти.
Изсипете получената смес в намаслената тавичка. Печете около 30 минути, или докато забита в центьра клечка за зъби излезе чиста. Извадете сладкиша от фурната.
Начупете шоколада на малки парченца и поставете в огнеупорен съд заедно със сметаната. Загрейте на котлона, докато се разтопи шоколада, като бъркате до получаването на гладък крем. С получения крем намажете кекса.
Тестото може да се замеси на ръка или в машина за хляб.
Тесто в машина за хляб
Прясно мляко- стайна температура 27градуса С - 1 и 1/4ч.ч(може половината да е прясно мляко, половината вода) Яйце – 1бр. + 1 белтък(жълтъка за намазване отгоре) олио - 1с.л. захар - 1с.л сол - 1ч.л брашно – 4ч.ч мая - 1с.л(15мл)
1ч.ч - 240мл
След като програмата за тесто е свършила, втасалото тесто се изважда от кошничката. Отделя се една топка от него и се поставя в центъра на намаслена и набрашнена кръгла тава.
Останалото тесто се разделя на две части, от които се радточват два кръга
Единия се намазва с разтопено масло
Другия се слага върху него
Притиска се леко и двата заедно се разточват до по-голям кръг
Намазва се с масло и се нарязва на 12 сегмента(първо на четири и после всяка четвъртинка на три сегмента)
Всеки сегмент се навива на кифличка
и се поставят около топката в тавата
Питката се оставя но топло да втаса(около 30-40 минути). Втасалата питка се намазва с отделения жълтък, разбит с няколо капки вода
Питката се пече в предварително загратя до 190С градуса, около 20 минути.
Tanita,чудесна питка!Отдавна исках да я направя, но незнаех как е точно технологията.Много ти благодаря, че си се постарала да обясниш стъпка по стъпка. Искам да те попитам за диаметъра на тавичката.
Много добър въпрос. Тавичката е с диаметър 28см, специално я търсих по-малка, защото машината не може да меси по-голяма доза наведнъж.
Ако се меси на ръка, може да се замеси двойна доза и да се направи в по-голяма тава. Тестото може да се раздели на три, и да се сложат три листа един върху друг.