Автор Тема: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема  (Прочетена 596506 пъти)

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Мус за торти
« Отговор #120 -: 22 Юли 2007, 19:33:51 »
Мус за пълнеж на торти

1 и 1/2ч.ч течна млечна сметана + 3с.л. захар
1 пакенче пудинг ванилия без варене
1 и 1/4ч.ч прясно мляко
1 п.(225г) крем сирене
1ч.ч пудра захар
Може 2-3 лъжици заквасена сметана
1п. Желатин*
1/4 ч.ч вода

1.Сметаната се разбива със захарта

2.Пудинга се разбива с прясното мляко, като се сгъсти, малко по малко се прибавя от сметаната.

3.Желатина се накисва във водата, и се разтваря на водна баня или микровълнова.

4.Крем сиренето се разбива с пресятата пудра захар до гладък крем. Може да се прибавят няколко лъжици заквасена сметана. Към получения крем се прибавя по малко от разтворения желатин. Към получената смес малко по малко се прибавя кремът от пудинг и сметана.



Мус с вкус на бял шоколад- разтопява се бял шоколад с малко сметана, оставя се да поизстине и се прибавя към крема от сиренето преди желатина.
Шоколадов мус, използва се пудинг шоколад и се прибавя разтопен кафяв шоколад.
Мус Мока- като шоколадовия, но във водата която се накисва желатина се разтваря нес кафе или се използва готово кафе от машина.

*Ако ще правите двойна доза крем, не удвоявайте и водата на желатина, сложете толкова че да може да се разтвори и го прибавяй по малко към кремът от сиренето за да си остане пухкав кремът.

Пълнежът на тази торта е с такъв мус.

   

**Ако към крема се добави още един желатин, може да се използва за пълнеж на пайове и парфе.

Парфе Мока
« Последна редакция: 22 Юли 2007, 20:30:13 от tanita »

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Рецептата е изключително сполучлива и занапред ще използвам предимно нея за торти.
Понеже сметаната, която имах, беше подсладена, намалих захарта на 1 лъжица. Освен това към сиренето крема прибавих само половин чаша захар, вместо една, защото не обичам много сладко. Нямах заквасена сметана и я пропуснах. В този вариант - с по-малко захар, кремът идеално се балансираше със сиропираните блатове, така че се получи много добър резултат.

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Крем супа от зелен боб
« Отговор #122 -: 27 Юли 2007, 09:35:09 »
Крем супа от зелен боб



Продукти:
500г зелен боб, изчистен и нарязан на парченца
3 средно големи картофа, обелени и нарязани
2 скилидки чесън, обелени
1/2 ч.ч нарязан магданоз с дръжките

1/4ч.ч течна млечна сметана
Сол и черен пипер на вкус

Всички продукти без сметаната се слагат в тенджера, заливат се с вода или зеленчуков бульон, толкова колкото да ги покрие добре.
Поставя се на котлона и се вари докато омекнат зеленчуците.

Сварените зеленчуци се оцеждят от бульона и се пасират с пасатор или блендер.
Към полученото пюре се прибавя по малко от оцедения бульон, докато се получи желаната гъстота за крем супа.

Прибавя се сметаната, разбърква се добре.
Прибавят се солта и черния пипер на вкус.

Отново се поставя на котлона, докато заври и се сваля от огъня.

Хубава е топла и студена. Може да се поднесе с крутони или нарязан на ситни кубчета кашкавал.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема
« Отговор #123 -: 01 Август 2007, 16:34:57 »
Танитка, синът ми се влюби в тази твоя Скрежина. Може ли да пуснеш рецептичката, че вече не мага да се оправям с него.

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема
« Отговор #124 -: 01 Август 2007, 19:46:29 »
Ето пиша я веднага. И моите деца много я харесват и вече се прави всеки ден у нас.

Скрежина с праскови




Продукти:
3 меки праскови
1/3ч.ч захар
сскът от 1 лимон и 1 лайм(може и само от едното)
3ч.ч вода

Приготовление:
Прасковите се обелват, нарязват се на парчета, посипват се със захарта и половин чаша вода и се пасират с пасатор или блендер до гладко пюре.
Прибавя се лимоновия сок и останалата вода и се разбърква до еднородна смес.
Изсипва се в машината за сладолед и се оставя да работи около 30 минути, докато сместа се заскрежи.
Сервира се веднага!

Може да се направи и от други плодове, праскови с манго, ягоди, малини, къпини, диня, пъпеш, череши, портокали, киви.
Ако не ви е достатъчно сладко, може да увеличите количеството захар


Ягодова скрежина






« Последна редакция: 05 Август 2007, 07:23:20 от tanita »

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Re: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема
« Отговор #125 -: 02 Август 2007, 11:18:36 »
А който си няма машина за сладолед ? :'( Предполагам, че и в камерата ще стане?

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема
« Отговор #126 -: 02 Август 2007, 11:46:50 »
Танитка, благодаря ти много. Ще се пробва още днес.

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Италианска салата с патладжан, лимон и маслини
« Отговор #127 -: 04 Август 2007, 21:05:50 »
Италианска салата с патладжан, лимон и маслини




Продукти:
Около 700г патладжан
1/4ч.ч зехтин
Настъргана кора и сок от 1 лимон
2с.л. каперси
12 зелени маслини, без костилките
2с.л нарязан на ситно магданоз
Сол и черен пипер на вкус

Приготовление:Нарежете патладжана на кубчета около 2см страната.
Загрейте зехтина в голям тиган, изсипете патладжана и пържете около 10 минути докато омекне и придобие златист цвят.
Изсипете падладжана върху готварска хартия да попие част от мазнината и го посолете.
Изсипете кубчетата патладжан в подходяща голяма чиния, прибавете каперсите и маслините, поръсете с настърганата кора лимон, лимоновия сок, магданоза, сол и черен пипер.
Сервирайте!

Ако обичате чесън, може да добавите и пресовани две скилидки чесън към лимоновия сок, разбърквате добре и поливате салатата.
« Последна редакция: 07 Август 2007, 21:02:48 от tanita »

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 236
Re: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема
« Отговор #128 -: 05 Август 2007, 12:01:38 »
Благодаря ти за рецептата, точно вчера си мислех да те помоля да я напишеш.  :thumbup:

alexdencheva

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема
« Отговор #129 -: 05 Август 2007, 21:17:15 »
tanita,
относно муса за пълнеж на торти.....дали може пудинга без варене да се замени с охладен от тези нишестените! те по-принцип излизат 1л, а на мен колко ми трябва като грамаж?
и също да попитам тази ванилиевата захар кога се използва? днес пробвах да сложа в нишестето, че правих обикн.торта, но не подслажда добре, е аз като за начало сложих една!
мерси предваритено!
така се зарибих от тези форуми, поздравивам те за майсторлъка!

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема
« Отговор #130 -: 06 Август 2007, 08:48:21 »
Не съм правила с нишестен крем никога, но не пречи да експериментираш, този крем в крайна сметка се получи на базата на експерименти. Използвай 500мл от крема.
Едно пакетче ванилена захар според мен е малко да подслади толкова много крем, трябва да добавиш и захар.
« Последна редакция: 07 Август 2007, 21:01:51 от tanita »

alexdencheva

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема
« Отговор #131 -: 06 Август 2007, 12:17:36 »
да, така е!
ще пробвам, в крайна сметка все е крем! а по принцип за какви други сладкиши се използва ванилиевата захар?

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема
« Отговор #132 -: 06 Август 2007, 14:46:46 »
Ваниловата захар се ползва вместо ванилия. Можеш да я ползваш за всички сладкиши,които имат нужда от такъв аромат, но не и за подслаждане.

Остави идеята за нишестен крем вместо пудинг без варене. Освен, че е по-евтин, други предимства няма. Стои по-жилав, хваща коричка, по-лесно става на бучки... Купи си един пудинг на д-р Йоткер без варене - "Оле", да ти е мирна главата!

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Чийзкейк куки
« Отговор #133 -: 09 Август 2007, 09:09:09 »
Чийзкейк куки



1/3 ч.ч масло
1/3 ч.ч кафява захар
1 ч.ч брашно
1/2 ч.ч смлени орехи
1/4 ч.ч захар
240г крем сирене
1 яйце
1/2 ч.л течна ванилия
2 с.л прясно мляко
1ч.л. лимонов сок

В малка купа разбийте маслото с кафявата захар до пухкав крем. Прибавете към получения крем брашното и с помоща на вилица бъркайте докато се получат дребни трохи. Прибавете и орехите и разбъркайте. Отделете от получената смес една чаена чаша, която ще се използва за поръсмане отгоре. Останала смес изсипете в намаслена тавичка с размери 20X20см, притеснете хубаво сместа с пръсти към дъното на тавата. Печете в предварително загрята фурна на 175С(350Ф) градуса за около 12-15 минути.

В друга купа разбийте крем сиренето и захарта до пухкав крем. Прибавете яйцето, ванилията, млякото и лимоновия сок и разбийте до еднородна смес. Изсипете получене крем върху изпечената подложка и поръсете равномерно с отделените трохи.

Печете в предварително загрята до 175С(350Ф) градуса фурна 20 минути. Извадете от фурната, оставете да изстине и поставете поне за час в хладилника. Нарежете на 16 квадрата и извадете парчетата от тавата с помоща на шпатула.

Може да удвоите продуктите и да изпечете в тавичка с размери 23Х33см.

Кукитата имат същия вкус като чийзкейк, но се сервират по-лесно и са идеални за парти.
« Последна редакция: 18 Август 2007, 21:48:40 от tanita »

lena800

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 90
Re: Рецепти прелитащи през океана - авторска тема
« Отговор #134 -: 09 Август 2007, 09:35:17 »
tanita , обожавам такъв тип сладкиши!  :yahoo:

Много благодаря за рецептата!!!  ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:19:16]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]