Автор Тема: Абра Кадабра! - II  (Прочетена 225415 пъти)

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #195 -: 11 Май 2009, 16:16:22 »
През втората неделя на май се празнува тук денят на майката. Поканих свекито на гости и по този повод направих и тортата:

Белтъчено-карамелена торта

3а торта с диаметър 20см.:

3а белтъчените блатове:

8 белтъка
250гр захар
200 обелени, смлени бадеми
40гр брашно
80гр пудра захар
1 ванилия

Белтъците (аз ползвах от замразените, на склад в камерата, останали от други сладкиши белтъци) се разбиват със захарта (не трябва да оставят неразтопени следи от нея) и ванилията на твърд сняг. След това се прибавят смлените баденови ядки, брашното и пудрата захар. От тази смес се изпичат 6бр. блатове: върху готварска хартия се очертава кръг и в него хубаво разпределя и заравнява белтъчената смес. Пекат се в предварително загрята на 160-170°C фурна, средна скара, при един пръст отворена врата на фурната (да може да излиза влагата) за около 30мин. (може и за по малко). След като са напълно изстинали, се отстраняват от хартията.

3а крема:

2 консерви (всяка от по 400гр) варено кондензирано мляко
500мл течна, неовкусена (36% масленост) сметана
8л. желатин

Сметаната се разбива, към нея се добавя внимателно кондензираното и карамелизирано мляко. Желатинът, предварително накиснат за 5-10мин във вода и после отцеден, се втечнява на слаб огън и внимателно, с чевръсто бъркане прибавя към сместа. Полученият крем се маже между белтъчените блатове, отсрани и върху тортата. След което тя се оставя да стегне в хладилник.

Повече за украсата и шоко-борда - тук.
« Последна редакция: 11 Май 2009, 19:21:39 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #196 -: 11 Май 2009, 16:21:07 »
Весе,  :-*

Цитат
Преди малко пуснах една супичка с нея - хубав аромат има.

Дааа... и аз ще правя :nyam:

Цитат
Знаеш ли, аз купувам от пазара и обикновено са само листа, но веднъж имаше и един-два цвята, аз се учудих че цъфти и продавача ме предупреди, че не се ядат цветовете. Виждам че си го боднала в катъка...вероятно само за украса  :icon_question:

Хм.. ами, докато направя снимката.. изядох няколко такива цветчета. Фото-сесията бе в събота. Шавам още  ::)
Но пък супа само от цветчетата със сигурност не препоръчвам и няма да забъркам!  ;D
« Последна редакция: 11 Май 2009, 21:02:40 от Abra »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #197 -: 11 Май 2009, 16:59:55 »
Дими, чудна торта. И много хубаво си обяснила как се изпълнява украсата. Благодаря ти. :flower:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #198 -: 11 Май 2009, 17:18:48 »
Каква феерия ... невероятно стилна и елегантна торта. Както само ти можеш. Поклон пред таланта ти.  :thank_you2: :thank_you2: :thank_you2:

кокона

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 663
  • Целувки{}
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #199 -: 11 Май 2009, 18:27:29 »
Отново страхотна и нежна торта! :girl_smile:Сложничка ми се вижда и то доста! ::)Няма да рискувам,ами ще ти се възхищавам. :thumbup:
Подравления!

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #200 -: 11 Май 2009, 19:30:07 »
Благодаря на свой ред за интереса и одобрението, Eли :flower:

Йоли,  :-* Мило другарче.. засрамваш ме с такива суперлативи :blush:

Ааа.. не е сложна, кокона! Само повечко време отнема.. не става за един ден, по-добре да се разпредели на етапи изпълнението на тортата.
п.п. Пък.. аз вече очаквам тортичка от теб, предполагам че ще е някаква лятна, свежа :nyam: успех и.. да покажеш  :thumbup:

Tara^

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 299
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #201 -: 11 Май 2009, 19:57:35 »
Перфектно изпълнение  :bow: ,както винаги между другото  :P .
За вкуса не се и съмнявам,правила съм нещо подобно,само че с лешници вместо бадеми  :air_kiss: .

Изи

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 818
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #202 -: 11 Май 2009, 20:07:32 »
Абра -  Красота, красота, красота!  :smile1:
Това е невъзможно!-казала причината.Tова е безрасъдство! - отбелязал опитът.Това е безполезно! - отсякла гордостта.Опитай...  -  прошепнала мечтата.

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #203 -: 12 Май 2009, 19:03:51 »
Дими,
Вече писах, но това е ... вълшебство :air_kiss:
Както само ти умееш! :thank_you2:
 :flower:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #204 -: 12 Май 2009, 20:16:01 »
О , Дими , отново перфектна торта ! Толкова красива , нежна и...примамливо апетитна ! Браво !  :clapping: :clapping:

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #205 -: 12 Май 2009, 20:29:10 »
 :girl_in_love: :girl_in_love: :girl_in_love:
mazesin yemekleri

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #206 -: 12 Май 2009, 20:45:01 »
Tara, vens, Диани, Изи, sezamm, благодаря ви, приятели! :flower: Радвате ме с интереса и одобрението, и двете са ми ценни!  :-*

Отново мечи лук  ;D

Супа от мечи лук

3а 2-3 порции:

500гр мечи лук, левурда или Allium ursinum
1 кубче зеленчуков бульон
3-4 скилидки чесън
500мл вода
мазнинка
сол (ако е необходимо)
подправки на вкус
50мл течна, неовкусена, с 36% масленост сметана

Пресните зелени листа се измиват и нарязват на ситно. В малко мазнинка се задушават леко. Добавят се пресованите скилидки чесън, водата с разтвореното кубче больон. Може и малко сол, подправки на вкус.. Вари се до готовност 15-ина минути и се затройва със сметаната.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #207 -: 12 Май 2009, 20:47:22 »
Фунийки с мечи лук

3а около дузина фунийки

300гр многолистно (бутер) тесто

жълтък + прясно мляко за намазване

200гр creme fraiche или крема сирене
250гр рикота
2с. л течна неовкусена (36%) сметана (може и заквасена)
сол, чер/бял пипер
дузина пресни листа мечи лук (левурда)
150гр смляно тиквено семе

Тестото се нарязва на тънки ленти и навива върху намаслените фунийки. Поставят се в тава застлана с готварска хартия, намазват се лекичко със смес жълтък и прясно мляко, пекат се на средна скара, 200-220°C. Оставят се върху решетка, да се охладят.

Пресните листа левурда се измиват, отцеждат и нарязват на много ситно и намачкват или за съвсем кратко пасират. Рикотата, крема-сиренето, сметаната се разбъркват, осоляват, овкусяват, добавя се и мечия лук с половината от тиквеното семе.

Напълно охладените фунийки се пълнят с крема и при отвора - 'топват' в останалото количество тиквено семе.
« Последна редакция: 12 Май 2009, 20:49:15 от Abra »

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #208 -: 12 Май 2009, 21:08:17 »
Фантастични предложения - обожавам левурда и винаги имам , през този сезон - прясна, а през другите - замразявам в доста големи количества.... ние я хапваме само на салата, но ще пробвам някоя от тези рецепти скоро....

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра! - II
« Отговор #209 -: 15 Май 2009, 21:13:59 »
Суров - на салата - мечия лук не сме пробвали.. но всяка една рецепта с него ни е изключително вкусна, Пепеляшка,  :thumbup:

Сьомга по холандски

3а 2 порции:

500гр сьомга филе
500гр зелени пресни аспержи
лимонов сок, сол, бял пипер
мазнинка

холандски сос

Сьомгата се нарязва на подходящи по големина парчета, осолява, овкусява, слага се в тавичка с малко мазнина и вода на дъното и пече на 200-220°C до готовност. Приготвя се холадски сос. Аспержите се почистват и сваряват за около 10-ина минути. Сьомгата се сервира топла, с гарнитура от зелените аспержи, заляти с холандския сос.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]