Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
21 Март 2010, 11:39:45

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас (Модератори: Mariana G, sladka hapka, bordovsky, gaby_s) Тема: Ароматен оцет и зехтин « назад напред »
Страници: [1] 2 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Ароматен оцет и зехтин  (Прочетена 16759 пъти)
« -: 04 Май 2006, 17:39:00 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8756
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Каталог на рецептите в темата:

exclaim- Рецепта с коментар
 icon_idea - Рецепта с фотография

стр.1

Ябълков оцет - pep-4o

Ароматен малинов оцет - pep-4o

Бърз малинов оцет - marabu icon_idea

стр.2

Ягодов оцет - marabu icon_idea

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

Ябълките си измиват добре с течаща вода, почистват се от повредените, гнилите и червивите части, без да се отстранява сърцевината и без да се белят. Настъргват се на едро ренде и се поставят в голям съд с широко гърло. След това се заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно. 0.5л. вода на 0.4кг. ябълкова каша. На всеки литър вода се прибавя по 100гр. захар, а за ускоряване на ферментацията - по 10гр. мая за хляб и 20 гр. сух черен хляб. Съдът се оставя на тъмно място. За провеждане на първата фаза на ферментацията температурата в помещението трябва да е 25-30*С. Кашата се разбърква 2-3 пъти дневно с дървена лопатка. След 9-10 дни кашата се прецежда през марля. После към всеки литър получен сок се слага по 100гр. захар и се бърка до пълното разтваряне на захарта.  За провеждане втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете/съда се покрива и завързва с марля и се оставят на топло място. Оцетът става за около 60 дни. Най-подходящи са ябълки Петровки, защото температурата на сезона е подходяща.

Това е по оригиналната рецепта от книгата "Полезни съвети и рецепти за всички" на Петър Миладинов - Държавно издателство Техника - София, 1984год. , по която го правим от 3 години и  става бистър, кисел и ароматен оцета.
За количества - умножаваме.  Много е важно да е топло, защото на есен сложихме една много голяма доза, но застудя и все още не е станал, та чакаме да се стопли..
« Последна редакция: 29 Юни 2009, 18:42:28 от Mariana G » Активен

« Отговор #1 -: 09 Май 2006, 19:30:15 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

АРОМАТЕН МАЛИНОВ ОЦЕТ

Лесна за изпълнение рецепта, която все още  не съм я правила. Но това лято ще я направя. Ето я:

Бутилки с широко гърло се напълват до половината със зрели малини, допълват се догоре с винен оцет и се оставят на топло място.
След 14-15 дни съдържанието им се прецежда и към всеки литър от бистрата течност се прибавят по 300 грама захар.
Течността се загрява до кипване в емайлиран съд, прецежда се още веднъж и след като поизстине, се налива в бутилки, тапите на които се парафинират и или покриват с червен восък.
Съхраняват се в прохладно помещение.
Така полученият оцет е великолипна подправка за плодови и други салати.

По същия начин си приготвя и ароматизиран оцет от ягоди.
Активен

« Отговор #2 -: 29 Юли 2006, 15:54:16 »
marabu
Administrator
Гурман
Публикации: 7724
Юлия

Аз направих подобен .. но по рецепта на Бисквитка от бгкулинара .

Думи на Бисквитка  от бгкулинар.нет :

Този ароматен оцет се използва в някои салати и десерти от средиземноморската кухня.
Ето как може да се приготви в домашни условия:

Бърз малинов оцет

1 чаша (200 мл) малини
350 мл качествен винен оцет (от вкиснало вино, а не от разредена оцетна киселина)

Малините се слагат в стъклен съд (най-добре буркан) и се заливат със затоплен до 40-50 градуса оцет. Като изстине, се захлупва и се държи една нощ на стайна температура.
На следващия ден се прецежда.

Съхранява се в хладилника.

Все се каня да си купя и магазинен, за да ги сравня ... но все не ми стига времето  Embarrassed

* Malinow ocet.jpg (56.21 KB, 300x400 - видяно 2183 пъти.)
Активен
« Отговор #3 -: 29 Юли 2006, 15:58:47 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

е, този определено става готов за консумация доста по-бързо. Задължително ще го пробвам, много обичам такива аромати. А и тук нямаме /поне не съм виждала/ по магазините малинов оцет  sigh sigh
« Последна редакция: 29 Юли 2006, 16:03:56 от pep-4o » Активен

« Отговор #4 -: 06 Август 2006, 19:51:16 »
Mariana G
Глобален Модератор
Гурман
Публикации: 1863

Юле - marabu, малиновия оцет наистина е страхотен! sigh Аз много обичам оцет, направо го поркам laugh
Благодаря на теб и на biskvitka!!! Smiley

* malinov ocet.jpg (44.06 KB, 400x300 - видяно 2127 пъти.)
Активен

Мало знать себе цену, нужно еще пользоваться спросом!

« Отговор #5 -: 06 Август 2006, 21:08:06 »
marabu
Administrator
Гурман
Публикации: 7724
Юлия

Mariana G - Мариана   drinks
Активен
« Отговор #6 -: 18 Август 2006, 21:50:48 »
biskvitka
Чирак
*
Публикации: 38

Mariana G, снимката ти е произведение на изкуството! clapping
Радвам се, че оцетът ви хареса yahoo

Хрумна ми, че сипан в красиво шишенце (като някое от тези на снимката) ще е много стилен подарък за някой ценител Cool
Активен
« Отговор #7 -: 23 Август 2006, 00:42:30 »
Mariana G
Глобален Модератор
Гурман

Юле drinks
biskvitka, много ти благодаря!!! Smiley А оцета много даже ми хареса sigh ароматен, а какъв цвят придоби sigh ...а аз като казвам, че го поркам laugh хич не се шегувам, хи, днес изпорках laugh последното шишенце, още утре ще изтичам за малинки, дано да ги има още на пазара flirt

Хрумна ми, че сипан в красиво шишенце (като някое от тези на снимката) ще е много стилен подарък за някой ценител Cool

Точно! Чудесна ти е идеята!!! thumbup
Активен

« Отговор #8 -: 04 Септември 2006, 11:03:15 »
biskvitka
Чирак
*
Публикации: 38

Mariana G, относно поркането: в една книжка прочетох, че като се разреди с газирана вода, от малиновия оцет се получава чудесна освежаваща напитка.

Сега е сезонът на къпините, ще действаме ли? Grin
Активен
« Отговор #9 -: 05 Септември 2006, 18:59:43 »
sladka hapka
Глобален Модератор
Гурман
Публикации: 4175

Ел. поща
А не е ли киселичко за поркане? Или то това е тръпката new_all_coholic Аз изтървах малините, вече не мога да пробвам и само задавам тъпи въпроси...
Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #10 -: 19 Октомври 2006, 22:26:35 »
Mariana G
Глобален Модератор
Гурман

biskvitka Smiley аз къпинките ги изпуснах Sad нито веднъж не ги видях на пазара...обаче ти нося пак благодарности за малиновия оцет Kiss

Роси Smiley ами киселко е whistling...то тръпка-тръпка, ама...вие мене ме не слушайте poketoungeb аз го поркам щот' обичам, ама не е много полезно в ТАКИВА количества poketoungeb

* malinov ocet.jpg (55.96 KB, 400x300 - видяно 1997 пъти.)
Активен

« Отговор #11 -: 14 Януари 2007, 09:42:28 »
llllllllllll
Чирак
*
Публикации: 17

захарта е хубаво да се смени с мед
Активен
« Отговор #12 -: 14 Януари 2007, 10:23:59 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

захарта е хубаво да се смени с мед

Това е по оригиналната рецепта от книгата "Полезни съвети и рецепти за всички" на Петър Миладинов - Държавно издателство Техника - София, 1984год. , по която го правим от 3 години и  става бистър, кисел и ароматен оцета.
За количества - умножаваме.  Много е важно да е топло, защото на есен сложихме една много голяма доза, но застудя и все още не е станал, та чакаме да се стопли..

Както пише по-горе изпитана е точно тази рецепта. А тя е със захар. Ако сте я изпитвали с мед, може да дадете такъв съвет. Но какво количество? 1кг захар не е равен на 1кг  мед.
Пък в крайна сметка щом моя съпруг не я замени с мед (а е пчелар и съотнетно произвежда мед) значи си има защо.

offtopic Моля използвайте буквите "ш" и "ч" вместо цифрите 6 и 4. Кирилизатор
Активен

« Отговор #13 -: 14 Януари 2007, 10:41:34 »
llllllllllll
Чирак
*
Публикации: 17

все е тая за коли4еството...може и без захар....ако не се търси по- висок алкохолен градус
а за 4 и 6.......да не спорим...така съм свикнал
ако е задължително в правилата...ще помисля

но наистина съветвам вси4ки да си направят тази ле4ебна суровина
и благодаря за темата
ина4е в момента използвам ябълков купен в 4уйбина..жив...демек мътен
тука по магазините е менте...правят го с ябъл4ена киселина и карамел
Активен
« Отговор #14 -: 14 Януари 2007, 12:40:40 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Правила.... Щом сме съгласни да влезем в нечий дом, значи сме съгласни с неговите с неговите порядки, а не с нашите навици.
Във форума има доста момичета, които живеят в чужбина и нито една не пише с цифри вместо букви.
И предлагам да спрем разискванията извън темата.

Активен

Страници: [1] 2 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас (Модератори: Mariana G, sladka hapka, bordovsky, gaby_s) Тема: Ароматен оцет и зехтин « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio