момичета имам една молба ако някой намери формички з асладки от тези металните дето са повече да ми пише .. няма си и за коледа се поозорих и си купих едни 6 бр пласмасови дето се правят дупчици /за линцер стават/ елхичка, звезда, сърце и пате... не помня ... още дали имаше.. та ако се сблъскате с нещо дето е подходящо за правене на сладки си спомнете и за мен.....
Ето тука за всички които като мен все търсят рецепа за козунак.Това е рецептата на Лебедуна от бг.мама.Копирала съм я дословно и не желая да си преписвам чужда слава,но аз я търсих много време и затова реших да спестя на другите това Трябва да кажа ,че търсих и рецептата на нашата си Танита ,но нея пък ./линка/изобщо не го открих Как си я скрила бе Танче,и в личната ти тема рових и .. я да вземеш да я дадеш.. моля те ,миналата година с нея си направих и обрах овациите .
Козунак "Империята отвръща на удара" (момичетата от хлебарския знаят защо така се казва)
Цялата рецепта за месене на ръка, от която се получават 4 козунака:
2,500 кг. брашно 500 гр. захар 1/2 л. прясно мляко 12 яйца 1 ч.ч. свинска мас 1/2 ч.ч. олио 5 ванилии 100 гр. ром настърганата кора (само жълтата част) на 1 лимон 1 кубче мая Стафиди, бадеми по желание
А ето какво сложих аз в машината:
Козунак
125 мл. прясно мляко 3 цели яйца 130 гр. захар 60 мл. разтопена свинска мас 30 мл. олио 2 ванилии 30 мл. J&B (нямах ром и реших да сложа друг алкохол, в случая уиски, наздраве) 1 лимонова есенция 1/2 кубче мая (жива) 650 гр. брашно (аз използвах тип 450 на "Мелко" - Варна)
В малка купичка сложих маята с малко мляко, захар и брашно с консистенция на палачинково тесто и оставих на топло да шупне (такава беше инструкцията в рецептата) Там количествата бяха други... В голяма купа сложих яйцата, захарта, ванилията и лимоновата есенция и разбих леко с телта. Добавих прясното мляко, разбих пак леко и изсипах в контейнера на машината. След това прибавих маста (разтопена, но не вряла), олиото и алкохола. Изсипах пресятото брашно и най - отгоре направих кладенче, в което изсипах шупналата мая. Нагласих машината на основна програма - при мен е около 3,35 ч. При първоначалното размесване на тестото съвсем леко мажеше под бъркалките, но след 3 - 4 минути тестото се поизглади и оформи на топка. Не съм добавяла никакво брашно. Може би маста се поохлажда от другите продукти и се втвърдява и затова спря да маже. След като се измеси го оставих в машината да втасва 50 минути (доста бухна) С намаслени ръце извадих тестото от машината и го разделих на 3 топки. Оформих на три фитила и сплетох. Самото тесто още тогава е на конци и много мекичко и не лепне. През цялото време докато оформях фитилите си намазнявах ръцете. Сложих оплетения козунак във фурната на 50 градуса. От време на време пусках вентилатор за 1 минута. Така втасвах 50 минути. После намазах с яйце поръсих със захар и пекох на 140 градуса с вентилатор пак 50 минути, но последните 10 се наложи да спра вентилатора и да покрия с фолио, защото се зачерви, а не беше изпечен. Това е.
П.П. Не печете в машината. Козунакът е доста голям и няма да се побере. снимките стъпка по стъпка немога да сложа ,но това можах
Eто едно предложение и от мен. Тези дни правих една кошничка от мързелимото тесто на di_ani. Според мен се получи сполучлива. Вярно е, че имах и несполучлив опит, но после поправих грешките си и се получи това:
Начинът, по който я направих е този
За приготвяне на кошничката е необходима една огнеопорна купичка, парче тел и хартия за печене. Отрязва се парче от хартията и се поставя върху купичката, която е обърната с дъното нагоре. От втасалото тестото се отделя около 1/3. Прави се на 11 топчета. Топчетата се правят на фитили. Четири от тях се поставят за основата върху купата, а с пет се плете кошничката отстрани. Взима се телта и останалото тесто се увива около нея за дръжката на кошничката, като краищата се оставят без тесто. Кошничката и дръжката се намазват с разбит жълтък. За да не се сплеска и да може да се изпече добре, дръжката може да се сложи в две чаши и да се пече права. Кошничката се пече върху хартия за печене. След като се извадят от фурната, се оставят да изстинат. Кошничката се отделя от хартията за печене и отгоре се поставя дръжката - пробива се с краищата тел.
Йоли, Йоли, каква вълшебница си ти. Поредното прекрасно нещо, което си измайсторила
Пепчо, много идейни зайци, май и от тях ще се възползвам, че само сладки нещица за сега съм си набелязала, а любимия тачи повече соленичкото май /за мезенце на винцето /
Големи изкусителки сте, толкова неща вече си набелязах за правене, че не знам дали ще успея /най-вероятно - не/, но пък е удоволствие да ви гледа човек