Автор Тема: И БАБА ЗНАЕ  (Прочетена 28554 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
И БАБА ЗНАЕ
« -: 03 Май 2006, 10:40:41 »
Предлагам тук  да споделим хитринки и тайни, които използваме в кухнята и биха влезнали в  помощ на всеки в кухнята.

* Гореща мазнина не пръска от тигана, ако вътре се сложи коричка хляб, или преди да започне пърженето вътре се посипе щипка брашно или сол;
* Ако сладкиша  е недопечен вътре/теклав/, нарязва се на филийки и се нарежда в тавичка за печене. Залива се отгоре с 2 разбити яйца, 2 лъж.захар и 1 2 с.л. сметана и се запича за 20-30мин. При поднасяне-може с пудра захар, може с плодове да се гарнира;
* Ако варените картофи за салата са се разпаднали - намачкват се,+масло+сметана или пр. мляко и е готово пюрето.
* Когато крема образува коричка - не го разбърквайте, защото ще се получат бучки. Внимателно с лъжица се обира коричката и се поръсва със смлени ядки или захарни/шоколадови пръчици;
* Вкусовите качества на всички продукти се развиват най-добре, когато яденето се готви на бавен огън - стига да имате време - на 120*-150*
* Бързо и лесно чистене на гъби - в найлоново пликче, шепичка вода и 2 лъжици брашно. След едно хубаво разтърсване - мием;
* Пресни картофи - но само ако са наистина пресни и само ако не можем да ги ядем с йодните люспици - - в тенджера, с 2-3 лъжици сол и шепичка вода. Яко разтърсване на тенджерата за около 1 мин. и после само миене.  Това за дребните.  Едрите може с абразивната част на гъбичка, естествено чиста;
* Ако сме пресолили яденето - в тензухче шепичка ориз, докато се свари, после изхвърляме. Може и 2 картофа да се сложат вътре да се сваря, след което пак се вадят. Ако е салата - аз лично мия направо, добре, че вече не ми се случва;
* Чистене на риба от люспите - в найлонова торбичка, посипана рибата със сол, да не се плъзга.
* Ако не искаме да си вмирисваме ръцете с риба като пържим (и ако някой друг ни я е нарязал на парчета) - поставяме брашно в торбичка, пускаме вътре парчетата, раздрусваме  и с вилица вземаме по 1  и пържим;
* Ако каймата, която месим е много мека - добавяме 1-2 лъжици галета;
* За да уври по-бързо месото и се премахват различните му неприятни аромати - 1 к.ч. ракия при готвенето;
* За по-бързо увиране на боба - 1 ч.л. сода за хляб при първата вода,  като се сложи да ври с втората вода - слага се олиото и пак кафяна чаша ракия. Солта - задължително накрая.
* За да не поемат мазнина пържените тестени изделия - по 1-2 лъж. твърд алкохол в тестото;
* За да не става"кашав" ориза (това го знам от 3 месеца и съм много доволна) и не слепва, като се измие и запържва се добавя лъжичка оцет. Гаранция, че после не мирише изобщо на оцета и не се усеща.
* При пържене мазнината трябва да е много добре загрята, така поема по-малко. Като се вади изпържения продукт - на готварска хартия или на по-дебела салфетка.
* При варене на зеленчуци, за да не потъмняват, а си запазват цвета - няколко капки лимонов сок във водата за   варене;
* За да не се пресича застройката на супа, най-вече при притопляне, желателно е да се направи топла застройка;
* За да не мирише яденето, сгъстено с брашно на сурово такова, препичаме тавичка с брашно и прибираме в буркан. Така винаги имаме под ръка препечено брашно;
* Сладкиши,  кашкавал и топено/пушени сирена се режат лесно и не лепнат, когато ножа, с който режем се потапя във вряла/гореща вода/на струя от чешмата; Торти - с мокър нож
* Салата или торта, която ще се обръща, се прави във форма, на дъното на която има намокрено найлоново фолио;
* Чесън се чука или реже лесно, ако преди това с широката част на ножа го "сплескаме" и му добавим малко сол;
* На всяко ядене с домати - за да не кисели /ако не искаме/ - лъжица мед или захар към края;
* Картофено пюре не се прави с пасатор - става като туткал; прави се със сварени  обелени и нарязани картофи, за да може да излезе нишестето от тях и не стават "лепкави"
* Домати се белят лесно: като потопим домата за 5-6 сек. във вряла вода; като с опакото на ножа обтрием целия домат - първия вариант е по-добър, лично мнение;
* Черния дроб - винаги се соли, когато е готов, а се маринова само в прясно мляко - става най-крехък така;
* Яйца или белтъци се разбиват най-добре, ако са на стайна температура.
* За разбиване на белтъци трябва да се внимава съда да е сух. По-бързо се разбиват, ако се добави щипка сол към тях, или по 3-4 капки лимонов сок на 2-3 пъти;
* За да не се пукат яйцата при варене - поставят се в студена вода, по възможност престояват така поне час/вън от хладилника вече/  и се варят на слаб котлон.
* За да се премахне лоша миризма от гардероб или хладилник, или шкаф - по чаша прясно мляко вътре за 24ч.
« Последна редакция: 29 Май 2006, 17:00:26 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Бърза помощ в кухнята
« Отговор #1 -: 03 Май 2006, 13:01:22 »
Това и баба го знае.

Шегувам се ;D

Кратко и ясно - да се приложи в бита тутакси!

За боба обаче съм я патил - содата го стяга, впрочем така си е и по науките - содата стяга белтъчините.
Алкохол не съм се сещал, но наистина  трябва да го отпуска, то нали затуй и месото ако е много "дървено" е добре да покисне в ракия или друг непотребен алкохол - маринада по френЦки.
Повечето модели боб напоследък увират добре и всичките бобчета се сваряват равномерно.
Ако все пак решите да си нямате кахъри има две "цаки":
- тенджера под наБлягане - без сол и мазнина, за 1 час, или...
- много бавно и мъчително варене на слаб огън - за цял половин ден.
Впрочем както традиционно се готви боб по нашите вилаети.
Таааааати го слагаше на нощната тарифа, залят с вода от чешмата, без сол и мазнина - цяла нощ на I-ва степен на котлона.
По едно време си намери гърне, че да не го мисли случайно да не захване, ако му сбърка водата - всеки боб си има различна доза.
Ставаше бобът на заранта като масло - да се маже на филия и чак тогаз тати го солеше, пипереше и доматеше.
« Последна редакция: 03 Май 2006, 13:03:28 от yosif »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Бърза помощ в кухнята
« Отговор #2 -: 03 Май 2006, 13:13:40 »
аз содата я слагам да излиза по-бързо водата за сменяне - онова дето за п....кането.  Става една жълта. Пък ракията - за по-бързо увирване. Моят боб обикновено е домашен, но свършва около април, та последния дето го готвих-купен, увря за 1/2час след смяна на водата, като половината от него беше размазан в тенджерата, другата половина-пирфектен. Пак ментета.
сега купих от друго място, прилича на боба на свекито, ама ще видим тия дни.

Иначе обичам да го готвя на "тихо"
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: И БАБА ЗНАЕ
« Отговор #3 -: 11 Май 2006, 21:36:13 »
За брашното. За всякакъв вид сладкиши, баници, козунаци, домашни пити, брашното трябва да е отлежало , но не старо. Добрата домакиня трябва винаги да има под ръка няколко пакета брашно. Желателно е изразходваният пакет да се замени веднага с нов, за да се избегнат неприятни изненади. При проготвяне на тестени сладкиши брашното трябва винаги да се пресява. Така те стават по-пухкави.

За маслото . За да могат да се разбият на пяна, масло и маргаринът се изваждат предварително от хладилника и се оставят да се размекнат на стайна температура. Ако много бързате, нарежете маслото/маргаринът на тънки парченца, захлупете го и го поставете в съд с вряла вода. След 5-6 минути маслото/маргаринът са омекнали и могат да се разбиват. При разбиване на масло и яйца, те трябва да са с еднаква стайна температура. Ако масленият креме се пресече при разбиването съдът се слага на водна баня, като се бърка непрекъснато, докато сместа стане отново гладка.

За яйцата. Ако разбивате белтъците на сняг, поставете ги за 20 минути в хладилник. На изстудените белтъци се капват няколко капки лимон или оцет. Разбиват се по-добре със захар на пясък. Разбитите на сняг белтъци за кейкове, сладкиши, блатове за торта се прибавят най-накрая към разбитите останали продукти. Жълтъците, с който се мажат сладкишите отгоре, няма да потъмнеят, ако към тях прибавите 2-3 капки лимонов сок или олио.

За желатина. Желатинът на прах се съхранява най – добре затворен в стъклен буркан. За желиране на 1литър течност са необходими 25-30 гр желатин. Преди да се смеси с приготвения за желиране крем или друга течност желатинът се накисва с половин чаша вода и се оставя да набъбне, след което се разтваря на водна баня, като постоянно се бърка и внимавате да не заври. Желирания крем се обръща лесно, като съда, в който е желиран се потопи за няколко минути във вряла вода, а след това желето се отдели с нож или дървена шпатула от стените на съда.

За какаото. Какаото няма да стане на бучки, ако преди размиването се смеси със захар на пясък и се залее с гореща течност – вода или мляко.

За бакпулвера. Добре е бакпулвера да смесва с пресятото брашно.

За маята. Маята се запазва дълго време в камерата на хладилника. Най-добре е големият калъп да се нареже на малки парчета от по 30 гр (за 1кг брашно), които да се увият във фолио, да се поставят в найлонов плик, в стъклен или порцеланов съд.
MZ

geriivo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: И БАБА ЗНАЕ
« Отговор #4 -: 11 Август 2006, 16:17:19 »
ТИКВИЧКИ - За да се пърже по-голям брой, се нарязват както картофите на ивици. Така бързо ще приключите с пърженето

rumirenard

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 242
Re: И БАБА ЗНАЕ
« Отговор #5 -: 11 Август 2006, 18:11:02 »
Ако искате маслото да е меко веднага като го извадите от хладилника, го поставете за 10 сек в микровълнова, става идеално, не се  разтапя.
Ако  при печене по -голямо парче месо във фурната и е още малко сурово в средата го довършете в микровълновата за 1-2 мин(защото микровълновата  готви отвътре навън.
Ако искате крема да не хваща коричка го покрийте плътно с фолио(найлоново),не оставяйте въздушни мехурчета .
Гъбите никога не се мият с вода ( защото се наквасват отвътре),само се избърсват с влажна кърпа достатъчно е.
За да не миришат пръстите ви на чесън ги потъркайте в нещо стоманено (например нож,но внимавайте да не се порежете :sigh:) Аз го правя на на течаща студена вода.
При варене на яйца, за да не стават жълтъците зелени ,като заври водата изключете котлона  и ги оставете докато  водата изстине напълно, стават идеални, твърдо сварени, не се пукат черупките.




« Последна редакция: 11 Август 2006, 22:13:11 от rumirenard »
Rumi Renard

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: И БАБА ЗНАЕ
« Отговор #6 -: 27 Август 2006, 00:51:10 »
Ако се притеснявате млякото да не се пресече му пуснете щипка хлебна сода.
Ако ръцете ви или съда в който е била рибата,все още миришат ги полейте с оцет или лимонов сок
« Последна редакция: 27 Август 2006, 01:05:25 от G_BOGDANOVA »
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: И БАБА ЗНАЕ
« Отговор #7 -: 27 Август 2006, 00:58:20 »
Ако се притеснявате млякото да не се пресече му пуснете щипка хлебна сода.

Гери, тия камъчки в мойта градинка ли ? ;D

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: И БАБА ЗНАЕ
« Отговор #8 -: 27 Август 2006, 01:03:59 »

Гери, тия камъчки в мойта градинка ли ? ;D
хахах...ами като разбрах ,че ти се е пресякло млякото се сетих,че баба ми като ми праща мляко от село все това ми казваше :cranky:...понеже тя като ми го прати сварено,аз забравям за него и така....че и извара неядем >:(
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: И БАБА ЗНАЕ
« Отговор #9 -: 11 Януари 2013, 11:48:55 »
При печене на сладкиши - тавичката се маже с масло и поръсва с галета - така при евентуално препичане едрите трохи се оронват и печивото има по-добър вид и не пригарча.
За да не прави крема кора при изстиване, пускаме по повърхността му парченце масло - хем за аромат, хем да не "хване кора".
Когато варим цели картофи, в съда прибавяме по лъжичка сол - да не се разпукат.
При варене на  зеленчуци и зеле/карфиол - пускаме бучка масло за по-добър вкус и аромат.
Да не тъмнее карфиола при варене или консервиране - добавяме щипка лимонтозу.
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

qmiqmi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: И БАБА ЗНАЕ
« Отговор #10 -: 02 Февруари 2013, 20:56:48 »
Ако искате да са по-хрупкави коричките при пържене на пипер, тиквички...., сложете малко галета (или царевично брашно) и грис в сместа за овалване  :yahoo:

В интернет е пълно със всякакви рецепти за готвене, но най-якото е, че чрез мрежата можеш най-лесно да се докоснеш до тайните на чуждите кухни. Представяте ли си с какъв кеф би чел някой италианец този форум и да чете чисто българските рецепти. За това обаче, човек трябва да знае езици и то най-вече най-често използваните. Ако щете ми варвайте, но точно затова се записах на курс по испански език в една езикова школа  Така ще мога да чета истории от страшно много страни.

« Последна редакция: 27 Февруари 2014, 00:56:34 от pep-4o »

azzamm

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 20
Re: И БАБА ЗНАЕ
« Отговор #11 -: 06 Февруари 2013, 21:23:49 »
не го прочетох затова ще го напиша
супа топчета правя или с тънка наденичка накъсана/изхлузвам и само си става топчето/ вместо кайма или ако имам кайма я пълня в торбичка  като режа края и вадя по малко  та така стават бързо и лесно топчетата

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: И БАБА ЗНАЕ
« Отговор #12 -: 27 Февруари 2014, 14:28:05 »
 :smile1: я да си пиша в любимата тема, че тия дни само за кашкавали отговарям, къде на телефон, къде по съобщения, че кашкавала се разтичал при паниране.

Разтичането зависи от самата панировка и пърженето, не от дебелината или вида на кашкавала/сирене. Филиите са от около 0,5 см. до 2, защото има любители и на дебели и на тънки парчета у нас.  И най-мекия  или недоузрял кашкавал се панира добре, без да се разтича. Както и сравнително меките топени сирена. Моята хитринка е, че държа преди пърженето кашкавала във фризера - независимо дали е само нарязан на филии, или  вече оваляни, потопени в яйца.....

* или замразяване за 40 мин. във фризер, после: студена вода; брашно; яйце; галета (може пак в яйце) - пържене  в 1 пръст (легнал) олио , степен 3/4 от мощността на котлона.

Тъй като стегнали вече във фризера, много лесно стоят  :smile1: забодени на шишче за печене -  така с него ги топвам тук там - вода, яйца, брашно.... накрая в мазнината да се пържат  и дори не си цапам  ръцете.

* или потапяне в студена вода; брашно; яйце; галета и наредени на равна повърхност заминават за 40 мин. във фризер. След това се пържат, или дори пекат на хартия, силно загрята фурна за 7-8 мин.  При този начин ако са повече кашкавалите/сирена/топени сирена - се разделят с парче свежо фолио

И ако количеството е много, вместо да се изхвърля олиото по някое време и ползвам ново (тъй като все пак пада от панировката и загаря)  - прецеждам го през ситна цедка в друг тиган и продължавам. С успех се панират около 2кг продукт  :innocent:

Ако последно са потопени сирената в яйцата - олиото започва да се пени  ;D и както е казал шопа: "пениш се не пениш,  ке те ям, пАри съм дал"  - така и аз - прецеждам половината олио в друг тиган/касерола и прибавям още толкова чисто олио.
Много подходяща за паниране е касеролата, тъй като е по-висока и дори да се пени - не изкипява бързо. Но пък събира по-малко количество.

Галетата може да бъде с подправки, с пшеничен грис, за по-хрупкава панировка.

кашкавал и топено сирене - последно оваляни  в галета и остатъци от корнфлейкс. Хрупкава коричка и мека вътрешност



топено сирене в корн флейкс  последно овалян



и тук - след галетата, отново в яйца потопени, преди пърженето. Фокус няма, но кашкавала и сиренето е виждат. ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: И БАБА ЗНАЕ
« Отговор #13 -: 27 Февруари 2014, 15:33:56 »
четох, четох  ::) и се сетих още една полезност:
за варенето на боба - преди да започна готвенето на боб, задължително го накисвам в хладка вода за 24часа, сменям веднъж. Същото прилагам и за готвенето на сушен грах и нахут. При това положение боба се готви за час, граха и нахута за 30-40мин.
не ползвам тенджера под налягане - страх ме е от нея  :innocent:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: И БАБА ЗНАЕ
« Отговор #14 -: 27 Февруари 2014, 15:47:53 »

не ползвам тенджера под налягане - страх ме е от нея  :innocent:
И мен :P, а да не обяснявам за останалите членове :swoon:
Само месо варя в нея, но и това рядко, боб - никога, отделените люспи могат да запушат, на съседка преди години така и изби процореца тенджерата и падна на паркинга :swoon:

Пеп, мерси за подробното обяснение, много е полезно :thumbup:
Обикновено обаче вечер след работа като реша да панирам, нямам време да чакам :'(, а не се сещам от предната вечер да заложа ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Уреди на марката Miele от tomislava
[17 Декември 2017, 11:57:01 ]


Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]