Бухти3 яйца
1 ч.ч захар
1 коф. кис. мляко
1 ч.л сода
1 ванилия
брашно
От продуктите се замесва не много твърдо тесто.Разделя се на 4-5 топки и всяка се точи на кора дебела 0,5см.Разрязва се на ленти с широчина 5 см и всяка лента на парчета,така че да се получат ромбове.Може и с формички да се изрежат цветчета,кръгчета или каквото ви хрумне.Пържат се в голямо количество горещо олио./но не стават мазни/
Питки на сач готово тесто за хляб
1-1,5 ч.ч мас разтопена
сирене
масло
Готовото тесто за хляб се разделя на топки.Всяка топка се точи на кора,маже се с мас.Отгоре се натрошава сирене и кората се завива на руло.Двата края на рулото се навиват така че да се получи осморка.Слага се едното кръгче върху другото и заедно се разточват на кръг с диаметър около 20см.Пекат се на сач,предварително добре загрят и готови се намазват с масло.
Супа праз и гъби3 стръка/около 20 см/
2 картофа
целина
250г гъби
2 куб.пил.бульон
1 жълтък
1ч.ч кис.мляко
магданоз,копър
Нарязаните праз и картофи се запържват в масло за около 2-3 мин.Слага се целина и гъби и се заливат с 1,5л вода.Ври около 15 мин.Прибавят се стритите кубчета бульон и ври още 5 мин.Прибавя се сол ако е необходимо.Застройва се с жълтък разбит с киселото мляко и се подправя с магданоз и копър
Супа праз 22 стръка праз
2 картофа
2ск чесън
2-3 домата
150г фиде
сол,мащерка
Нарязаните праз и картофи се варят до омекване.Прибавя се чесъна на ситно и настърганите домати и ври още 5 мин.Отделно в 7-8 с.л олио се запържва фидето като се бърка за да не загори.Слага се във супата /внимателно / и се подправя със сол и мащерка
боб по гръцки1,5 ч.ч боб се накисва от вечерта.
В 4с.л олио се пържи 1 гл лук и 2 ск. чесън.Прибавят се 4 домата на ситно и се задушават до омекване.Слага се отцедения боб.Залива се с вода - 2-3см над боба.Подправя се с1/2 ч.л мащерка и 1 даф.лист.Ври около 90 мин под капак докато стане гъсто и боба се свари.накрая се соли на вкус и се ръси черен пипер
Гръцка мусака1кг картофи нарязани на кръгчета се запържват до полуготовност.След тях се пържи за кратко и патладжан също на кръгчета/предварително посолен и отцеден/
Отделно се запържват 2гл лук на ситно,прибавя се 0,5кг кайма и след 5 мин -1/2 водна чаша вино,250 г домати,1 с.л дом.пюре,магданоз,сол,чер пипер,щипка канела и 1/2 ч.ч вода.Като поеме течността се маха от огъня и се прибавя 50 г настърган кашкавал/може и повече/
В намазана тава се редят картофи,кайма,патладжан,кайма.Залива се със сос бешамел,направен от 1л пр.мляко,2-3 с.л брашно, 2 яйца и щипка инд.орехче.Пече се до кафява коричка
ПарфеБлат:
4 жълтъка+ 1 яйце се разбиват с 1 ч.ч захар.Прибавя се и 1ч.ч брашно.Пече се в разглобяваща се форма за торти.Още горещ се сиропира със сок от 1 компот,а плода се нарежда отгоре
Крем 1:
0,5кг заквасена сметана се разбива със 7 с.л пудра захар до гъсто
Крем 2:
4 белтъка се разбиват на сняг с 1с.л пудра захар
Крем 3:
2 с.л желатин се разтваря на водна баня в 1ч.ч компот
Трите крема се смесват внимателно и се намазва готовия блат без да се вади от формата.Прибира се в хладилник да се стегне.