Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
07 Октомври 2008, 15:54:44

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси Чат Чат ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само) « назад напред »
Страници: 1 ... 17 18 [19] 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само)  (Прочетена 109434 пъти)
« Отговор #270 -: 19 Март 2008, 09:35:04 »
marabu
Administrator
Гурман
Публикации: 5451
Юлия

emilia_ аз не съм snejanaL , но съотношението на суха към свежа е 1:3  smile1 тоест тук едно кубче ще ти стигне
Активен
« Отговор #271 -: 20 Март 2008, 01:32:40 »
amaretto
Калфа
**
Публикации: 178

Marabu, нямам търпение да покажа току що изпечените еврейски бейгъли. Страхотни са!   air_kiss

* bejgyl.jpg (58.32 KB, 400x300 - видяно 1220 пъти.)
Активен

Кратки игрички с подаръци!
« Отговор #272 -: 20 Март 2008, 01:41:39 »
emilia_
Главен Готвач
Публикации: 563

Ел. поща
Юле,

нищо, че не си snejanaL, важното е че вече ми се изясни съотношението суха към свежа мая.
Активен
« Отговор #273 -: 20 Март 2008, 10:49:26 »
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

amaretto прибирам си благодарностите с удоволствие  Roll Eyes

emilia_ радвам се да помогна  smile1

« Последна редакция: 20 Март 2008, 11:00:10 от marabu » Активен
« Отговор #274 -: 20 Март 2008, 21:49:21 »
snejanaL
Калфа
**
Публикации: 57

Здравей emilia_  , вече са ти казали колко жива мая да ползваш , но мисля , в този случай е добре маята да се смеси с 1 с.л. захар , малко топла вода и 1-2 с.л. брашно и да се остави да втаса предварително.След това се смесва с брашното и останалите продукти и се омесва тестото.Но всъщност аз винаги работя със суха мая , а и това е едва вторият ми успешен опит с месенето, така че нека някой с повечко опит и познания да ти каже  smile1
Активен
« Отговор #275 -: 21 Март 2008, 00:10:33 »
emilia_
Главен Готвач
Публикации: 563

Ел. поща
snejanaL,

благодаря ти. Аз знам, че трябва да добавя тези продукти към свежата мая, но не ми беше ясно колко от твоето количество суха трябва да се замени с другата. Аз, да не звучи като самохвалство имам повече успешни опити в месенето, но по една и съща рецепта /която между другото скоро не съм правила и съответно не съм я публикувала тук, но и как да стане с толкова нови рецепти/. Но и обвиняващите ме преди време в пристрастяване към сайта вече искат все нови и нови работи да хапват.
Активен
« Отговор #276 -: 21 Март 2008, 11:49:45 »
snejanaL
Калфа
**
Публикации: 57

emilia_ ,

както вече ти казах съм новак-ентусиаст в работата с тесто  Roll Eyes и поради тази причина ще ти бъда благодарна ако споделиш и твоята рецепта за питата  smile1 Оказа се че месенето ми доставя невероятно удоволствие , но се уча сама на принципа на пробата и грешката ( няма кой да ми покаже наоколо , нито баби , нито свекърви и майки обичат и могат да месят).Лошото е , че съм малко перфекционист и не мога да се кротна докато нещото , което правя не се получи точно така както го искам.Естествено покрай този ми недостатък изхабих солидно количество брашно , мая , яйца и т.н. , но удоволствието да сервираш на масата домашно приготвен дъхав хляб , толъл и мек като памук , наред с вечерята е неизмеримо за мен и семейството ми...ама всъщност аз на кого обяснявам тук , нали ...?  smile1
Активен
« Отговор #277 -: 22 Март 2008, 01:03:05 »
Capricce
Помощник-готвач
Публикации: 381

Питки с плънка от шунка, зеленчуци и пушено сирене

* pitki s plynka.jpg (34.3 KB, 400x300 - видяно 1092 пъти.)
Активен

Готви с душа, яж с удоволствие !!!

МОЯТ АЛБУМ
« Отговор #278 -: 22 Март 2008, 09:53:55 »
пеполина
Гурман
Публикации: 1675

Ел. поща
Capricce, огромно благодаря за рецептата. Тези питки изглеждат толкова апетитно, че ми идва да ги гризна през монитора. air_kiss
Активен

« Отговор #279 -: 22 Март 2008, 10:30:20 »
Capricce
Помощник-готвач
Публикации: 381

Благодаря ти много Пепи.  Радвам се , че ти харесват.  Плънката пък и тестото са  абсолютно моя импровизация, но се получиха  много вкусни, а и на домашните и на гостите ми,  много им допаднаха.  smile1
« Последна редакция: 22 Март 2008, 22:55:32 от Capricce » Активен

Готви с душа, яж с удоволствие !!!

МОЯТ АЛБУМ
« Отговор #280 -: 22 Март 2008, 20:35:04 »
aniyon
Главен Готвач
Публикации: 571

WWW Ел. поща
Завъртяни питки с пълнеж

За тестото :

400 - 500гр бяло брашно
1 яйце
30гр масло
15 гр прясна мая
150мл топла вода
1 с. л. захар
1 ч . л. сол

За плънката :

2 твърдо сварени яйца
10 гр масло
около 60 гр натрошено сирене
2-3 скилидки чесън

1 жълтък и малко олио за намазване
– наситняваме сварените яйца, нарязваме скилидките чесън , натрошаваме сиренето.

Технология  : Пресяваме 400gr брашно. Правим кладенче и счупваме в него 1 яйце, прибавяме мекото масло , солта, захарта и размитата във водата мая. Замесваме меко тесто/ ако трябва добавяме малко по малко още брашно./ Слагаме го в съд, покрит с найлоново фолио . Когато втаса достатъчно, премесваме отново с още малко брашно и разделяме на 8 приблизително еднакви части.
Взимаме едната част, разточваме по дължина / да се получи дълга и тясна ивица /, до около 1 см дебелина на листото. Слагаме в средата по дължина малко яйце, сирене, чесън.Настъргваме 2-3 люспи от маслото върху плънката. Завиваме листото като дълго руло, а след това като спирала. Поставяме в предварително намаслена кръгла формичка и намазваме с жълтъка, разреден с малко олио, или зехтин. Оставяме да втаса още веднъж , до удвояване на обема. Печем на 200 градуса, средно ниво около 20 – 25 мин без предварително загряване на фурната

* IMG_2196 copy.jpg (62.62 KB, 300x225 - видяно 1060 пъти.)

* IMG_2218 copy.jpg (100.14 KB, 330x248 - видяно 1058 пъти.)
Активен

If you are walking through the hell, just keep walking!
МОЯТ САЙТ С РЕЦЕПТИ!
« Отговор #281 -: 24 Март 2008, 00:58:54 »
Svetlana P
Помощник-готвач
Публикации: 325

Прясна пита (Содена пита)

Тази пита много често правеше моята баба. Приготвя се лесно, бързо и е много вкусна. Киселото мляко може да се замени с вода и тогава е идеална за постите.

Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
брашно, колкото поеме за меко тесто

Смесват се млякото, солта и олиото. Към тях се прибавя пресятото брашно и содата. Омесва се меко тесто. Меси се докато стане на шупли(като се среже малко от тестото вътре трябва да е на шупли). Добре е ако се остави да почине покрито 10-15 мин. Но може да се оформи и изпече веднага. Пече се на 180°С около 40 мин. Готовата питка се поръсва с вода и се завива с кърпа за да омекне.

От така приготвеното тесто могат да се изпържат и мекици.

* sodena-pitka.jpg (26.95 KB, 400x300 - видяно 987 пъти.)
Активен

« Отговор #282 -: 24 Март 2008, 10:33:16 »
ilrai
Гурман
Публикации: 1347

Пълнозърнести питки и пърленки на фурна

Активен

« Отговор #283 -: 24 Март 2008, 23:30:40 »
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

Френско тесто за хляб

500 г брашно
100 мл вода
150 мл прясно мляко
7 г суха мая
1 ч л сол
1 ч л захар

. Маята се разтваря в топла вода смесено с прясното мляко.
. Добавя се захарта и солта.
. Брашното се пресява и се замесва тесто.
. Поставя се в намаслена купа и се оставя на топло място да удвои обема си два пъти.
. Тестото се подходящо за кифлички, фокачи, пици.
Активен
« Отговор #284 -: 26 Март 2008, 09:33:45 »
esmeralda
Калфа
**
Публикации: 174

Прясна пита (Содена пита)

Тази пита много често правеше моята баба. Приготвя се лесно, бързо и е много вкусна. Киселото мляко може да се замени с вода и тогава е идеална за постите.....

Всичко много добре, но аз имам един въпрос. Защо всеки път когато реша да пека содена питка- най-вече за Коледа  самата питка става черна като че ли направена с пълнозърнесто брашно? Докато меся тестото то си остава бяло и приятно за работа, но като изпека ... почернява и никога не може да се надигне като тази от снимката
Ако някой има представа за причината, моля да каже
Активен

"Аз туй няма да го търпя и толкоз"
Есмералда Вихронрав- вещица в Света на Диска
Страници: 1 ... 17 18 [19] 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само) « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.6 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Списание FEMA
BlackBoard Studio