Здравей emilia_ , вече са ти казали колко жива мая да ползваш , но мисля , в този случай е добре маята да се смеси с 1 с.л. захар , малко топла вода и 1-2 с.л. брашно и да се остави да втаса предварително.След това се смесва с брашното и останалите продукти и се омесва тестото.Но всъщност аз винаги работя със суха мая , а и това е едва вторият ми успешен опит с месенето, така че нека някой с повечко опит и познания да ти каже
благодаря ти. Аз знам, че трябва да добавя тези продукти към свежата мая, но не ми беше ясно колко от твоето количество суха трябва да се замени с другата. Аз, да не звучи като самохвалство имам повече успешни опити в месенето, но по една и съща рецепта /която между другото скоро не съм правила и съответно не съм я публикувала тук, но и как да стане с толкова нови рецепти/. Но и обвиняващите ме преди време в пристрастяване към сайта вече искат все нови и нови работи да хапват.
както вече ти казах съм новак-ентусиаст в работата с тесто и поради тази причина ще ти бъда благодарна ако споделиш и твоята рецепта за питата Оказа се че месенето ми доставя невероятно удоволствие , но се уча сама на принципа на пробата и грешката ( няма кой да ми покаже наоколо , нито баби , нито свекърви и майки обичат и могат да месят).Лошото е , че съм малко перфекционист и не мога да се кротна докато нещото , което правя не се получи точно така както го искам.Естествено покрай този ми недостатък изхабих солидно количество брашно , мая , яйца и т.н. , но удоволствието да сервираш на масата домашно приготвен дъхав хляб , толъл и мек като памук , наред с вечерята е неизмеримо за мен и семейството ми...ама всъщност аз на кого обяснявам тук , нали ...?
Благодаря ти много Пепи. Радвам се , че ти харесват. Плънката пък и тестото са абсолютно моя импровизация, но се получиха много вкусни, а и на домашните и на гостите ми, много им допаднаха.
« Последна редакция: 22 Март 2008, 22:55:32 от Capricce »
1 жълтък и малко олио за намазване – наситняваме сварените яйца, нарязваме скилидките чесън , натрошаваме сиренето.
Технология : Пресяваме 400gr брашно. Правим кладенче и счупваме в него 1 яйце, прибавяме мекото масло , солта, захарта и размитата във водата мая. Замесваме меко тесто/ ако трябва добавяме малко по малко още брашно./ Слагаме го в съд, покрит с найлоново фолио . Когато втаса достатъчно, премесваме отново с още малко брашно и разделяме на 8 приблизително еднакви части. Взимаме едната част, разточваме по дължина / да се получи дълга и тясна ивица /, до около 1 см дебелина на листото. Слагаме в средата по дължина малко яйце, сирене, чесън.Настъргваме 2-3 люспи от маслото върху плънката. Завиваме листото като дълго руло, а след това като спирала. Поставяме в предварително намаслена кръгла формичка и намазваме с жълтъка, разреден с малко олио, или зехтин. Оставяме да втаса още веднъж , до удвояване на обема. Печем на 200 градуса, средно ниво около 20 – 25 мин без предварително загряване на фурната
Тази пита много често правеше моята баба. Приготвя се лесно, бързо и е много вкусна. Киселото мляко може да се замени с вода и тогава е идеална за постите.
Необходими продукти: 1 кофичка кисело мляко 1 с.л. олио 1 ч.л. сол 1 ч.л. сода за хляб брашно, колкото поеме за меко тесто
Смесват се млякото, солта и олиото. Към тях се прибавя пресятото брашно и содата. Омесва се меко тесто. Меси се докато стане на шупли(като се среже малко от тестото вътре трябва да е на шупли). Добре е ако се остави да почине покрито 10-15 мин. Но може да се оформи и изпече веднага. Пече се на 180°С около 40 мин. Готовата питка се поръсва с вода и се завива с кърпа за да омекне.
От така приготвеното тесто могат да се изпържат и мекици.
500 г брашно 100 мл вода 150 мл прясно мляко 7 г суха мая 1 ч л сол 1 ч л захар
. Маята се разтваря в топла вода смесено с прясното мляко. . Добавя се захарта и солта. . Брашното се пресява и се замесва тесто. . Поставя се в намаслена купа и се оставя на топло място да удвои обема си два пъти. . Тестото се подходящо за кифлички, фокачи, пици.
Тази пита много често правеше моята баба. Приготвя се лесно, бързо и е много вкусна. Киселото мляко може да се замени с вода и тогава е идеална за постите.....
Всичко много добре, но аз имам един въпрос. Защо всеки път когато реша да пека содена питка- най-вече за Коледа самата питка става черна като че ли направена с пълнозърнесто брашно? Докато меся тестото то си остава бяло и приятно за работа, но като изпека ... почернява и никога не може да се надигне като тази от снимката Ако някой има представа за причината, моля да каже
Активен
"Аз туй няма да го търпя и толкоз" Есмералда Вихронрав- вещица в Света на Диска