Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
07 Октомври 2008, 16:02:22

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси Чат Чат ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само) « назад напред »
Страници: 1 ... 15 16 [17] 18 19 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само)  (Прочетена 109436 пъти)
« Отговор #240 -: 24 Януари 2008, 00:36:43 »
marabu
Administrator
Гурман
Публикации: 5451
Юлия

Картофени питки

180 мл вода
120 мл прясно мляко
70 г краве масло
50 г захар
1 ч л сол

1 яйце
33 г сухо картофено пюре на люспи
400-460 г брашно
7 г (1 пакетче) суха мая

1 с л ситно нарязан пресен копър

1 яйце
1 с л вода

. В малка тенджерка се нагрява водата, млякото, маслото, захарта и солта докато маслото започне да се топи.
. Прибавя се люспите картофено пюре и се разбърква добре и се оставя за 1-2 минути.
. В голяма купа се смесва 160 г брашно с маята.
. Прибавя се млечно-картофената смес и яйцето.
. Сместа се размесва с помощта на мискер 3 минути и се прибавя още брашно и се разбърква с дървена лъжица.
. Тестото се поставя върху набрашнена повърхност и се омесва добре.
. Меси се 10 минути, като се прибавя постепенно брашно, а в края на месенето се прибавя ситно нарязаният копър.
. Тестото трябва да бъде меко, гладко и еластично.
. Също така тестото може да бъде приготвено в машината за хляб : всички продукти се поставят в указаният ред.
. От тестото се оформя топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло за 1 час или докато не увеличи обема си два пъти.
. Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разделя на 20-24 части и се покрива с кърпа.
. От всяка част се оформя топка.
. Оформените питки се нареждат в намаслена тава за печене 37х25 см.
. Покриват се със свежо фолио и се оставят на топло за 45-60 минути или докато увеличат обема си 2 пъти.
. Също така могат да бъдат оставени в хладилника 2-24 часа, като преди печенето се оставят да "починат" на стайна температура 15-20 минути)
. Фурната се загрява на 190 С.
. Питките се намазват с разбитото яйце с вода и по желание се посипват с мак или сусам.
. Пекат се 15-20 минути до златист цвят.
. Питките се изваждат и се охлаждат върху метална скара.

* Не заменяйте люспи картофено пюре със друг вид сухо картофено пюре.
** за 20-24 питки
***  Картофените питки идеално подхождат към салата с риба, сандвичи.
**** Ако се пропусне копъра тогава питките са вкусни със сладък пълнеж.
**** Идеално се замразяват.

изтоничк : Ayn
« Последна редакция: 24 Януари 2008, 00:59:11 от marabu » Активен
« Отговор #241 -: 24 Януари 2008, 13:42:00 »
gaby_s
Помощник-готвач
Публикации: 494

Питка Деси

Правим питката както си знаем,но не я мажем с яйце.След опичането я задушаваме за 10-ина минути.След това поръсаме със сол и червен пипер и заливаме с около 100 гр. горещо краве масло.Изливаме върху питката и я завиваме за още 10-ина минути.

Активен

« Отговор #242 -: 06 Февруари 2008, 20:45:41 »
kanela
Помощник-готвач
Публикации: 312

Тесто за пица Верде
брашно 500г
мая 20 г
прясно мляко 1 ч ч
яйца 2 броя
олио 8 с л
Маята се смесва с хладкото мляко и щипка захар + яйцата и се меси меко тесто.
За една пица се взема топка колкото юмрук и с намазани ръце с олио се разтегля и се слага в намазана тава,като се дооформя.
Не се  остава да втаса.Не се точи и в тестото не се слага сол.
Пече се 8-10 мин.на 250
Гарнира те по желание.
Рецептата е оргинална на пица Верде и е представена от sylya бг мама
Активен
« Отговор #243 -: 07 Февруари 2008, 21:30:33 »
zlatinka
Калфа
**
Публикации: 241

Ел. поща
КАЙЧАНА
Разбиваме добре с миксер:
5 яйца,6 пълни с.л. брашно,11/2ч.ч вода,1ч.л сол,1/2к.ч захар
Изсипваме сместа в тавичка където сме разтопили 60-70г. масло.Настъргва се отгоре 150г. сирене или кашкавал/аз го правя със сирене/ и печете в силна фурна.
Активен

« Отговор #244 -: 09 Февруари 2008, 00:50:46 »
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

Хляб с банани и фъстъчено масло

485 г брашно
2 банана (210 г обелени)
4 с л фъстъчено масло
250 мл прясно мляко
2 с л разтопено масло
2 с л пудра захар
1/2 ч л сол
1 ч л мая

. Бананите се пюрират и се смесват с фъстъченото масло. Разбъркват се добре.
. В машина за хляб се поставят всички продукти в ред според указанията.
. Машината се пуска на програма ТЕСТО.
. След края на програмата се изважда втасолото тесто и върху леко набрашнена повърхност се оформя хляба.
. Покрива се в кърпа и се оставя 1 час на топло или докато увеличи обема си два пъти.
. Пече се на програма BASIC (ОСНОВЕН).

РЪЧНО МЕСЕНЕ

. Бананите се пюрират и се смесват с фъстъчното масло.
. Разбъркват се добре.
. Маята се размива заедно със захарта в топлото мляко и се оставя за 5-10 минути на топло.
. Брашното се пресява със солта, добавят се закваската, бананите с фъстъчното масло, разтопеното мляко.
. Замесва се гладко и еластично тесто.
. Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се с къпра и се оставя на топло да втаса за 1 час.
. След това тестото се измесва повторно и се оформя хлябът (може да се поставя в намаслена правоъгълна форма с дължина 25 см).
. Отново се покрива и се оставя за 1 час да бухне.
. Пече се в предрарително загрята фурна на 200 С за 30-35 минути до златист цвят (ако пригаря се покрива с алуминиево фолио).
. Изважда се и се оставя да престои 5 минути, след което внимателно се вади от формата и се оставя да изстине до стайна температура.

* Banana brot.jpg (55.84 KB, 300x400 - видяно 1888 пъти.)
Активен
« Отговор #245 -: 09 Февруари 2008, 11:31:37 »
maksimalistkata
Помощник-готвач
Публикации: 415
главен сладкар

Ел. поща
 thumbupДобро утро на всички съфорумци ,в този студен ден , повече топлина и усмивки ,а сега специално към marabu -хляба с бананите и фъстъченото масло е страхотен  smile1 аромат и вкус  ,на цялото фемили много им хареса, за закуска идеален с кафето,поздравления air_kiss
Активен
« Отговор #246 -: 09 Февруари 2008, 13:47:54 »
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

maksimalistkata много се радвам, че ви допаднал - наистина аромата му и вкуса са превъзходни за закуска -за децата ми с чай за мен с кафе  yahoo
Активен
« Отговор #247 -: 09 Февруари 2008, 21:43:29 »
aniyon
Главен Готвач
Публикации: 571

WWW Ел. поща
Питки със сусам и топено пушено сирене

600гр брашно
2 яйца
1/2 пак /около25 гр/мая
1/2 пак масло /около70гр/
1 ч.ч.хладка вода
5-6 с.л.сусамово семе
около60гр топено пушено сирене

Брашното се пресява и се прави кладенче В него се изсипва разтворената в хладка вода мая, 1 яйце и 1 белтък, размекнатото масло, сусама. Омесва се меко тесто, което се оставя на топло да втаса. След около час се премесва и се оформят около 10 питки. В намазана тава се подреждат далече една от друга. Правят се по два нареза вертикално и хоризонтално .Намазват се с разбития жълтък, в който са сложено 2 -3 ч. л. сусам.Пушеното сирене се нарязва по желание/на дребно, или кръгчета и се поръсва питката. Оставя се да втаса още около час /по преценка/.Печат се на 200градуса около 20 мин.
Активен

If you are walking through the hell, just keep walking!
МОЯТ САЙТ С РЕЦЕПТИ!
« Отговор #248 -: 10 Февруари 2008, 17:44:16 »
aniyon
Главен Готвач
Публикации: 571

WWW Ел. поща
600гр брашно                                             
20гр мая                                                           
70гр масло                                 
2яйца
щипка сол
200мл вода
50 гр сирене , или кашкавал
Сух копър и чесън на прах

Брашното се пресява  в тава и се прави кладенче. Маята се разтваря в хладка вода и се прибавя към брашното. Разбърква се 1 яйце + белтъка на второто и се прибавя разтопеното масло. Замесва се меко тесто, което отлежава около час на стайна температура.Втасалото тесто се омесва наново и се разделя на малки топки, на които се правят нарези вертикално и хоризонтално. Намазват се питките с жълтък, в който е разтворена 1 с. л. зехтин, копър и чесън на прах . В нарезите се посипва малко натрошено сирене или настърган кашкавал. Оставят се да втасат и се пекат на 200гр до готовност .

* IMG_0598 copy.jpg (36.67 KB, 380x285 - видяно 1471 пъти.)
Активен

If you are walking through the hell, just keep walking!
МОЯТ САЙТ С РЕЦЕПТИ!
« Отговор #249 -: 11 Февруари 2008, 21:59:04 »
Veni_1
Чирак
*
Публикации: 17

Ел. поща
  Пита " Роза" /Рецепта Лебедуна/

Тази рецепта я взех от друг форум/бг-мама/. Там я беше пуснала Lebeduna. Много я харесахме у нас и често я правя с различни плетки. Много и благодаря за рецептата:

2 ч.ч. прясно мляко
4 яйца (единия жълтък оставям за намазване)
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
2 - 3 с. л. олио
20 гр. жива мая (половин пакетче)
Брашно - около 700 гр. (при мен отива към килограм)

Меся в машината за хляб, там втасва и после оформям. На тази последната питка разделих тестото на 8 части. Всяка част разделих на 3. разточих леко и намазах с олио и наръсих със сирене. Завивам на фитил. Всеки три фитила плета на обикновена плитка и завих на кръг. Така ги наредих в тавата. Докато втасваше беше добре, но после леко се разпука при печенето. Дойде ми малка тавата.

Активен
« Отговор #250 -: 13 Февруари 2008, 10:04:50 »
irinka
Главен Готвач
Публикации: 642

Ел. поща
Момичета,а и момче,имам едно въпросче-вие къде държите кубчетата прясна мая?Аз преди я държах във фризера,после я оставях да се размрази и я ползвах,но не ми ставаха хубави нещата и започнах да ползвам суха.От скоро пак си купувам прясна и я държа в хладилника,но незнам правилно ли я съхранявам.Дайте компетентното си мнение.
Активен

« Отговор #251 -: 13 Февруари 2008, 10:09:04 »
пеполина
Гурман
Публикации: 1675

Ел. поща
irinka, прясната мая аз я държа във фризера и след това както е кубчето замръзнало го слагам в топлото мляко или вода и така го размивам, докато се разтвори, прибавям му 1 с.л. захар и малко брашно и го оставям да се надигне и това ми е маяния разтвор. Винаги се получава и можеш да я съхраняваш така дълго време.
Активен

« Отговор #252 -: 13 Февруари 2008, 10:28:20 »
bordovsky
Гурман
Публикации: 2316
"диета"-това звучи вкусно
123171761
WWW Ел. поща
irinka , аз ползвам само суха активна мая, която пресявам с брашното - лесно, никакви предварителни операции и винаги успешно.  innocent
Активен

« Отговор #253 -: 13 Февруари 2008, 13:29:20 »
irinka
Главен Готвач
Публикации: 642

Ел. поща
Пеполина,bordovsky,благодаря ви за отговорите!Значи не съм грешала в съхраняването,ще ползвам и на двама ви начините.`
« Последна редакция: 13 Февруари 2008, 13:31:38 от irinka » Активен

« Отговор #254 -: 20 Февруари 2008, 18:31:40 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 5267
по мъж: Stoeva

Питки с моцарела и овесени ядки

Активен

Страници: 1 ... 15 16 [17] 18 19 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само) « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.6 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Списание FEMA
BlackBoard Studio