Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
21 Март 2010, 09:28:29

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само) « назад напред »
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само)  (Прочетена 267678 пъти)
« Отговор #30 -: 20 Септември 2006, 17:03:21 »
vens
Гурман
Публикации: 1793

Aneli4ka , тъй като имам машина за хляб от около месец не съм пробвала да изпека козунак.Даже мислех да запитам дали някой не може да предложи рецепта. GrinТака , че непременно ще пробвам твоето предложение.
Активен

« Отговор #31 -: 21 Септември 2006, 14:32:18 »
marabu
Administrator
Гурман
Публикации: 7722
Юлия

Фокача от Генуа с картофи
Fugassa

** 2 средни картофа (150г )
400 г брашно
2  ч л сол
7 г суха мая
150 мл зехтин
1 с л захар
100 -150 мл топло прясно мляко

. Картофите се сваряват заедно с кожата. обелват се и се намачкват.
. Маята се разтваря в топлото мляко заедно със захарта.
. Брашното се пресява на кладенец и вътре се излива прясното мляко със шупналата мая.
. Прибавя се картофеното пюре, 100 мл зехтин и солта.
. Омесва се еластично тесто (ако е сухо се прибавя малко топло прясно мляко/вода).
. Тесто се поставя в намаслена купа и се покрива.
. Тавата за печене се намаслява обилно със зехтин.
. След 45 минути се премесва и се оформя кръгла/ правоъгълна фокача  и се поставя в тава.
. Отново се покрива и се оставя да втаса за още 45 минути.
. В това време фурната се нагрява до 220 С.
. Преди печене фокачата се надупчва и се намаслява обилно със зехтин и се поръсва със сол **.
. Пече се около 15-20 минути до златист цвят.
. Изпечената фокача се намаслява със зехтин.

** Аз правих половин порция и ме мързеше да варя един картоф, затова взех 3 с л сухо картофено пюре на Маги ..добавих 70 мл вода и получих горе долу 70 г готово пюре.. естествено машината работи вместо мен Embarrassed ....тестото се получава много въздушно и много меко заради голямото количество зехтин, който после обаче не се усеща в  изпечената фокача.. отгоре поръсих със самардала понеже Пепи беше правила питки с тази подправка и исках да опитам, а  и благодаря на Хапка за подправката wub... с две думи МНОГО ВКУСНО !!
[/color][/i]

източник : Guilia kuking.net
« Последна редакция: 21 Септември 2006, 17:14:27 от marabu » Активен
« Отговор #32 -: 26 Септември 2006, 09:08:55 »
aneli4ka
Помощник-готвач
Публикации: 328

Момичета, някой месил ли е така нареченото "неостаряващо тесто" в машината за хляб и получава ли се? В Бг-мамма намерих рецептата за него и отзивите бяха много добри. Ще ми се  да го пробвам , но не ми се меси на ръка.
Активен
« Отговор #33 -: 26 Септември 2006, 10:07:17 »
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

aneli4ka  не виждам причина поради която да не можеш да омесиш тестото  в машината ...аз го правих няколко пъти наистина много хубаво тестото.. но там няма точно указано количество брашно (поне тази която аз имам пише ~ 3,5 стакана - 1 стакан е 200 мл поне от онова време.. и трябва да на пипане да знаеш кога да спреш) пък аз правих с миксер със спираловидните приставки за тесто.. и беше УЖАСНО лесно  Smiley
Активен
« Отговор #34 -: 26 Септември 2006, 13:07:38 »
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

Питки с печени чушки и кашкавал

500 г брашно
7 г суха мая
250 мл топла вода
1 ч л захар
2 с л олио (мас)
1 ч л сол

2 печени чушки
80 -100 г настърган кашкавал тип "Витоша"

. Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и се оставя да постои около 5-10 минути.
. Брашното се пресява и се добавя шупналата мая.
. Омесва се еластично тесто като накрая се добавя олиото и солта.
. Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива.
. Оставя се да втаса около 40 минути.
. Тестото се разточва в правоъгълник.
. В единия край се поставят нарязани на жулиени (ивички) печените чушки.
. Поръсва се с настъргания кашкавал..
. Тестото се навива на руло.
. Рулото се нарязава  на парчета с дължина 6-7 см.
. Всяка парче се поставя във форма за мъфини или тимбалчета и по желание се поръсват с още кашкавал, червен пипер. черен пипер.. и т.н
. Оставят се да " починат" за още 30 минути.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 210 С около 15 минути.

** Правих и във формата за мъфини и  в тимбалчета.. варианта с тимбалчета повече ми хареса ( надигнаха се по красиво)
... поръсват всяка питка с различни подправки.. най ми хареса с червения пипер и чубрицата..Вкусно

източник : Carina kuking.net

* Pitki s 4u6ki i ka6kawal 2 .jpg (54.38 KB, 300x400 - видяно 13370 пъти.)
Активен
« Отговор #35 -: 26 Септември 2006, 15:40:26 »
aneli4ka
Помощник-готвач
Публикации: 328

Благодаря за инфото, Марабу! flower Ще пробвам с миксера и после ще докладвам резултата. Тази рецепта, която имам също е с 3,5 чаши брашно.
Активен
« Отговор #36 -: 10 Октомври 2006, 21:02:33 »
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

Питки с мак

500 мл СТУДЕНА вода (прясно мляко)
25 г прясна мая
или 7 г суха мая
2 ч л сол
50 мл разтопено масло (олио)
1 литър брашно тип 500
150 мл типово брашно
мак

. Маята се разтваря в студена вода (прясно мляко).
. Брашното се пресява заедно със солта и се омесва еластично тесто, като накрая се добавя и маслото.
. Тестото се покрива и се оставя да втасва 2 часа.
. Тестото се разделя на части.
. Всяка част се оформя на фитил.
. Всеки фитил се завръзва на възел.
. Така оформените питки се поставят в тава за печене.
. Оставят се да "починат" 15-20 минути.
. Намазват се със студено мляко или вода.
. Поръсват се с мак.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 225 С за около 10- 13 минути.

** Брашното е в МЛ ...За по пухкаво тесто използвайте прясно мляко и краве масло. Втасалото тесто се оформя по добре с намаслени ръце. Време за печене зависи от фурната Ви ..

източник : Carina kuking.net
« Последна редакция: 24 Февруари 2007, 22:14:19 от marabu » Активен
« Отговор #37 -: 02 Ноември 2006, 18:16:29 »
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

Питки за обяд

В Америка тези питки традиционо се сервират по време на обяд, особено по време на празник. Тези питки идеално подхождат за малки сандвичи или към чая със сладко.

18-24 питки

2 1/4  ч л (1 пакет) суха мая
60 мл топла вода (1/4 cups)
237 мл прясно мляко или вода (1cups)
4 с л масло (1/4 cups)
2 с л захар
1  1/2 ч л сол
1 яйце
500-550  г брашно (3 1/2 -4 cups)

. Маята се разтварят в топлата вода.

. В неголяма тенджеррка се смесват маслото, нарязано на дребни кубчета, прясното мляко, захарта и солта.
. Нагряват се на слаб огън, разбъкрайки до топло състояние (40-45 С).

Омесва се тестото с ръце, машина за хляб или кухненски робот.

. В голяма купа се смесват млечната смес, маята и яйцето (може с миксер).
. Постепено се прибавя брашното, разбърквайки с дървена лъжица.
. Когато тестото стане достаъчно гъсто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се домесва с ръце.
. Леко по леко се прибавя брашно по неоходимост (в началото тестото ще бъде лепкаво).
. Омесва се около 10 минути.
. Тестото трябва да бъде еластично и меко.

Най -лекия способ за омесването на тесто с мая е машина за хляб

. Всичко продуките се поставят като се започват с течни (прясното мляко и водата могат да бъдат студени, тъй като маята не се нужда е от предварително шупване).
. Омесва се с програма "ТЕСТО" (след омесването или се оставя да втава в нея или се прехвърля в намаслена купа).

. Тестото се поставя в голяма намаслена купа и се покрива.
. Оставя се в топло място за 1-1 1/2 часа (колко повече втасва тестото толкова  по вкусни питки се получават. Затова ако имате време поставете го в хладилника за 3 часа или за цяла нощ).
. След като тестото се увеличи обема си 2 пъти се поставя върху набрашнена повърхност и се покрива с кърпа и се оставя за 10 минути.
. Тестото се раздела на 18-24 топки.
. От всяка топка се прави фитил и се връзва на възел.
. По желание могат краищата на възела да се подгънат навърте за да се получи цвете или да се отставят на възел.

Оформените питки могат да бъдат оставени в хладилника за цяла нощ (покриват се със свежо фолио или се тавата се поставя в голям плик) - пекат се сутринта, като преди печенето трябва да постоят около 30 минути на стайна температура, а в това време да се загрее фурната.
Също така оформените питки може да ги замразите веднага - в деня на печенето се поставят в намаслена тава и се покриват с фолио или намокрена кърпа и се оставят да втасат за 1 1/2 часа.

. Питките се поставят в намаслена тава на растояние 5-7 см.
. Покриват се с фолио и се оставя за още 45-60 минути.
. Пекат се в предварително загрята фурна 15-20 минути.
. След изпичането се намазват с разтопено масло (по желание).

** Можете и да замразите готовите изпечени питки и да ги стоплите в микровълновата преди сервирането.

Източник: aynmark.blogspot.com

* Dinner rolls .jpg (44.67 KB, 300x400 - видяно 13597 пъти.)

* Copy of Picture 040.jpg (40.11 KB, 300x400 - видяно 13383 пъти.)
« Последна редакция: 02 Ноември 2006, 18:18:58 от marabu » Активен
« Отговор #38 -: 02 Ноември 2006, 21:58:57 »
tanita
Модератор
Гурман
Публикации: 2051

WWW Ел. поща
Това са любимите ни питки, почти винаги за гости приготвям от тях.

Марабу, сега като видях и твоята рецепта искам да те питам, еднакво количество течност ли отива за тесто по принцип ако се меси на ръка и ако се меси в машината, тъй като аз никога не съм месила на ръка?
Рецептите за теста които съм правила от книжката за хляб става идеално тесто, но когато правя от други книги, където е дадено да се меси на ръка, просто ако сложа толкова течност колкото по рецептата въобщте и не може да го замеси на тесто машината.
Активен

« Отговор #39 -: 02 Ноември 2006, 22:32:39 »
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

Таня на ръка не меся  Huh мързелива съм  Embarrassed ..но специално за тези питки ползвах cups и ми отидоха 3 cups и съвсем малко  и доколкот съм запозната това зависи от брашното, което се използва , защото в различни държави е различно брашното ... За течност мисля, че е същото трябва да бъде както при месеното на ръка така и при месеното в машина или с миксер.
Активен
« Отговор #40 -: 03 Ноември 2006, 01:49:30 »
morska fauna
Главен Готвач
Публикации: 871

тестото вече го замесих и втасва в хладилника за сутринта / или по точно за обяд май ще да е .. wub / аз ползвах течност в мл. и  го меси машинката  / имах гости не вървеше да меся на ръка / Wink ще дам резултат и за вкуса.....но в него не се съмнявам  Tongue
Активен

girl_prepare_fish  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... nyam
« Отговор #41 -: 03 Ноември 2006, 11:17:32 »
dazy
Чирак
*
Публикации: 23

Ел. поща
Момичета, откакто имам машина за хляб, съм правила почти всички питки, пуликувани тук и не мога да устоя на нито една нова рецепта!
Килограмите ми също Angry
Снощи правих тези булачки, които ми взеха ъкъла, никога, ама НЕВЪР не съм яла нищо по-вкусно хлебно нещо Tongue
Препоръчвам ги не горещо, а парещо!Нямам снимка, не остана време,още врели бидеха обречени на изчезване.
http://kuking.net/4_2142.htm
Активен
« Отговор #42 -: 03 Ноември 2006, 12:31:18 »
morska fauna
Главен Готвач

Тези Питки за обяд   и на вид и на вкус са просто превазходни  Tongue Tongue , много благодаря marabu за рецептата  air_kiss

* питки за обяд.jpg (8.77 KB, 320x240 - видяно 11399 пъти.)
« Последна редакция: 08 Април 2007, 14:54:36 от morska fauna » Активен

« Отговор #43 -: 03 Ноември 2006, 19:24:09 »
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

Гери браво на теб страхотни си ги завъртяла  Smiley
Активен
« Отговор #44 -: 03 Ноември 2006, 21:50:17 »
morska fauna
Главен Готвач

Embarrassed мерси marabu  , радвам се че съм се справила с външния вид  Embarrassed , но много бързо свършиха  w00t , моето семейство ги омете за нула време , следващия път ще умножа  дозата по 2   Tongue
« Последна редакция: 03 Ноември 2006, 22:02:16 от g_bogdanova » Активен

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само) « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio