Aneli4ka , тъй като имам машина за хляб от около месец не съм пробвала да изпека козунак.Даже мислех да запитам дали някой не може да предложи рецепта. Така , че непременно ще пробвам твоето предложение.
** 2 средни картофа (150г ) 400 г брашно 2 ч л сол 7 г суха мая 150 мл зехтин 1 с л захар 100 -150 мл топло прясно мляко
. Картофите се сваряват заедно с кожата. обелват се и се намачкват. . Маята се разтваря в топлото мляко заедно със захарта. . Брашното се пресява на кладенец и вътре се излива прясното мляко със шупналата мая. . Прибавя се картофеното пюре, 100 мл зехтин и солта. . Омесва се еластично тесто (ако е сухо се прибавя малко топло прясно мляко/вода). . Тесто се поставя в намаслена купа и се покрива. . Тавата за печене се намаслява обилно със зехтин. . След 45 минути се премесва и се оформя кръгла/ правоъгълна фокача и се поставя в тава. . Отново се покрива и се оставя да втаса за още 45 минути. . В това време фурната се нагрява до 220 С. . Преди печене фокачата се надупчва и се намаслява обилно със зехтин и се поръсва със сол **. . Пече се около 15-20 минути до златист цвят. . Изпечената фокача се намаслява със зехтин.
** Аз правих половин порция и ме мързеше да варя един картоф, затова взех 3 с л сухо картофено пюре на Маги ..добавих 70 мл вода и получих горе долу 70 г готово пюре.. естествено машината работи вместо мен ....тестото се получава много въздушно и много меко заради голямото количество зехтин, който после обаче не се усеща в изпечената фокача.. отгоре поръсих със самардала понеже Пепи беше правила питки с тази подправка и исках да опитам, а и благодаря на Хапка за подправката ... с две думи МНОГО ВКУСНО !! [/color][/i]
източник : Guilia kuking.net
« Последна редакция: 21 Септември 2006, 17:14:27 от marabu »
Момичета, някой месил ли е така нареченото "неостаряващо тесто" в машината за хляб и получава ли се? В Бг-мамма намерих рецептата за него и отзивите бяха много добри. Ще ми се да го пробвам , но не ми се меси на ръка.
aneli4ka не виждам причина поради която да не можеш да омесиш тестото в машината ...аз го правих няколко пъти наистина много хубаво тестото.. но там няма точно указано количество брашно (поне тази която аз имам пише ~ 3,5 стакана - 1 стакан е 200 мл поне от онова време.. и трябва да на пипане да знаеш кога да спреш) пък аз правих с миксер със спираловидните приставки за тесто.. и беше УЖАСНО лесно
500 г брашно 7 г суха мая 250 мл топла вода 1 ч л захар 2 с л олио (мас) 1 ч л сол
2 печени чушки 80 -100 г настърган кашкавал тип "Витоша"
. Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и се оставя да постои около 5-10 минути. . Брашното се пресява и се добавя шупналата мая. . Омесва се еластично тесто като накрая се добавя олиото и солта. . Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива. . Оставя се да втаса около 40 минути. . Тестото се разточва в правоъгълник. . В единия край се поставят нарязани на жулиени (ивички) печените чушки. . Поръсва се с настъргания кашкавал.. . Тестото се навива на руло. . Рулото се нарязава на парчета с дължина 6-7 см. . Всяка парче се поставя във форма за мъфини или тимбалчета и по желание се поръсват с още кашкавал, червен пипер. черен пипер.. и т.н . Оставят се да " починат" за още 30 минути. . Пекат се в предварително загрята фурна на 210 С около 15 минути.
** Правих и във формата за мъфини и в тимбалчета.. варианта с тимбалчета повече ми хареса ( надигнаха се по красиво) ... поръсват всяка питка с различни подправки.. най ми хареса с червения пипер и чубрицата..Вкусно
500 мл СТУДЕНА вода (прясно мляко) 25 г прясна мая или 7 г суха мая 2 ч л сол 50 мл разтопено масло (олио) 1 литър брашно тип 500 150 мл типово брашно мак
. Маята се разтваря в студена вода (прясно мляко). . Брашното се пресява заедно със солта и се омесва еластично тесто, като накрая се добавя и маслото. . Тестото се покрива и се оставя да втасва 2 часа. . Тестото се разделя на части. . Всяка част се оформя на фитил. . Всеки фитил се завръзва на възел. . Така оформените питки се поставят в тава за печене. . Оставят се да "починат" 15-20 минути. . Намазват се със студено мляко или вода. . Поръсват се с мак. . Пекат се в предварително загрята фурна на 225 С за около 10- 13 минути.
** Брашното е в МЛ ...За по пухкаво тесто използвайте прясно мляко и краве масло. Втасалото тесто се оформя по добре с намаслени ръце. Време за печене зависи от фурната Ви ..
източник : Carina kuking.net
« Последна редакция: 24 Февруари 2007, 22:14:19 от marabu »
В Америка тези питки традиционо се сервират по време на обяд, особено по време на празник. Тези питки идеално подхождат за малки сандвичи или към чая със сладко.
18-24 питки
2 1/4 ч л (1 пакет) суха мая 60 мл топла вода (1/4 cups) 237 мл прясно мляко или вода (1cups) 4 с л масло (1/4 cups) 2 с л захар 1 1/2 ч л сол 1 яйце 500-550 г брашно (3 1/2 -4 cups)
. Маята се разтварят в топлата вода.
. В неголяма тенджеррка се смесват маслото, нарязано на дребни кубчета, прясното мляко, захарта и солта. . Нагряват се на слаб огън, разбъкрайки до топло състояние (40-45 С).
Омесва се тестото с ръце, машина за хляб или кухненски робот.
. В голяма купа се смесват млечната смес, маята и яйцето (може с миксер). . Постепено се прибавя брашното, разбърквайки с дървена лъжица. . Когато тестото стане достаъчно гъсто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се домесва с ръце. . Леко по леко се прибавя брашно по неоходимост (в началото тестото ще бъде лепкаво). . Омесва се около 10 минути. . Тестото трябва да бъде еластично и меко.
Най -лекия способ за омесването на тесто с мая е машина за хляб . Всичко продуките се поставят като се започват с течни (прясното мляко и водата могат да бъдат студени, тъй като маята не се нужда е от предварително шупване). . Омесва се с програма "ТЕСТО" (след омесването или се оставя да втава в нея или се прехвърля в намаслена купа).
. Тестото се поставя в голяма намаслена купа и се покрива. . Оставя се в топло място за 1-1 1/2 часа (колко повече втасва тестото толкова по вкусни питки се получават. Затова ако имате време поставете го в хладилника за 3 часа или за цяла нощ). . След като тестото се увеличи обема си 2 пъти се поставя върху набрашнена повърхност и се покрива с кърпа и се оставя за 10 минути. . Тестото се раздела на 18-24 топки. . От всяка топка се прави фитил и се връзва на възел. . По желание могат краищата на възела да се подгънат навърте за да се получи цвете или да се отставят на възел.
Оформените питки могат да бъдат оставени в хладилника за цяла нощ (покриват се със свежо фолио или се тавата се поставя в голям плик) - пекат се сутринта, като преди печенето трябва да постоят около 30 минути на стайна температура, а в това време да се загрее фурната. Също така оформените питки може да ги замразите веднага - в деня на печенето се поставят в намаслена тава и се покриват с фолио или намокрена кърпа и се оставят да втасат за 1 1/2 часа.
. Питките се поставят в намаслена тава на растояние 5-7 см. . Покриват се с фолио и се оставя за още 45-60 минути. . Пекат се в предварително загрята фурна 15-20 минути. . След изпичането се намазват с разтопено масло (по желание).
** Можете и да замразите готовите изпечени питки и да ги стоплите в микровълновата преди сервирането.
Това са любимите ни питки, почти винаги за гости приготвям от тях.
Марабу, сега като видях и твоята рецепта искам да те питам, еднакво количество течност ли отива за тесто по принцип ако се меси на ръка и ако се меси в машината, тъй като аз никога не съм месила на ръка? Рецептите за теста които съм правила от книжката за хляб става идеално тесто, но когато правя от други книги, където е дадено да се меси на ръка, просто ако сложа толкова течност колкото по рецептата въобщте и не може да го замеси на тесто машината.
Таня на ръка не меся мързелива съм ..но специално за тези питки ползвах cups и ми отидоха 3 cups и съвсем малко и доколкот съм запозната това зависи от брашното, което се използва , защото в различни държави е различно брашното ... За течност мисля, че е същото трябва да бъде както при месеното на ръка така и при месеното в машина или с миксер.
тестото вече го замесих и втасва в хладилника за сутринта / или по точно за обяд май ще да е .. / аз ползвах течност в мл. и го меси машинката / имах гости не вървеше да меся на ръка / ще дам резултат и за вкуса.....но в него не се съмнявам
Активен
Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението...
Момичета, откакто имам машина за хляб, съм правила почти всички питки, пуликувани тук и не мога да устоя на нито една нова рецепта! Килограмите ми също Снощи правих тези булачки, които ми взеха ъкъла, никога, ама НЕВЪР не съм яла нищо по-вкусно хлебно нещо Препоръчвам ги не горещо, а парещо!Нямам снимка, не остана време,още врели бидеха обречени на изчезване. http://kuking.net/4_2142.htm
мерси marabu , радвам се че съм се справила с външния вид , но много бързо свършиха , моето семейство ги омете за нула време , следващия път ще умножа дозата по 2
« Последна редакция: 03 Ноември 2006, 22:02:16 от g_bogdanova »
Активен
Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението...