Автор Тема: Тиквеник  (Прочетена 27770 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Тиквеник
« -: 04 Ноември 2008, 23:15:05 »
Ами, гледах, гледах и мисля, че не видях. Ако съм сбъркала, моля модераторите за извинение и нека изтрият поста.

Както знаете, бяхме на гости при бабата на мъжО. Децата поискаха тиквеник за закуска. Под зоркия поглед и напътствията на наш`та баба, баницата стана чудна.

Реших да споделя с вас един бърз вариант на тази българска баница с готови кори .

И така:

Тиквеник

1,5 кг. тиква
1 пакет готови кори
200 гр. захар
150 мл. олио
100-150 гр. галета
канела

Нарежете тиквата, обелете и почистете парчетата от семето и кората. Рендосайте я на ситно ренде и я объркайте добре с канела.

Покрийте работната повърхност с вестник. Отгоре сложете една кора, намажете я добре с олио и я покрийте с още една кора. Намажете и нея добре с олио.



Наръсете хубаво с галета.



Отгоре разпределете тиква по цялата повърхност.



И поръсете със захар.



Завийте на руло, но не стягайте много. Сложете в намазнена тава. И така, докато свършат корите. След като ги подредите всички в тавата, намажете хубаво с олио.



Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, до златист загар.



Готовата баница оставете да се отвърне малко и поръсете с пудра захар.



Ами......това е. Добър апетит!












bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Тиквеник
« Отговор #1 -: 05 Ноември 2008, 09:51:57 »
Емили, чудесно представяне на така българския тиквеник стъпка по стъпка.   :thumbup:

Все пак, понеже онагледяването е за прощъпулници в кухнята, съм длъжен да направя една забележка и едно предложение. :innocent:

Забележката е следната: Не застилайте работния плот с вестниk, работете си направо на плота. Работата върху вестник е наистина прийом на нашите баби и само може да добави "чудния" вкус на печатарско мастило (и още доста други вредни нещица). :(

Предложението - добре е тиквата да се запържи малко преди ползване, така се извлича и използва ценният витамин А, който съдържа.
« Последна редакция: 05 Ноември 2008, 10:08:35 от bordovsky »

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Тиквеник
« Отговор #2 -: 05 Ноември 2008, 10:30:01 »
Emili, благодаря, че сподели с нас рецептата стъпка по стъпка! Вкуснооооо!  :yahoo:
И аз го правя по подобен начин - напоследък обаче от както открихме вкуса на тиквеника с мед, захар използвам все по-рядко!
Жоро, ценни забележки!  :thumbup:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Тиквеник
« Отговор #3 -: 05 Ноември 2008, 11:38:36 »
Жоро, забележката си е съвсем на място. Благодаря.  :smile1:

Честно да си призная ползвам вестникът за по-лесно навиване на корите, че понякога са доста тънички и се късат лесно, а виж за мастилото - кой пък да се сети...  :scratch_one-s_head:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Тиквеник
« Отговор #4 -: 05 Ноември 2008, 11:43:50 »

 Аз вместо вестник, когато правя баница, разстилам корите върху парче тензух и с него си ги навивам много лесно. Наистина така корите не се късат и се навиват много по - лесно.

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Тиквеник
« Отговор #5 -: 15 Декември 2008, 22:08:39 »
Жоро, намирам коментара ти за запържването на тиквата много полезен (поне за мен).
Въпреки галетата и лекото изцеждане на тиквата, тиквеника ми става мокър понякога.
Сега търсейки рецепта за парчето тиква в хладилника попаднах на този тиквеник, стъпка по стъпка и на полезните коментари. Може и да отчета скоро един по сполучлив тиквеник.

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Re: Тиквеник
« Отговор #6 -: 31 Март 2013, 18:20:54 »
"Въпреки галетата и лекото изцеждане на тиквата, тиквеника ми става мокър понякога."
--------------------------------------
Тиквата се "напикава" често ако както е настъргана се смеси със захарта.
Спазвай рецептата както я е написала Емили.
Аз дори ръся захарта върху корите по цялата повърхност и отгоре слагам в редичка от плънката с тиква + орехи + канела.
Завивам или с вестник или с килимчето от бамбук за навиване на суши.
Не се навива стегнато.
Браво на Емили и съвета на  bordovsky за запържването. :good:
Cveteto3101= 1 jena

mileto

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Тиквеник
« Отговор #7 -: 15 Май 2013, 21:21:44 »
Това за запържването е страхотна идея  :thumbup: Да се чудиш понякога как сам не си се сетил за такива простички нещица  ;D

polenka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Тиквеник
« Отговор #8 -: 12 Юни 2013, 14:56:05 »
И на мен много ми допадна идеята за запържването, наистина ще е по-добре.

vili1177

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Тиквеник
« Отговор #9 -: 22 Декември 2014, 17:38:59 »
От толкова гледани днес рецепти за тиквеник, тази ми хареса най-много. Точна, с добри снимки. Определено тази ще направя сега. Благодаря и за коментарите и те ще ми са в полза. Момичета, вие сте прекрасни! Благодаря. Хубави празници и добро настроение!

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: Тиквеник
« Отговор #10 -: 22 Декември 2014, 18:01:06 »
Който иска да задушава тиквата преди полагането върху корите  направете го с малко масълце - аромата е прекрасен! И както Йоли преди ме посъветва - ръснете малко сух джинджифил!
Желая Ви успех с тиквеника, а за баклавата - опитайте рецептата на Айля - откакто я направих преди години, тя си остана най-добра за мен!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[Днес в 22:29:01]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]