Автор Тема: С една е зле, нужни са ти две... ала със три?! Бързо стават четири ..  (Прочетена 325007 пъти)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
И топчетата и хапките са чудесни. И така както в последно време съм под твое влияние :smile1:,
а имам и извара, то е ясно какво ще правя в близките дни. 

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
.Така...за кого по напред било :swoon: :swoon: :swoon: ...

е прави са ти мъжете, Габи  :thumbup:  абе  ::) ::) и моя сач е малък  :'(

Радвам се, че ви е харесало  сачето  :-*

Ели, тази седмица дори вина не поемам  :smile1:  Хайде за мръвките може, но за изварата - нямам мнение. Ако се довериш на един тийнейджър - прави ги  :thumbup: Казва че били вкусни  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Провансалска чеснова супа
« Отговор #122 -: 22 Януари 2009, 17:06:58 »
Провансалска чеснова супа



Предлагам ви тази чеснова супа в сезона на вируси и грип. Много приятна и ароматна  :thumbup:

                                                                                                                                Източник: стар брой на сп. Бон Апети

Продукти за 4 порции:

2 глави чесън
4 с л зехтин
2 с л брашно
1/2 ч л червен пипер
2 дафинови листа
сол на вкус

2 с л оцет
4 яйца

1 домат


Приготвяне:

* Чесъна се обелва и нарязва на ситно.
* Запържва се в зехтина за около 30-40 сек.
* Поръсва се с брашното, запържва още 30-40 сек. и поръсва с червения пипер тук аз не бях запомнила дали супена или чаена е лъжицата и сложих 1/2 супена. Поради което доби по-наситен цвят :innocent:
* Налива се около 1л вода и посолява на вкус.
* Бърка се докато кипне, прибавя дафиновите листа и оставя да поври 15-20 мин.
* През това време в малка тенджерка се сипва водата, оцета и щипка сол.
* Оставя се да достигне точка на кипене, но не и да ври и се чукват яйцата - първо в чашка или малко черпаче, след това се изсипва внимателно в тенджерата.
* На тих огън се оставят да се варят около 3 мин., докато се забулят.

***Яйцата аз приготвям в микровълновата по този начин

* Домата се обелва и почиства от семето.
* Месестата част се реже на малки кубчета.
* От супата се сипва в дълбокаа  чиния - не паница, тъй като ще се изгуби яйцето вътре  ;D)
* В средата се поставя по 1 яйце и малко от кубчетата домати.
« Последна редакция: 24 Януари 2009, 10:55:59 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Капама
« Отговор #123 -: 24 Януари 2009, 11:55:04 »
Капама





Продуктите са приблизителни, според големината на глиненото гърне:

600гр шарено свинско месо
1  джолан или няколко парчета св. гърди
600гр диво месо /ако няма - друго сухо месо - пр.телешко или  говеждо/
2-3 дивечови птици ( яребица, гургулица, или пъдпъдъци - в този случай са пъдпъдъци)
половин пиле, или 3-4 долни бутчета
600 гр заешко - бутчета и гръб
300гр. наденица за печене (или кървавица/бахур, но прясна, не сварена)
250гр кайма
кисело зеле - една или две глави, зависи колко са големи
2 чаши по 60-70мл ориз
2 с л червен пипер
1 ч. л кимион
1 глава лук
1 глава чесън
по 1-2 щипки кимион и черен пипер за сармите
2-3 цели сухи люти чушлета
по 300 мл бяло вино  и зелев сок

мазнина за готвене - ок. 100 млолио; зехтин
ок. 100 гр брашно за залепване капака на гювеча

Приготвяне:

* От зелките се отделят 4-5 от горните листа.
* Листата за сарми се изрязват от твърдите части, разделят на 2 или 3 според големината.
* Каймата се омесва с черния пипер, кимиона, малко червен пипер и половината ориз.
* Завиват се сармите и отделят.
* Свинското месо се нарязва на едри парчета. Джолана - ако може се разсича
на 2 части; ако е св. гърди - нарязват на хапки; заека и пилето се
нарязват порционно; Дивото месо трябва да е изкиснато поне 24ч. по-рано
в подходяща марината за дивечови меса.  Наденицата се нарязва на едри
парчета, "раирайки" ги от едната страна. Пъдпъдъците се почистват, също изкисват в студена вода 24ч. по-рано. За да не се разкапва месото им при задушаването, краката им се връзват с конец.
* Зелката се нарязва на ситно (или по-ефектно - на тънки дълги ивици). Обърква се със ситно нарязаните скилидки чесън и глава лук, червения пипер и кимиона..

* На дъното на глиненото гърне се поставят 2-3 от отделените зелеви листа и мазнината
* Върху тях се сипва 1/4 от зелевата смес.
* Нареждат се дивечовото и свинското месо.
* Следва ред зеле, върху него -  заешкото месо,  пилешкото, джолана и дивечовите птици.
* Разпределя се ориза върху тях.
* Завива се всичко с останалото зеле, а върху него - нарязаната наденица и сармите. Гювеча не трябва да се пълни до горе - най-много до  четири-пет см. пъд ръбчето. Тук е мястото и на лютите чушки, ако ще се поставят.
* Завиват се с останалите отделени 2 зелеви листа; налива се виното и зелевия сок -  до 2/3 от височината на продуктите
* От брашното и малко вода се прави тесто, което се намазва по ръба на капака на гърнето; той се обръща и притиска върху съда така, че да залепне добре.(ако капака няма дупчица - оставя  се незалепени ивица от 2-3 см. на капака)
* Поставя се в студена фурна, включва  на 250* и пече 30-40 мин., след което  се намалява на 180* и оставя  да се задушава около 3-4  часа.

* След като се извади от фурната се отделят горните листа.
* Останалата част внимателно се изсипва в голяма тава без долните зелеви листа. Внимателно се разбърква, зада се смеси ориза със зелето.  По желание месата се обезкостяват
* Сервира се топло - в голяма се поставя по парче от всичките видове месо, наденица, зеле и сарма.

И задължително - с червено вино   :smile1:
« Последна редакция: 23 Ноември 2010, 16:08:02 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ТАНЯ_70

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 693
Пепи, влизам тук с благодарности за рецептата за пица. :flower: Мнооого вкусна, но си наруших диетата с допълнително парче, но пък тя толкова апетитна , че не можах да устоя.Благодаря и за съвета, който ми даде на срещата. :air_kiss:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Моля, Таня  :60:  Радвам се, че срещата е била ползотворна  :wink1: :flower:  и че се довери на моя начин за правене на пица  :-*
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Кифлички със шоколад
« Отговор #126 -: 26 Януари 2009, 00:36:42 »
Кифлички със шоколад






Това е тестото. Много приятно за работа и затова винги с него правя кифли, пици и подобни. Бях решила да правя мраморните кифлички на Ди_ани  :air_kiss:, но избрах по-мързеливия начин  :innocent:

Необходими още:
шоколадов кувертюр или натурален шоколад - около 150гр.
масло - 60-70гр

За шоколадовите кифли е половин доза на посочените продукти +  и още 3 с л захар в тестото. /т.е. 1ч л подсладител, тъй като изцяло съм заменила захарта с него. Брашното е типово/

Приготвяне:

* Тестото се прави го горния линк  :smile1:
* Тъй като е по-малко като количество тесто, разделя се на 6 части след като е втасало.
* Шоколада се разделя на 6 равни части; маслото - на 3.
* Точи се една топка на кръг, отделя се настрани и точи още една със същата големина /горе-долу/  с дебелини ок. 2-3мм
* На едната кора  се настъргва едната част масло и една част шоколад.
* Поставя се другата кора отгоре, изравнява се с долната и с точилката се изтъняват още малко.
* Настъргва се още една част шоколад върху тях.
* Режат се радиално на 12 части - може и на по-малко, но ще станат по-големи кифлички.
* Всяка се завива  на пуричка, като с ръка се издърпва връхчето на отрязания "триъгълник", за да се получат повече завивки и нареждат на хартия за печене.
* Така се процедира и с останалите топки тесто.
* Когато всички са готови, се намазват отгоре с разбито яйце с малко олио или пр. мляко и поръсват с мак, сусам или друго семе по желание.  Ние предпочитаме маковото семе  :smile1:
* Оставят се на топло - ако трябва -  да втасат /тъй като през  това време те си втасват/  и пекат до зачервяване в загрята фурна на 200*
« Последна редакция: 09 Декември 2009, 13:13:18 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Филе от сърна с гъбен сос и ликьор
« Отговор #127 -: 26 Януари 2009, 09:25:24 »
Филе от сърна с гъбен сос и ликьор




Необходими продукти:

ок. 1,2кг филе от сърна /сръндак/
 
за марината:
100мл водка
2 глави лук
50мл бял оцет
1 с л мед
1 с л суха мащерка
2 дафинови листа - ситно начупени

за приготвяне на филето:
сока на 1 лимон
100 мл ликьор /вишновка ползвах/ + 100 мл вода
7-8 л мазнина
50 гр сланина
по щипка мащерка и черен пипер
сол на вкус
5-6 с л царевично брашно

за гъбения сос:
200гр. печурки
50гр сушени манатарки
200мл бяло вино + 100мл вода
50 мл ликьор
малка главичка лук
2 с л  брашно

Приготвяне:

* Избира се филе, или месо парче от бута, което се почиства добре от ципите.
* Продуктите за маринатата се завират, оставят 10 мин така, след което се отместват от котлона и оставя да се охлади.
* Поставя се парчето месо/филе вътре и оставя на хладно за поне 12 ч.

* Изважда се месото, измива със студена вода и подсушава с кърпа.
* Нарязва се напречно на влакната с дебелина около 1,5 см
* Сланината се нарязва съвсем ситно.
* Взема се парче от месото, върху него се "поръсват" парченца от сланината, поръсва с черен пипер и мащерка, завива в найлоново фолио и начуква така, че да се вмъкне сланината в месото, а пържолите изтънят наполовина. Не се посоляват.



* Когато са готови се завиват със свежо фолио и оставят на хладно за 2 часа.
* Манатарките се накисват за 2 часа в 100 мл вода.
* В тава за печене се изсипват ликьора и водата, сока на лимона и водата от накиснатите гъби
* Загрява се мазнината в тиган. Пържолите се потапят от двете страни в царевичното брашно и пържат от свете страни за по 20-30 сек.
* Изваждат се в тавата.  Завиват се с фолио и пекат 1ч. в загрята фурна на 200* /първо 15 мин на мах/

* Целите гъби се измиват и нарязват на тънки филии.
* Мазнината от запържените филета се прецежда и връща отново в тигана.
* Поставят се гъбите, отцедените манатарки и ситно нарязания лук
* Запържват се около 6-8 мин, посоляват се на вкус и прибавя брашното.
* Запържва се 2-3 мин.
* Бялото вино, водата и ликьора се наливат на тънка струя и се разбърква, докато започне да къкри соса
* Прибавя се и соса от печенето и разбърква добре. Оставя се да поври 5-6 мин или докато се сгъсти соса.
* Сервират се в затоплена чиния филета и 2-3 лъж. от соса.

Много си подхожда с червено вино  :smile1:
« Последна редакция: 26 Януари 2009, 09:29:20 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Пастърма от сърна
« Отговор #128 -: 02 Февруари 2009, 23:59:47 »
Пастърма от сърна

Мариновано филе




700-800гр филе - почистено от ципи и лой
50гр олио
2 стръка зелен лук - ситно нарязан
2 дафинови листа ситно начупени
стрък праз - около 150гр - ситно нарязан
100мл водка
100мл ликьор /вишновка сложих/
100мл бяло вино

7-8 с л едра сол
1 с л захар
1 с л черен пипер


* Всички подправки се смесват в полиетилов плик, щипва се добре с ръка и разтръсква  добре.
* Почистеното и приготвено месо се поставя вътре, преобръща се няколко пъти, за да излезе излишния въздух от плика и завързва.
* Прибира се в съд в  хладилника  за 48 часа, като се преобръща на всеки 4-5.
* Изважда се месото от плика, почиства добре от полепналите подправки и подсушава.
* На парче тензух или марля /на няколко пласта/ се поръсва едра сол и захар - смесени, в съотношение 7/1  с.л.
* Парчето месо се завива плътно в тензуха и поставя под тежест - всичко за 15 до 20 часа.
* Почиства се от солта с помощта на нож и поставя на решетка в хладилник за не повече от 3-4 дни.
* Нарязва се на тънки филии.
* Хапва се ........ с винце  :smile1: Може и със студена бира  :drinks:

 

Източник: Carioca - kuking.net
« Последна редакция: 03 Февруари 2009, 00:01:34 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Пухкав омлет със сирена и картофи
« Отговор #129 -: 05 Февруари 2009, 09:03:13 »
Пухкав омлет със сирена и картофи





Продукти за 1 омлет който всъщност е достатъчен за двама.....с нормален апетит  :smile1:

2-3 сварени картофа прибл.колкото яйце
50гр филе или шунка
2-3 с л зехтин/олио

3 яйца
50гр извара
50 гр твърдо бяло сирене
50 гр моцарела
50 гр кашкавал
1 триъгълниче топено сирене /20гр/
1с л к. мляко
1/2 с л брашно

Приготвяне:

* Кашкавала, моцарелата, топеното и бялото сирене се нарязват на кубчета.
* Прибавят се към разбъркваните яйца с млякото, изварата и брашното
* Картофите се нарязват  на дребно и запържват добре в мазнината
* Прибавя се филето, нарязано на кубчета и запържва за 20-30 сек.
* Изсипва се яйчената смес върху картофите и затваря тигана с капак.
* Задушават се ок. 2 мин (докато се стегне сместа). Обръща се в чиния и обратно прехвърля в тигана, да се запече от другата страна за около минута.

Тигана е с d 20-21см.
Омлета става с дебелина 2см. и хрупкави корички с мека вътрешност, с точещ се кашкавал.
   :nyam: :nyam:


« Последна редакция: 03 Март 2009, 17:24:59 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

velka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 15
О pep-4o направо ми потекоха лигите с извинение ! Но това си е голямо изкушение още днес ще го приготвя за вечеря.

marabu

  • Гост

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: С една е зле, нужни са ти две... ала със три?!
« Отговор #132 -: 10 Февруари 2009, 00:48:32 »
оууу и със сиренце   :nyam: :nyam: :nyam:

Комплимент от запален хлебар като теб е наслада за   ::) ::) ::) очите ми  :air_kiss:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
По-добре късно,отколкото никога... ;D

Пепи,идвам с огромна благодарност за вкусната Атанасова салатка и чудните ти Курабийки ! Вкусно .....


 

 :air_kiss: :air_kiss: :air_kiss:  :air_kiss: :air_kiss:






pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Габи, радвам се, че ти харесаха  :air_kiss:

А дозата на курабиите наистина е много прилична, нали  :wink1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58

* Последното от форума

Някой да ползва такива ножове? от mariqna44
[17 Юни 2017, 21:33:10 ]


Re: ГРИЛ ТИГАН от hristiana:)
[03 Юни 2017, 19:00:11 ]


Re: Плочки за кухня - откъде? от mariqna44
[28 Май 2017, 16:46:13 ]


Re: Сушилня за прибори от tomislava
[28 Май 2017, 15:28:35 ]


Re: Видеонаблюдение от mariqna44
[26 Май 2017, 17:42:32 ]


Re: Сушилня за прибори от cvetozara123
[24 Май 2017, 18:27:40 ]


Re: Какво да правя? от tomislava
[23 Май 2017, 20:56:00 ]


Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от tomislava
[23 Май 2017, 14:39:55 ]


Re: Машина за смилане на месо от tomislava
[23 Май 2017, 14:01:10 ]


Re: Търся рецепта за едновремешните пасти от pepimili
[19 Май 2017, 14:39:40 ]


Re: Кокосови кремки от pepimili
[19 Май 2017, 14:34:23 ]


Re: Украси и декорации за торти от pepimili
[18 Май 2017, 11:25:02 ]


Re: Защо винаги кекса ми става спласкен? от pepimili
[18 Май 2017, 11:16:21 ]


Re: Видеонаблюдение от tomislava
[10 Май 2017, 12:49:30 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от kristofa
[10 Май 2017, 12:24:30 ]


Re: За съдържанието на сладките - домашни или от магазина от kristofa
[10 Май 2017, 12:22:08 ]


Re: Италиански ресторант във Варна от mariqna44
[10 Май 2017, 09:38:58 ]


Re: Какво да правя? от mariqna44
[10 Май 2017, 09:36:11 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[09 Май 2017, 23:51:24 ]


Какво да правя? от tomislava
[09 Май 2017, 22:45:03 ]