Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
19 Март 2010, 10:31:20

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: С една е зле, нужни са ти две... ала със три?! Бързо стават четири .. « назад напред »
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 21 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: С една е зле, нужни са ти две... ала със три?! Бързо стават четири ..  (Прочетена 95028 пъти)
« Отговор #225 -: 24 Май 2009, 10:52:50 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8742
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Крем супа от картофи с  "крутони" асорти

Предлагам ви една малко по-различна картофена крем супа  smile1

Продукти за 5 порции:

около 1кг картофи
2-3 моркова
100 мл зехтин или олио
сол на вкус
пащърнак  (1 с.л. при мен нарязан и замразен)
ок. 800 мл вода

за "крутоните"

200гр бекон или свинско варено пушено както да е  smile1
8 филии хляб
100 гр масло
1/2 връзка копър
1 ч л чесън на прах

Приготвяне:

* Картофите се белят и цели поставят в студена вода, заедно с морковите и пащърнака и посоляват на вкус.
* Варят се ок. 30 мин. /трябва да са омекнали/;  изваждат се   4 картофа,  в тендежерата се прибавя зехтина и оставя да поври още 10 мин.
* Пасира се супата до разбиване на всички зеленчуци.
* Извадените картофи се нарязват на кубчета.
* Поставят се в загрятото масло в широк тиган и  се запържат до зачервяване.
* Изваждат се с решетъчна лъжица в купа.
* В същата мазнина се поставят нарязаните на кубчета филии хляб, поръсват се с чесъна на прах  и запържват, като се разбъркват непрекъснато.
* След 3-4 мин.  се прибавя бекона/филето и разбъкват още 1-2 мин.  с него.
* Изваждат се при картофите, разбъркват и поръсват със ситно нарязания копър (отделя се малко) .
* Сервива се, като в супата се поставят 3-4 лъж. от хапките  и поръсва с отделения копър smile1
« Последна редакция: 25 Октомври 2009, 07:47:13 от pep-4o » Активен

Yoli
Гурман
Публикации: 2661

Ел. поща
След вчерашната шкембе-среща с Ели брахме лозови листа.И къде мислиш .... при Еличка. Е,как да не направи човек това изумително,ароматно сиренце? Благодаря , мила за тази поредна вкусотия. Прелестно е.  thumbup

* DSC09935 copy.jpg (71.34 KB, 500x375 - видяно 70 пъти.)

* DSC09946 copy.jpg (59.8 KB, 500x375 - видяно 67 пъти.)
Активен

pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

еееееей Йоли,  направо забравих, че е време за листата вече  slap   
Много се радвам, че реши да го пробваш това зелено сирене  drinks
Активен

« Отговор #228 -: 02 Юни 2009, 15:11:41 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Див заек в сос от вино

Продукти:

6 порции

1 цял заек, 1.8-2кг.

за мариноването:

750мл. бяло вино  innocent
2 стръка дивесил
2 стръка мента
2 глави лук
3-4 зърна бахар
100 мл ябълков оцет

за готвенето:
1 глава лук
500мл бяло вино  innocent
500мл вода
сол на вкус
1 малка тиквичка

за соса:
500 мл домати от консерва или доматен сок /или 3 добре узрели домата/
200мл бяло вино  innocent
80 мл ябълков оцет
2 зелени чушки /пиперки  Grin за цвят
1 гл. чесън -избелени скилидки
150мл олио/зехтин за готвене
1 с л захар
1 с л червен пипер
1 к л червен лют пипер /по желание/
сол на вкус
3-4 дафинови листа

2 с.л. препечено брашно или царевично нишесте

Приготвяне:

* Заека се нарязва на 6 порционни парчета - бутче с ребро, а гърба на 2части.
* Измива се добре и накисва в дълбок съд в сместа за мариноване - лука и дивесила нарязани на едро,  бахара едро счукан. Съда трябва да е дълбок, за да може месото да се покрие. Затваря се с капак /завива със свежо фолио/ и прибира в хладилник за едно денонощие. Като всяко дивечово месо трябва да се изкисне добре, поне 24 ч.
* Изважда се месото и залива с 2л. вряща вода, като се оставя така за 2-3 мин.
* Измива се със студена вода добре и поставя в тенджера за готвене, заедно с едро нарязания лук, тиквичката, виното, водата и солта.
* След като заври котлона се намалява на min. t  и оставя да ври до омекване на месото.
* През това време се приготвя соса:
   Когато тиквичката омекне, се изважда и пасира заедно с всички продукти  - без чушките -  в купа  до получаване на хомогенна смес.
   Поставят се в тенджера и  завират.
* Когато соса заври, към него се прибавя цялото количество бульон от заека.
* Оставя се да се редуцира наполовина и към него се прибавя месото и нарязаните на ивици чушки.
* Изважда се 1 ч.ч. от соса и охлажда.
* След 10-15 мин.  в охладения сос се размива брашното или нишестето и прибавя към ястието, разбърквайки непрекъснато до леко сгъстяване на цялото количество сос.

***Сервива се както топло, така и студено  drinks
***Месото на дивеча е тъмно, ако се готви с червено пак е вкусно, но потъмнява още. Заради това  марината и готвенето съм правила с бяло вино.

« Последна редакция: 02 Юни 2009, 15:34:55 от pep-4o » Активен

bordovsky
Модератор
Гурман
Публикации: 3859
"диета"-това звучи вкусно
123171761
WWW Ел. поща
Чудничко стана твоето Печено сирене в лозов лист

(завих ги само в  по едно листо, леко се поразкъсаха, ала мисля, че така е по-добре, лозата не се усеща много и се топят в устата  yahoo )

air_kiss за голямата вкуснотия !

Активен

пеполина
Гурман
Публикации: 2640

Ел. поща

Пепи,  air_kiss и от мен за друга твоя вкусотия - Бейби картофки с гъби, филе и кашкавал.

* DSC01110-800x600.jpg (58.53 KB, 800x600 - видяно 60 пъти.)
Активен

pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Жоро, много апетитно изглеждат  thumbup с което за съжаление ми напомняш, че забравих да си набера листа  Cry

Пепи, smile1 знаеш, че и у нас са любими, та се радвам, че и на вас допаднаха  thumbup

Благодаря, другарчета, за  доверието към една канибалска кухня   wink1
Активен

Ванчето
Главен Готвач
Публикации: 895

WWW Ел. поща
Пепи air_kiss,най-сърдечни благодарности от съпружието за вкусните бейби картофки, само че с кашкавал и сирене,без филе и гъби.Много вкусни. Roll Eyes

Всъщност, благодарностите са от цялото семейство. air_kiss air_kiss air_kiss
Активен
Tina-Rina
Главен Готвач
Публикации: 836

Ел. поща
  Пепи, чудесни са тези бейби картофчета с шунка, гюъби и кашкавал! Благодаря! air_kiss
Активен
vesela
Гурман
Публикации: 3568

Пепи, след подстрекателите Йоланта и Жоржи как да не му се прище на човек сирене в лозов лист Roll Eyes.
Въпроса ми е - с пресни листа ще стане ли или трябва да ги обработя и как icon_question и сиренето меко ли трябва да е  - тип "Дунавия", че домашното  трудно го режа, малко е трошливо това в момента дето сме го подхванали.
не знам мойте канибали как ще реагират на тази моя идея, обаче Grin да вечерят само exclaim това Grin
Активен

teoleo
Калфа
**
Публикации: 207

Ел. поща
 thumbup супер са ти  картофките с гъби.шунка и кашкавал... give_roseблагодаря за споделената рецепта!!!Благодарности и от капризните ми деца  first_move/племеница на 7  и двама тинове/
Активен
elidrag
Гурман
Публикации: 1259

Да се включа по въпроса за сирене в лозов лист. Аз го правих, като сиренето беше завито в съвсем нежни сурови листа.
Изпекох за всеки по едно пакетче за предястие. Така, Весе, твоите хора няма да протестират.  А рецептата е чудесна и Пепи получава за нея  air_kiss.
Активен

pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Ели,  air_kiss ти си моята будна съвест  wink1

Весе, като ти е трошливо сиренето, проблем е само докато го нарежеш и увиеш. Но и аз предпочитам Дунавията /ако може и истинска да е  yahoo/ за пържене, паниране и печене.  Ако те притесняват пресните листа, сложи ги в купа и залей с вряла вода, остави за 2-3 мин.

Ванче, Валя, Тео,  удоволствието е изцяло мое, щом сте харесали мижавките бейби картофчета с добавки  flower
« Последна редакция: 15 Юни 2009, 18:58:01 от pep-4o » Активен

« Отговор #238 -: 17 Юни 2009, 16:55:46 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Глазирани крилца в сладко кисел сос

Продукти за 3 порции:

ок. 1 кг пилешки крилца

за мариноване:

150лв соев сос
100мл олио/зехтин
100мл бяло вино
2 с л червен пипер
сока на 1 лимон
1 с л майорана и 1 ч л ч.пипер
1 щипки сол

за соса:
200мл бяло вино  drunk
200мл кетчуп*
2 ч. л мед
50 мл балсамов оцет /или ябълков, но тогава меда се увеличава малко/

Приготвяне:
* Крилцата се измиват и почистват от малките "шипчета", а крайчетата изрязват и отделят за бульон
* В дълбока купа продуктите за маринатата се смесват и поставят крилцата в нея. Разбъркват се добре и завиват със свежо фолио.
* Прибират се в хладилника за 12 часа, като през това време се разбъркват 2-3 пъти.
* В широк тиган с капак се изсипва виното, меда, балсамикото  и кетчупа и кипва.
* Поставят се крилцата /без марината/, като е желателно да бъдат  на един ред и затваря тигана с капака.
* Оставя се на слаб котлон да къкри бавно.
* На 5 мин. се обръщат и продължават да задушават, докато месото омекне.
* Ако са пилешки  купени или от бройлер  това става за 20 мин.
* Сервират се в чиния, като с лъжица или четка се намазват  с малкото количество останал сос /който е точно за мазане/  smile1

***Моя кетчуп си е домашен и го ползвам и за готвене. Ако не обичате купен, може да сложите същото количество гъст доматен сок с 1 ч л захар, 1 с.л. оцет и 1 зърно карамфил по желание.
***Ако не обичате сладникав сос не слагайте меда. Кетчупа придава достатъчно сладникав привкус. 
Активен

Изи
Главен Готвач
Публикации: 772

Привет Пепи,
Благодаря за рецептата, много ми допадна. thumbup smile1
Току що купих крилца, че нещо кокошките ми тази година нямат много крилца, а и кетчуп купих, само виното ми е домашно и меда, ама какво да се прави може пък да станат вкусни и така!
Активен

Аз вярвам в доброто на моето утре!
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 21 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: С една е зле, нужни са ти две... ала със три?! Бързо стават четири .. « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio