Автор Тема: С една е зле, нужни са ти две... ала със три?! Бързо стават четири ..  (Прочетена 338253 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Крем супа от картофи с картофени "крутони"
« Отговор #225 -: 24 Май 2009, 11:52:50 »
Крем супа от картофи с  "крутони" асорти



Предлагам ви една малко по-различна картофена крем супа  :smile1:

Продукти за 5 порции:

около 1кг картофи
2-3 моркова
100 мл зехтин или олио
сол на вкус
пащърнак  (1 с.л. при мен нарязан и замразен)
ок. 800 мл вода

за "крутоните"

200гр бекон или свинско варено пушено както да е  :smile1:
8 филии хляб
100 гр масло
1/2 връзка копър
1 ч л чесън на прах

Приготвяне:

* Картофите се белят и цели поставят в студена вода, заедно с морковите и пащърнака и посоляват на вкус.
* Варят се ок. 30 мин. /трябва да са омекнали/;  изваждат се   4 картофа,  в тендежерата се прибавя зехтина и оставя да поври още 10 мин.
* Пасира се супата до разбиване на всички зеленчуци.
* Извадените картофи се нарязват на кубчета.
* Поставят се в загрятото масло в широк тиган и  се запържат до зачервяване.
* Изваждат се с решетъчна лъжица в купа.
* В същата мазнина се поставят нарязаните на кубчета филии хляб, поръсват се с чесъна на прах  и запържват, като се разбъркват непрекъснато.
* След 3-4 мин.  се прибавя бекона/филето и разбъкват още 1-2 мин.  с него.
* Изваждат се при картофите, разбъркват и поръсват със ситно нарязания копър (отделя се малко) .
* Сервива се, като в супата се поставят 3-4 лъж. от хапките  и поръсва с отделения копър :smile1:
« Последна редакция: 25 Октомври 2009, 08:47:13 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
След вчерашната шкембе-среща с Ели брахме лозови листа.И къде мислиш .... при Еличка. Е,как да не направи човек това изумително,ароматно сиренце? Благодаря , мила за тази поредна вкусотия. Прелестно е.  :thumbup:


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
еееееей Йоли,  направо забравих, че е време за листата вече  :slap:   
Много се радвам, че реши да го пробваш това зелено сирене  :drinks:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Див заек в сос от вино
« Отговор #228 -: 02 Юни 2009, 16:11:41 »
Див заек в сос от вино





Продукти:

6 порции

1 цял заек, 1.8-2кг.

за мариноването:

750мл. бяло вино  :innocent:
2 стръка дивесил
2 стръка мента
2 глави лук
3-4 зърна бахар
100 мл ябълков оцет

за готвенето:
1 глава лук
500мл бяло вино  :innocent:
500мл вода
сол на вкус
1 малка тиквичка

за соса:
500 мл домати от консерва или доматен сок /или 3 добре узрели домата/
200мл бяло вино  :innocent:
80 мл ябълков оцет
2 зелени чушки /пиперки  ;D за цвят
1 гл. чесън -избелени скилидки
150мл олио/зехтин за готвене
1 с л захар
1 с л червен пипер
1 к л червен лют пипер /по желание/
сол на вкус
3-4 дафинови листа

2 с.л. препечено брашно или царевично нишесте

Приготвяне:

* Заека се нарязва на 6 порционни парчета - бутче с ребро, а гърба на 2части.
* Измива се добре и накисва в дълбок съд в сместа за мариноване - лука и дивесила нарязани на едро,  бахара едро счукан. Съда трябва да е дълбок, за да може месото да се покрие. Затваря се с капак /завива със свежо фолио/ и прибира в хладилник за едно денонощие. Като всяко дивечово месо трябва да се изкисне добре, поне 24 ч.
* Изважда се месото и залива с 2л. вряща вода, като се оставя така за 2-3 мин.
* Измива се със студена вода добре и поставя в тенджера за готвене, заедно с едро нарязания лук, тиквичката, виното, водата и солта.
* След като заври котлона се намалява на min. t  и оставя да ври до омекване на месото.
* През това време се приготвя соса:
   Когато тиквичката омекне, се изважда и пасира заедно с всички продукти  - без чушките -  в купа  до получаване на хомогенна смес.
   Поставят се в тенджера и  завират.
* Когато соса заври, към него се прибавя цялото количество бульон от заека.
* Оставя се да се редуцира наполовина и към него се прибавя месото и нарязаните на ивици чушки.
* Изважда се 1 ч.ч. от соса и охлажда.
* След 10-15 мин.  в охладения сос се размива брашното или нишестето и прибавя към ястието, разбърквайки непрекъснато до леко сгъстяване на цялото количество сос.

***Сервива се както топло, така и студено  :drinks:
***Месото на дивеча е тъмно, ако се готви с червено пак е вкусно, но потъмнява още. Заради това  марината и готвенето съм правила с бяло вино.




« Последна редакция: 02 Юни 2009, 16:34:55 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Чудничко стана твоето Печено сирене в лозов лист



(завих ги само в  по едно листо, леко се поразкъсаха, ала мисля, че така е по-добре, лозата не се усеща много и се топят в устата  :yahoo: )

 :air_kiss: за голямата вкуснотия !


пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742

 Пепи,  :air_kiss: и от мен за друга твоя вкусотия - Бейби картофки с гъби, филе и кашкавал.

 

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Жоро, много апетитно изглеждат  :thumbup: с което за съжаление ми напомняш, че забравих да си набера листа  :'(

Пепи, :smile1: знаеш, че и у нас са любими, та се радвам, че и на вас допаднаха  :thumbup:

Благодаря, другарчета, за  доверието към една канибалска кухня   :wink1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Пепи :air_kiss:,най-сърдечни благодарности от съпружието за вкусните бейби картофки, само че с кашкавал и сирене,без филе и гъби.Много вкусни. ::)

Всъщност, благодарностите са от цялото семейство. :air_kiss: :air_kiss: :air_kiss:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
  Пепи, чудесни са тези бейби картофчета с шунка, гюъби и кашкавал! Благодаря! :air_kiss:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Пепи, след подстрекателите Йоланта и Жоржи как да не му се прище на човек сирене в лозов лист ::).
Въпроса ми е - с пресни листа ще стане ли или трябва да ги обработя и как :icon_question: и сиренето меко ли трябва да е  - тип "Дунавия", че домашното  трудно го режа, малко е трошливо това в момента дето сме го подхванали.
не знам мойте канибали как ще реагират на тази моя идея, обаче ;D да вечерят само :exclaim: това ;D

teoleo

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 527
 :thumbup: супер са ти  картофките с гъби.шунка и кашкавал... :give_rose:благодаря за споделената рецепта!!!Благодарности и от капризните ми деца  :first_move:/племеница на 7  и двама тинове/

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Да се включа по въпроса за сирене в лозов лист. Аз го правих, като сиренето беше завито в съвсем нежни сурови листа.
Изпекох за всеки по едно пакетче за предястие. Така, Весе, твоите хора няма да протестират.  А рецептата е чудесна и Пепи получава за нея  :air_kiss:.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Ели,  :air_kiss: ти си моята будна съвест  :wink1:

Весе, като ти е трошливо сиренето, проблем е само докато го нарежеш и увиеш. Но и аз предпочитам Дунавията /ако може и истинска да е  :yahoo:/ за пържене, паниране и печене.  Ако те притесняват пресните листа, сложи ги в купа и залей с вряла вода, остави за 2-3 мин.

Ванче, Валя, Тео,  удоволствието е изцяло мое, щом сте харесали мижавките бейби картофчета с добавки  :flower:
« Последна редакция: 15 Юни 2009, 19:58:01 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Глазирани крилца в сладко кисел сос
« Отговор #238 -: 17 Юни 2009, 17:55:46 »
Глазирани крилца в сладко кисел сос



Продукти за 3 порции:

ок. 1 кг пилешки крилца

за мариноване:

150лв соев сос
100мл олио/зехтин
100мл бяло вино
2 с л червен пипер
сока на 1 лимон
1 с л майорана и 1 ч л ч.пипер
1 щипки сол

за соса:
200мл бяло вино  :drunk:
200мл кетчуп*
2 ч. л мед
50 мл балсамов оцет /или ябълков, но тогава меда се увеличава малко/

Приготвяне:
* Крилцата се измиват и почистват от малките "шипчета", а крайчетата изрязват и отделят за бульон
* В дълбока купа продуктите за маринатата се смесват и поставят крилцата в нея. Разбъркват се добре и завиват със свежо фолио.
* Прибират се в хладилника за 12 часа, като през това време се разбъркват 2-3 пъти.
* В широк тиган с капак се изсипва виното, меда, балсамикото  и кетчупа и кипва.
* Поставят се крилцата /без марината/, като е желателно да бъдат  на един ред и затваря тигана с капака.
* Оставя се на слаб котлон да къкри бавно.
* На 5 мин. се обръщат и продължават да задушават, докато месото омекне.
* Ако са пилешки  купени или от бройлер  това става за 20 мин.
* Сервират се в чиния, като с лъжица или четка се намазват  с малкото количество останал сос /който е точно за мазане/  :smile1:

***Моя кетчуп си е домашен и го ползвам и за готвене. Ако не обичате купен, може да сложите същото количество гъст доматен сок с 1 ч л захар, 1 с.л. оцет и 1 зърно карамфил по желание.
***Ако не обичате сладникав сос не слагайте меда. Кетчупа придава достатъчно сладникав привкус.  


« Последна редакция: 07 Януари 2012, 13:58:06 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Изи

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 818
Привет Пепи,
Благодаря за рецептата, много ми допадна. :thumbup: :smile1:
Току що купих крилца, че нещо кокошките ми тази година нямат много крилца, а и кетчуп купих, само виното ми е домашно и меда, ама какво да се прави може пък да станат вкусни и така!
Това е невъзможно!-казала причината.Tова е безрасъдство! - отбелязал опитът.Това е безполезно! - отсякла гордостта.Опитай...  -  прошепнала мечтата.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]