Автор Тема: С една е зле, нужни са ти две... ала със три?! Бързо стават четири ..  (Прочетена 322650 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
с ЕДНА е зле  :innocent: ,
нужни са ти ДВЕ  :smile1:,
Ала със ТРИ    :wink1:


Добре дошли във Четири   :smile1:

Радвам се, че пак и отново сте избрали да бъдете с моята кухня
 

ако на някой му е интересно, каталога с рецепти - малко по-надолу  :smile1:



 :exclaim: - Рецепта с коментар
 :icon_idea: - Рецепта с фотография

моите мерки, извън точно посочените в милилитри и грамове са:

1 с.л. брашно = 10гр.
1 с.л. захар    = 10гр.
1 ч. л. захар   =  5гр.
1 ч. л. сол     = 5гр.
1 ч.ч. захар    = 200гр.  - чаша от 200мл
1 ч.ч. брашно = 130гр.



Салати



Атанасова салата :icon_idea:
Гръцка салата :icon_idea:
"Закуска" от патладжани :icon_idea:
Кьопоолу  :icon_idea:
Липтауер (Liptauer) :icon_idea:
Мъжка салата :icon_idea:
Пълнени краставици :icon_idea:
Пълнени домати - ШмерКЕЗЕ(Schmerkaese) :icon_idea:
Салата "Арабела" с млечен сос  
Салата "Boss" :icon_idea:
Салата "Гнездо" :icon_idea:
Салата "Монте Кристо" :icon_idea:
Салата от печена бамя :icon_idea:
Салата от яйца и пастърма :icon_idea:
Салата "Ропотамо" :icon_idea:
Салата с риба и ориз :icon_idea:
Салата с риба и печени чушки :icon_idea:
Салата "Четири сезона" :icon_idea:
Салата-торта :icon_idea:
Стъргана салата (въздушна) :icon_idea:
Червена трушия от зеле :icon_idea:

Предястия



Брускети с ароматна лимонова паста и риба :icon_idea:
Дип/пастет от маслини и топено сирене :icon_idea:
Канапета с риба :icon_idea:
Кашкавалени рулца :icon_idea:
Кошнички от кашкавал с фарфале и скариди :icon_idea:
Лучени кръгчета :icon_idea:  :smile1: :smile1:
Мус от гъби в яйца :icon_idea:
Мус от птичи дробчета /пастет/ :icon_idea:
Панирани сирена в сусам и сладко от боровинки :icon_idea:
Пастет от маслини и сирене :icon_idea:
Пастет от патладжани и яйца :icon_idea:
Предястие "Грозд" :icon_idea:
Пликчета от патладжани с моцарела и ядки :icon_idea:
Предястие с патладжани (топчици) :icon_idea:
Пълнени картофи в бутертесто :icon_idea:
Пълнен лук :icon_idea:
Пълнени фурми със сирене :icon_idea:
Розички от картофи - стъпка по стъпка :icon_idea:
Рулца от кашкавал :icon_idea:
Терин от патладжани :icon_idea:
Тарама хайвер
Терин със сирена и яйца:icon_idea:
Топчета с круши и сирена :icon_idea:
Шишарки от картофи :icon_idea:
Яйца Фаберже:icon_idea:

Мариновани и консервирани



Апетитка с чорбаджийски чушки :icon_idea:
Кетчуп :icon_idea:
Мариновани бейби-лукчета :icon_idea:
Мариновани гъби :icon_idea:
Маринован патладжан :icon_idea:
Маринования патладжан на Карина :icon_idea:
Мариновани сирена :icon_idea:
Мариновани чушки (камби) :icon_idea:
Туршия от зелени домати
Трушия от карфиол и моркови :icon_idea:
Универсална зеленчукова подправка :icon_idea:

Супи и сосове



Винегрети
Зеленчукова крем-супа с  гъби :icon_idea:
Зеленчукова супа с лобода :icon_idea:
Крем-супа от картофи с  "крутони" асорти :icon_idea:
Майонеза :icon_idea:
Млечна (лека) майонеза
Провансалска чеснова супа :icon_idea:
Рибена супа по моряшки :icon_idea:
Рибена  чорба с маслини :icon_idea: :exclaim:
Сладко кисел сос :icon_idea:
"Сос Беарнез"
Сос "Скордаля" :icon_idea:
Супа от агнешки дреболии :icon_idea:
Супа от магданоз :icon_idea:
Супа от  пиле :icon_idea:
Френска лучена супа :icon_idea:
Шкембе-чорба :icon_idea:

Основни ястия с месо - агнешко, птиче, свинско, телешко и заешко; смляно месо



Агнешка яхния с бакла :icon_idea:
Агнешко задушено на клечки :icon_idea:
Агнешко магданозлия :icon_idea:
Агнешко печено  с пикантен сос :icon_idea:
Агнешко печено със спанак (лапад) :icon_idea:
Агнешко по ловджийски :icon_idea:
Агнешко с винен сос :icon_idea:
Агнешко с манатарки :icon_idea:
Ароматно свинско филе в сладко кисел сос :icon_idea:
Бейби картофки с гъби, филе/шунка и кашкавал :icon_idea:
Болярски кюфтета :icon_idea:
Бурания :icon_idea:
Ветрило от филе :icon_idea:
Вретено
Вълчи семки (или кюфтета с домати някакви) :icon_idea:
Глиган по ловджийски :icon_idea:
Див заек в сос от вино :icon_idea:
Глазирани крилца в сладко кисел сос :icon_idea:
Гъбена фантазия с пилешки рулета :icon_idea:
Задушен глиган със зеленчуци :icon_idea:
Заек капама :icon_idea:    
Заек с вино и горчица
Запеканка от патладжани с кайма и топено сирене :icon_idea:
Запеканка с картофи и тиква :icon_idea:
Запеканка с картофи, праз и наденица :icon_idea:
Калцоне с пилешка кавърма :icon_idea:
Кавърма от пиле в омлет  :exclaim:  :icon_idea:
Канибалски медальон от патладжани :icon_idea:
Кисело зеле с месо /пиле/ :icon_idea:
Кордон блю :icon_idea:
Вариации на тема "Кордон блю" :icon_idea:
Капама :icon_idea:
Картофено руло с шунка и гъби :icon_idea:
Кебап от агнешко месо :icon_idea:
Кисело зеле с месо /пиле/ :icon_idea:
Кошнички от колбаси :icon_idea:
Кошнички с пикантни пилешки хапки  и зеленчуци :icon_idea:
Крилца в медно-горчичен сос :icon_idea:
Курбан :icon_idea:
Кюстендилска кавърма :icon_idea:
Кюфтета с доматен сос
Лучник с кайма :icon_idea:
Люти свински пържоли :icon_idea:
Механджийска пърженица :icon_idea:
Мусака :icon_idea:
Неврозни кюфтенца с наденица и зеленчуци в сладко-кисел сос :icon_idea:
Оссо Буко :icon_idea:
Палачинки с пилешко :icon_idea:
Панирани телешки пържоли
Паприковани пилешки крилца :icon_idea:
Пастърма :icon_idea:
Пастърма от сърна :icon_idea:
Пача /саздърма/ :icon_idea:
Печен заек в сос :icon_idea:
Печени пилешки бутчета с орехи  :icon_idea:
Печени свински ребра с лимон и подправки :icon_idea:
Печено агнешко с бира :icon_idea:
Печено мариновано свинско филе с подправки :icon_idea:
Печено пиле с лимони :icon_idea:
Пикантно пиле
Пиле а*ла Галерия :icon_idea:
Пиле в гърне :icon_idea:
Пиле в чеснов доматен сос :icon_idea:
Пиле Маранго :icon_idea:
Пиле сачЕ :icon_idea:
Пиле с бирен сос и запечени домати :icon_idea:
Пиле с кока-кола и кафе :icon_idea:
Пиле със сирена в точена кора /Пилешки бохчи/ :icon_idea:
Пиле с ябълки, лимон и мед :icon_idea:
Пиле със сладко-кисел сос
Пиле-фрикасе :icon_idea:
Пиле "Челамичка" :icon_idea:
Пилешка кавърма :icon_idea:
Пилешка кавърма в омлет :icon_idea:
Пилешка кълцаница :icon_idea:
Пилешки хапки с кюфтенца и зеленчуци в чили сос :icon_idea:
Пилешки хапки с меден лук и кашкавал :icon_idea:
Пилешко филе с мед и паприка :icon_idea:
Пилешко филе със сирена и патладжан в сос  :icon_idea:
Пияно пиле :icon_idea:
Плитка от свински изрезки :icon_idea:
Пухкав омлет със сирена :icon_idea:
Пъдпъдъци с наденички и манатарки :icon_idea:
Пълнена зелка по френски :icon_idea:
Пълнени домати с филе/шунка и сирена :icon_idea:
Пълнен праз (канелони от праз) :icon_idea:
Пълнени кюфтета на скара  :icon_idea:
Пълнен лук с кайма :icon_idea:
Пълнен лук с пиле, гъби и сирена :icon_idea:
Пънчета от тиквички (Пълнени тиквички/патладжани) :icon_idea:
Пържоли в сос от смокини :icon_idea:
Пържоли "Зингара" :icon_idea:
Пържоли с лук  и лимон :icon_idea:
Пържоли с чесън :icon_idea:
Рагу със зеленчуци :icon_idea:
Ред хот порк омлет (или люти свински хапки в омлет)  :icon_idea:  :smile1:
Руло „Стефани” :icon_idea:    
Русенско варено
Сарми с лозов/зелев лист :icon_idea:
Свинска пържола под шуба :icon_idea:
Свинско месо пържено с патладжани :icon_idea:
Свинско филе с праскови :icon_idea:
Станимашки сарми :icon_idea:
Сусамови кюфтенца в патладжанен гювеч :icon_idea:
Сърчица/Очички от кремвирши  :icon_idea:
Тарталети от пилешко месо :icon_idea:
Телешка яхния с картофи :icon_idea:
Телешки хапки с меден лук и кашкавал :icon_idea:
Телешко варено :icon_idea:
Телешко пикантно с грах и картофи :icon_idea:
Телешко с гъби в сладко-кисел сос :icon_idea:
Телешко със сос от кафе и сотирани зеленчуци :icon_idea:
Филе от сърна в гъбен сос и ликьор :icon_idea:
Филе – свинско, телешко, пилешко – с горчица и пушено сирене :icon_idea:
Фрикасе с колбас и гъби :icon_idea:
Хрупкави банички с кайма и кашкавал :icon_idea:
Хрупкави пилешки филета с кокос :icon_idea:
Хрупкави хапки със сирена и бекон :icon_idea:
Червейчета :icon_idea:    
Чирпански наденички :icon_idea:
Шницели  :icon_idea:
Шницел по виенски :icon_idea:
Яхния от пиле с картофи и бамя  :icon_idea:

Ястия със субпродукти



Бахур   :icon_idea: :smile1:
Дроб с чесън и лимон :icon_idea:
Задушен дроб с чесън, лук и вино :icon_idea:
Заешки главички в пикантен доматен сос :icon_idea:
Пастърма от сърца :icon_idea:
Мус (пастет) от птичи дробчета :icon_idea:
Пастет :icon_idea:
Пилешки дробчета с чили сос :icon_idea:
Pork ears /или печени свински уши/ :icon_idea:

Ястия с риба



Ароматна Скумрия фрикасе :icon_idea:
Калмари, октоподи и миди със зеленчуци :icon_idea:
Миди с Тунизийски сос :icon_idea:
Морски хапки в лют сладко-кисел сос :icon_idea:
Пълнен шаран с домати и подправки :icon_idea:
Риба "Орли" в тесто :icon_idea:
Риба в пергамент с маслини и зеленчуци :icon_idea:
Скумрия „Ропотамо” :icon_idea:
Шишчета от риба :icon_idea:

Основни вегетариански ястия



Бейби-картофки ( пикантни картофки)  :icon_idea:
Боб с ориз плакия :icon_idea:
Ветрило от патладжани :icon_idea:
Доматена манджа :icon_idea:  :smile1:
Задушени тиквички
Изварени топчета :icon_idea:
Имамбаялдъ :icon_idea:
Кюфтета от грах :icon_idea:
Кюфтета от магданоз :icon_idea:
Кюфтета от тиквички :icon_idea:
Миш-маш в микровълнова :icon_idea:
Огретен :icon_idea:
Омлет :icon_idea:
Ориз със сушени гъби и зеленчуци :icon_idea:
Ориз с гъби, зеленчуци и яйца :icon_idea:
Патладжани/тиквички бюрек :icon_idea:
Печено сирене в лозов лист :icon_idea:
Тиквички бюрек на фурна :icon_idea:
Тиквички със сирене и орехи :icon_idea:
Хрупкава кашкавалена палачинка :icon_idea:
Хрупкавите картофки на Карина :icon_idea:
Яйца по панагюрски - стъпка по стъпка :icon_idea:
Яйца със сос от синьо и топено сирене :icon_idea:

Пити, баници, тестени разнообразни



Баница на розички :icon_idea:
Банички със сирене :icon_idea:
Гевреци :icon_idea:
Зелник (баница с праз)  :icon_idea:
Катми :icon_idea:
Катми с плънка :icon_idea:
Козуначено руло :icon_idea:
Кренвиршки :icon_idea:
Калцоне с пилешка кавърма :icon_idea:
Лучник с кайма :icon_idea:
Мекици; Мекици със сирене :icon_idea:
Многолистен хляб с подправки :icon_idea:
Мързеливи чебуреки (панирани филии с кайма) :icon_idea:
Надупена баница :icon_idea:
 Палачинки с пилешко :icon_idea:
Парена пица (гарнирана пита от парено тесто) :icon_idea:
Питка с мед :icon_idea:
Питки с моцарела и овесени ядки :icon_idea:
Питки с пълнеж :icon_idea:
Пица :icon_idea:  :smile1:  :smile1: :smile1: :smile1:
Пурички със сирене и кашкавал :icon_idea:
Фокача с минерална вода :icon_idea:
Фурнаджийска питка :icon_idea:
Хрупкави банички с кайма и кашкавал :icon_idea:
Шарен венец със солена плънка :icon_idea: :exclaim:

Кексове, кифлички, сладкиши и  десерти  :smile1:



Бананови вързопчета :icon_idea:
Банички със шоколад :icon_idea:
Витошки :icon_idea:
Жадна монахиня
Захаросан сладкиш с плодове :icon_idea:
Изварено-лимонов крем с хрупкаво мюсли :icon_idea:
Калмари :icon_idea:
Карамелизирани пържени банани  :icon_idea:
Карамелизирани ябълки :icon_idea:
Кекс Вулкан :icon_idea:
Кекс с грис и сухи плодове :icon_idea:
Кекс с нектарини и шоколад :icon_idea:
Кекс със шоколад и сини сливи :icon_idea:
Кифлички със шоколад :icon_idea:
Кифлички Калцоне-кифли с мармалад - стъпка по стъпка :icon_idea:  :exclaim:
Лимонов кекс с нектарини :icon_idea:
Лимонов кекс с ябълки и шоколад :icon_idea:
Медово-морковени мъфини (Honey Carrot Muffins) :icon_idea:
Млечно-маслен крем
Мъфините на Петя :icon_idea:
Мъфинки с малинки и шоколад :icon_idea:
Орехови "сандвичи" с ягоди и кайсии :icon_idea:
Панирани ябълки в тесто :icon_idea:
Понички *Жоро* със шоколад :icon_idea:
Понички с извара :icon_idea:
Сладкиш "Шоколадова фантазия" :icon_idea:
Сладкиш с праскови и канела :icon_idea:
Сладоледени бонбони :icon_idea:
Сладоледено "Тирамису" :icon_idea:
Сметанова торта :icon_idea:
Тартинки с ягоди :icon_idea:
Толумбички (и бине-суфле, и еклери) :icon_idea:
Торта "Гараш" :icon_idea:
Хрупкаво мюсли с плодове :icon_idea:
Шоколадов банан на клечка :icon_idea:
Шоколадов  кекс (Chocolate Mud Cake) :icon_idea:
Шоколадов наполеон :icon_idea:
Шоколадови вързопчета с праскови :icon_idea:
Шоколадови мъфини с шоколад :icon_idea:
Шоколадово-сметанова  торта :icon_idea:
Щрудел-бюрек с ябълки :icon_idea:
Ябълкови мини-щрудели :icon_idea:
Ягодови кошнички :icon_idea:

Сладки, бонбони и бисквити



Бишкоти "Савоярди" :icon_idea:
Бонбони "Пияни вишни" :icon_idea:
Калии/ушички :icon_idea:
Курабии :icon_idea:
Кокосови пурички с локум :icon_idea:
Лимонени бисквитки :icon_idea:
Локумки /Тути фрути/ :icon_idea:
Локумки с мая :icon_idea:
Масленките на мама :icon_idea:
Меден линцер :icon_idea:
Медени ореховки
Медени сърчица с шоколад :icon_idea:
Ореховки Жужу :icon_idea:
Ореховки :icon_idea:
Пирожные "Картошка" (Шоколадови топчета) :icon_idea:
Прасковки :icon_idea:
Пурички :icon_idea:
Сладки Шприц :icon_idea:
Студентски пурички :icon_idea:
Сусамки :icon_idea:
Сълзици от многолистно тесто :icon_idea:
Шоколадови бонбони "Меден гриляж" :icon_idea: :exclaim:
Шоколадови топчета (бонбони) :icon_idea:
Шоколадови тръбички :icon_idea:
Шоколадови хапки :icon_idea:

Соленки



Бутерки със спанак и сирене :icon_idea:
Кашкавалени пръчици :icon_idea:
Крекери с ленено семе :icon_idea:
Крекери със сирена и семена :icon_idea:
Солени бисквити със сусам и подправки  :icon_idea:
Соленки :icon_idea:
Соленки с масло :icon_idea:
Хрупкави пурички със сирене и спанак :icon_idea:

Домашни напитки



Ароматен малинов оцет
Боза
Домашен ябълков оцет
Тути-фрути (ликьор) :icon_idea:
Натурален Гроздов сок

Сладка и други домашни продукти



Стафиди
Мед от глухарче/радика
Домашен кашкавал :icon_idea:
Рачел от тиква :icon_idea:
Сладко от дюли
Сладко от смокини :icon_idea:
Сладко от ябълки :icon_idea:

Добър апетит   и не прекалявайте с месото  :smile1:
« Последна редакция: 02 Януари 2010, 20:58:51 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Глиган по ловджийски
« Отговор #1 -: 24 Октомври 2008, 22:10:34 »
Глиган  по ловджийски





Изцяло в помощ на тази категория на сайта Ястия с едър дивеч където ми показа следното: "няма рецепти в тази подкатегория"  :P

Продукти:

2 - 2,5кг месо от глиган /или диво прасе, кой както иска да го разбира  :smile1:/

За маринатата:

3 дафинови листа
5-6 зърна бахар
20-на зърна черен пипер
1 връзка кервиз/целина
1 връзка магданоз
1 глава лук
1 с л захар /или 7-8 к. подсладител/
300мл вино
50мл оцет
400мл вода

За ястието:

500 мл доматен сок /ако е воднист - 1л. и водата се отменя  :smile1: /
500 мл вода
5-6 глави лук
300 гр печурки
300 гр пресни горски гъби /манатарки, масловки, сарнели - каквито има. Аз правих с манатарки и масловки, но съм сигурна, че може и без тях - сухите са достатъчно ароматни/
100 гр сушени манатарки
2  наденици - едро кълцаната ми харесва много за готвене и печене
1 с л захар /или 7-8 к. подсладител/
100-150 мл олио
150 мл червено вино
сол на вкус
2 дафинови листа
4-5 цели глави чесън
1 с л червен пипер
50 мл оцет


Приготвяне:

Мариноване

* Кервизът, магданоза и лука се нарязват на едро.
* Заедно с останалите продукти за мариноването се поставят в тенджера да заврат.
* Месото се почиства от ципите и нарязва на жулиени (размер XL)  :smile1:  или едри хапки
* Когато заври маринатата, отмества се от котлона и  месото се поставя в нея.
* Държи се 1.5-2часа, след което месото се изважда и маринатата отново възвира.
* Пак се поставя месото вътре и оставя да изстине.
* Премества се в тясна и висока тенджера, така че месото да е покрито, или премества в друг подходящ съд, в който маринатата покрива месото.
* Прибира се в хладилник и оставя там за 36-48 часа, като през това време 2-3 пъти се разбърква.

* Изважда се и  отделя месото от маринатата без да се измива.
* Лука се нарязва на ситно; пресните гъби - на ситно; сухите гъби се заливат с топла вода за 20-30 мин.; чесъна почиства и оставя така, както е на глави.
* В тенджера се задушава за 1-2 мин. ситно нарязания лук.
* Прибавят се солта, червения пипер, месото, захарта  и залива с доматения сос, водата, оцета и виното.
* Затваря се капака, като се запечатва по краищата с тесто - приготвено от вода и брашно.  Оставя се около 2см. незапечатана част.
* Включва се на слаб котлон и щом заври, се изчакват 2.5 - 3 часа.  ***
* Разпечатва се тестото и прибавят гъбите, изцедените накиснати сушени гъби, дафиновия лист, нарязаната на едри парчета наденица  и главите чесън.
* Оставя се да поври още 20 мин. и ако е много течен соса се сгъстява с 1 с л брашно (на мен това не ми се наложи, но за всеки случай да си кажа)

*Сервира се задължително с червено вино  :smile1:
Добър апетит  :smile1:


***Времето за задушаване на месото съм писала 2,5-3часа, но моето глиганче било сравнително младо. Ако е старо - трябва да се увеличи времето за задушаване.
Същата рецепта може да се направи и с говеждо месо, или телешкото тук продавано, тъй като е сухо и така ще стане крехко.




« Последна редакция: 14 Април 2009, 16:47:04 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
За бахура, за свинското и винското.........
« Отговор #2 -: 24 Октомври 2008, 23:07:40 »
Бахур





Всеки, който си прави бахур от отглеждано на село прасе, си има дози, рецепти и свой си начин да си прави.
Тук ще напиша нашата любима рецепта за бахур - моя и на мъж ми, но цялата рода облажваща покрай нас, както и приблизителната доза, когато правя с продукти от месарницата.



Продукти за бахура от прасе, собствена реколта  :smile1:

* сърце, бъбреците, 1/2 бял дроб, месо от диафаргамите, месца от корема, разни ципести, жилести от бут,  съвсем шарено от врата - общо около 3кг, парчета от бузите - кожа с малко мазно - не целите. Общо - около 5-6кг.
* Черен дроб не слагам, той се сварява много по-бързо от другите продукти и след това е просто "преварен" - тричав. Което не ни харесва.

с продукти от месарския магазин:

* Долу-горе същите продукти, продават се, като съотношението им е като горното.
* За по-малко количество всички продукти се намалят  пропорционално

Освен това:

200гр. ориз
40 гр кимион
40 гр черен пипер
10-на зърна бахар
1 лимон
1 стрък праз
5 с л сол

и неизбежно -  дебели черва, лук, оцет  :smile1: Има ги и в месарските магазини, както тях, така и тънки, но с тънките черва вкусът няма нищо общо с бахура  :smile1:


Приготвяне:

* Най-гадната част - чистенето на червата.
* Обръщат се от вътрешната страна и изчистват добре - почти изстъргват разни мазни и мръсни частици по тях. Пак се обръщат нормално и поставят във вода с оцет - 5/ части, заедно с едро нарязани 3-4 глави лук и 2-3 с л сода за хляб. Оставят се така да престоят 2 часа, след което измиват и оставят в топла вода - така се работи  по-лесно с тях.

* Сърцето, бъбреците и дроба се измиват добре с вода.
* Ориза се измива и поставя с 1 част вода да набъбне в тенджера - гореща вода и малко топлина от котлона.
* Праза се нарязва съвсем ситно,  лимона се бели от кората и нарязва също на ситно.
* Подправките мелят.
* Месото, заедно със субпродуктите се кълца - или нарязва на дребно, но след това пак следва "скълцване" с голям нож.
* Посолява се, смесва с горните приготвени продукти и ориза и омесва хубаво.
* Оставя се да поеме  около 2 часа.

* В съда, в който е сместа се налива гореща вода - общо около 1,5л., която спомага за много лесното пълнене на червата.
* Така започват да се пълнят - не с машинка,  просто с голяма лъжица или дори  само с една голяма фуния. Червата трябва да са в топла вода. А водата в сместа позволява тя да се слива добре в червата.
* Завързват се от двата края, като не се пълнят хубаво - оставят се да са меки, ориза и дроба при варене се надуват.
* С дълъг и остър шиш се надупчват всички черва.
* Тук е момента да се поставят в "гаца" - торбичката за зеленчуци на огромни дупки, която позволява лесното поставяне и вадене на всичкия готов вече бахур в съда, в който ще се вари.
* Така приготвената торба с бахура се поставя в тенджера, достатъчно голяма, за да може да ври около 2 часа, като на дъното и се поставя подложка, почистени пръчки от дърво или просто голяма чиния, за да не залепва.
* Докато завира, продължава да се дупчат червата, за да излиза мръсната вода. Това продължава докато заври с ключ. * Котлона или огънят се намаляват до толкова, че да ври тихо и кротко. Прибавят се и 5-6 с л сол във водата (малко на око, но според количеството вода, в която се вари)

* Изважда се, охлажда, реже  и ......... хайде пак с винце

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

nadja_sp

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 278
Пепи, ще те попитам малко тъп въпрос , но много ми се хапва бахур  :'(
Понеже тук не продават никакви черва, единствения начин да си направя бахур е да купя сурова наденица, да извадя пълнежа и да напълна отново със сместа за бахура.
Според теб дали ще стане, като се има впредвид, че червата са много тънки?
Твоят бахур изглежда неустоимо вкусен  :bow:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: С една е зле, нужни са ти две... ала със три?!
« Отговор #4 -: 24 Октомври 2008, 23:32:14 »
Пак става да  :thumbup:

Е, няма го типичният вкус на дебелото черво, но щом вътре е с месо и субпродуктите, вкуса е близък.
Когато се оженихме с половинката, неговите родители го правеха в тънките - а свекър ми го ядеше и препечен след като е готов. Въпрос на вкус. Е, после положението се промени  :smile1:

А моите родители пък правеха леко промишлени количества, та червата на едно прасе не стигаха никога. Или пък ставаше много, което не може да се изяде за няколко дни. Затова затваряха буркани с половината количество. И както писах вече - самия вкус е специфичен, бак си е "бахур"  :smile1:



А да  :smile1: а тънки черва може да ти пратят от Бг, или в пакет силно осолени, или когато си идваш да си сложиш в кутия/буркан, пак обилно осолени. Така могат да търпят 1-2 години.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Пепи, с нетърпение очаквам нови рецептички тук!  :thumbup: :60:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Пепи,
разгледах каталога ти,
енциклопедия на вкусни и разнообразни предложения –

моите поздравления   за огромния труд :exclaim: :clapping:

Да – със сигурност ще избера
пак  и отново  да бъда често  с твоята  кухня!

 :smile1:


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Паприковани пилешки крилца
« Отговор #7 -: 25 Октомври 2008, 16:09:30 »
Диди, благодаря  :-* щастлива съм, че съм в такава приятна компания  :smile1:

и предлагам едни изключително бързи и вкусни

Паприковани пилешки крилца





Продукти:

1,2-1,5кг пилешки крила
1/2 връзка целина/кервиз
1/2 връзка магданоз


1 пълна с.л. червен пипер
1 лимон
4-5 ск. чесън
2 с л светъл соев сос
80-100мл олио/зехтин за готвене

Приготвяне:

* Крилцата се поставят в теднжера за варене заедно с 1л вода, сол на вкус и целите стръкове зелении.
* Завирайки се отпенват и оставят да врат около 20-30 мин. /бързо се сваряват/
* През това време се бели лимона и пасира заедно с чесъна, олиото/зехтина, соевия сос  и червения пипер
* Сварените крилца се  поставят в полиетиленова торба заедно със смлените продукти и 20-30 мл от бульона.
* С една ръка се затваря торбата, а с другата се разтърсват добре, за да полепне сместа  по тях.
* Изваждат се в тава, нареждат се, като остатъка от соса се изсипва по тях и запича за 5 мин. на горен реотан във фурната или грил.

Същата рецепта може да бъде направена с всякакво пилешко месо  :smile1: 
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Лично искам да благодаря за рацаптата за бахурчето. Наистина изглежка неустоимо вкусно.   :thumbup: А новата ти тема ....ще ме бият и затова няма да ти честитя тук. И откъде пък го намери този глиган? Това на нищо не прилича.... >:( А за нас?

Steny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 302
  • Spring is in the air...
Пепи, искам да ти благодаря за рецептата на универсалната зеленчукова подправка. Получи се страхотно и една голяма доза вече е пакетирана и чака реда си във фризера.

Бих искала и да те поздравя за новата тема. Много атрактивно заглавие и начало на темата. Уловът на г-н Стоев е на челно място в четвъртата част  ;D
Честито!

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Таня, ползвай си я със здраве  :smile1: подправката /днес имам среща с една жена на пазара да ми даде пащърнак, ако искаш пиши лс/

И беше крайно време да включа нещо от половинката в темата - нали той е основния канибал  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Тарталети с пилешко месо
« Отговор #11 -: 02 Ноември 2008, 17:56:48 »
две бързи и вкусни рецепти  :smile1:

Тарталети с пилешко месо





Продукти за 8бр. /4 порции/

600-700гр   пилешко месо без кожа - от бут, филе
4  картофа
8 дребни яйца
2 малки глави лук
2 домата
1 с л галета
няколко гъби
150-200гр  мек кашкавал или моцарела
още сирене по желание
магданоз

мазнина за намазване на формите

Приготвяне:

* Месото и гъбите се сваряват /в мв-та става за 20 мин/
* Картофите - също  :smile1:
* Месото се накъсва на дребни хапки, гъбите режат на ленти
* Формичките се намасляват с четка и поръсват с по щипка галета
* На дъното и страните се нареждат късчетата месо и гъбите.
* Върху тях се настъргва тънък пласт картоф, по щипка ситно нарязан лук и поставя кръгче от домат
* Ако формата е по-голяма позволява да се постави вътре и парче сирене.
***За по-лесно и удобно изваждане всички форми се поставят в голяма тава.
* Запичат се в загрята фурна на 200* за 7-8 мин.
* Изваждат се и във всяка се чуква по 1 яйце, поръсва се с едро настърган кашкавал и  магданоз.
* Връщат се обратно във фурната и запичат още 3 мин.
* Изваждат се, оставят се леко да поизстинат и ако са залепнали по къдриците на формата  :smile1: се отлепят с помощта нож, лъжичка.
* Обръщат се върху помощна чиния и веднага след това в чинията за сервиране  :smile1:




« Последна редакция: 02 Ноември 2008, 20:23:03 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Пълнени домати със сирена и филе
« Отговор #12 -: 02 Ноември 2008, 18:53:50 »
Пълени домати със сирена и филе/шунка




Продукти за 4 порции:


8 бр средно едри домата, по възможност еднакви
около 300 гр смес от сирена - на тези сложих краве сирене, ементал, гауда, моцарела и синьо
1/2 връзка магданоз /сложих само на половината смес/
ок. 350 гр филе и шунка

Приготвяне:

* Отрязва се капаче на доматите и с лъжичка се вади вътрешността. Тя се използва за друго ядене  :smile1:
* Фурната се включва на 200*
* Сирената и шунката се нарязват, прибавя се магданоза и объркват.
* Пълнят се доматите със сместа, акто тя се притиска добре отгоре, тъй като при печене се свива в домата.
* Пекат се в загрятата фурна за 6-7 мин. /до запичане на сирената отгоре/
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Мила Пепи идвам с големи благодарности за "Ветрилото от филе". :air_kiss:

МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Pork ears
« Отговор #14 -: 02 Ноември 2008, 23:35:56 »
Петя, страхотно е филето  :thumbup:

Pork ears

или речено по нашенски Печени свински уши  :smile1:




Времето е такова едно...... свинско  :innocent: не, че у нас не сме яли уши и лятото   :blush2: За някои е нищо ново под слънцето, за други  :sick:, но си имат своята тънкост - ако се сварят на 100% - за печене не стават - слепват се. Става само за чорба.

Продукти за 3 порции:

1 кг свински уши

2 глави лук
1/2 връзка магданоз
1/2 лимон
черен пипер и кимион по 1 к.л.
150мл бира

Приготвяне:

* Тъй като купените уши са от различно възрастови животинки, никога не ги варя в тенджера под налягане, защото не знам кога ще са готови.
* Варя в обикновена тенджера, срязани само на две по дължината,  припенвам, посолявам една идея по-малко, отколкото ми е на вкус  :smile1: - после носят на соев сос и подправки допълнително.
* Варя ги около час, а след  това започвам проверяване през 10 мин - започне ли да се набожда по-леко ушето, махам тенджерата.  Но обикновено са готови за  час.
* Вадя и отцеждам.
*** Ако са за скара -  режа тънката част към дебелата - не до края, а оставям цели там. Поставям на скарата и пека от двете страни до запичането им. При печенето поръсвам един-два пъти с бира. След като са готови нарязвам на ивици.
***Ако ще правя във фурната - загрявам я на мах, нарязвам ги на ивици, поставям  в тавата и поливам със 150мл бира
* Поставям ги под горен реотан и пека. Разбърквам един-два пъти, колкото да се препекат.

* Готовите уши нареждам в чиния за сервиране  :smile1:, поръсвам с подправките, ситно нарязан лук, магданоз и парче лимон.

Носят много и вино, и бира :drinks:
« Последна редакция: 20 Юли 2012, 16:48:21 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58
  • FATE: Хора, не мога да намеря темата за ноември :(
    11 Ноември 2015, 08:37:38

* Последното от форума

Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от tomislava
[Днес в 14:39:55]


Re: Машина за смилане на месо от tomislava
[Днес в 14:01:10]


Re: Търся рецепта за едновремешните пасти от pepimili
[19 Май 2017, 14:39:40 ]


Re: Кокосови кремки от pepimili
[19 Май 2017, 14:34:23 ]


Re: Украси и декорации за торти от pepimili
[18 Май 2017, 11:25:02 ]


Re: Защо винаги кекса ми става спласкен? от pepimili
[18 Май 2017, 11:16:21 ]


Re: Видеонаблюдение от tomislava
[10 Май 2017, 12:49:30 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от kristofa
[10 Май 2017, 12:24:30 ]


Re: За съдържанието на сладките - домашни или от магазина от kristofa
[10 Май 2017, 12:22:08 ]


Re: Италиански ресторант във Варна от mariqna44
[10 Май 2017, 09:38:58 ]


Re: Какво да правя? от mariqna44
[10 Май 2017, 09:36:11 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[09 Май 2017, 23:51:24 ]


Какво да правя? от tomislava
[09 Май 2017, 22:45:03 ]


Re: Сушилня за прибори от tomislava
[09 Май 2017, 22:27:41 ]


Re: Машина за смилане на месо от cvetozara123
[09 Май 2017, 22:19:30 ]


Re: Салати - III от pepimili
[09 Май 2017, 14:57:10 ]


Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие от pepimili
[09 Май 2017, 14:40:24 ]


Re: Отглеждате ли си подправки? от pepimili
[09 Май 2017, 14:34:32 ]


Re: Умните уреди в кухнята от pepimili
[09 Май 2017, 14:24:28 ]


Re: Мазнина за печене от pepimili
[09 Май 2017, 13:40:44 ]