Автор Тема: Малки хитринки  (Прочетена 95583 пъти)

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Малки хитринки
« Отговор #30 -: 31 Октомври 2008, 19:34:32 »
Как забулените яйца да станат по-сполучливи

Топнете всяко яйце в тенджерка във вряща вода за около 30 сек.. Това коагулира тънък слой от белтъка непосредствено до черупката. Така при забулването останалата част от белтъка се разпилява във водата значително по-малко,отколкото при напълно суровото яйце.

След това по отделно счупете яйцата в чашка. Загрейте вода до кипване,сложете в нея сол и малко оцет и разбъркайте с бъркалка до получаването на водовъртеж. В средата на водовъртежа от ниско изсипете яйцето,махнете съда от котлона и покрийте с капак. С решетъчна лъжица извадете яйцето след 3 мин. По същият начин забулете и останалите яйца. Ако консумирате яйцата веднага ги сложете в купа,пълна с гореща вода. Ако ви трябват за следващият ден ги съхранявайте в хладилника в купа със студена вода.  :smile1:

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 474
Re: Малки хитринки
« Отговор #31 -: 07 Ноември 2008, 23:29:54 »
Сетих се за една малка хитринка, която не е пряко свързана точно с готвенето, но е все пак от кухнята ::).
Когато наливам олио, винаги накрая остават една - две капки, които се стичат по шишето и отиват на дъното на шкафа ако не ги избърша. Та макар и да е застлан шкафа с хартия, аз прилагам нещо друго. Взвмам един лист кухненска хартия и я нагъвам няколко пъти, да стане на лента, дебела към два пръста. Увивам тази лента около шишето и я залепям с тиксо да стои стегната и да не мърда. Така ако капне олио просто попива в хартията. Същото може и с верото да се направи.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Малки хитринки
« Отговор #32 -: 19 Ноември 2008, 19:13:09 »
Някой беше писал напред ,че е замразявал тиква?Трябва ли да е сварена предварително или не?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Малки хитринки
« Отговор #33 -: 19 Ноември 2008, 19:20:26 »
Аз я замразявам сурова. Даже я настъргвам, ако имам време. И след това, малко да се отпусне и започвам тиквеника.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Малки хитринки
« Отговор #34 -: 19 Ноември 2008, 19:28:58 »
Аз я замразявам сурова. Даже я настъргвам, ако имам време. И след това, малко да се отпусне и започвам тиквеника.
Елиград благодаря за бързия отговор. :air_kiss:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

marabu

  • Гост
Ванилова есенция
« Отговор #35 -: 09 Декември 2008, 21:36:50 »
Ванилова есенция



2 пръчки ванилия
1 с л захар
50 мл водка


• Пръчките ванилия се измиват и се подсушават.
• Нарязват се на парчета с дължина 2,5 см.
• Поставят се в шише (буркан) с тапа.
• Отгоре се сипват захарта и водката.
• Бутилката се затапва добре и се разклаща енергично.
• Оставя се на тъмно за 3 седмици.
• След което есенцията може да бъде използвана по предназначение.

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Малки хитринки
« Отговор #36 -: 10 Декември 2008, 14:17:20 »
А ванилия на пръчки къде се продава?

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Малки хитринки
« Отговор #37 -: 10 Декември 2008, 14:40:17 »
А ванилия на пръчки къде се продава?

В Пикадили гледах скоро при подправките :thumbup:

az_dimova

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 877
Re: Малки хитринки
« Отговор #38 -: 08 Януари 2009, 11:54:32 »
Имама една книжка "Полезни съвети" от Регина Иванова, та там има интересни идеи
1. Брашненият сос ще стане без бучки, ако се направи с подсолена вода
2.Бяло вино в ястие може да се замени с 2 бучки захар, разтворени в оцет
3.Карамелът няма да полепне по съда, ако при приготвянето му капнете няколко капки лимонов сок
4.Ако са ви останали обелени картофи ги сложете в съд със студена вода и няколко капки оцет в нея и ги дръжте в хладилник. Така могат да се запазят до 3-4 дни
5.За да даде лимонът повече сок,потопете го за 15мин в гореща вода
6.Млякото ще се запази по-дълго, ако се свари с малко захар- 1с.л.за литър. За да не загаря при варене, измиите съда предварително със студена вода. Млаякото няма да изкипи, ако докато го варите в съда има една лъжичка
7.Орехите накиснете за през ноща в солена вода, преди да ги счукате, така ядките ще излизат цели
8.Ако държите царевичните зърна в камерата, всички пуканки ще се пукнат
9.Ако правите сладолед в къщи не го слагаите в пластмасов съд, защото при бавното му замразяване се образуват  ледени кристалчета
10.Стафидите за да не паднат на дъното на сладкиша, оваляите в брашно или в захар

desychem

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 177
Re: Малки хитринки
« Отговор #39 -: 08 Януари 2009, 14:11:48 »
Хубави съвети-ще се възползвам! Благодарности!

az_dimova

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 877
Re: Малки хитринки
« Отговор #40 -: 08 Януари 2009, 15:25:47 »
Ами щом ти харесват, да пиша още?:))
11.За да проверите дали тестото с мая е готово за печене, вземете малко парченце от него и  го пуснете в чаша с вода. Ако изплува е готово
12.Пресен хляб се реже по-лесно, ако потопите ножа в гореща вода, изтръскате и тогава режете.
13.Червеният пипер няма да хване червеи, ако го държите в добре затворен буркан, в които сте сложили и малко сол или скилидки чесън.
14.Чесън може да се съхранява, на цели необелени скилидки във фризера, като преди употреба се обелва и тогава се размразява
15.Пукнато яице може да се свари, без белтъкът да излезе навън, ако във водата се прибави оцет
16.Белтъците, разбити на сняг, стават по-твърди, ако сложите 1 капка мляко на дъното на съда, в които ще ги разбивате
17.За да измиете термос с петна от кафе или чаи, сложете в него намачкани черупки от яица и малко гореща вода, затворете добре, разклатете енергично и после изммиите с топла вода. Друг начин да почистите е като в топла вода сложите няколко лъжици сода и пак разклащате, след като добре сте затворили капачката:)
18.Петна от чаи по чашите изтриите със сол
19.За да освейите черният цвят на вълнени дрехи ги изперете с вода, в която сте варили спанак
20.За да махнете от вълнените дрехи малките топчета мъх може да ползвате машинка за бръснене, макар че аз съм си купила една машинка, която е точно само за това и вече 2-3 години аи я ползвам.

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Малки хитринки
« Отговор #41 -: 14 Януари 2009, 11:58:48 »
13.Червеният пипер няма да хване червеи, ако го държите в добре затворен буркан, в които сте сложили и малко сол или скилидки чесън.
Аз пък го държа в хладилник и досега не ми се е случало да хваща червеи. Така че това е още един начин.  :smile1:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Малки хитринки
« Отговор #42 -: 14 Януари 2009, 23:47:27 »
13.Червеният пипер няма да хване червеи, ако го държите в добре затворен буркан, в които сте сложили и малко сол или скилидки чесън.
Аз пък го държа в хладилник и досега не ми се е случало да хваща червеи. Така че това е още един начин.  :smile1:

който лично при нас винаги е бил с гарантирано качество, отколкото посоления червен пипер или със скилидките чесън - там гарантирано хващаше паяжинки и мама беснееше  :smile1:  че пак няма червен пипер
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2131
Re: Малки хитринки
« Отговор #43 -: 23 Януари 2009, 14:09:39 »
аз мога да се включа със
Ако зрелия фасул се залее с вряла вода му трябват 15-20 минути да набъбне.
За месото и аз добавям твърд алкохолпри варенето.
Аз замразявам кьопоолу, изпечено не белени зеленчуците в найлонови пликчета.
Изпечени тиквички и чушки на барбекю - идеални за салата и бюрек.
замразявала съм и изпекани шипки, но после трябва да се стоплят в микровълновата и веднага да се овкусят със сол, оцет, олио и чесън, иначе са ми безвкусни.
Плодове - после ги желирам, защото омекват, когато се размразат.
Настърган хрян и всякакви зелени подправки.
Тиква обикновено я задушавам цялата и после в кутии от сладолед.
Яйцата се белят по лесно, ако след сваряването се разтъркат в/у маса или плот/обвивката им става на малки парченца и се бели много лесно/

Микровълновата печка се изчиства много добре ако преди да започнете да я чистите сложите да заври чаша със вода.
Мокрите кърпи /тухчета/ се сапунисват и се слагат за минута и половина две в микровълновата, изплакват се и стават много чисти.

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2131
Re: Малки хитринки
« Отговор #44 -: 23 Януари 2009, 14:13:06 »
Застройката на супи не се пресича ако се направи варена застройка /подобно на нишестен крем - запечено брашно се разрежда с кисело или прясно мляко или заквасена сметана, добавят се едно или две яйца и се вари на тих огън до сгъстяване/.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]


Re: Какъв компютър да си купя? от tomislava
[21 Август 2017, 15:16:57 ]