Автор Тема: Малки хитринки  (Прочетена 97559 пъти)

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Малки хитринки
« Отговор #15 -: 24 Октомври 2008, 17:33:14 »
Като стана въпрос за замразяване ,аз си замразявам магданоз ,минт и други зелении.Не ги режа ,само ги измивам и както са си с водата по тях ,ги слагам в найлонови торбички в камерата.Като ми трябва само си отчупвам и си натрошавам в яденето.
Идеята не е моя ,прочетох я някъде. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Малки хитринки
« Отговор #16 -: 24 Октомври 2008, 17:36:14 »
Същият магданоз може да се постави и във формички за лед, след като замръзне добре - вадят и подреждат в торбичка. Така лесно се отчупва кубче.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Малки хитринки
« Отговор #17 -: 24 Октомври 2008, 17:55:30 »
За гъбите

И аз да се включа : Когато почиствате гъбите (изрязвате по-старите части,проядените от червейчета,пънчетата и т.н.) не изхвърляйте така нареченият "отпадък". Нарежете ги на тънко,сложете ги в тава,покрита с хартия и ги изшушете в слаба фурна - 60-70* докато станат твърди. След това ги смелете в блендер на гъбено брашно. Съхранявайте го в кутия и го ползвайте като подправка за супи и ястия. Една лъжица е достатъчна да направи гозбата ви още по-вкусна,особено, ако гъбите са диворастящи.  :smile1:

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Малки хитринки
« Отговор #18 -: 27 Октомври 2008, 06:01:51 »
Иринка или някой друг да знае дали може  да се замразят гъбите без да се готвят в МВ, а направо измити ,нарязани и в торбички?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Малки хитринки
« Отговор #19 -: 27 Октомври 2008, 08:33:37 »
Иринка или някой друг да знае дали може  да се замразят гъбите без да се готвят в МВ, а направо измити ,нарязани и в торбички?

и веднага след като ги извадиш от фризера поставяш в яденето  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

rosssito

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 75
Re: Малки хитринки
« Отговор #20 -: 27 Октомври 2008, 08:42:38 »
момичета вчера пробвах трика с поставянето на метална лъжица в месото докато се приготвя и искам да споделя  Че останах много приятно учудена когато месото наистина се овари много по бързо от обикновено,благодаря на emilia_  за добрия съвет много полезен е

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Малки хитринки
« Отговор #21 -: 27 Октомври 2008, 10:33:11 »
Петя, замразявай смело :smile1: и после, както Пепи е писала:


и веднага след като ги извадиш от фризера поставяш в яденето  :thumbup:

   Много лесен и практичен способ за миене на гъби:
Гъбите се слагат в найлонова торбичка, добавя се 1 к.ч. брашно и около 1.5 литра вода. Тръскат се заедно с торбичката, оставят се за 10 минути, после пак се тръскат и накрая се изплакват със студена вода.

И аз така, но с малка разлика...на около килограм гъби слагам 1 с.л. брашно и 1 с.л. сол, за 20-30 секунди тръскане на торбичката пада цялата чернилка :smile1:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

xbebova

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 68
Re: Малки хитринки
« Отговор #22 -: 27 Октомври 2008, 13:04:08 »
Като допълнение на замразните подправки на Petia, това което в нашето семейство се прави е:
нарязани чушки, моркови, магданоз и целина листа и грудка се смесват и замразяват. Получава се едно чудесно допълнение към всякакви супички и манджички, особено през зимния сезон и се ползват директно замразени...  :smile1: 
Освен наразяните зеленчуци замразяваме и цели чушки за пълнене и печени такива - направо за салатка, но след размарзяване разбира се  :P
« Последна редакция: 27 Октомври 2008, 13:57:31 от xbebova »

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Малки хитринки
« Отговор #23 -: 27 Октомври 2008, 15:53:10 »
Пепи и Марианка благодаря Ви. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

DUC D'O

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 657
Re: Малки хитринки
« Отговор #24 -: 27 Октомври 2008, 17:15:25 »
И аз си замразявам във фризера за зимата -копър,настъргани моркови,настъргани тиквички,зелен лук нарязан и настъргата тиква за тиквеник

Лил

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 19
  • Шматка
Re: Малки хитринки
« Отговор #25 -: 28 Октомври 2008, 21:39:04 »
Много скоро се присетих за мамините кюфтенца-мммм...вкусно.Да ама все ги правя и не се получава този вкус.Обадих й се да я питам каква е тайната! ;D
След като омеси каймата ,в която слага и хляб си оставя водата ,в която е киснела хляба и си потяпа ръцете в нея докато оформя кюфтенцата.После ги овалва в брашно.Опитах и се получиха :yahoo:

А що се отнася до фризера-аз замразявам и печени чушки и патладжани,разпределени в торбички. :smile1:

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: Малки хитринки
« Отговор #26 -: 29 Октомври 2008, 08:39:38 »
❧В торбички със сол и брашно аз пък овалвам нарязаните зеленчуци,които ще пържа...тиквички,патладжан,лучени пръстенчета...
❧За да не люти лукът ,когато го режа,го поставям преди това за половин час в хладилника.
❧Когато пека чушки във фурната ,винаги ги посипвам с едра морска сол...така по-лесно се белят.
❧За да се изцеди горчивината на патладжана...поръсвам нарязаните парчета с морска сол и след това ги поливам с мако прясно мляко.Така престояват час-два и след това ги подсушавам добре.
❧Едно време .... ;D в България,когато замразявах нарязани домати и всякакви заготовки за супи и гозби ...първо ги слагах във празни опаковки от сладолед или мляко...след това ги вадех от формичките и ги слагах в торбички...така по-лесно се подреждат във фризера ...и се спестяват формички.
❧Бамбукови и палмови пръчици лесно се съхраняват ,потопени в чаша вода във фризера.
❧Когато бъркам с миксер,винаги слагам парче фолио върху купата...с дупка в средата ,да влезят бъркалките...така не пръска наоколо .
❧Когато варя боб,в първата вода,преди да я изхвърля слагам 1-2 ч.л. сода бикарбонат...така излиза всичко от което после ни боли стомахът.
❧Когато варя зеленчуци...също слагам във водата сода бикарбонат...така запазват цвета си.



desychem

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 177
Re: Малки хитринки
« Отговор #27 -: 29 Октомври 2008, 10:18:20 »
gaby, ще споделиш ли как печеш чушките на фурна? Почиставш ли ги от семките или така-с дръжките? Слагаш ли ги в плик за печене, на колко градуса и колко време печеш? Аз пробвах веднъж, но толкова трудно се обелиха, че станаха накъсани като за салата! Не можах да ги опазя цели :blush:

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: Малки хитринки
« Отговор #28 -: 29 Октомври 2008, 11:28:04 »
desychem,зависи много и от чушките...Обичам да пека чушките в плик...така не се цапа тавичката на фурната...Но тогава ги намазвам с олио и поръсвам с едра сол...Цък...важно е също...но това сигурно го знаеш...след опичането да се задушат в похлупен съд...така се белят по-лесно  :smile1:

desychem

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 177
Re: Малки хитринки
« Отговор #29 -: 29 Октомври 2008, 11:37:54 »
Благодаря за светкавичния отговор, gaby! Ще опитам и по този начин. Благодаря!

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]