Автор Тема: Предложение към зеленоядите и вегетарианци - II част  (Прочетена 232679 пъти)

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Предложение към зеленоядите и веганите - II част
« Отговор #30 -: 18 Февруари 2009, 17:36:10 »
  Пълнени пиперки със соев гранулат и ориз



У дома, децата харесват пълнените чушки и лозовите сърми със соев гранулат, а не с кайма. Ето и моята рецепта...

Необх.продукти:
450 гр. замразени чушки червени /пресни/
1 каф.чашка ориз Басмати или кафяв
1 каф.ч.соев гранулат
1 гл.лук
1 домат
копър, чубрица и магданоз
1 с.л. зеленчуков микс но Котани
сол, черен пипер

Задушавам в малко олио  всички продукти за пълнежа, като се започне с нарязания лук, после се прибавя, ориза, соята, ситно нарязания домат, подправките. Слагам чаена чашка вода и оставям 5 мин да къкри. С готовата смес пълня чушките и нареждам в тавичка. Изливам още малко водичка и запичам във фурната до готовност. Сервирам с млечен сос от кисело мляко, чесън и копър.

kanela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 398
Re: Предложение към зеленоядите и веганите - II част
« Отговор #31 -: 23 Февруари 2009, 21:14:26 »
          Вегетарианско печено

Сваряват се 1/2 кг леща и 1/2 кг картофи поотделно.Обелват се картофите,пресоват се и лещата и картофите се смесват. Към тях се прибавят 2-3 яйца,
1/2 ч ч прясно мляко, около 60г масло,3 с л галета,сол ,черен пипер и чубрика. Всичко се измесва добре и се слага да се пече в дълбока тавичка намазана и посипана с галета.
От време на време при печене може да се полива с по 1 с л мазнина. Сервира се с доматен сос.


apostoloff

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
  • Напред и нагоре!
Re: Предложение към зеленоядите и веганите - II част
« Отговор #32 -: 27 Февруари 2009, 05:21:52 »
                 ВЕГЕТАРИАНСКИ РЕЦЕПТИ
   



   Още в началото искам да отбележа, че добре балансираната вегетарианска диета в най- голяма степен се приближава до съвременната представата за здравословно хранене. Всички научни изследвания доказват, че вегетарианците страдат по- рядко от сърдечно- съдови и ракови заболявания, от затлъстяване, диабет и остеопороза. Освен това те са по- работоспособни и издържливи от останалите хора.

Ще ви запозная с избрани вегетариански рецепти от цял свят, но безразборно, без да се придържам към някакъв предварително набелязан план. Да започнем като добри патриоти с една рецепта от нашата страна...


                                             ПАТАТНИК

   Настъргваме на едрото ренде 5 сварени картофа. Смесваме ги с настъргано сирене и две яйца, разбъркваме добре. Подправяме с чер пипер, сол и джоджен. Изсипваме сместа в измазан тефлонов тиган и я разстиламе, докато придобие формата на палачинка.
   Покриваме тигана с капак и го поставяме на слаб огън. Задушаваме около 10 мин., след което обръщаме пататника с помощта на дъска или тавичка. Задушаваме го и от другата страна и го сервираме в голяма чиния отново с помощта на дъската.


                                        ЛАЗАНЯ С ТИКВИЧКИ

   Изготвяме бял сос от лъжица масло, в която запържваме за 1 минута лъжица брашно. Доливаме при непрекъснато бъркане чаша студено прясно мляко. Оставяме да покъкри десетина минути и добавяме 200 гр. накъсано пушено сирене. Бъркаме, докато то напълно се разтопи. Прибавяме и 2 връзки ситно нарязан копър, сол и бял пипер на вкус.
   Измазваме дъното на една тавичка с този сос и нареждаме върху него пласт готови кори за лазаня, които не се нуждаят от варене. Нарязваме тиквичките на кръгчета, но не ги пържим, а ги изпичаме в тавата на фурната, след като предварително сме ги оваляли в брашно. Покриваме корите с пласт изпечени  тиквички, след това ги поръсваме обилно с  настърган кашкавал, а върху кашкавала изливаме част от белия сос. Повтаряме тази процедура до пълно изчерпване на продуктите. Трябва да завършим обаче с ред кори. Настъргваме най- отгоре 100 гр. кашкавал. Изпичаме във фурната при 200 градуса до златисто.


                             МАКАРОНИ СЪС СИНЬО СИРЕНЕ

След като сварим и изплакнем макароните ги заливаме със сос, изготвен по следния начин:
   Разтопяваме 70- 100 гр. масло, прибавяме 100- 150 гр. синьо сирене и бъркаме, докато сиренето се разтопи напълно. Прибавяме 100 гр. мляко и бъркаме, докато сосът се хомогенизира. Заливаме макароните с този сос, разбъркваме ги добре, а при сервирането ги поръсваме с друг вид сирене (кашкавал).
   Ще ми се да отскочим за малко до Унгария, където приготвят юфката по един фантастичен начин. Ето я и самата рецепта:


                              ЮФКА С КИСЕЛО МЛЯКО И КОПЪР

   Изсипваме сварената юфка в дълбок съд. Поръсваме я с много ситно нарязан копър и натрошено бяло сирене (може да използваме и извара).
   Изсипваме върху юфката няколко лъжици кисело мляко и разбъркваме добре. Едно просто, вкусно и здравословно ястие...


                                   ФРЕНСКО КАРТОФЕНО ПЮРЕ

   Пюрето се приготвя по познатия начин, но този път вместо масло използваме...зехтин. С други думи, намачкваме картофите и започваме да прибавяме към тях последователно по малко зехтин и  по малко мляко. Разбъркваме добре и продължаваме по същия начин- зехтин, мляко и т. н. Накрая подправяме с бял пипер, сол и индийско орехче на вкус. Разбъркваме добре и сервираме.

                                       ЗАДУШЕНИ ПРЕСНИ ГЪБИ


   За почитателите на пресните гъби ще кажа само това: не се давят само тези, които не могат да плуват. Не се тровят с гъби онези, които не ги берат. Бъдете много, много внимателни с гъбите. Те са вкарали хиляди хора без време под земята...
   Измиваме много добре ½ килограм пресни гъби. Тук му е мястото да кажа нещичко по въпроса. Хубаво е прясно набраните гъби да се поставят в съд с хладка вода. Във водата поставяме сол и оцет. След като гъбите престоят така известно време, те се измиват под течаща вода, което става много по- лесно след едно такова предварително накисване.
   Нарязваме гъбите на филийки, а 2 глави лук на ивици. Задушаваме лука в малко зехтин и бяло вино. След като омекне, прибавяме и гъбите. След като и те омекнат, ги подправяме със сол, бял пипер, няколко скилидки нарязан чесън, парченце дафинов лист и зърно бахар. Заливаме ги с чаша бяло вино. Поставяме капак върху съда, в който е ястието и го замазваме с тесто. Оставяме да ври на много слаб огън около час. Далеч по- вкусно ще стане ястието, ако използваме за приготвянето му глинено гърне.


   Тук му е мястото да кажа и няколко думи за една изключително вредна наша традиция. Става дума за така наречената зимнина. Да се хвърлят в наши дни пари, време и усилия за такава дивотия е просто недопустимо. Още повече, че през цялата зима пазарът е буквално залят от пресни плодове и зеленчуци.
   Зимнината, строго погледнато, не става за нищо. Може би само за мезе към ракията. Тя не съдържа никакви полезни вещества, но за сметка на това внася в организма ни огромни количества сол и консерванти. А солта е “бялата отрова” на ХХ век.

   Единственият консервиран зеленчук, от който може да се извлече някаква полза, е гореспоменатото кисело зеле. Неговите качества се признават дори и от такива “чистофайници” в кухнята като Йогите. Не може да се отрече също така, че то има някои целебни качества. Това важи и за зелевия сок, но за по- подробни сведения по въпроса трябва да се обърнете към любителите на чашката.

   Между любимите ми зимни ястия е и една нашенска яхния. Това е:


                         ЯХНИЯ С ЛУК И МАСЛИНИ

   Нарязваме 500 гр. лук на полумесеци и го задушаваме в малко зехтин и вода до омекване. След като лукът стане “стъклен”, го поръсваме с две лъжици брашно. Оттук насетне бъркаме непрекъснато, докато лукът и брашното станат розови на цвят.
   Поръсваме с лъжичка червен пипер и разбъркваме. Наливаме 1 чаша червено вино, в което сме разтворили предварително 2 лъжици доматено пюре. Отново разбъркваме няколко пъти лучената смес, след което наливаме вода, колкото да я покрие. Кипваме водата, намаляваме огъня и оставяме нашата яхния да къкри на тих огън поне половин час.
   Накрая прибавяме и 30 обезкостени черни маслини. Варим още 4- 5 минути и снемаме от огъня. Подправяме със сол и бял пипер на вкус. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и подправяме със счукан чесън, залят с оцет. Тези, които не обичат чесъна, могат да подправят ястието и с лимонов сок.

      Преди години в София имаше един много добър вегетариански ресторант. Запознах се с главния готвач, който ми подари един от неговите рецептурници. Искам на това място да ви запозная с няколко от незабравимите специалитети на легендарния вегетариански ресторант.


                              ВЕГЕТАРИАНСКА ДРОБ СЪРМА

   В този стар рецептурник (от 1970 г.!) са дадени количествата, необходими за една порция. Ще ги приведа дословно:
   10 гр. олио, 15 гр. масло, ½ яйце, 25 гр. моркови, 10 гр. ориз, 25 гр. грах, 40 гр. картофи, 30 гр. лук, 20 гр. кашкавал, 20 гр. прясно мляко,  8 гр. брашно, сол, чер пипер, джоджен.
   Малко сложничко се получава, признавам. Затова ще продължа по един по- нормален начин. От предишния ден сваряваме и обелваме 200 гр. картофи. Оставяме ги да престоят, за да се втвърдят.
   Нарязваме 1 глава лук на ситно и го задушаваме в малко зехтин.  Когато лукът омекне,  прибавяме 50 гр. ориз. След като той погълне мазнината, го заливаме с малко вода, за да набъбне. Оставяме тази смес да изстине.
   Обелваме и нарязваме на кубчета 2 моркова, след което ги сваряваме заедно със 100 гр. грах до омекване. Отцеждаме ги и прибавяме нарязаните на малки късчета картофи и 2 нарязани на кубчета твърдо сварени яйца. Нарязваме и 100 гр. кашкавал на кубчета, прибавяме го към горната смес. Подправяме с бял пипер, джоджен и сол на вкус. Измесваме тази като кайма и оставяме да престои 15 минути. След това пълним големи чаени чаши с тази смес и изсипваме добре оформените купчинки  на известно разстояние една от друга върху измазана с олио тава.
   От масло, брашно и прясно мляко изготвяме бял сос и заливаме всяка една порция с него. Поръсваме с настърган кашкавал.
   Печем в подгрята фурна при 200 градуса до зачервяване, а това обикновено става след 15 минути. Сервираме ястието с кисело мляко.
   Добър апетит!





« Последна редакция: 27 Февруари 2009, 08:09:55 от marabu »
************************
 Апостол Апостолов  http://LudiPari.Wordpress.com

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2236
Сини домати с яйца и сирене
 
Продукти:
4бр. средно големи сини домата /1кг./
2бр. яйца
180гр. сирене
3-4с.л. олио.
Приготвяне:
Опичаме сините домати. Докато са топли ги обелваме и смиламе на дребно /можем за ги пасираме или накълцаме на много ситно/. Загряваме мазнината, слагаме смлените сини домати, бъркаме около минута. Прибавяме двете яйца и натрошеното сирене. Бъркаме още около 3мин. и готово.

Можем да добавим 2-3 печени чушки,накълцани на дребно заедно със сините домати,както е на снимката.
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/


verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2131
Спаначено пюре със крема сирене
Продукти:
600гр спанак;
3 с.л. препечено брашно;
40гр. масло;
1 ч.ч пр. мляко /250ml/;
250гр. крема сирене;
3-4 стръка пресен чесън;
сол, черен пипер
Приготовление:
Спанака се бланшира за 2-3 минути във вряла подсолена вода и веднага се полива със студена, за да се запази свежият му цвят. Пасира се /може предварително да се понареже за по-лесно пасиране/.
Маслото се разтопява и в него се запържва брашното, добавя се млякото и се вари до хомогенна смес и се изсипва пасирания спанак. Дърпа се от огъня и още вряло се прибавят крема сиренето, черния пипер и чесъна.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 474
                               
                                Киш с тиквички и хляб

1 тиквичка
1 стрък зелен лук
копър, магданоз
3 яйца
около 100 гр сирене
около 100 гр кашкавал
2 чаши прясно мляко
чери доматчета
сол

Зеления лук и тиквичките се задушават савсем леко в мазнина, добавя им се копъра и магданоза.
Разбиват се трите яйца и към тях се добавя сиренето, кашкавала, млякото, тиквичките, сол на вкус.
На дъното на тавичката се слагат филийките хляб. Отгоре се излива сместта с тиквичките.
Чери доматчетата се разрязват на две и се слагат най-отгоре.
Пече се на умерена фурна около 30 минути.


* Източник (малки промени в рецептата по мой вкус  ;D): Vegeterian Times Magazine

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2236
Спанак по грузински

  Продукти: 1 кг. спанак, 7 яйца, 100гр. пресен лук, 120гр. краве масло /маргарин/,1 връзка ситно нарязан магданоз,няколко свежи спаначни листа /ситно нарязани/, чер пипер и сол на вкус.
  Спанака се изчиства, измива се и се кипва. Отцежда се и за няколко минути се задушава в мазнината със ситно нарязания и леко запържен пресен лук и ситно нарязаните листа пресен спанак. Разбитите яйца, подправени със сол,накълцан на дребно магданоз и чер пипер се изливат отгоре.Пече се в предварително загрята фурна на умерена температура.

  П.П. Аз прибавих към яйцата и 2с.л. бита сметана, след което залях спанака.
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

Ванилия

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 29
Благодарности за споделената рецепта! :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Иване, не знаех, че това е спанак по грузински :innocent: и тези дни мислех да пускам рецептата :innocent:. Правих го миналата седмица по рецепта от мой колега, но не  с пресен лук, а  с чесън. Много е вкусен. Ще пусна снимка нейде из отчетната тема :smile1:


ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2236
Ванилия написа:
Цитат
Благодарности за споделената рецепта!
Надявам се и при Вас да се хареса.В къщи го унищожаваме още топъл,топъл.
Vesela написа:
Цитат
Иване, не знаех, че това е спанак по грузински  и тези дни мислех да пускам рецептата . Правих го миналата седмица по рецепта от мой колега, но не  с пресен лук, а  с чесън. Много е вкусен. Ще пусна снимка нейде из отчетната тема

Веси, имам рецептата от преди 15 години. Един познат арменец ми я дада. Аз по принцип не съм голям любител на спанака, но така приготвен много ми хареса. Понякога при запържването слагам към продуктите и две-три скилидки чесън, както е при твоята рецепта.
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]