Автор Тема: Абра Кадабра!  (Прочетена 287748 пъти)

Mallury

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 78
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #270 -: 19 Януари 2009, 23:58:46 »
Abra , тортите които приготвяш са разкошни... :air_kiss:
а за фигурките които моделираш просто нямам думи  :yahoo:
Браво!!!!! :clapping:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #271 -: 20 Януари 2009, 22:59:51 »
:blush:, имам още много да уча и опитвам по отношение на тортоправенето.. Благодаря за похвалните думи и одобрение, Mallury, :flower:

Супа с тестен грах

или както ги наричат в Швейцария - супени перли. Тези тестени топчета с големината на грах са типични за средноевропейската кухня. По настоящем се продават във всеки хранителен магазин и не е необходимо да се правят вкъщи. Рецептата за тях е следната:

3а 6 порции супа:

60гр брашно, тип 480
3 яйца
2с. л прясно мляко
1с. л олио
сол, индийско орехче

Всички продукти се смесват и разбъркват до получаването на хомогенно, с възможност за капкообразуване тесто. Във фритюрник (най-добре) или подходящ съд с достатъчно количество олио, сгорещено до 160°C и готово за пържене, през обратната страна на едро ренде или през гефгир се прокарва тестото и капките се изпържват до златисто-кафяво. Вадят се с решетъчна лъжица и се отцеждат върху кухненска хартия.
Сервират се в супата непосредствено преди хапването й.

Обикновено бистрата супа е приготвена от:

шепа нарязан на ситно праз
1/2 глава кромид
морков
кубче телешки бульон
свежи подправки - магданоз, кресон или див чесън
по една идея сол и чер пипер

Продуктите се нарязват на ситничко, запържват се съвсем леко и после сваряват с литър вода, добавяйки се телешкият бульон, евентуално сол и чер пипер.

Непосредтвено преди сервиране супата се поръсва с пресните подправки и се посипва тестения грах.

« Последна редакция: 11 Февруари 2009, 22:43:28 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #272 -: 20 Януари 2009, 23:17:42 »
Чудесно пасващи към супата и оформящи една лека и вкусна вечеря са бутерките. Колкото по семпли - толкова по-вкусно в случая:

Кашкавалени охлюви

пакет (300гр) многолистно тесто
50гр твърд кашкавал
2-3ч.л суха италианска подправка (майорана, риган, босилек, розмарин, салвия и чубрика)
меко масло

Тестото се разстила, намазва се леко с меко масло, поръсва се с настъргания на ситно ренде кашкавал и сухите подправки. След което се разрязва на ленти с дължина около 25см и ширина около 1-1,5 см. Всяка лента се завива на рулце. Получените по този начин охлювчета се нареждaт 'легнали' в тава застлана с готварска хартия и пекат на средна скара, 200°C.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #273 -: 21 Януари 2009, 22:25:03 »
Хм.. малко истински грах този път  ;D  Също идея и за ползване на стрия, изсъхнал хляб.. който тук се продава специално нарязан на малки кубчета - главно за приготвянето на кнедли.. И така:


3апеканка с грах и сухар

3а 2 порции:

400гр замразен грах
120гр сухарени кубчета
 2х125гр моцарела
60гр кашкавал
1с. л суха супа (чеснова, грахова.. ползвам най-често продуктите на Кnorr)
80мл течна сметана
160мл вода
мазнинка
сол, индийско орехче или друга предпочитана подправка

Грахът се размразява, сипва се в подходящ съд, добавя му се моцарелата нарязана на ситни кубчета, евентуално сол и индийско орехче. Сметаната, водата и сухата супа се смесват и с тях се залива сухарът. Добавя се към граха, посипва се с настърган на ситно ренде кашкавал и мазнинка, запича се във фурна.



Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #274 -: 04 Февруари 2009, 23:23:12 »
Кромидена супа

3а 2-3 порции:

500гр червен кромид
80мл течна неовкусена (36% масленост) сметана
1/2 с. л нишесте
2ч. л вегета
1/2с. л сладко от касис
мазнинка

Кромидът се почиства и нарязва на тънки шайби или ситни кубчета. 3апържва се леко в достатъчно мазнинка, после съдът се захлупва и задушава за няколко минути. Долива се гореща вода (количество като за гъста супа) и вари до готовност. 3астройва се със смес от сметана, добре разбито (без бучици и слепвания) нишесте, вегета и сладко от касис. Сервира се с чесън и бяло сирене.
« Последна редакция: 04 Февруари 2009, 23:39:35 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #275 -: 04 Февруари 2009, 23:28:34 »
Кромидени бутер-тарталети

3а 6бр:

пакет (300гр) многолистно тесто
400гр червен кромид
120гр бяло сирене
шепа маслини
няколко стръка див чесън
мазнинка

Разгъва се тестото и от него се изрязват кръгове (с 2см. по-широк диаметър от диаметъра на формите), с които се покриват намазаните с мазнинка тарталетени форми. Надупчват се с вилица.
Кромидът се нарязва на ситно и задушава в мазнинка. Сиренето се надробява с вилица или нарязва на ситно. Или се разбърква в кромидената смес, или се наръсва отгоре. Тарталетите се пълнят с кромидената смес, в случая - добавят се отгоре им сирене и маслини. Пекат се на средна скара, 200°C. Когато са готови се оставят за минутка върху решетка. Пасват много с топъл пилешки бульон или супа.
« Последна редакция: 04 Февруари 2009, 23:38:46 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #276 -: 04 Февруари 2009, 23:50:47 »
Лимонено-бадемови сладки

3а около 42бр.:

3а тестото:

300-350гр брашно + още за замесване на тестото и пръсване при разточването му
200гр масло
1 голям лимон (лим. сок и кора)
50гр пудра захар

3а пълнежа:

2с. л брашно
30гр масло
50гр пудра захар
100гр смляни бадеми
2 чйца
1с. л бадемов ликьор

Тестото се пресява, в средата му се прави кладенче и в него се добавя разбърканата с лим. сок и настъргана на ситно лим. кора пудра заха, студеното нарязано на кубчета масло. 3амесва се гладко и меко тесто, което се оставя за половин час в хладилник.
Пълнежът се приготвя: пресятата пудра захар и маслото със стайна температура се разбиват на хомогенна каша, към която се добавя бадемовия ликьор, брашното, предварително разбитите на пяна яйца и последно - смляните бадеми.

От тестото, на няколко пъти се откъсва (останалото се съхранява в хладилника) и разточва с дебелина 3-4мм. Изряват се кръгчета с диаметър 6,5см и се нареждат в намазнените мъфинени формички. Във всяко кръгче се капва по 1ч.л от бадемовата смес. Пекат се на средна скара, 200°C. По желание могат да се залеят с захарна глазура.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #277 -: 05 Февруари 2009, 08:51:16 »
Дими , много хубави предложения.  :thumbup: Тарталетките с лук със сигурност са много апетитни - чудесна разядка. А бисквитките дори през монитора ухаят на масло , лимон и бадеми. Просто са прекрасни.  :clapping:

marabu

  • Гост
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #278 -: 08 Февруари 2009, 00:33:36 »


Супа с тестен грах


Този грах определено ще го опитам да приготвя на моите деца, че досега все е купуван от магазин  :smile1:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #279 -: 09 Февруари 2009, 21:45:59 »
Благодаря, Йоли:air_kiss:

Успех, Юлия  :smile1: ... Пък аз спонтанно си спомних как в детската градина имах период, когато си пожелавах все някакви кръгли нещица за ядене - грах, кус-кус, малки кюфтенца, репички.. за ужас на майка дори средата на хляба овалвах на топчета..  ;D

Сладки с джинджифил и извара

3а тестото:

300гр брашно
150гр масло
100гр захар
1 яйце
лимонена кора
ванилия
щипка сол

3а пълнежа:

300гр фина неовкусена извара
1с. л нишесте
100гр кандиран джинджифил

Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и в него се добавя захарта, настърганата на ситно лимонена кора, ванилия, щипка сол, яйцето и студеното нарязано на кубчета масло. 3амесва се гладко и меко тесто, което се оставя за половин час в хладилник.
Приготвя се пълнежа от добре смесените продукти.
На малки дози от тестото се разточва лист и от него се изрязват кръгчета, които се поставят в намазаните с мазнинка мъфинени формички. В средата на всяко тестено кръгче се 'покапва' по 1ч.л от изварената смес със ситно нарязания кандиран джинджифил.
Пекат се на 200°C, средна скара. Охлаждат се върху решетка.

« Последна редакция: 10 Февруари 2009, 02:35:09 от Abra »

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #280 -: 09 Февруари 2009, 23:48:26 »
Aбра, много ми допадат твоите предложения, снимки, въобще цялата тема! :-* Имам питане за кандирания джинджифил - ти ли си го правиш или някъде при вас го продават готов? (в Бг магазините такова нещо не съм виждала).

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #281 -: 10 Февруари 2009, 00:05:11 »
Petty, :flower:

Кандираният джинджифил, също като кандираните цитронат и оранжат - лимонови и портокалови корички, е обработен по специфичен консервиращ начин - кандиране, при който поне с 70% се увеличава захарното съдържание и намалява водното. Не го правя. Купувам го. Продава се във всеки по-голям хранителен магазин, също и в магазините за диетични и здравословни храни. Съжалявам, ако в България за момента не е разпространен. Харесвам го доста.

Така изглежда - с големина на захарчета:
« Последна редакция: 10 Февруари 2009, 02:35:44 от Abra »

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #282 -: 10 Февруари 2009, 11:56:11 »
Abra, мерси.  :flower:
За съжаление в България наистина го няма. Поне аз не съм срещала.  :(

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #283 -: 10 Февруари 2009, 22:42:02 »
Картофи пълнени с моркови и топено сирене

600гр картофи
200гр моркови
100гр топено сирене
мазнинка
пресен копър

Картофите се обелват, измиват, подсушават и нарязват на дебели (около 2-3см) шайби, които се издълбават леко от едната страна. В тавичка с мазнинка се редят шайбите, намазват се с мазнинка, посоляват се и се пекат на средна скара, 200°C докато започнат да се зачервяват. Докато се пекат се приготвя пълнежа: морковите се почистват и настъргват на ренде, задушават се в мазнинка. Топеното сирене се намачква с вилица или нарязва на малки кубчета. Разбърква се в топлата още морковена смес, добавя се и нарязания на ситничко пресен копър, сместа се разпределя върху картофите, след което се запичат. Сервират се със стръкчета копър.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #284 -: 10 Февруари 2009, 22:46:06 »
Издълбаното от картофите препоръчвам да се използва за приготвяне на супичка. А тя при мен е:

Супа с китайско зеле

2 средно големи картофа
2-3 моркови
200гр китайско зеле (хм, сурово е толкова твърдо и.. леко безвкусно)
пресен магданоз и копър
кубче зеленчуков бульон

3астройка:

50мл течна сметана (36% масленост)
1с. л суха супа (зеленчукова, например)

Картофите се измиват, почистват, обелват (особено практично е ползването на издълбаното от картофи пълнени с нещо на фурна основно ястие) и пасират. Морковите се почистват и настъргват на ситно ренде. Китайското зеле се нарязва на ситно. Всичко (с изключение на магданоза и копъра) се сипва в подходящ съд, заедно с кубче зеленчуков бульон и поне литър вода, вари се на умерен огън. При извиране на водата - се долива - в зависимост колко гъста или рядка се предпочита супата. Няколко минути преди да е напълно готова, се добавят ситно нарязаните магданоз и копър. Супата се застройва с разбъркани 100мл вода, 50мл течна сметана и 1с. л суха супа.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:19:16]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]