Автор Тема: Абра Кадабра!  (Прочетена 287911 пъти)

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #240 -: 03 Януари 2009, 14:56:40 »
 :swoon: :thumbup: :air_kiss: Абра останах без дъх, и безмълвна ,безупречна работа

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #241 -: 04 Януари 2009, 18:22:29 »
 :smile1: Абра,Абра   :girl_in_love: :girl_in_love: :girl_in_love: :girl_in_love:
mazesin yemekleri

Tinka79

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 137
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #242 -: 05 Януари 2009, 20:56:41 »
Браво Абра, чудесно изглежда, нямам думи направо.

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #243 -: 07 Януари 2009, 02:22:39 »
Снежните човечета са направо прекрасни!
Така се прехласнах по тях, че за малко да забравя, че идвам с огромна благодарност за вкусните бутер топчета, страхотни станаха! :air_kiss:

desychem

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 177
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #244 -: 07 Януари 2009, 10:57:56 »
Abra, аз мога само да се повторя със себе си и останалите в похвалите към теб. Искам да попитам нещо и ще се радвам да намериш малко време да ми отговориш. Разтълкувах всички късмети, освен на оранжевия снежко в средата от първата снимка. Кажи, моля те, какъв късмет държи той?
Чудя се, какво ли ще измислиш до година? :yahoo:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #245 -: 07 Януари 2009, 12:17:34 »
Ели, мила  :air_kiss:

Благодаря ви сърдечно, sezamm, Tinka79, Lety, desychem, :flower:

Lety, много ми е драго, че си останала доволна от бутер топчетата :ok:

Цитат
..оранжевия снежко.. Кажи, моля те, какъв късмет държи той?

desychem, така разпознава ли се по-добре?:

Аз си мислех, че късметът в ръцете на синия снежко ще е най-труден за разпознаване - не само заради направата му :blush:, срещнах трудност и с намиране символ за Здравето.. Та даже - за улеснение, снимките в албума ми са надписани не както обикновено, а с българските думички  :smile1:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #246 -: 08 Януари 2009, 01:50:01 »
След попреминаване на смущението ми.. ново предложение:

Авокадо-сос с ядки

1 зряло авокадо
100гр гъсто кисело мляко (15% масленост най-добре)
50гр майонеза
1-2с. л лимонов сок
2с. л едро смляни орехови ядки или тиквено семе
див чесън

Авокадото се обелва, почиства от костилката и пюрира с лимоновия сок. Добавят се киселото мляко, майонезата, ядките (предпочитам тиквеното семе) и ситно нарязания див чесън. Разбърква се добре и.. сосът е готов  :smile1: Пасва добре със сухо пилешко, риба като пангасиус, треска, сьомга.. картофи.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #247 -: 08 Януари 2009, 02:13:20 »
Вкусното авокадо-сосче добре пасва и с

Картофи с праз на фурна

1кг средно големи картофи
200гр праз
70гр топено сирене
1с. л гъсто доматено пюре (лютеница)
сол, свежа зелена подправка - босилек, див чесън - според вкуса
мазнинка

Картофите се измиват, обелват, почистват.. нарязват се на половинки и издълбават внимателно. Нареждат се в тава, добавя им се мазнинка и съвсем мъничко, колкото да покрие дъното на тавата вода. Пекат се на средна скара, 200°C. През това време се почиства и нарязва на ситно празът, задушава се в мазнинка и с добавка на дом. пюре. В още топлата смес се добавя намачканото с вилица топено сирене и разбърква. Сипва се от сместа в издълбаното на всеки картоф и се запича.
Издълбаната част от картофите най-вероятно се ползва като съставка за супичка  ;D

desychem

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 177
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #248 -: 08 Януари 2009, 10:20:59 »
Да, сега вече нямам съмнения за късметчето. Благодаря ти за помощта! Още веднъж-много оригинални късмети и великолепни снежковци! :thumbup:

FINDUS

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 527
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #249 -: 08 Януари 2009, 10:55:10 »
Абра,показвала си толкова красоти ,но аз се влюбих във великолепните ти снежковци .Толкова са изящни ,би ли споделила как си оформила шапчицата ,шалчето с каква моделираща маса ,ти ли си я приготвяш или си я купуваш готова.Коледните ти сладки също са като произведение на изкуството интересно мие  и тях с какава моделираща маса си ги правила.Толкова красоти си показала ,до сега разглеждах  галерията ти  и се наслаждавах  :flower:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #250 -: 08 Януари 2009, 13:17:31 »
desychem,  :flowers:

Благодаря, FINDUS, :flower:

Работя само с два вида моделираща маса: бадемов марципан и класически захарен фондан. 3а фондана - само веднъж съм правила вкъщи - получи се добре, но по настоящем имам възможност да го купувам, както и бадемовия марципан и си спестявам това поне за мен досадно и недолюбвано занимание.

Рецептата за фондан бе следната:

пакетче желатин
60мл вода
110мл глюкозен сироп
4 с.л бяла растителна мазнина (кокосово масло, например)
900гр добре пресята пудра захар

Желатинът се подготвя както обикновено - накисва се във вода и после се затопля леко, за да се втечни. Към него се прибавя глюкозения сироп и се разбъркват.. Махат се от котлона и постепенно почва да се добавя добре пресятата пудра захар. Меси се докато стане хомогенна, бяла смес. После се завива в кухненско (свежо) фолио и може да се съхранява така в хладилник. Бързосъхнещо е и лесно губи свойствата си 'на открито'. Т.е. трябва да се работи достатъчно чевръсто с него (както  и с готовия фондан).
Та... снежковците са от готов захарен фондан. Шапката се прави като: оформя се топче, което се удължава от едната страна като конус, от другата - с подходящ за целта инструмент (неподвижно топче на края на дръжка) се вдълбава - получава се малка фунийка с конусовидна форма. В единия й край се прикрепва малко бяло топче за помпон (много сладка думичка :laugh:), а вече поставена върху главата на снежко с клечка за зъби, например, се прави релеф по подобие на истинска плетена шапка. Слепвам детайлите с вода (малка четчица - потапям и отцеждам, мацвам леко).
Надявам се да ти бъде полезна информацията  :smile1:
« Последна редакция: 08 Януари 2009, 15:00:43 от Abra »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #251 -: 08 Януари 2009, 13:46:26 »
Не мога да не кажа - пропусна:
две мноооооого сръчни ръчици,
една много богата душевност, която струи от всичко,
богато въображение безспорно,
сигурно има и още....
/може и да ме бият за спама, но не се стърпях просто :P/

FINDUS

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 527
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #252 -: 08 Януари 2009, 16:31:13 »
АБРА БЛАГОДАРЯ ТИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ТОЛКОВО КОЛОРИТНО СИ ГО ОПИСАЛА ЧЕ ДОРИ СИ ГО ПРАДСТАВИХ КАК ГО ПРАВИШ ,ПРОСТО СИ СТРАХОТНА МАЙСТОРКА СТРАХОТНА СИ

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #253 -: 09 Януари 2009, 01:46:04 »
FINDUS, :blush:

Благодарност голяма, Весе, много ми е драго, че имаш тъй положително мнение за мен  :air_kiss:

И дали да не похапнем малко между хвалбите :blush: ;D

3еленчукова супа

2 средно големи картофа
2-3 моркови
стрък праз (настърган - една шепа)
100гр целина-корен
100гр пащърнак-корен
3-4 скилидки чесън
шепа пресен магданоз
кубче зеленчуков бульон

3астройка: 50мл течна сметана (36% масленост)
1с. л суха супа (зеленчукова или чеснова)

Картофите се измиват, обелват, морковите се почистват - настъргват на едро ренде или нарязват на ситни кубчета. Същото се прави с корените. Празът и магданозът се нарязват на ситно. Скилидките чесън се пресоват. Всичко (с изключение на магданозът) се сипва в подходящ съд, заедно с кубче зеленчуков бульон и поне литър вода се варят на умерен огън. При извиране на водата - се долива - в зависимост колко гъста или рядка се предпочита супата. Няколко минути преди да е напълно готова, супата се застройва с разбъркани 100мл вода, 50мл течна сметана и 1с. л суха супа, ситно нарязания магданоз.
« Последна редакция: 09 Януари 2009, 03:10:05 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #254 -: 10 Януари 2009, 00:53:35 »
Панирана треска с лимон и целина

700гр филе от треска
2 яйца
4-5с. л галета
3-4с. л брашно
сол, подправки (чер и бял пипер по една идея  ;D)
мазнина
лимонов сок
300гр стъбла от целина

Стъблата целина се измиват и нарязват напречно на 'шайби'. Сваряват се в подсолена вода.
Брашното, заедно с подправките и сол, с мъничко вода се разбърква до хомогенна, гъста кашица. Яйцата се разбиват добре с малко солчица. В тигана се сгорещава мазнинка и парчетата филе от треска се панират, като се потапят последователно в
брашнената каша
галетата
яйцата
Панираната треска се гарнира с отцедената от водата и напръскана с лимонов сок и осолена на вкус целина. Особено добре пасва с млечночеснов сос.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]