Автор Тема: Абра Кадабра!  (Прочетена 290983 пъти)

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 474
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #180 -: 06 Декември 2008, 00:38:25 »
Абра, тази есенна торта е произведение на изкуството ! Едва чакам да видя какви идеи ще предложиш за Коледа !

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #181 -: 06 Декември 2008, 22:57:29 »
Mallury, :flower:

Чуден беше терина, Йоли - още топличък и с препечена с масълце и подправки франзела... мммм :nyam:

Petka, огромен е комплимента! Благодаря ти!

Цитат
Едва чакам да видя какви идеи ще предложиш за Коледа !

:blush: И аз самата все още не знам.. Но за Никулден - традицията за рибка и сини сливи се спазва:

Сладкиш със сини сливи и извара

3а тестото:
125гр брашно
25гр захар (2с.л)
щипка сол
1 жълтък
60гр масло

3а пълнежа:
250гр фина неовкусена извара
1 яйце
100гр бадемов марципан, сурова маса
1с. л нишесте
1с. л бадемов ликьор амарето
2с. л пудра захар
дузина сини сливи

3аливка (по желание):
50гр филирани бадеми
100г. пудра захар
3-4с. л топла вода
1с.л разтопено масло

Брашното се пресява, прави му се кладенче, в което се сипват щипката сол и захарта и жълтъка. Маслото също се добавя нарязано на малки кубчета. 3амесва се тестото, което се завива в свежо фолио и се оставя за 30мин. в хладилник.

Марципанът се настъргва на ситно ренде и всички продукти се смесват и разбъркват до хомогенна смес. Тестото се разточва с дебелина 1/2см. От него се реже кръг с диаметър еднакъв с диаметъра на тортената форма (предварително намазана с мазнина или обвита с готварска хартия) за 'дъно' и ленти за стените на тортената форма - поне 3см височина. Тестото на дъното се надупчва с вилица, изсипва се върху му сместа-пълнеж, заравнява се. Върху нея се редят почистените от костилките и разрязани на две сини сливи (с месестата част нагоре), наръсват се леко със захар. Пече се на средна скара, 180°C. Проверява се с клечица или шиш дали е готов. Като се опече, не се вади от формата, а се оставя в нея да поизстине. Тортата се залива внимателно, за да не потече по стените, със захарна глазура: пудрата захар се пресява, смесва се с водата, добавя се маслото и се бъркат върху умерен огън до хомогенна, гладка и лъскава смес. Върху глазурата (или се смесват с нея) се посипват филирани бадеми.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #182 -: 06 Декември 2008, 23:48:48 »
И за Никулден - не е шаран :blush:, но пак е рибка:

Треска със сос от сини сливи

1кг филе от треска
50гр портокалов сок
125мл бяло вино
50мл вода
сол, бял пипер
пресен розмарин
мазнина

3а соса:

двайсетина сини сливи
1с. л мед
50мл бяло вино
пресен розмарин
мазнинка

кашу или орехови ядки

Филето се овкусява с портокаловия сок, посолява се съвсем мъничко със сол и бял пипер и се оставя са няколко минутки да 'попие'. После се реди в тава с мазнинка, залива се с бяло вино и вода, наръсва се с листенца розмарин и се пече във фурна на 200°C до готовност. Едновременно се приготвя сосчето: сливите се почистват, ако са по-мекички се обелват, режат се на четвъртинки. 'Пуска' се малко масълце в тигана, добавят се сливите, медът и се задушават за кратко. После се добавя бялото вино и къкри (с периодично разбъркване) на слаб огън до сгъстяване. Малко преди да е готов, в соса се пуска стръкче-две мащерка. Рибата се сервира залята със сосчето и поръсена с орехови или кашу-ядки.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #183 -: 08 Декември 2008, 22:29:16 »
Kaртофи с бекон и подправки

3а 2 порции:
600гр картофи
140-180гр бекон (шпек)
мазнинка
сол
див чесън и 1-2 скилидки обикновен чесън (по желание)
мащерка
червен пипер

Картофите се измиват, обелват, нарязват на средно големи кубчета и сваряват. Вадят се, отцеждат. В подходящ съд с масълце се запържва нарязания на доста ситни кубчета бекон,  добавят се картофите и запържват с леко разбъркване заедно със солчица, див и обикновен чесън, червен пипер и няколко стръка мащерка. Ситуацията става идеална като към ястието се прибави и бира  ::)
« Последна редакция: 08 Декември 2008, 22:33:35 от Abra »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #184 -: 08 Декември 2008, 23:07:54 »

Дими миличка, много апетитни картофки.  :smile1:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #185 -: 09 Декември 2008, 22:20:24 »
О, да! Картофките са много вкусни :nyam: Пеполинка,  :-*

Супа-праз с грис

500гр праз
100гр грис
80мл течна сметана
1ч.л вегета
сол
няколко скилидки чесън (той е по желание всъщност)
стръкчета мащерка
мазнинка

Стръковете праз се почистват, измиват, нарязват на ситно. В подходящ съд се 'пуска' масълце и празът се задушава, заедно с пресования чесън. Постепенно с бъркане се добавя грисът, за съвсем кратко се запържва, долива се с топла/гореща вода около литър (при неодходимост се долива още, но супата трябва да е гъста), в която се пускат 2-3 стръкчета мащерка и се вари до готовност на гриса. 3астройва се с овкусената с вегета сметана.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #186 -: 09 Декември 2008, 22:32:11 »
Шпек-рулца

пакет (300гр) многолистно (бутер) тесто
120гр много ситно нарязан бекон (шпек)
30гр смлян пармезан

Тестото се разгъва, нарязва на ивици (2-3см ширина и около 40см дължина), върху му се наръсва наситнения бекон и смляния пармезан. Всяка ивица се навива на охлювче, полага се в тава, застлана с готварска хартия. По желание могат да се намажат с жълтък разбит с малко топла вода. Пекат се на средна скара, 200°С. Не забравяйте бирата  ;D
« Последна редакция: 09 Декември 2008, 22:35:56 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #187 -: 09 Декември 2008, 23:21:25 »
Маков щолен

3а тестото:
500гр брашно
40гр мая (кубче)
125мл прясно мляко
150гр масло
70гр захар
50гр смлени бадеми
2 яйца
настръргана лимонена кора
щипка сол

3а маковата плънка:
300гр смляно маково семе
500мл прясно мляко
2с. л нишесте
1 жълтък
150гр захар
1с. л масло

По желание заливка:
100гр априкотюр
120гр захарен фондан
2ч.л ром
50гр филирани бадеми

2/3 от брашното се пресява в дълбока купа. В средата му се прави кладенче и в него се надробява кубчето мая и се залива с топло до хладко прясно мляко. Покрива се с пресяване на останалата част от брашното, покрива се съда и се оставя на топло (аз оставям във фурната, върху средната скара на 50°C) за 15мин. да втаса. Докато тестото втасва: разтопява се маслото на слаб огън, в него се разбърква захарта, щипката сол. Разбиват се яйцата (те са със стайна температура!), лимонената кора и бадемите. Разбърква се добре. Тази смес трябва да е с умерена температура и се смесва с тестото. Омесва се добре (това може да се извърши и с приставките за тесто на миксера). Купата отново се покрива и тестото оставя на топло (пак във фурната) за около 20-25 до 30мин. да втасва.
През това време се приготвя плънката: 3/4 от прясното мляко (375мл) се сгорещава и завира заедно с маковото семе. Отстранява се от огъня и за 10-на минути се оставя да поеме/попие течността. Нишестето се разбърква в останалото пр. мляко (125мл), после се добавят жълтъка, захарта и топлото, поохладено масло. Разбъркват се, смесват се с маковото семе и за 1мин. завират. След това сместа се оставя да се охлади. Цялата процедура по време съвпада с втасването на тестото. То се разстила на правоъгълник (30х40см), върху му се разпределя маковата плънка, заглажда и тестото се завива - едновременно откъм две успоредни страни към средата. Внимателно се пренася в тава застлана с готварска хартия (пренасянето може и да се спести, ако тестото се оформи директно в намазана с масло тава). Покрива се и за трети път се оставя да втасва - докато удвои обема си. Тогава се пече за около 15мин. на 220°C, после температурата се редуцира на 200°C за около 45-55мин.
Опечен и все още топул щоленът се намазва с горещ априкотюр и след няколко минути засъхване на априкотъра, се глазира с разтопения на водна баня (ако е необходимо разреден със захарен сироп) и ароматизиран с ром фондан. В средата се поръсват филираните бадеми.

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #188 -: 10 Декември 2008, 15:20:41 »
Абра, страхотно както винаги!
Между другото какви са тези кафявите цветенца до щолена, или не са цветенца :icon_question: И другаде на твоите снимки съм ги виждала, изглеждат интересно.
« Последна редакция: 10 Декември 2008, 18:07:14 от petty »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #189 -: 10 Декември 2008, 18:40:35 »
:flower:, Petty, цветчетата представляват декоративен анасон - по-едър от обикновения, за декорации..
« Последна редакция: 11 Декември 2008, 01:00:09 от Abra »

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #190 -: 11 Декември 2008, 13:22:53 »
Мерси  :flower: и мен ми заприлича на някаква подправка, затова питах.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #191 -: 11 Декември 2008, 23:19:47 »
Баница на рулца с кромид, бекон и сирене

кори за баница (500гр)
5 средно големи глави червен кромид
150гр ситно накълцан бекон (шпек)
100гр бяло сирене
подправки (индийско орехче, сух чесън, риган)
мазнинка
жълтък
газирана вода

Кромидът се почиства, нарязва на ситно. Беконът също трябва да е ситно нарязан. Сиренето се надробява с вилица. В подходящ съд с мазнинка се запържва леко беконът, добавя се кромидът и задушава. Отстранява се от огъня и разбърква със сиренето и подправките. Корите се разгъват и във всяка се разпределя по малко от сместа, завива се. Редят се една до друга в намаслена или застлана с готварска хартия тава. '3аливат'/намазват се с жълтъка разбит с около 100мл газирана вода. Пече се на средна скара, 200°C.
« Последна редакция: 11 Декември 2008, 23:25:36 от Abra »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #192 -: 12 Декември 2008, 10:37:08 »
Абра, благодаря за рецептата на маковия щолен! :air_kiss: Не изглежда труден за изпълнение, само дето не знам с какво ще смеля мака :hmmm: Но ще помисля по въпроса :smile1: А само от снимката мога да усетя аромата му... :innocent:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #193 -: 12 Декември 2008, 12:32:31 »
 :swoon: и аз, като четяща като за изпит ;D/през ред, два/ чак сега виждам че маковото семе било смляно :swoon:
Ами сега....Дима, как не те беше срам >:(, бързо сега казвай как ще го мелим ;D, че и аз съм му хвърлила око на тоз щолен :thumbup:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #194 -: 12 Декември 2008, 12:59:18 »
lrai, Весе,  :-*

Обаче.. мъчно ми е, че не мога да дам съвет как да се смеле семето. Тук са традиционни маковите сладкиши и за улеснение маковото семе се продава смляно. И смляно трябва да се ползва в рецептата - по този начин поема от прясното мляко и останалите продукти, вкусът и качествата му се подобряват, съответно и вкусът на сладкиша.

Ехх, значи...  :sorry:

Някъде бе споменавано за смилането му с кафемелачка, внимателно и на малки дози. Маковото семе съдържа мазнина повече отколкото е тя при кафето и.. има опастност да 'спече', затлачи уреда.. така че, ако някой пробва - внимателно  :thumbup:

пп. поразгледах из нет-а по въпроса.. Извод: може, както споменах по-горе, да се смеле с кафемелачка (внимателно, разбира се), но всъщност т.нар. смлян мак не е ситно смлян, а ситно намачкан/претрит.

Цитат
Мелничката, за която говоря, не съм виждала в турска и арабски магазини, а аз имам навика да ги посещавам. Значи на пръв поглед изгледна нормална мелничка, но отвора от който излиза смеления мак е леко конусовиден и в този конус има друг кунус вставен - така се получава една много тънка пролука през която излиза смеления мак. Принципът на тази мелничка е по-скоро да претрие семената, а не да ги накълца или раздроби. Предполагам, че подобен род машинки се ползват при извличане на масло от маслодайни растения


от тук. Така изглежда мелачка за мак - чисто информативно - не вярвам да разполагате с такава. И още допълнение, пак информативно: ако се меле, маковото семе трябва да е сухо, за претриването му - предварително е било накиснато във вряла вода, за да омекне.

« Последна редакция: 12 Декември 2008, 13:26:04 от Abra »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]