Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
21 Март 2010, 04:20:02

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Абра Кадабра! « назад напред »
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Абра Кадабра!  (Прочетена 107402 пъти)
« Отговор #150 -: 24 Ноември 2008, 22:41:36 »
Abra
Гурман
Публикации: 1433
Dimitrana S.

Ел. поща
Много приятна изненада, Петка! clapping Сполучлива и интересна е идеята ти за ползване на кори за дъно и 'капак'  thumbup
Благодаря ти за доверието в избора на рецепта, а импровизацията е отлична  Kiss

Ехааа, Надя, речено-сторено  Roll Eyes Браво! и благодаря ти  Kiss

Домати пълнени с тиквички

700гр домати
400гр тиквички
5-6 скилидки чесън
100гр бяло сирене
50мл течна сметана
1с. л пшеничено нишесте
копър
мазнинка

Тиквичките се измиват, подсушават и настъргват на ренде. В подходящ съд с мазнинка се запържва пресования чесън, добавят се тиквичките и задушават. Прибавя им се сметаната с разбъркано в нея до хомогенност нишесте, натрошено с вилица бяло сирене и ситно нарязания копър. Разбърква се и отстранява от огъня. Доматите се измиват, подсушават и издълбават. Пълнят се със сместа и пекат в тавичка, с един пръст вода на дъното, средна скара, 200°C. Чудесни са сервирани с пресен болсилек.

* tomaten_zucchini1.JPG (41.81 KB, 800x534 - видяно 165 пъти.)
« Последна редакция: 25 Ноември 2008, 02:43:35 от Abra » Активен

« Отговор #151 -: 24 Ноември 2008, 22:50:37 »
Abra
Гурман
Dimitrana S.

Ел. поща
От издълбаното, останало от доматките приготвих сос:

Доматено-чеснов сос

150гр домати (издълбани среди)
3 скилидки чесън
1ч. л вегета
50мл течна сметана
50гр бяло сирене
равна с. л пшеничено нишесте
сух риган

Доматите се варят няколко минути, като останат на половината като количество, им се прибавя сметаната овкусена с вегета, пасиран чесън, нишесте и добре разбъркани до хомогенност. Добавя се намачканото с вилица сирене, с бъркане се вари сместа още малко до сгъстяване.

* tomatensosse1.JPG (35.1 KB, 800x534 - видяно 177 пъти.)
Активен

« Отговор #152 -: 24 Ноември 2008, 23:03:00 »
Abra
Гурман
Dimitrana S.

Ел. поща
И понеже бях настъргала повечко тиквички..т.е. по-голямо количество смес за пълненето на доматите, която ми остана, използвах я за пълнеж на

Вити мини-банички

200гр тиквички
2 скилидки чесън
1с. л сметана
1с. л натрошено сирене
1к. л пшеничено нишесте
копър
мазнинка

150гр кори за баница

Сместа се приготвя по описания вече начин и на равни порцийки се разпределя и завива в корите. Които се печат в намаслени мъфинени форми, средна скара 200°C, намазани с жълтък разбит с малко газирана вода.

* minivitibanichki2.JPG (51.98 KB, 800x534 - видяно 159 пъти.)
Активен

« Отговор #153 -: 25 Ноември 2008, 09:21:39 »
t_ilieva
Гурман
Публикации: 1630
Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Безнадеждна оптимистка

Дими, думи вече нямам! Затова - само поклон пред таланта ти!  thank_you2
Активен

Усмивката ми ме прави по-щастлива! Да бъдем добри!
Вкусно!!!   Вкусно-продължение!!!
« Отговор #154 -: 25 Ноември 2008, 15:33:49 »
mimes
Чирак
*
Публикации: 8

Ел. поща
Abra, искам да ти кажа, че ме смайваш с приказните си идеи. Всичките ти неща изглеждат невероятно, следя темата ти с огромно удоволствие. Roll Eyes
Активен
« Отговор #155 -: 25 Ноември 2008, 23:47:44 »
Abra
Гурман
Dimitrana S.

Ел. поща
Mного неудобно се чувствам значи от такива суперлативи blush Но същевременно ме радва одобрението, Т.Илиева, благодаря!  smile1

mimes, благодаря за интереса flower И днес ще попълня с рецепта отново за сладкиш с Mürbteig (каквото е ползвано и при тиквената торта) - специфично, меко тесто, леко сладко, което след изпичане е твърдо и чупливо.. крехко, но много вкусно:

Тиквена тарта

Форма с диаметър 20см.:
3а тестото:

150гр брашно
30гр захар (2с.л)
щипка сол
2 жълтъка (от малки до средно големи яйца)
60гр масло

3а пълнежа:
200гр тиква
100гр смляни орехови или бадемови ядки
2с. л кафява захар
1ч. л сух джинджифил
1 с. л мазнинка (ползвам масло)

Брашното се пресява, прави му се кладенче, в което се сипват щипката сол и захарта и жълтъците. Маслото също се добавя нарязано на малки кубчета. 3амесва се тестото, което се завива в свежо фолио и се оставя за 30мин. в хладилник.
Тиквата се почиства и настъргва на ренде. В подходящ съд със сгорещено масълце се задушва/запържва тиквата. Добавя й се захарта. После се прибавят смляните ядки и джинджифила. Може да се прибави и пресен розмарин.
20см форма/тавичка се намазва хубаво с мазнинка или застила с хартия. Тестото се разточва с дебелина не повече от 0,5см и застила на дъното и по стените на формата (височина към 4см.). Надупчва се вилица и върху него се изсипва тиквената смес, заглажда се. Върху нея се прави решетка от остатъка тесто, едва след това стените се подгъват изравнявайки се с височината на пълнежа. Пече се на средна скара, вентилатир, 180°C. След изпичане се оставя върху решетка за няколко минути както си е във формата, после се изважда и отново оставя върху решетка.

* kürbis_tart1.JPG (57.6 KB, 800x534 - видяно 164 пъти.)

* kürbistart_st2.JPG (58.37 KB, 800x534 - видяно 163 пъти.)
Активен

« Отговор #156 -: 26 Ноември 2008, 00:02:23 »
emilia_
Гурман
Публикации: 1432

Ел. поща
Дими, наистина си вълшебница. Аз, както знаеш не ям сладки неща, но покрай твоите вълшебства, обещавам - ще проям.

За теб

Активен

« Отговор #157 -: 26 Ноември 2008, 21:23:45 »
Abra
Гурман
Dimitrana S.

Ел. поща
O! Eми, благодаря ти  Kiss Ако досега не са те привличали сладки неща... не се учи - хубавото е в момента на хапване, след това само странични (кхм!) (д)ефекти laugh В зеленчуците е истината  Grin:

Картофи пълнени с тиква и синьо сирене

600гр картофи
200гр тиква
100гр горгондзола/синьо сирене
мазнинка
пресен босилек

Картофите се обелват, измиват, подсушават и нарязват на дебели (около 2-3см) шайби, които се издълбават леко от едната страна. В тавичка с мазнинка се редят шайбите, намазват се с мазнинка, посоляват се и се пекат на средна скара, 200°C докато започнат да се зачервяват. Докато се пекат се приготвя пълнежа: тиквата се настъргва на едро ренде и за кратко задушава. Синьото сирене се надробява с вилица или нарязва на малки кубчета. Разбърква се в тиквената смес и се разпределя върху картофите, запичат се. Сервират се с пресен босилек.

п.п Издълбаното от картофите също може да се използва при тиквената смес: настъргва се и задушава заедно с тиквата.

* kartoffeln_kürbis2.JPG (47.75 KB, 800x534 - видяно 148 пъти.)
« Последна редакция: 26 Ноември 2008, 21:31:39 от Abra » Активен

« Отговор #158 -: 27 Ноември 2008, 12:40:10 »
Yoli
Гурман
Публикации: 2672

Ел. поща
Дими , картофките сигурно ще са много вкусни,поне така изглеждат. И аз препоръчвам на всички комбинацията на тиква със синьо сирене. Ползвала съм подобна плънка за пълнене на стар лук (рецептата е в каталога ми). Потвърждавам твоите думи,много е хубава. Браво,страхотна рецепта.  thumbup
Активен

« Отговор #159 -: 29 Ноември 2008, 20:05:01 »
maksimalistkata
Главен Готвач
Публикации: 773
главен сладкар

Ел. поща
 thumbupАбра картофения хляб е много вкусен благодаря за рецептата и идеята  air_kiss

* 966.jpg (60.95 KB, 400x300 - видяно 4216 пъти.)
« Последна редакция: 29 Ноември 2008, 21:51:31 от maksimalistkata » Активен
« Отговор #160 -: 30 Ноември 2008, 13:32:25 »
Abra
Гурман
Dimitrana S.

Ел. поща
Йоли,  air_kiss комбинацията от тиква + горгонзола/синьо сирене е.. изключителна! Също препоръчвам yes4

Благодаря ти, Ели, за избора на рецепта и за приятната изненада - тук, в темата ми  Kiss Чудесно си го направила! ok

И в последния ден на ноември, да се разпиша с много нежно на вкус, съвсем мъничко есенно-носталгично и същевременно ненатрапчиво напомнящо за приближаващи коледни празници, тортено предложение:

Вита шоколадово-портокалова торта

Мъничка е - диаметърът й е 18см.:

3а тестото:

10 жълтъка
5 белтъка
125гр захар
100гр брашно
30гр пшеничено нишесте
100гр тъмен шоколад
30мл течна неовкусена сметана

Шоколадът, предварително настърган на ренде или нарязан на малки кубчета, се разтопява с бъркане в сгорещената сметана, оставя се на страна да се охлади до стайна температура. Разбиват се жълтъците с лъжица от захарта. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях с внимателно бъркане се прибавят жълтъците. Към получената смес се прибавят леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. И охладената шоколадова смес. Разбърква се до хомогенност. По-голяма част от полученото тесто се изсипва в тава (размери 25х40см ) застлана с готварска хартия. Другата - в тавичка (с готв. хартия) с диаметър 18см. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява.. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа (от кръглия блат се маха само хартията), леко се навива и след малко развива. Разрязва се на ивици. Като поизстине, се намазва с крема:

1 портокал
150гр захар
220мл течна неовкусена (36% масленост) сметана
250гр фина неовкусена извара
1с. л маскарпоне

Портокалът се обелва и пюрира. Към него се добавят 150гр захар и се вари няколко минути, до леко сгъстяване. Оставя се настрана до охлаждане. Сметаната се разбива и към нея се прибавя изварата и маскарпоне-то. Напълно охладена се добавя и портокаловата смес. Може да се добави - на вкус - още захар - пудра този път. Кремът се намазва се върху разрезания вече на ивици (всяка с дължина 40 и дебелина 5-5,5см) блат и всяка от тях се навива една след друга на спирала или 'охлюв'. После се стяга в тортен ринг и оставя в хладилник да стегне.

Украсява се по собствен вкус и предпочитания. При мен:

250-300гр бадемов марципан, сурова маса (този е доста фин и много подходящ)
100гр пудра захар

омесват се на хомогенна смес, която се разточва и 'мята' върху тортата, заглажда се като се почва от горе, средата и после страните, излишното се изрязва внимателно. Пробвах да боядисам тестото този път нехомогенно, с окраска наподобяваща дървен материал - получи се що-годе, макар и повече като мрамор  Grin - нямах нещо търпение да се занимавам по-дълго, а и несъмнено по-добре би се получило с фондан (захарна маса), а не с марципан. И все пак: разточва се като салам и с върха на нож или дървен шиш, потапяйки в боя, се нанасят дълбоки одрасквания. Тестото се сгъва на две и пак се оформя като салам, надрасква се; отново на две, отново разточва на салам и следи с боя.. и така до удовлетворяваща шарка:

* masern1.JPG (33.39 KB, 800x534 - видяно 160 пъти.)

* masern3.JPG (56.97 KB, 800x534 - видяно 169 пъти.)
Активен

« Отговор #161 -: 30 Ноември 2008, 13:44:15 »
Abra
Гурман
Dimitrana S.

Ел. поща
И съвсем готова, че и разрязана  Roll Eyes - тортата:

Тук е моментът да споделя, че дълго се колебах за направата й - някак си не ми достигаше ентусиазъм, пък и повод  Grin До голяма степен осъществяването на идеята (разбира се, наполовина от първоначалния замисъл mda) дължа на Диани и тактичното й насърчаване, деликатното й пожелание да види реализирана есенната идея.. Мила, Дианка, благодаря ти   Kiss

* herbsttorte4.JPG (44.24 KB, 800x534 - видяно 224 пъти.)

* herbsttorte_st2.JPG (50.09 KB, 800x534 - видяно 153 пъти.)
« Последна редакция: 30 Ноември 2008, 14:10:17 от Abra » Активен

« Отговор #162 -: 30 Ноември 2008, 13:59:11 »
Мими
Гурман
Публикации: 1938
Вечна романтичка!

Ел. поща
Дими, чудесна есенна торта! Възхищавам се на таланта ти и умението да изпипаш всичко до последния детайл!  air_kiss
Активен

« Отговор #163 -: 30 Ноември 2008, 16:32:51 »
Yoli
Гурман
Публикации: 2672

Ел. поща
 clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping

Нищо друго не мога да кажа.
Активен

« Отговор #164 -: 30 Ноември 2008, 17:14:49 »
vens
Гурман
Публикации: 1793

Дими , прекрасна есенна торта ! Поздравления за перфектното изпълнение ! thumbup
Активен

Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Абра Кадабра! « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio