Автор Тема: Абра Кадабра!  (Прочетена 287868 пъти)

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #120 -: 15 Ноември 2008, 02:37:35 »
Kasiel, със сьомга-филе, мисля, ще стане също тъй вкусно.

greyeve, да ти отговоря още сега, че утре кой знае кога бих могла.. пък вероятно ще се решиш през уикенда да го правиш - не отнема много време, но технологията е такава, че все до печката се стои..

Най-напред въпросът с формата: моята е продълговата, приблизително 20х10х7 и дозата по рецепта покри няма и 2/3 т.е. малък стана (идеален за двама ;D). Ако нямаш по-дребни метални съдове, в които може да се пече, можеш да ползваш споменатата от теб тавичка с размери 20х20, но с двойна доза.

Цитат
двете супени лъжици покриват ли дъното на тавичката и колко дебел е слоя?

Да, при малка тавичка (по-малка от твоята). 3а ориентир: всеки пласт тесто не трябва да е дебел, необходимо е само да е покриващ слой т.е. макар и тънко, но трябва наистина да покрива предходния пласт. Това в случая е портокаловият сироп. Той може да се разнася с четка, също като количество не е много - важното е да покрие тестения.

Цитат
Колко пъти повтори операцията блат/течност и колко време приблизително отнема?

Погледнах снимката и преброих 6 тестени пласта. Всеки от тях (т.е. всяка процедура-печене) при предварително загрята фурна става сравнително бързо - max. 5 минути (на около 200°C), познава се - тестото става златисто и леко се отделя от стените на формата.

Цитат
Снабдих се с продуктите, сега събирам кураж да започна и да не оплескам нещо...

О, не се притеснявай - не може да се сгреши. Важното е формата да е малка, та да стане по-висок сладкишът, а и по-тежък, което улеснява обръщането му (изваждането), при мен това стане безпроблемно. Не забравяй добре да намажеш тавичката и стените й (аз ползвах полуразтопено масло).

greyeve, знам, че ще се справиш чудесно, а сладкишът в замяна ще ти се отблагодари и зарадва с невероятен вкус и аромат :ok:

п.п Обаче ме е яд малко: бях направила снимки (какво друго може да се прави при постоянно висене до и около печката, пък и да ми е лесно да анализирам, ако нещо не се получи) стъпка по стъпка, дори ми мине през главата мисълта да напиша рецептата в едноименния форум - подробно и нагледно, но се разубедих - на външен вид сладкишът не е нещо особено, а и не е никак труден. Сега бих могла да бъда много по-полезна със снимков материал, ако.. не ги бях изтрила. То и това нямаше да е фатално, но и кошчето съм изпразнила  :sick:

Хайде, greyeve, лека и приятна да е занимавката в кухнята  :thumbup:

..И като се размислих (и това ми се случва  ;D) - можеш да направиш като Габи: ползваш си тавичката 20х20 с единична доза: поне 3 тестени пласта и 3 пъти мазане със сироп, а после разрязваш на малки квадратчета и по желание редиш едно върху друго (или пък не) - вкусът няма да се измени  ::)
« Последна редакция: 15 Ноември 2008, 03:05:01 от Abra »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #121 -: 15 Ноември 2008, 21:08:24 »
Цитат
О, не се притеснявай - не може да се сгреши.

Може, може ...или поне аз всичко мога  :'(

Значи пекох го на грил. Слагах по толкова смес, колкото да ми покрие дъното на тавичката на много тънко.
И като го обърнах от долните страни беше недопечено. А когато пекох, изчаквах да стане тъмно кафяво отгоре (след изпичането блатовете станаха около 7-8 мм дебели)
Върнах си го в тавичката и наново във фурната за 20на минути. Вероятно не е толкова пухкав, колкото трябва да е, защото блатовете които се бяха изпекли след първия път си бяха много пухкави (като дунапрен), но така поне е вкусен.

Може би ще опитам пак някой хубав ден, благодаря за подробните разяснения!
 сега като знам къде съм объркала първия път, втория може да е по-сполучлив.  :smile1:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #122 -: 16 Ноември 2008, 12:39:56 »
greyeve, не знам какво да напиша.. тъй като всъщност не виждам провал  :scratch_one-s_head: Единственото, което си мисля, че не е било както трябва - печенето на грил. Може би температурата не е била достатъчна или.. знам ли?! Но ще се радвам много, ако пак го направиш (и печеш на 200°C например, нормална фурна, средна скара.. ) Освен това имам и още едно подозрение  :wink1: - че си е бил съвсем наред сладкиша, но твоите очаквания са били за нещо по-изпеченко  ;D Не знам. Но напълно откровено казано: не мисля, че имаш основания да си разочарована или да се срамуваш от занимавката в кухнята. И снимчица няма?  :'( Може би следващия път (ако вкусът и ароматът са си заслужавали)  :-*

п.п Пък аз сладкишът ще го направя със сигурност за Никулден, ще придружа с достатъчно снимки тогава...
« Последна редакция: 16 Ноември 2008, 12:41:50 от Abra »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #123 -: 17 Ноември 2008, 02:12:32 »
амиииии... точно този не беше за снимане  ;D
обаче аз си знам че му оплесках печенето. ако беше просто по-мек щях да го приема за сладкиш с
"по-пресен" вид ама той направо течеше  ;D Снимката щеше да е за "моите провали в кухнята".
След повторното изпичане си загуби от височината, обаче ставаше за ядене (не и за показване).
Но вкуса на портокали с марципан е много приятен  :smile1: има много потенциал в този сладкиш.
Другия момент е, че съм с нова газова фурна от 9 месеца и понякога имам чувството, че още не мога да свикна с нея и с изпичането на тестени неща специално.
Определено бих се опитала отново, може и да изчакам за снимките  ;D

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #124 -: 17 Ноември 2008, 22:12:37 »
Цитат
Другия момент е, че съм с нова газова фурна..

Aха! Ясно.. и аз съм имала подобни колебания и съмнения с газова печка. Ще си свикнете  :thumbup:

Картофен хляб

500гр картофи
600гр брашно
7гр суха или 15-20гр 'жива' мая
1ч. л сол
2 яйца
100мл прясно мляко
връзка див чесън
50гр обелени скънчогледови семки

Картофите се обелват и сваряват, пюрират се. Маята, ако е 'жива' се разтваря в студено прясно мляко, ако е суха се разбърква в брашното. В около 450гр пресято брашно се добавят солта, картофите, яйцата (един белтък се отделя за намазване на хляба), нарязания на ситно див чесън и прясното мляко с 'живата' мая, ако е суха се добавя най-напред в брашното. С обрашняване на работната повърхност за 5 минути се замесва тесто, което после се изсипва в добре намаслен съд и се намазва с олио и отгоре. Покрива се със свежо фолио и оставя на топличко за около час да втасва. После се замесва отново, добавя се пресято останалото брашно, по-малко или повечко - трябва да се получи тесто като за пита. Разделя се на 12 топки. Във тава с диаметър около 25см се нареждат тестените топки една до друга и още малко се оставят да втасат - докато се надигнат хубаво в тавата. Пекат се на средна скара, 200-210°C, хлябът се намазва с белтъка и поръсва със слънчогледовото семе. Проверява се с клечица или шиш. След изпичане се завива с тънка кърпа и за десетина минути 'праща до нивата'  :smile1:
« Последна редакция: 17 Ноември 2008, 22:15:40 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #125 -: 18 Ноември 2008, 00:45:15 »
Селска супа

350гр картофи
150-200гр царевица от консерва
1 малка глава кромид
кубче телешки бульон
50гр шпек - 'шарено' свинско сушено накълцано на ситно месо
1 люто чушле
1с. л (непълна) царевично нишесте
50мл течна (36%, млечна) сметана
мазнинка
литър вода

Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Кромидът се почиства и нарязва на ситно. В тенджерата се 'пуска' парченце масло, шпекът и кромидът се запържват. Добавя се вода, разтваря се бульона, изсипват се картофите и царевицата. Добавя се ситно нарязаното люто чушле. Ври до готовност на картофите, застройва се със сметаната и в нея добре разбъркано царевичното нишесте.

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #126 -: 18 Ноември 2008, 19:34:58 »
 :smile1: тия дни научих,че хляб правен с картофи издържал много дълго време пресен  :smile1:
mazesin yemekleri

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #127 -: 18 Ноември 2008, 21:55:40 »
Абра, аз на последък нямам много време да пиша, а ти твориш ли твориш!
Поздравлени за всички апетитни рецепти! :thumbup:

Anny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 307
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #128 -: 18 Ноември 2008, 23:04:28 »
Abra, и тук да ти благодаря за невероятно вкусната Селска супа! Беше високо оценена у нас тази вечер! Ненадминат майстор си!!!  :thank_you2:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #129 -: 19 Ноември 2008, 15:03:00 »
Ех, при нас дълго не се задържа хляба  ;D, sezamm, та... от личен опит не мога да кажа колко време се запазва пресен.

Кеми,  :-* и пожелание за лек, усмихнат ден  :smile1:

Добре завърнала се по страниците на форума, Anny! Благодаря ти за похвалата, за комплимента :blush: и за приятната изненада :flower: - супичката и на мен ми е любима, особено през студените месеци :nyam: Радвам се, че ви се е харесала!

А днес забърках

Портокалова торта с извара

3а форма с диаметър 20см.:
3а тестото:

200гр брашно
4с. л пудра захар
100гр меко масло
1 яйце
1с. л заквасена сметана

3а пласта с ядки:

50гр бадеми смляни
50гр орехи смляни
50гр кандирани портокалови парченца
50мл прясно мляко
1с. л захар

3а заливката:

2 яйца
250гр фина неовкусена извара
50мл заквасена сметана
50гр крема сирене
50гр захар (пудра)
сок и настъргана кора от 1 портокал
1с. л пшеничено нишесте

Приготвя се най-напред тестото: сипва се пресятото брашно, ванилията, захарта и щипката сол в подходящ съд, прави се 'кладенче' и в него - мекото масло надробено на късчета. Яйцето и заквасената сметана се разбъркват добре и прибавят. Бързичко се замесва тесто. 3авива се в свежо фолио и за половин час се оставя в хладилника.
После се подготвя сместа от ядки: подгрява се в подходящ съд прясното мляко, разтваря се в него захарта, изсипват се бадемите и орехите и разбъркват. Оставя се настрана и се приготвя заливката: смесват се всички продукти и добре разбъркват.
Тестото се разточва с дебелина 0,5см и от него се изрязва кръг, с който се покрива дъното на тортената форма (най-лесно става като се остави върху готварската хартия и заедно с нея изреже, пренесе и положи в тортената форма), надупчва се с вилица, по стените се поставя готварска хартия и се 'облицоват' с останалото тесто или намазват с мазнинка. Най-напред върху тестеното дъно се изсипва и заравнява сместа от ядки, а после идва ред на заливката. Прави се 'подгъв' на тестените стени* и сладкишът се пече в предварително загрята на 170°С фурна, средна скара, вентилатор. Проверява се с клечица или шиш дали е готов. Като се опече, не се вади от формата, а се оставя заедно с формата върху решетка известно време да поизстине. След това се изважда и отново на решетката. Пасва с пресен розмарин.

* подгъв на стените - снимката по-долу

п.п ...за пореден път се убеждавам, че фурната ми нещо не пече много равномерно.
« Последна редакция: 19 Ноември 2008, 23:47:49 от Abra »

Reni 75

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 464
  • Аз мога
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #130 -: 19 Ноември 2008, 15:11:03 »
Абра, разкошна торта  :thumbup:
Да можех сега да си отмъкна едно парче от нея, ммммммм  ::)

kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 852
  • Vicky
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #131 -: 19 Ноември 2008, 15:13:19 »
 :slap:  Дими, ах Дими
Като я видях направо :swoon:
Стархотна е  :clapping:
За теб :flower:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #132 -: 19 Ноември 2008, 15:26:45 »

Дими, отново изкушаващо и невероятно приготвено предложение. Просто си като една приказна фея. Поздравления миличка. :flower:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #133 -: 19 Ноември 2008, 21:49:43 »
Дима,

толкова красота и стил,

прелестна е  :thumbup:

Защо ли не ме учудва :air_kiss:


За теб :flower: :flower: :flower:
 :air_kiss:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #134 -: 20 Ноември 2008, 00:47:17 »
Сърдечни благодарности, Reni 75, Вики, Пеполинка, Диани! Трогва ме вниманието и положителната ви оценка :tender:

Цитат
Да можех сега да си отмъкна едно парче от нея, ммм.. 


Често съжалявам, че не мога да почерпя реално - така един от основните критерии за хубав сладкиш - вкусът! - остава несподелен..  :resent:

В някои от рецептите споменавам продукти, за които знам, че са достъпни в България и които според мен най-много се доближават до ползваните от мен. Например, за портокаловата торта с изварена заливка съм ползвала малко повечко от 100гр. créme fraíche, но мисля, че 50 на 50 крема сирене и заквасена сметана се доближават най-добре като еквивалент - масленост, консистенция, вкус.. с мъничката разлика от киселичък нюанс. Но с добавяне на захарта се позагубва, а пък и наличието на портокал 'носи' отлично на такъв привкус  :smile1: И все пак отново да попитам дали споменатия от мен продукт се среща на българския пазар  :icon_question:

Още веднъж: благодаря за положителните отзиви, мили момичета  :-*
« Последна редакция: 20 Ноември 2008, 01:38:29 от Abra »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[Днес в 12:49:54]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[Днес в 10:55:59]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]