Автор Тема: Абра Кадабра!  (Прочетена 287894 пъти)

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #105 -: 04 Ноември 2008, 16:16:12 »
Дими , прекрасни нови предложения... :thumbup: И кремчето , и тортата , и облачетата....Тях пък от къде ти ги роди главата? Невероятна си... :yahoo:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #106 -: 04 Ноември 2008, 23:18:14 »
Ценно ми е одобрението ти, Йоли, знаеш.. Благодаря ти :flower:

Цитат
..и облачетата....Тях пък от къде ти ги роди главата?


Ами.. то един и два ли (един ли, сто ли  ;D) бръмбари се роят в главата ми..  ::)

А като е за опитване на приготвяното из кухнята, Весе, за тези гарантирам добър вкус:

Флан от тиквички (цукини)

3а 3 формички*:

500гр цукини
3 яйца
150гр крема сирене (ползвам créme fraíche, 32% масленост)
сол на вкус, чер пипер, индийско орехче
масло (олио)

магданоз, копър.. подходяща зеленийка

Тиквичките се измиват и настъргват на едро ренде, част - на тънки шайби. 3адушават се в масълце. Яйцата, подправките, солта и крема сиренето (ако е нискомаслено, може да се добави малко заквасена сметана или течна, неовкусена 36% млечна сметана) се разбъркват до хомогенност. Смесват се тиквичките и получената смес и се сипват в намазнени с масълце метални формички, шоли (ще стане и в правоъгълна, 20см форма) .. подобни подходящ/и съд/ове. Фланът се пече на водна баня (в по-голям съд с 2-3см. вода) на средна скара, загрята на 200°C фурна за около 20-ина минути - познава се кога е готов - почва да се позлатява и отделя от стените. Изважда се от фурната и още сравнително топъл се обръща върху чиния. Украсява се с тиквичките нарязани и задушени на шайби, задушени репички, моркови, маслини... според предпочитанията. И зеленийка  :smile1: Може да се консумира и охладен.

*формичките
« Последна редакция: 05 Ноември 2008, 01:36:23 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #107 -: 06 Ноември 2008, 23:29:11 »
Бутерки с горгондзола-крем

3а около 10-ина:

пакет (300гр) многолистно (бутер) тесто
100гр горгондзола сирене
50мл течна (неовкусена, млечна, 36%) сметана
150-200гр фина неовкусена извара
копър (или друга зеленинка)

Тестото се разгъва и от него се изрязват кръгове (най-хубави са с назъбена формичка) с диаметър 6-7см. (основа). От половината от тях се 'отнема' средата с формичка с диаметър 3-4см. (капаче). Всяко капаче се налага върху основа, намазват се с жълтък (може и да не се) и пекат върху готварска хартия, средна скара, 200°C. Като се охладят добре, във всяка получена по този начин 'чашка' се шприцова горгондзола-крема.
Той се приготвя: Надробено доколкото е възможно с вилица, горгондзола-сиренето се разтопява на умерен огън заедно със сметаната, разбърква се до хомогенна смес и се поохлажда. Смесва се и с изварата до хомогенност и с температура позволяваща шприцоване (ако изварата е била от хладилник - веднага след смесването) се пълнят тестените чашки. Украсява се с копър (много ситно нарязан може да се добави и в крема).

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #108 -: 06 Ноември 2008, 23:51:02 »
Супа репички

500гр репички (по-добре, ако са ситни)
200гр замразен грах
1 средно голям алабаш
кубче зеленчуков бульон
вегета на вкус
стръкчета див чесън
50мл течна (неовкусена, млечна, 36%) сметана
мазнинка

Грахът се размразява. Алабашът се почиства, обелва и нарязва на малки кубчета. Репичките се измиват и почистват (ако са едри, нарязват на 1/2-ки или 1/4-ки). В тенджера със сгорещена мазнинка се задушава алабашът, прибавя се малко гореща вода и граха. След 2-3 минути врене се добавят репичките, бульонът с литър гореща вода. Супата се застройва със сметаната овкусена с вегета. Сервира се посипана със ситно нарязан див чесън.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #109 -: 11 Ноември 2008, 00:00:37 »
Tиквени тарталети (солен вариант)

3а 6бр:

пакет (300гр) многолистно тесто
400гр тиква
200гр горгондзола/синьо сирене
мазнинка

Разгъва се тестото и от него се изрязват кръгове (с 2см. по-широк диаметър от диаметъра на формите), с които се покриват намазаните с мазнинка тарталетени форми. Набучкват се с вилица.
Тиквата се настъргва на едро ренде и за кратко задушава. Сиренето се надробява с вилица или нарязва на ситно. Разбърква се в тиквената смес и се пълнят тарталетите. Пекат се на средна скара, 200°C. Когато са готови се оставят върху решетка. Сервират се с пресен босилек и малко бяло сирене.
« Последна редакция: 12 Ноември 2008, 11:39:15 от Abra »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #110 -: 11 Ноември 2008, 00:12:42 »
Мила Абра,
сърдечни благодарности за тиквената торта  :thumbup: страхотна вкуснотия стана!
(с бадеми, поради липсата на орехи)
Поръчаха ми да си запиша рецептата в тефтера, в който влизат всички изпитани и одобрени рецептички  :-*

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #111 -: 11 Ноември 2008, 00:45:44 »
Ооо, greyeve, :tender:

Цитат
страхотна вкуснотия

Нали?! Не се съмнявам въобще :nyam:

Цитат
с бадеми, поради липсата на орехи

:ok: и да си призная, че и аз я правих с бадеми - рядко хапвам сладкиши, но тиква обожавам, та затова и с бадеми (орехите са ми противопоказни поради голямото съдържание на йод).

Благодаря ти, greyeve, зарадва ме, мила  :-*


FINDUS

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 527
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #112 -: 11 Ноември 2008, 08:14:18 »
Абра ,всеки път с удоволствие разглеждам твойте произведения.Страхотен стил и невероятно съчетание на пробукти.Не знам ти в България ли живееш ? Твоята кухня е толкова екзотична ,не е традиционна българска ,още не съм се престрашила да направя нищо  от показаното от теб ,винаги ми се струва много трудно ,а  аз съм лайк  ;Dпоздравявам те невероятна кулинарка си

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #113 -: 11 Ноември 2008, 09:46:31 »
Abra, изящни тарталетки!  :thumbup:

mimes

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 8
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #114 -: 11 Ноември 2008, 15:44:53 »
Абра, тиквената торта изглежда феноменално на снимките. Довечера ще пробвам, дано ми се получи тортето, но се чудя в тестото никакъв набухвател ли не се слага? Извини ме, ако въпроса ми е глупав

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #115 -: 11 Ноември 2008, 20:49:59 »
Абра, благодаря ти много за страхотното обяснение! :-) Вадя си 2 извода- имам нужда от нова форма за печене и от точило за ножове ( това последното го разбрах и по друг повод след като завидях на една съфорумка съвсем благородно за острите ножове, каквито аз и не съм сънувала  ;D).
Извинявай, че чак сега отговарям, но просто ми се насъбраха много ангажименти. Ти виждам си направила 100 вкусотии през това време, просто не знам кога ще ми остане време да правя всичките вкусни неща, които си пуснала, а ми се иска още днеска да е :-)
Само трябва да намеря и кой да ги яде :-)

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #116 -: 11 Ноември 2008, 23:41:44 »
FINDUS, благодаря ти за високата оценка! А кухнята ми.. т.е. начинът и ястията, които готвя - често импровизирам  ::) С голямото разнообразие на пазара е не само предизвикателство, но и удоволствие търсенето на нови вкусови комбинации и нетрадиционна обработка на продуктите.

Цитат
винаги ми се струва много трудно ,а  аз съм лайк 

О, напротив - максимално улеснено е всичко - като подготовка и обработка, продуктите са достъпни (освен понякога проблемното намиране на маково семе в родината) и като време не отнема много.. нищо трудно.

Т.Илиева, :flower:

Благодаря, mimes:hi: Tиквената торта е и чудесна на вкус  :smile1:

Цитат
но се чудя в тестото никакъв набухвател ли не се слага_

В тестото няма набухвател, не е необходим, тъй като тестото в случая играе ролята на 'съд' в който е тиквеното съдържание т.е. пълнежа (в него няма брашно).

Ще се радвам, да съм ти била полезна, Tandoori   :smile1:

Цитат
Ти виждам си направила 100 вкусотии през това време

А да, макар и в малки количества (за няма и двама души вкъщи  ;D), но всеки ден се готви  :smile1:

И тук е момента за нещо конкретно:

Шпек-ньоки

500гр готови картофени ньоки
100гр 'шарено' сушено осолено свинско месо (шпек)
2с. л лютеница
80мл течна (млечна, 36%) сметана
50мл вода
1с. л нишесте
див чесън, магданоз

Ньоките се сваряват в подсолена вода, изплуват ли на повърхността на водата - са готови, отцеждат се от водата, разпределят в чинии. Докато се готвят се приготвя шпековия сос: месцето се нарязва на много ситно, пуска се в подходящ съд със съвсем малко мазнинка и се запържва. Добавя се сместа от сметаната, водата, лютеницата и нишестето разбъркани до хомогенност. Сосът е готов, когато течността се сгъсти. Ньоките се заливат с него и сервират поръсени със ситно нарязан див чесън и стръкчета магданоз или босилек.
« Последна редакция: 13 Ноември 2008, 02:08:46 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #117 -: 14 Ноември 2008, 23:07:58 »
Пангасиус в тиквен сос

800гр пангасиус филе
200гр тиква
100гр синьо сирене
2с. л течна неовкусена (млечна, 36%) сметана
сол, олио
пресен розмарин, копър
лимонов сок

Филето се овкусява със сол и лимонов сок, подрежда се в тавичка с малко мазнинка и вода и се пече на 200°C. Tиквата се почиства, настъргва на едро ренде и задушава до готовност с малко мазнинка, сол и вода. Копърът се нарязва на ситно и добавя към тиквата, заедно със сметаната и синьото сирене, разбърква се до сгъстяване и хомогенност. Веднага след като рибата се опече, се залива със соса и сервира с пресни листенца розмарин.

п.п. Комбинацията тиква + синьо сирене/горгондзола е невероятно вкусна!

kasiel

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 13
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #118 -: 14 Ноември 2008, 23:23:49 »
Страхотно!О6те утре 6те се опитам да сготвиа това но с сиомга. ;D




Пишете на кирилица! Задължително е за форума; за целта  има кирилизатор
« Последна редакция: 14 Ноември 2008, 23:32:34 от pep-4o »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #119 -: 15 Ноември 2008, 01:03:11 »
Абра,
би искала да попитам за портокалово-марципанения сладкиш:

двете супени лъжици покриват ли дъното на тавичката и колко дебел е слоя?
колко точно течност използваш за да залееш тънкия блат?

Имам тавичка 20 на 20 см, твоята подобна ли е?
Колко пъти повтори операцията блат/течност и колко време приблизително отнема?

Снабдих се с продуктите, сега събирам кураж да започна и да не оплескам нещо...


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]