Автор Тема: Абра Кадабра!  (Прочетена 291390 пъти)

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #75 -: 22 Октомври 2008, 12:44:11 »
Е,скъпа моя,вчера ти казах - нямам никакви съмнения относно поредният ти шедьовър. Сега чакам да си го признаеш.... ;D Браво Дими , със сигурност си зарадвала съпруга си. Тортичката е страхотна.  :thumbup:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #76 -: 22 Октомври 2008, 18:43:39 »
Abra,
каквото и да напиша ми се струва непълно!
Всяко твое предложения ме впечатлява като идея, вкус и изпълнение ! :thank_you2:

Моите поздравления!
:flower:


nadja_sp

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 278
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #77 -: 22 Октомври 2008, 19:35:51 »
Дими, чудесна тортичка, точно по наш вкус  :air_kiss: Още утре запрятам ръкави да я правя  :girl_prepare_fish:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #78 -: 22 Октомври 2008, 22:02:56 »
Йоли,  :air_kiss: Благодаря за похвалата! Но.. хм, това не е онова  :scratch_one-s_head: т.е. не е идеята, която обмислях - за нея се оказа, че липсва важен продукт и че времето не е достатъчно. Така че бързичко си спомних за книжката и попаднах на лесно и хубаво предложение  :smile1:

Благодаря, Диани, много си мила :give_heart:

А тортичката е много свежа и приятна на вкус. И лесна за приготвяне, Надя  :yes4:

По идея на половинката е супичката:

Супа леща с булгур

100гр леща
40гр булгур
2 моркова
2-3 скилидки чесън
половин глава кромид
щипка-две смлян хрян (корен)
олио, сол, несмляна чубрица
магданоз

Лещата и булгурът се накисват във вода за двайсетина минути, кромидът се почиства и нарязва. Морковите се мият, почистват - единият се нарязва на кубчета, другия - ситно на ренде. Скилидките чесън се пресоват. В подходящ съд се сгорещава олиото и в него се задушава моркова настърган на ренде и ситно нарязания кромид. Прибавят се добре изплакнатите булгур и леща, добавя се сол, чубрица и литър гореща вода. Вари се до готовност на булгура. Магданозът, ситно нарязан, и хрянът се прибавят, когато супата е вече готова.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #79 -: 22 Октомври 2008, 22:17:45 »
Бутер-топчета

пакет (300гр) многолистно (бутер) тесто
100гр кашкавал
50-70гр смляно печено тиквено семе
мазнинка

Тестото се разгъва, нарязва се напряко и на дължина на малки квадратчета. Наръсва се с настъргания на ренде кашкавал. Подхващат се с ръка ред по ред приблизително еднакъв брой от тестените парченца и се овалват между дланите (намазани с мазнинка) на топчета с големина на орех. Овалват се в смляните тиквени семки.
« Последна редакция: 04 Ноември 2008, 01:05:55 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #80 -: 22 Октомври 2008, 22:21:30 »
Ето ги и готови:

пп. Ей, много добре били към лещата! - твърди половинката  :smile1:

Цитат
Предполагам, че се и пекат...

Ааа, задължително! -  на средна скара, в тавичка застлана с готварска хартия, 200°C. Благодаря, Т. Илиева  :air_kiss:
« Последна редакция: 22 Октомври 2008, 22:30:39 от Abra »

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #81 -: 22 Октомври 2008, 22:22:35 »
Абра, страхотни са!  :thumbup:
Предполагам, че се и пекат.........  :innocent:

dpetrova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #82 -: 23 Октомври 2008, 15:10:28 »
Искам да попитам за кестеновото пюре откъде може да се закупи и може ли да се приготви в домашни условия и как ? Благодаря.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #83 -: 23 Октомври 2008, 18:44:52 »
dpetrova, не мога да дам информация откъде може да се закупи. Виждала съм, макар и  доста рядко (в една от големите вериги хранителни магазини тук) консерви с кестеново пюре, затова знам, че има такива. Позапитах и роднините си как са варени кестените и давам рецепта за кестеново пюре домашно приготвено:

1кг необелени сурови кестени или 500гр сварени обелени
сол
100мл течна неовкусена сметана или същото количество прясно мляко
ванилия
захар*
1с. л ром или есенция

Суровите кестени се цепват от заоблената страна (собствено не знам точно как) и се варят в съд с капак 20мин. в подсолена вода. След което по възможност докато са съвсем топли (явно горещи, ползват се гумени ръкавици) се обелват - не само твърдата кафява обвивка , но и нещо като ципа и жилки - махат се. И се варят още около 40мин. Аз ги получих на тази степен обработка - бяха много добре обелени и сварени. Пуснах ги (1/2гк. приблизително) в гореща вода за още 10мин. след което ги оставих хубаво да се отцедат от водата, загрях сметаната с една ванилова захар в нея до завиране и ги пасирах с добавяне на сметаната. *3ахар се добавя на вкус и в зависимост от това какво ще се прави по-нататък с пюрето. 3ахарта е пудра захар. Тук може да се добави и ромът. Пасираната смес се слага пак за кратко върху огъня и се вари 2-3мин. с бъркане. Отстранява се и оставя да изстине. Даже с изключение на 1-2с. л кестеновото пюре се слага в хладилник, та да няма проблеми, когато се смеси с разбитата на сняг сметана - в случай торта такава или подобен сладкиш. И ако се ползва желатин (както аз за тортата) - втечнява се на съвсем слаб огън и разбърква най-напред с охладеното количество кестеново пюре, за което споменах, че се отделя на страна. Едва след това и пак постепенно и внимателно се смесва с останалата кестеново-сметанова смес за получаване на кестенов крем.
Надявам се да съм полезна с тази добавка  :smile1:

nadja_sp

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 278
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #84 -: 23 Октомври 2008, 23:32:24 »
Дими, благодаря за рецептата на Макова торта с извара ! Много е вкусна и лека.
Както можеше да се очаква имаше няколко фала ( нали съм скарана със сладкарството): формата голяма, яйцата малки, забравих захарта в тестото, сина ми иска да пипне всичко...жива лудница  :swoon:
Но въпреки всичко се получи страхотен сладкиш, дори одобрен от Свеки  ;D


dpetrova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #85 -: 24 Октомври 2008, 10:17:35 »
Безкрайно съм ти благодарна за кестеновото пюре.Хора като теб ми връщат вярата в доброто.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #86 -: 25 Октомври 2008, 00:38:02 »
dpetrova, нищо изключително не съм направила... :blush: - просто ще ми е драго да знам, че съм ти била полезна  :smile1: Бих добавила още нещо относно пюрето: ако има поостанали твърди и едри частици, а трябва да е съвсем фино и гладко - пюрето се 'минава' през сито.

Надя, супер изненада  :yahoo: Много приятна! Чудесна е и тортичката, и снимката  :smile1: Благодаря ти на свой ред :flower:

Цитат
..дори одобрен от Свеки


това е много добре  ;D

А книжката 'Kleine Kuchen' взе да ми харесва:

Портокалово-марципанен сладкиш

Anne-Katrin Weber

3а продълговата 20см. форма:

1 портокал
100гр захар
100гр бадемов марципан (сурова маса)
1с. л портокалов ликьор
3 яйца
50гр пшеничено нишесте
50гр меко масло

Портокалът се измива, подсушава и кората му се настъргва на ситно ренде, а сокът му се изтисква. Портокаловият сок (около 75мл) се завира за 1/2мин. с 50гр от захарта. 50гр от марципан се 'минава' на ситно ренде и добавя към портокаловия сок, също портокаловия ликьор - добре разбърква до хомогенна смес.
Яйцата се разделят. Жълтъците, маслото, портокаловата кора се разбъркват до кремообразна смес. Добавят се останалите 50гр също настърган на ренде марципан. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество (50гр.) от захарта. Добавя се нишестето и внимателно разбърква. Двете смеси се разбъркват с дървена лъжица до хомогенизиране.
Фурната се включва на 'Грил'. Формата, в която ще се пече сладкиша се намазва хубаво с меко масло и брашно. Сипват се 2с. л от тестената смес, заглажда се и запича на средна скара. Става доста бързо това - за минута: първо златисто, после покафенява и почва да се отделя от стените - тогава е готово и се вади. Върху тестото се сипва и разнася равномерно 1-2с. л от портокаловия сироп. Върху него отново 2с. л от тестото. 3апича се до златистокафяво, вади се и се повтаря маниполацията с портокалов сироп и отново тесто. 3апича. Портокалов сироп, тесто.. запича. И така, докато смесите се изчерпят. Формата се вади, оставя се върху решетка. Сладкишът се обръща в чиния/поднос едва когато е напълно изстинал.
В оригиналната рецепта се залива с шоколадова глазура. Аз направих промяна: загрях 1-2с. л фино кайсиево сладко с 1с. л вода, хомогенно разбърках, намазах сладкиша с така получения априкотюр и посипах малко филирани бадеми.

Хубав стана. Вкусен. А цялото жилище все още ухае на портокал ::) - почти като около коледните празници..

пп. Рецептата за сладкиша онагледена в 'Стъпка по стъпка'
« Последна редакция: 18 Декември 2008, 14:32:25 от Abra »

dany2

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 124
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #87 -: 25 Октомври 2008, 06:04:05 »
Абра, великолепна си!  Браво, браво! Сега заминавам по Рила за два дни и като се върна - може и аз да се пробвам.

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #88 -: 25 Октомври 2008, 10:11:05 »
Абра,мила...великолепен е и поредния ти сладкиш... :air_kiss: ...и ще се захвана веднага да го правя...но имам едно въпросче...В немските магазини /не съм виждала в останалите/ ...по точно в Lidl ,продават този марципан...та взех си и аз да пробвам да направя нещо от него...обвит е с шоколад,но от вътре е бадемов...имаш ли някакви впечатления за този вид....никога не съм правила сладкиши и торти с марципан...но май е крайно време да пробвам.Това твое сладкишче ми дава тази възможност .:air_kiss:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #89 -: 25 Октомври 2008, 11:24:53 »
Привет, Габи!  :smile1: :flower:

Нямам никакви впечатления за този марципан т.е. вижда се, че вътре е марципан, но не знам доколко ще се поддава на манипулации. Хубавото е, че какъвто и да е - нужно е само настъргване на ренде в случая (а не правене на тесто, фигури и пр.), така че ще стане. Важен е вкуса, който поднася и консистенцията на тесто и гъст сироп от портокаловия сок, който създава..
Аз изхвърлих опаковка, а нямам повече като количество.. и снимка 'на склад' нямам, но намерих в нет-пространството картинка на именно този марципан - сурова маса (определя се от съставките и от обработката до момента):



с уточнението, че е много добър на вкус; есенцията, която обикновено се добавя е в минимални количества, а горчивия вкус - някаква смътна идея.. Най-често се продава из веригата Zielpunkt (Plus). Има промяна в опаковката, вече е светла т.е. цветовете на новата серия са разменени: бежав/тъмночервенокафяв -това просто като информация за следващ път и в помощ на всички, които биха имали възможност.. иначе не се и съмнявам, че в момента Габи вече прави (или е направила) сладкиша  ::)

Дани, хубав уикенд в планината! А за сладкиша - опитът си заслужава  :smile1:
« Последна редакция: 25 Октомври 2008, 11:27:19 от Abra »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]