Автор Тема: Абра Кадабра!  (Прочетена 287942 пъти)

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #45 -: 08 Октомври 2008, 19:18:21 »
Перфектно... :thumbup: Пикантно , красиво и много изкусително.... :yahoo:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #46 -: 08 Октомври 2008, 23:13:06 »
Ей, Йоли, нали знаеш, колко важна за мен е твоята оценка? Благодаря ти  :give_heart:

Днес спретнах нещо, което досега само веднъж съм яла (в един вегетариански ресторант из Чешко):

Булгур с гъби-микс

200гр булгур
300гр гъби (микс от пачи крак, кладница, шампиньон.. каквито има)
глава кромид
кубче гъбен бульон
магданоз, сол, чер пипер
соев сос
олио

Булгурът се накисва за 30-40мин. във вода, после се изплаква и запържва с олио и нарязан на ситно кромид. Гъбите се измиват, почистват, по-едрите нарязват и се задушават с олио и соев сос. Булгурът и гъбите, овкусени със сол, чер пипер, ситно нарязан магданоз, олио, се изсипват в тава и им се добавя гъбения бульон с 400мл гореща вода. Пече се на 220°C, средна скара. Всеки булгур е малко по-различен.. както всеки ориз. Та..ако е нужно се добавя гореща вода. При сервиране се добавя на вкус соев сос.

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1991
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #47 -: 08 Октомври 2008, 23:16:51 »
Дими,

изглежда невероятно вкусно, както и всичко друго предлагано от теб.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #48 -: 08 Октомври 2008, 23:31:39 »
Благодаря за похвалата, Еми:-*

От днешния десерт обаче бях наистина въодушевена, много ми се услади :nyam: (дано не само заради това, че рядко си позволявам..):

Тиквени месечинки

3а около 12бр.:
пакет многолистно (бутер) тесто (400гр)
200гр тиква
50гр орехови ядки - ситносмляни
1-2с.л захар
1с.л мед
канела
масло

жълтък
олио
топла вода

Тиквата (някаква доста светла си избрах, но пък много месеста) се обелва и настъргва на ренде. 3адушава се в масло, като се добавя мед и орехови ядки. Сместа се охлажда, след което тестото се разгъва, изрязват се от него кръгове с диаметър 9-10см. в средата на всеки от тях се поставя по лъжичка от сместа, поръсва се с мъничко захар и канела, загъват се и облата страна се 'залепва' с натиск от виличка. Намазват се с жълтък разбит с малко олио и топла вода. Пекат се на срадна скара, върху готварска хартия, 200-220°С.
« Последна редакция: 08 Октомври 2008, 23:33:19 от Abra »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #49 -: 09 Октомври 2008, 08:04:01 »

Дими, отново страхотни предложения. Особенно ми допадна това с булгура и гъбките, защото обожавам и двата продукта. :thumbup:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #50 -: 10 Октомври 2008, 23:14:23 »
Пеполина, :flower:

Хей, вече се радвам, че е 'тиквено време'

И така..:

Сладка есенна супа

3а 2 порции:

200гр тиква (месото)
100гр бяла ряпа
1 морков
1с.л ситно смляни орехи
2с.л захар
1/2ч. л джинджифил (суха подправка)
1/2ч. л индийско орехче
500мл вода
50мл течна неовкусена (готварска) сметана
масло

Тиквата, ряпата, морковът се измиват, почистват и настъргват на ренде. В тенджерата се 'пуска' масълцето и като се сгорещи се добавят настърганите продукти. Прибавят се захарта, инд. орехче, джинджифила, смляните орехи. И горещата вода. Сварява се хубаво, 2/3 от водата е извряла, така че може да се добави още (винаги гореща), ако искате супата да не е твърде гъста. Непосредствено преди да се махне от 'огъня' се добавя сметаната и разбърква.


Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #51 -: 10 Октомври 2008, 23:37:03 »
Taзи супичка е чудесна за лек обяд, особено ако за десерт има две-три

Тиквени мъфини с кандиран джинджифил

3а 10бр.:

200гр тиква
50гр меко масло
50гр захар
150гр брашно
30гр ситно смляни орехови ядки
2с. л прясно мляко
1/2ч. л бакпулвер
1 голямо яйце или 2 мънички
1/2ч. л джинджифил на прах
ванилия
30гр кандиран джинджифил

Тиквата се почиства и настъргва на ренде. Маслото, пр. мляко, яйцето (и трите продукта с еднаква, стайна температура), ванилията и захарта се разбъркват добре. Към тях се прибавят с пресяване брашното и бакпулвера. Последни се добавят и разбъркват настърганата тиква, ореховите ядки и сухия джинджифил. Мъфинените формички се намазват с масълце и сместа се изсипва до 2/3. Пекат се в предварително загрята фурна, 200-220°C, средна скара. Нарязаният на ситно кандиран джиджифил се добавя върху мъфините, когато вече са 'поотскочили' от температурата, но не са хванали още коричка.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #52 -: 10 Октомври 2008, 23:50:54 »
И тъй като е петък.. все в някое от ястията трябва да има рибка  ::)

Рибни кюфтета с булгур

3а 2 порции:

100гр булгур
2 дози риба тон в собствен сос
1 яйце
2-3с. л нишесте
копър
сол, инд. орехче

галета
мазнинка

Булгурът се накисва за половин час в хладка вода. После се изплаква, сварява се. Рибата-тон се отцежда от соса й се смесва със сварения и охладен булгур. Прибавя се сол, подправки. И яйцето, нишестето също. Омесват се добре. От сместа с консистенция на кайма се оформят топчета с големи на орех, овалват се в галета и пържат, като се внимава да са равномерно от всички страни изпържени. Възможно е заради сухотата на рибката и кюфтенцата да се получат по-сухички, затова е добре да им се прибави сосче - по избор/вкус. Или достатъчно количество бяло вино  ;D

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #53 -: 13 Октомври 2008, 19:20:12 »
Неустоими са тиквите тази година  ;D

Тиквена торта

Торта с диаметър 24-26см.

3а тестото:

200гр брашно
4с. л пудра захар
100гр меко масло
1 яйце
1с. л заквасена сметана
щипка сол

3а пълнежа:

700гр тиква
100гр захар
1 яйце
лимонена кора
50гр заквасена сметана
2-3с. л масло
1ч. л канела
70гр галета
130гр смляни орехови ядки

3а заливка-покритие:

200г. пудра захар
3-4с. л топла вода
1с.л разтопено масло

Приготвя се най-напред тестото: сипва се пресятото брашно, ванилията, захарта и щипката сол в подходящ съд, прави се 'кладенче' и в него - мекото масло надробено на късчета. Яйцето и заквасената сметана се разбъркват добре и прибавят. Бързичко се замесва тесто. 3авива се в свежо фолио и за половин час се оставя в хладилника. През това време се почиства и рендосва тиквата. В подходящ съд се пуска масло и изсипва тиквата, задушава се, прибавя й се половината от захарта и 1/3 от смляните орехи. Сместа се оставя да поизстине. Яйцето и заквасената сметана се разбъркват добре, прибавя им се галетата, разбърква и добавя към задушената тиквена смес. После идва ред на лимонената кора, още 1/3 от ореховите ядки, останалото количество захар.
Тестото се разточва с дебелина 0,5см и от него се изрязва кръг, с който се покрива дъното на тортената форма, надупчва се с вилица (може да се ползва готварска хартия или формата се намазва хубаво с масло), по стените се поставя готварска хартия и се 'облицоват' с останалото тесто. Най-напред върху тестеното дъно се посипва последната 1/3 от ореховите ядки, а после тиквената смес. Прави се 'подгъв' на тестените стени* и сладкишът се пече в предварително загрята на 180°С фурна, средна скара, 50-60мин. Проверява се с клечица или шиш дали е готов. Като се опече, не се вади от формата, а се оставя в нея за поне час да изстине. Тортата се залива внимателно, за да не потече по стените, със захарна глазура: пудрата захар се пресява, смесва се с водата, добавя се маслото и се бъркат до хомогенна, гладка и лъскава смес. Върху глазурата могат да се посипят (смляни) орехови ядки, филирани бадеми, канела.

Мммного приятен сладкиш :nyam:

*'подгъв' на тестените стени - на снимката по-долу:
« Последна редакция: 14 Октомври 2008, 02:08:52 от Abra »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #54 -: 13 Октомври 2008, 21:38:32 »
Abra , прекрасна и много изкушаваща е тази тиквена торта !  :thumbup: Поздравления !

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #55 -: 13 Октомври 2008, 23:22:26 »
Благодарност за похвалата, vens, мнението ти е ценно :flower:

Бутер-тарталети "Яйца на очи"

пакет многолистно (бутер) тесто
яйца (броя им зависи от броя на тарталетите - от 300гр около 6 тарталети (12см))
сирене
няколко маслини
сол, червен пипер, магданоз, люти чушлета

Тестото се разгъва и от него се изрязват кръгове с диаметър с около 2см по-голям от диаметъра на тарталетените форми. Намазват се с масълце формите и се поставят тестените кръгове - хубаво да прилепнат по 'къдравите' стени. Леко се надупчват с вилица, във всяка тарталета се чуква по яйце, посолява се леко и се пекат на средна скара, 200-220°C. Като почне да се втвърдява яйцето се добавят няколко кубченца от сиренето и маслинка-две. Когато са готови тарталетите, преди сервиране, се прибавят чушлетата, магданоз и червен пипер.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #56 -: 15 Октомври 2008, 21:58:09 »
Авокадо-мус

3а форма 20х20см:

1 зряло авокадо
1-2 лимети
80мл кокосово мляко
80мл течна неовкусена сметана
4л желатин
няколко люти чушлета
сол

Авокадото се обелва и пасира. Прибавя му се сол и 2с.л лиметен сок. Едно-две (поне) люти чушлета се почистват от семенцата и нарязват на ситно, прибавят се към пасираната смес. Към нея се прибавя и кокосовото мляко. Желатинът се накисва за 5мин в студена вода и после втечнява на слаб огън. Междувременно се разбива сметаната. Първо с лъжичка, после втора, желатинът се разбърква с авокадената смес, добавя се сметаната, действа се чевръсто, получава се гладка хомогенна смес, която се сипва във форма 20х20см или в няколко мънички, предварително намазани със зехтин/олио. Оставят се за около 3 часа в хладилник.
Авокадо-мусът се сервира с няколко резанчета лимета, може да му се добавят и от чушлетата  ;D

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #57 -: 16 Октомври 2008, 16:39:47 »
Торта с кестени

3а форма с диаметър 24см.:

3а тестото:

6 яйца
200гр захар
150гр брашно
2с. л какао
2с.л меко масло
2с. л кестеново пюре
1ч. л бакпулвер
ванилия

3а крема:

350гр кестеново пюре (консерва от около 400гр. или много добре сварени, обелени и пюрирани кестени)
250мл течна неовкусена сметана
100гр пудра захар
1с.л ром
4л. желатин

100гр фин кайсиев мармалад/сладко (може да се замени с всякакво според вкуса, но от сорта на фино желе сладко, например - желе от дюли..)

3а глазурата:

200гр тъмен шоколад
150мл течна неовкусена сметана
50гр масло

Допълнително и по желание:

50гр ситно смлени орехови ядки
няколко варени и обелени кестена

Яйцата се разделят. Жълтъците с 1с.л захар, меко масло, ванилия, какао, кестеново пюре хубаво разбъркват. Добавя се пресятото с бакпулвера брашно. Белтъците с останалата захар се разбиват на сняг и също внимателно прибавят, разбърква се с дървена лъжица. Цялата смес се изсипва във форма намазана с масло или 'облицована' с готварска хартия и се пече около 50мин. на средна скара, предварително загрята на 180°C фурна. След като се опече - се оставя добре да се охлади. Реже се на 4 блата.
Кестеновото пюре се разбърква с рома и пудрата захар. Сметаната се разбива на сняг и прибавя. Желатинът се накисва във вода за 5мин. после се втечнява на слаб огън и разбъркан с малка част от кестеновата смес се прибавя към останалото количество, разбърква до хомогенност. Всеки блат (редят се в тортен ринг) се намазва най-напред с втечненото, фино кайсиево сладко, после с 1/3 кестенов крем. Оставя се в хладилник да стегне. Когато това стане (след няколко часа) рингът внимателно се маха и тортата залива с шоколадовата глазура: сметаната се затопля, в нея се разтопява настъргания предварително шоколад, прибавя се маслото, разбъркват добре.
По желание тортата може да се украси с потопени най-напред в шок. глазура, после в ореховите ядки кестена (сварени и обелени). Стените също могат да се полепят с орехови (бадемови) ядки.


Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #58 -: 16 Октомври 2008, 16:48:47 »
Последните ти две предложения си изумителни , Дими . Чудесна си... :flower:

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #59 -: 16 Октомври 2008, 16:50:24 »
 ;D Абра ,след всичко това колко кила взе  :icon_question:  ;D
 при нас обикновенно има 4-ъгълни теста ,от останалите парчета ако направя и дръжки ето ти бутер кошнички с яйца   ;D
оригинално  :thumbup:
а пастата е ммного ммммм
mazesin yemekleri

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]