Автор Тема: Чугунени тигани и друго  (Прочетена 18052 пъти)

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19493
  • Юлия
Чугунени тигани и друго
« -: 16 Август 2008, 08:50:34 »
Специално към тези, които живеят в София - да сте виждали някъде по пазарите де.. някой дядо или баба да продава чугунени тигани от едно време или тенджери тип

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1991
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #1 -: 16 Август 2008, 09:05:32 »
Юле,

и аз много искам такава тенджера, но във Варна не можах да открия никъде. Наистина ако има някъде из София, "свиркайте"

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19493
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #2 -: 16 Август 2008, 09:24:50 »
а точно такава има в София, но цената й е към 400-500 лв на фирма Le Creuset   в Сити Центъра срещу хотел Хемус на последния етаж в магазина до Техномаркет .. вярно че имат гаранция до края на живота ... аз затова търся подобен тип

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #3 -: 16 Август 2008, 09:34:27 »
Юле тя тая тенджера ще те надживее.  ;D

Иначе във Варна имаше чугунени тигани в магазина на Профигруп до Печатницата. Цената му с отстъпката беше към 50 лева ако не се лъжа. Става дума за тиган-скара обаче. Те имат магазин и в София, защо не провериш там?

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19493
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #4 -: 16 Август 2008, 11:15:11 »
ами не - не става дума за грил-тиган .. става дума за онези стари ... много тежки тигани - аз имам един едвам го дигам  :laugh: ама искам да си купя още един поне

aniyon

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 795
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #5 -: 16 Август 2008, 11:22:23 »
Извинете ме за невежеството, но освен дълголетието, какви са другите предимства на този вид съдове ?
Мога всичко, стига да поискам!
РЕЦЕПТИ Фитнес треньор

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19493
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #6 -: 16 Август 2008, 14:17:39 »
ами на 1 място яденето не загаря в тях ..също така топлината се разпределя доста добре,... дебели са.. както и тежки де .. почистват се лесно - е стига да не залепне нещо по тях ..

aniyon

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 795
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #7 -: 16 Август 2008, 19:49:03 »
А това дали е вярно :

"Съдовете от чугун са само едно изкушение за готвачите и за лакомниците, но в тях може да се приготвят ястия, неизискващи много варене и печене. Течните, киселите и маслените храни, приготвени в чугунен съд, придобиват специфичен вкус на желязо. Основен недостатък: по грапавото дъно остават микроскопични частички храна и миещи средства - това е отлична среда за развитие на микроби. Тези съдове след измиване трябва веднага да се изтриват с кърпа, по която неминуемо остават петна."

източник
Мога всичко, стига да поискам!
РЕЦЕПТИ Фитнес треньор

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4807
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #8 -: 17 Август 2008, 03:33:40 »
Юле това не е ли нещо подобно  http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/40131725 ?
Ето тук и цялата серия  http://www.ikea.com/us/en/catalog/categories/series/08990/  :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19493
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #9 -: 17 Август 2008, 09:36:49 »
aniyon помня, че баба ми готвеше само в такиви съдове защото всъщност нямаше други.. но не си спомням да имало миризма или вкус на желязо...

Иначе за почистването е вярно, не може в миална.. само гъба (дори при моя тиган се споменаваше само студена вода и без гъба) и след това се забърсва

Петя аз само си мечтая да открият Икеа в София... надявам, се това да стане скоро - иначе трябва да се пътува до Гърция или Румъния за едни тенджери ...

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4807
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #10 -: 17 Август 2008, 17:55:31 »
Петя аз само си мечтая да открият Икеа в София... надявам, се това да стане скоро - иначе трябва да се пътува до Гърция или Румъния за едни тенджери ...
Юле то между тенджерите ,знаеш ли колко неща още ще купиш. :P
Дано скоро да открият и в БГ. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19493
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #11 -: 17 Август 2008, 19:16:11 »
мда и този факт ми е известен - дори понякога си мисля, че може би за добро е, че нямаме Икеа.. тъй като последния път когато бях в Икеа ... уж за едни кърпи..а то стана еднаааа :blush2:

Mallury

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 78
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #12 -: 16 Ноември 2008, 19:59:50 »
Аз мога да кажа от  собствен опит от използването на Le Creuset.....личи си че е марка с традиция,най добро качество,  цената им не е ниска,но е 100 %оправадана според мен :thumbup: Почти не готвим в други съдове от както имаме тях.

За цитата който е дала aniyon, мога да кажа ,че голяма част от инфото в него не се отнася за съвременните емайлирани чугунени съдове. Може би тези без емайл са с грапави дъна и е  трудно почистването им.... но незнам,не съм ползвала такива. Le Creuset спокойно ги мия в миялната машина, ако има нещо загоряло ,предварително много лесно се почиства на ръка.

Предимствата им за мен са...топлината се разпределя равномерно; тенджерите могат да се ползват върху котлона и във фурната заедно с капака,хляба става страхотен ако е изпечен в чугунен съд, идеални са за бавно готвене, както казах почистват се лесно /изключени прави само скарата/....

съвет който може би ще послужи .......понякога в  магазините в щатите има страхотни намаления, и цената на коята може да се купи Le Creuset е много по приемлива от тази която сте дали за бг..... ако имате познати в сащ ги разпитайте.

някои от другите марки на американският пазар са:

http://www.staubusa.com/index.asp от френските
http://www.lodgemfg.com/
http://www.chefsresource.com/mario-batali-cookware.html

извинявам се,че не мога да дам информация за бг или по-близо, но се надявам да съм била донякъде полезна





Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4807
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #13 -: 16 Ноември 2008, 22:47:39 »
Аз мога да кажа от  собствен опит от използването на Le Creuset.....личи си че е марка с традиция,най добро качество,  цената им не е ниска,но е 100 %оправадана според мен :thumbup: Почти не готвим в други съдове от както имаме тях.

За цитата който е дала aniyon, мога да кажа ,че голяма част от инфото в него не се отнася за съвременните емайлирани чугунени съдове. Може би тези без емайл са с грапави дъна и е  трудно почистването им.... но незнам,не съм ползвала такива. Le Creuset спокойно ги мия в миялната машина, ако има нещо загоряло ,предварително много лесно се почиства на ръка.

Предимствата им за мен са...топлината се разпределя равномерно; тенджерите могат да се ползват върху котлона и във фурната заедно с капака,хляба става страхотен ако е изпечен в чугунен съд, идеални са за бавно готвене, както казах почистват се лесно /изключени прави само скарата/....

съвет който може би ще послужи .......понякога в  магазините в щатите има страхотни намаления, и цената на коята може да се купи Le Creuset е много по приемлива от тази която сте дали за бг..... ако имате познати в сащ ги разпитайте.

Tук може и да се намерят и намалени ,ама въпроса е кой ще се навие да ги донесе до БГ като се има в предвид колко тежат.Аз имам Le Creuset  тенджера и тиган ,но дали съм ги използвала 2-3 пъти. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Захарно петле: ето толумбичките с извара http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,81.msg41965.html#msg41965
    16 Май 2015, 21:31:48
  • Захарно петле: capricce търсането е малко по нагоре ;)
    16 Май 2015, 21:31:22
  • Capricce: толумбички с извара
    15 Май 2015, 16:24:06
  • пеполина: мерси Пепи :)
    26 Април 2015, 18:23:45
  • pep-4o: ей сега ще оправя :)
    26 Април 2015, 17:55:12
  • пеполина: при някой друг заключена ли е темата кой какви ги сготви през април/
    26 Април 2015, 17:44:26
  • pep-4o: :( много е тихо тук
    25 Април 2015, 21:56:40
  • pep-4o: :smile1:
    21 Април 2015, 18:24:44
  • pep-4o: търсенето не е тук, а в по-горното прозорце
    11 Април 2015, 07:26:29
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 21:19:31
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 21:19:20
  • Кристал: Кликваш на виртуален бутон ОТГОВОР отгоре или отдолу на темата
    06 Април 2015, 11:16:06
  • NikolGD: :icon_question:
    06 Април 2015, 10:42:13
  • NikolGD: От къде се публикува?
    06 Април 2015, 10:41:03
  • Захарно петле: Kъде не можеш да публикуваш?
    29 Март 2015, 14:16:30
  • cockerlover: Хммм...защо не мога да публикувам?
    29 Март 2015, 11:51:24
  • pep-4o: Роси, каквото направиш. И аз съм свободен електрон, ще идвам, когато кажеш
    21 Март 2015, 11:26:19
  • KrokozabYl: аз съм навита и на френската нуга :) да дегустирам де
    21 Март 2015, 11:21:02
  • ROSPOP: писах писах.............. къде ми отиде съобщението не знам?
    21 Март 2015, 09:27:06
  • ROSPOP: хахха , бива, понеже ПАК съм свободен електрон ме напъва да правя необичайни неща  - още узрявам за френския макарон - продуктите са налице ама ме дразни това престояване на белтъците - 3 дена
    21 Март 2015, 09:25:57
  • pep-4o: Пък се кандидатирам за редовен дегустатор
    19 Март 2015, 20:48:37
  • pep-4o: Роси, можеш да започнеш да правиш по всичките рецепти, които си намерила.
    19 Март 2015, 20:48:31
  • pep-4o: :girl_haha:
    19 Март 2015, 17:37:29
  • ROSPOP: Благодаря, провеврих но не намирам десерта, ще търся още.
    14 Март 2015, 13:00:44
  • ceckavd: виж тук дали нещо ще ти свърщи работа
    12 Март 2015, 16:42:53
  • ceckavd: http://gotvach.bg/izbrano/%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82-%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%9D%D1%83%D0%B3%D0%B0
    12 Март 2015, 16:42:38
  • ROSPOP: френска нуга
    10 Март 2015, 19:58:10
  • ROSPOP: Здравейте, преди месец опитах (само лъжичка) десерт НУГА в мр. Пица, и все ми е в ума. Но не намирам рецепта, излизат му сладоледи нуга, а десерта не беше сладоледен. Ако някой знае рецепта моля да я спдели.
    10 Март 2015, 19:57:25
  • pep-4o: ;D пак ли съм ги вършила такива
    10 Март 2015, 15:45:20
  • GolemDZVER: или да не ти бъркат отчета? :yahoo:
    09 Март 2015, 13:53:23

* Последното от форума

Re: Кой какви ги сготви през май от GolemDZVER
[Днес в 17:53:02]


Re: Кой какви ги сготви през май от vesela
[Днес в 14:35:46]


Re: Кой какви ги сготви през май от vesela
[Днес в 14:32:36]


Re: Кой какви ги сготви през май от vesela
[Днес в 14:28:19]


Re: Кой какви ги сготви през май от vesela
[Днес в 14:26:48]


Re: Кой какви ги сготви през май от vesela
[Днес в 14:24:37]


Re: Кой какви ги сготви през май от vesela
[Днес в 13:58:23]


Re: Пеят птички пъстрокрили, тръпне свежият листак.......... от GolemDZVER
[Днес в 11:26:13]


Re: Кой какви ги сготви през май от GolemDZVER
[Днес в 11:24:13]


Re: Кой какви ги сготви през май от GolemDZVER
[Днес в 11:23:28]


Re: Кой какви ги сготви през май от GolemDZVER
[Днес в 11:22:54]


Re: Софийските срещи - трети сезон от vesela
[26 Май 2015, 22:52:07 ]


Re: Софийските срещи - трети сезон от Mariana G
[26 Май 2015, 17:43:47 ]


Re: Честит рожден ден, Дидка! от vesela
[26 Май 2015, 16:05:15 ]


Re: Софийските срещи - трети сезон от dove
[26 Май 2015, 15:40:04 ]


Re: Честит рожден ден, Дидка! от KrokozabYl
[26 Май 2015, 12:05:25 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от KrokozabYl
[26 Май 2015, 12:04:17 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от KrokozabYl
[26 Май 2015, 12:03:38 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от KrokozabYl
[26 Май 2015, 12:03:16 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от KrokozabYl
[26 Май 2015, 12:02:46 ]