Автор Тема: Чугунени тигани и друго  (Прочетена 18410 пъти)

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19611
  • Юлия
Чугунени тигани и друго
« -: 16 Август 2008, 09:50:34 »
Специално към тези, които живеят в София - да сте виждали някъде по пазарите де.. някой дядо или баба да продава чугунени тигани от едно време или тенджери тип

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1991
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #1 -: 16 Август 2008, 10:05:32 »
Юле,

и аз много искам такава тенджера, но във Варна не можах да открия никъде. Наистина ако има някъде из София, "свиркайте"

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19611
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #2 -: 16 Август 2008, 10:24:50 »
а точно такава има в София, но цената й е към 400-500 лв на фирма Le Creuset   в Сити Центъра срещу хотел Хемус на последния етаж в магазина до Техномаркет .. вярно че имат гаранция до края на живота ... аз затова търся подобен тип

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #3 -: 16 Август 2008, 10:34:27 »
Юле тя тая тенджера ще те надживее.  ;D

Иначе във Варна имаше чугунени тигани в магазина на Профигруп до Печатницата. Цената му с отстъпката беше към 50 лева ако не се лъжа. Става дума за тиган-скара обаче. Те имат магазин и в София, защо не провериш там?

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19611
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #4 -: 16 Август 2008, 12:15:11 »
ами не - не става дума за грил-тиган .. става дума за онези стари ... много тежки тигани - аз имам един едвам го дигам  :laugh: ама искам да си купя още един поне

aniyon

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 795
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #5 -: 16 Август 2008, 12:22:23 »
Извинете ме за невежеството, но освен дълголетието, какви са другите предимства на този вид съдове ?
Мога всичко, стига да поискам!
РЕЦЕПТИ Фитнес треньор

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19611
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #6 -: 16 Август 2008, 15:17:39 »
ами на 1 място яденето не загаря в тях ..също така топлината се разпределя доста добре,... дебели са.. както и тежки де .. почистват се лесно - е стига да не залепне нещо по тях ..

aniyon

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 795
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #7 -: 16 Август 2008, 20:49:03 »
А това дали е вярно :

"Съдовете от чугун са само едно изкушение за готвачите и за лакомниците, но в тях може да се приготвят ястия, неизискващи много варене и печене. Течните, киселите и маслените храни, приготвени в чугунен съд, придобиват специфичен вкус на желязо. Основен недостатък: по грапавото дъно остават микроскопични частички храна и миещи средства - това е отлична среда за развитие на микроби. Тези съдове след измиване трябва веднага да се изтриват с кърпа, по която неминуемо остават петна."

източник
Мога всичко, стига да поискам!
РЕЦЕПТИ Фитнес треньор

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4822
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #8 -: 17 Август 2008, 04:33:40 »
Юле това не е ли нещо подобно  http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/40131725 ?
Ето тук и цялата серия  http://www.ikea.com/us/en/catalog/categories/series/08990/  :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19611
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #9 -: 17 Август 2008, 10:36:49 »
aniyon помня, че баба ми готвеше само в такиви съдове защото всъщност нямаше други.. но не си спомням да имало миризма или вкус на желязо...

Иначе за почистването е вярно, не може в миална.. само гъба (дори при моя тиган се споменаваше само студена вода и без гъба) и след това се забърсва

Петя аз само си мечтая да открият Икеа в София... надявам, се това да стане скоро - иначе трябва да се пътува до Гърция или Румъния за едни тенджери ...

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4822
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #10 -: 17 Август 2008, 18:55:31 »
Петя аз само си мечтая да открият Икеа в София... надявам, се това да стане скоро - иначе трябва да се пътува до Гърция или Румъния за едни тенджери ...
Юле то между тенджерите ,знаеш ли колко неща още ще купиш. :P
Дано скоро да открият и в БГ. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19611
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #11 -: 17 Август 2008, 20:16:11 »
мда и този факт ми е известен - дори понякога си мисля, че може би за добро е, че нямаме Икеа.. тъй като последния път когато бях в Икеа ... уж за едни кърпи..а то стана еднаааа :blush2:

Mallury

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 78
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #12 -: 16 Ноември 2008, 20:59:50 »
Аз мога да кажа от  собствен опит от използването на Le Creuset.....личи си че е марка с традиция,най добро качество,  цената им не е ниска,но е 100 %оправадана според мен :thumbup: Почти не готвим в други съдове от както имаме тях.

За цитата който е дала aniyon, мога да кажа ,че голяма част от инфото в него не се отнася за съвременните емайлирани чугунени съдове. Може би тези без емайл са с грапави дъна и е  трудно почистването им.... но незнам,не съм ползвала такива. Le Creuset спокойно ги мия в миялната машина, ако има нещо загоряло ,предварително много лесно се почиства на ръка.

Предимствата им за мен са...топлината се разпределя равномерно; тенджерите могат да се ползват върху котлона и във фурната заедно с капака,хляба става страхотен ако е изпечен в чугунен съд, идеални са за бавно готвене, както казах почистват се лесно /изключени прави само скарата/....

съвет който може би ще послужи .......понякога в  магазините в щатите има страхотни намаления, и цената на коята може да се купи Le Creuset е много по приемлива от тази която сте дали за бг..... ако имате познати в сащ ги разпитайте.

някои от другите марки на американският пазар са:

http://www.staubusa.com/index.asp от френските
http://www.lodgemfg.com/
http://www.chefsresource.com/mario-batali-cookware.html

извинявам се,че не мога да дам информация за бг или по-близо, но се надявам да съм била донякъде полезна





Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4822
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #13 -: 16 Ноември 2008, 23:47:39 »
Аз мога да кажа от  собствен опит от използването на Le Creuset.....личи си че е марка с традиция,най добро качество,  цената им не е ниска,но е 100 %оправадана според мен :thumbup: Почти не готвим в други съдове от както имаме тях.

За цитата който е дала aniyon, мога да кажа ,че голяма част от инфото в него не се отнася за съвременните емайлирани чугунени съдове. Може би тези без емайл са с грапави дъна и е  трудно почистването им.... но незнам,не съм ползвала такива. Le Creuset спокойно ги мия в миялната машина, ако има нещо загоряло ,предварително много лесно се почиства на ръка.

Предимствата им за мен са...топлината се разпределя равномерно; тенджерите могат да се ползват върху котлона и във фурната заедно с капака,хляба става страхотен ако е изпечен в чугунен съд, идеални са за бавно готвене, както казах почистват се лесно /изключени прави само скарата/....

съвет който може би ще послужи .......понякога в  магазините в щатите има страхотни намаления, и цената на коята може да се купи Le Creuset е много по приемлива от тази която сте дали за бг..... ако имате познати в сащ ги разпитайте.

Tук може и да се намерят и намалени ,ама въпроса е кой ще се навие да ги донесе до БГ като се има в предвид колко тежат.Аз имам Le Creuset  тенджера и тиган ,но дали съм ги използвала 2-3 пъти. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: хмм то Варна поне имате някакъв морски бриз, а тук само асвалт и е ужас. Стоиш и се потиш мани-мани
    20 Юли 2015, 13:18:06
  • кокона: От сутринта не се диша във Варна, малееее, как ще изкараме в тая жега!!!
    20 Юли 2015, 08:09:17
  • peni: ТАРХАНА
    14 Юли 2015, 11:14:32
  • pep-4o: :drinks: после почерпи
    25 Юни 2015, 00:14:33
  • Mariana G: Ves, търси тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,73.msg46170.html#msg46170
    15 Юни 2015, 14:58:08
  • Ves: пъстърва на фурна
    15 Юни 2015, 07:55:33
  • Кристал: пеполина, благодаря
    09 Юни 2015, 15:34:44
  • пеполина: Или тук за домашно приготвени напитки http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,836.90.html
    09 Юни 2015, 14:46:13
  • пеполина: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,503.30.html
    09 Юни 2015, 14:44:40
  • пеполина: Ето тук можеш да публикуваш, поне при мен има бутон Отговор
    09 Юни 2015, 14:44:33
  • Кристал: Мога ли да публикувам в тема  Коктейли и домашно приготвени напитки? Страницата е само една, съдържание и при мен липсва бутон ОТГОВОР.
    09 Юни 2015, 12:43:33
  • Захарно петле: ето толумбичките с извара http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,81.msg41965.html#msg41965
    16 Май 2015, 22:31:48
  • Захарно петле: capricce търсането е малко по нагоре ;)
    16 Май 2015, 22:31:22
  • Capricce: толумбички с извара
    15 Май 2015, 17:24:06
  • пеполина: мерси Пепи :)
    26 Април 2015, 19:23:45
  • pep-4o: ей сега ще оправя :)
    26 Април 2015, 18:55:12
  • пеполина: при някой друг заключена ли е темата кой какви ги сготви през април/
    26 Април 2015, 18:44:26
  • pep-4o: :( много е тихо тук
    25 Април 2015, 22:56:40
  • pep-4o: :smile1:
    21 Април 2015, 19:24:44
  • pep-4o: търсенето не е тук, а в по-горното прозорце
    11 Април 2015, 08:26:29
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 22:19:31
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 22:19:20
  • Кристал: Кликваш на виртуален бутон ОТГОВОР отгоре или отдолу на темата
    06 Април 2015, 12:16:06
  • NikolGD: :icon_question:
    06 Април 2015, 11:42:13
  • NikolGD: От къде се публикува?
    06 Април 2015, 11:41:03
  • Захарно петле: Kъде не можеш да публикуваш?
    29 Март 2015, 15:16:30
  • cockerlover: Хммм...защо не мога да публикувам?
    29 Март 2015, 12:51:24
  • pep-4o: Роси, каквото направиш. И аз съм свободен електрон, ще идвам, когато кажеш
    21 Март 2015, 12:26:19
  • KrokozabYl: аз съм навита и на френската нуга :) да дегустирам де
    21 Март 2015, 12:21:02
  • ROSPOP: писах писах.............. къде ми отиде съобщението не знам?
    21 Март 2015, 10:27:06

* Последното от форума

Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от KremenaG
[Днес в 00:13:53]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от pep-4o
[30 Юли 2015, 19:24:49 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от pep-4o
[30 Юли 2015, 19:24:14 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от pep-4o
[30 Юли 2015, 19:23:43 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от pep-4o
[30 Юли 2015, 19:21:56 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от GolemDZVER
[30 Юли 2015, 19:17:16 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от KremenaG
[30 Юли 2015, 16:41:12 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от KremenaG
[30 Юли 2015, 16:33:50 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от KremenaG
[30 Юли 2015, 16:32:36 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от KremenaG
[30 Юли 2015, 16:31:50 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от KremenaG
[30 Юли 2015, 16:31:08 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от KremenaG
[30 Юли 2015, 16:30:31 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от KremenaG
[30 Юли 2015, 16:29:55 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от GolemDZVER
[30 Юли 2015, 16:04:53 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от blqsak
[30 Юли 2015, 15:15:52 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от blqsak
[30 Юли 2015, 15:10:08 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от blqsak
[30 Юли 2015, 15:01:19 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от GolemDZVER
[29 Юли 2015, 19:38:03 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от GolemDZVER
[29 Юли 2015, 19:35:48 ]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от GolemDZVER
[29 Юли 2015, 19:34:43 ]