Автор Тема: Чугунени тигани и друго  (Прочетена 16735 пъти)

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19231
  • Юлия
Чугунени тигани и друго
« -: 16 Август 2008, 08:50:34 »
Специално към тези, които живеят в София - да сте виждали някъде по пазарите де.. някой дядо или баба да продава чугунени тигани от едно време или тенджери тип

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1954
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #1 -: 16 Август 2008, 09:05:32 »
Юле,

и аз много искам такава тенджера, но във Варна не можах да открия никъде. Наистина ако има някъде из София, "свиркайте"

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19231
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #2 -: 16 Август 2008, 09:24:50 »
а точно такава има в София, но цената й е към 400-500 лв на фирма Le Creuset   в Сити Центъра срещу хотел Хемус на последния етаж в магазина до Техномаркет .. вярно че имат гаранция до края на живота ... аз затова търся подобен тип

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #3 -: 16 Август 2008, 09:34:27 »
Юле тя тая тенджера ще те надживее.  ;D

Иначе във Варна имаше чугунени тигани в магазина на Профигруп до Печатницата. Цената му с отстъпката беше към 50 лева ако не се лъжа. Става дума за тиган-скара обаче. Те имат магазин и в София, защо не провериш там?

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19231
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #4 -: 16 Август 2008, 11:15:11 »
ами не - не става дума за грил-тиган .. става дума за онези стари ... много тежки тигани - аз имам един едвам го дигам  :laugh: ама искам да си купя още един поне

aniyon

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 795
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #5 -: 16 Август 2008, 11:22:23 »
Извинете ме за невежеството, но освен дълголетието, какви са другите предимства на този вид съдове ?
Мога всичко, стига да поискам!
РЕЦЕПТИ Фитнес треньор

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19231
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #6 -: 16 Август 2008, 14:17:39 »
ами на 1 място яденето не загаря в тях ..също така топлината се разпределя доста добре,... дебели са.. както и тежки де .. почистват се лесно - е стига да не залепне нещо по тях ..

aniyon

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 795
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #7 -: 16 Август 2008, 19:49:03 »
А това дали е вярно :

"Съдовете от чугун са само едно изкушение за готвачите и за лакомниците, но в тях може да се приготвят ястия, неизискващи много варене и печене. Течните, киселите и маслените храни, приготвени в чугунен съд, придобиват специфичен вкус на желязо. Основен недостатък: по грапавото дъно остават микроскопични частички храна и миещи средства - това е отлична среда за развитие на микроби. Тези съдове след измиване трябва веднага да се изтриват с кърпа, по която неминуемо остават петна."

източник
Мога всичко, стига да поискам!
РЕЦЕПТИ Фитнес треньор

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4706
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #8 -: 17 Август 2008, 03:33:40 »
Юле това не е ли нещо подобно  http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/40131725 ?
Ето тук и цялата серия  http://www.ikea.com/us/en/catalog/categories/series/08990/  :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19231
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #9 -: 17 Август 2008, 09:36:49 »
aniyon помня, че баба ми готвеше само в такиви съдове защото всъщност нямаше други.. но не си спомням да имало миризма или вкус на желязо...

Иначе за почистването е вярно, не може в миална.. само гъба (дори при моя тиган се споменаваше само студена вода и без гъба) и след това се забърсва

Петя аз само си мечтая да открият Икеа в София... надявам, се това да стане скоро - иначе трябва да се пътува до Гърция или Румъния за едни тенджери ...

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4706
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #10 -: 17 Август 2008, 17:55:31 »
Петя аз само си мечтая да открият Икеа в София... надявам, се това да стане скоро - иначе трябва да се пътува до Гърция или Румъния за едни тенджери ...
Юле то между тенджерите ,знаеш ли колко неща още ще купиш. :P
Дано скоро да открият и в БГ. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19231
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #11 -: 17 Август 2008, 19:16:11 »
мда и този факт ми е известен - дори понякога си мисля, че може би за добро е, че нямаме Икеа.. тъй като последния път когато бях в Икеа ... уж за едни кърпи..а то стана еднаааа :blush2:

Mallury

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 78
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #12 -: 16 Ноември 2008, 19:59:50 »
Аз мога да кажа от  собствен опит от използването на Le Creuset.....личи си че е марка с традиция,най добро качество,  цената им не е ниска,но е 100 %оправадана според мен :thumbup: Почти не готвим в други съдове от както имаме тях.

За цитата който е дала aniyon, мога да кажа ,че голяма част от инфото в него не се отнася за съвременните емайлирани чугунени съдове. Може би тези без емайл са с грапави дъна и е  трудно почистването им.... но незнам,не съм ползвала такива. Le Creuset спокойно ги мия в миялната машина, ако има нещо загоряло ,предварително много лесно се почиства на ръка.

Предимствата им за мен са...топлината се разпределя равномерно; тенджерите могат да се ползват върху котлона и във фурната заедно с капака,хляба става страхотен ако е изпечен в чугунен съд, идеални са за бавно готвене, както казах почистват се лесно /изключени прави само скарата/....

съвет който може би ще послужи .......понякога в  магазините в щатите има страхотни намаления, и цената на коята може да се купи Le Creuset е много по приемлива от тази която сте дали за бг..... ако имате познати в сащ ги разпитайте.

някои от другите марки на американският пазар са:

http://www.staubusa.com/index.asp от френските
http://www.lodgemfg.com/
http://www.chefsresource.com/mario-batali-cookware.html

извинявам се,че не мога да дам информация за бг или по-близо, но се надявам да съм била донякъде полезна





Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4706
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #13 -: 16 Ноември 2008, 22:47:39 »
Аз мога да кажа от  собствен опит от използването на Le Creuset.....личи си че е марка с традиция,най добро качество,  цената им не е ниска,но е 100 %оправадана според мен :thumbup: Почти не готвим в други съдове от както имаме тях.

За цитата който е дала aniyon, мога да кажа ,че голяма част от инфото в него не се отнася за съвременните емайлирани чугунени съдове. Може би тези без емайл са с грапави дъна и е  трудно почистването им.... но незнам,не съм ползвала такива. Le Creuset спокойно ги мия в миялната машина, ако има нещо загоряло ,предварително много лесно се почиства на ръка.

Предимствата им за мен са...топлината се разпределя равномерно; тенджерите могат да се ползват върху котлона и във фурната заедно с капака,хляба става страхотен ако е изпечен в чугунен съд, идеални са за бавно готвене, както казах почистват се лесно /изключени прави само скарата/....

съвет който може би ще послужи .......понякога в  магазините в щатите има страхотни намаления, и цената на коята може да се купи Le Creuset е много по приемлива от тази която сте дали за бг..... ако имате познати в сащ ги разпитайте.

Tук може и да се намерят и намалени ,ама въпроса е кой ще се навие да ги донесе до БГ като се има в предвид колко тежат.Аз имам Le Creuset  тенджера и тиган ,но дали съм ги използвала 2-3 пъти. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,67.0.html
    26 Ноември 2014, 09:57:30
  • Ilieva: здравейте, искам да публикувам снимка , как да го сторя?
    26 Ноември 2014, 09:11:53
  • KrokozabYl: та той там продава абсолютно всичко, каквото се сетиш вкл. карантии
    24 Ноември 2014, 09:16:31
  • KrokozabYl: на Женския пазар след Кирил и Методий в дясно посока Лъвов мост има един месарски магазин на Арабин от 100 години е
    24 Ноември 2014, 09:16:16
  • GolemDZVER: абе не се плаши - аз им слагам и бърбън и пак стават
    23 Ноември 2014, 18:09:41
  • pep-4o: даааа
    23 Ноември 2014, 00:41:11
  • ROSPOP: ок, ама в рецепите има и захар, увеличавам количеството ли
    23 Ноември 2014, 00:19:16
  • pep-4o: със захар де :) захарта запазва свежия червен цвят
    22 Ноември 2014, 23:59:50
  • ROSPOP: ама в темата рецептите са със селитра, как  да я заместя
    22 Ноември 2014, 23:50:49
  • pep-4o: :innocent:
    22 Ноември 2014, 23:28:55
  • pep-4o: Не слагай селитра, сложи си захар
    22 Ноември 2014, 17:52:16
  • pep-4o: Роси, търси на женския пазар и в месарските поглеждай, само там има.
    22 Ноември 2014, 17:52:10
  • ROSPOP: черва де - сбърках малко :smile1:
    22 Ноември 2014, 14:13:08
  • ROSPOP: благодаря, сега ако кажете и селитра от къде да взема..........че в аптеката не продавали, в София чера съм виждала само един път на пазара в месарски магазин
    22 Ноември 2014, 14:11:51
  • GolemDZVER: я виж тука за суджуците
    22 Ноември 2014, 11:03:26
  • GolemDZVER: тук с сайта има твърди много, Роси
    22 Ноември 2014, 10:59:48
  • ROSPOP: решихме да направим суджук  и луканка но в рецепти не ги намирам ,  къде да търся
    22 Ноември 2014, 09:06:02
  • pep-4o: Пая, явно никой тук не е правила такава лютеница. Кажи на мама да свари, с рани подправки, които е усетила там и да кара по усет
    18 Ноември 2014, 11:51:14
  • pep-4o: полезността е да се яде в суров вид, или да се извлече сока и дори, защото другото е целулоза. А всварената едав ли ще остане нещо.
    18 Ноември 2014, 11:50:51
  • paq: била много полезна, препоръчали я за сринат имунитет, иначе на туршия е много вкусна също
    17 Ноември 2014, 22:49:41
  • paq: аз търся рецепта за лютеница от земна ябълка, майка ме помоли да потърся, брат ми си купил от био магазин и тя се вдъхновила
    17 Ноември 2014, 22:48:11
  • KrokozabYl: супер! При мен лапето не понася цвекло и това си е, та я правим винаги 2 вида
    17 Ноември 2014, 16:43:00
  • pep-4o: Мерси, КРо, на салатка с червено цвекло и моркови съм я решила
    17 Ноември 2014, 16:31:58
  • pep-4o: а не, не, те картофите броят като ядат печени, камо ли друго.
    17 Ноември 2014, 16:31:46
  • KrokozabYl: иначе на Йоанка четах с печена, ма много разправия
    17 Ноември 2014, 16:06:42
  • KrokozabYl: най-мързеливия начин е настъргана сурова, може с моркови и други такива комбинации
    17 Ноември 2014, 16:06:28
  • pep-4o: ама то  у нас не е много че половинът го прави на фрешове разни, ще си направя салата и аз сега
    17 Ноември 2014, 16:02:27
  • pep-4o: накупих аз, към кило прибрах
    17 Ноември 2014, 16:02:13
  • Dyke: Някъде четох, че земните ябълки са най-полезни като е сварят като картофите.....не съм пробвала
    17 Ноември 2014, 14:33:38
  • KrokozabYl: оцет също
    17 Ноември 2014, 13:41:01

* Последното от форума

Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от vesela
[26 Ноември 2014, 23:56:24 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от verabel
[26 Ноември 2014, 22:05:22 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от vesela
[26 Ноември 2014, 21:54:25 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от elidrag
[26 Ноември 2014, 20:30:25 ]


Re: ЧРД, Ели! от elidrag
[26 Ноември 2014, 20:22:32 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[26 Ноември 2014, 19:04:55 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[26 Ноември 2014, 19:02:02 ]


Re: ЧРД, Ели! от radost.1955
[26 Ноември 2014, 18:45:02 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от elidrag
[26 Ноември 2014, 18:36:08 ]


Re: ЧРД, Ели! от elidrag
[26 Ноември 2014, 18:31:04 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от pep-4o
[26 Ноември 2014, 18:12:23 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от Aura
[26 Ноември 2014, 17:36:30 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от KrokozabYl
[26 Ноември 2014, 17:21:33 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 17:03:39 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от pep-4o
[26 Ноември 2014, 16:45:10 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 16:35:05 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 16:34:06 ]


Re: прИмоции ........ от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 16:25:32 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от Aura
[26 Ноември 2014, 16:24:04 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 16:21:00 ]