Автор Тема: Чугунени тигани и друго  (Прочетена 17609 пъти)

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19367
  • Юлия
Чугунени тигани и друго
« -: 16 Август 2008, 08:50:34 »
Специално към тези, които живеят в София - да сте виждали някъде по пазарите де.. някой дядо или баба да продава чугунени тигани от едно време или тенджери тип

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1991
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #1 -: 16 Август 2008, 09:05:32 »
Юле,

и аз много искам такава тенджера, но във Варна не можах да открия никъде. Наистина ако има някъде из София, "свиркайте"

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19367
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #2 -: 16 Август 2008, 09:24:50 »
а точно такава има в София, но цената й е към 400-500 лв на фирма Le Creuset   в Сити Центъра срещу хотел Хемус на последния етаж в магазина до Техномаркет .. вярно че имат гаранция до края на живота ... аз затова търся подобен тип

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #3 -: 16 Август 2008, 09:34:27 »
Юле тя тая тенджера ще те надживее.  ;D

Иначе във Варна имаше чугунени тигани в магазина на Профигруп до Печатницата. Цената му с отстъпката беше към 50 лева ако не се лъжа. Става дума за тиган-скара обаче. Те имат магазин и в София, защо не провериш там?

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19367
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #4 -: 16 Август 2008, 11:15:11 »
ами не - не става дума за грил-тиган .. става дума за онези стари ... много тежки тигани - аз имам един едвам го дигам  :laugh: ама искам да си купя още един поне

aniyon

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 795
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #5 -: 16 Август 2008, 11:22:23 »
Извинете ме за невежеството, но освен дълголетието, какви са другите предимства на този вид съдове ?
Мога всичко, стига да поискам!
РЕЦЕПТИ Фитнес треньор

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19367
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #6 -: 16 Август 2008, 14:17:39 »
ами на 1 място яденето не загаря в тях ..също така топлината се разпределя доста добре,... дебели са.. както и тежки де .. почистват се лесно - е стига да не залепне нещо по тях ..

aniyon

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 795
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #7 -: 16 Август 2008, 19:49:03 »
А това дали е вярно :

"Съдовете от чугун са само едно изкушение за готвачите и за лакомниците, но в тях може да се приготвят ястия, неизискващи много варене и печене. Течните, киселите и маслените храни, приготвени в чугунен съд, придобиват специфичен вкус на желязо. Основен недостатък: по грапавото дъно остават микроскопични частички храна и миещи средства - това е отлична среда за развитие на микроби. Тези съдове след измиване трябва веднага да се изтриват с кърпа, по която неминуемо остават петна."

източник
Мога всичко, стига да поискам!
РЕЦЕПТИ Фитнес треньор

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4782
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #8 -: 17 Август 2008, 03:33:40 »
Юле това не е ли нещо подобно  http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/40131725 ?
Ето тук и цялата серия  http://www.ikea.com/us/en/catalog/categories/series/08990/  :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19367
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #9 -: 17 Август 2008, 09:36:49 »
aniyon помня, че баба ми готвеше само в такиви съдове защото всъщност нямаше други.. но не си спомням да имало миризма или вкус на желязо...

Иначе за почистването е вярно, не може в миална.. само гъба (дори при моя тиган се споменаваше само студена вода и без гъба) и след това се забърсва

Петя аз само си мечтая да открият Икеа в София... надявам, се това да стане скоро - иначе трябва да се пътува до Гърция или Румъния за едни тенджери ...

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4782
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #10 -: 17 Август 2008, 17:55:31 »
Петя аз само си мечтая да открият Икеа в София... надявам, се това да стане скоро - иначе трябва да се пътува до Гърция или Румъния за едни тенджери ...
Юле то между тенджерите ,знаеш ли колко неща още ще купиш. :P
Дано скоро да открият и в БГ. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19367
  • Юлия
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #11 -: 17 Август 2008, 19:16:11 »
мда и този факт ми е известен - дори понякога си мисля, че може би за добро е, че нямаме Икеа.. тъй като последния път когато бях в Икеа ... уж за едни кърпи..а то стана еднаааа :blush2:

Mallury

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 78
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #12 -: 16 Ноември 2008, 19:59:50 »
Аз мога да кажа от  собствен опит от използването на Le Creuset.....личи си че е марка с традиция,най добро качество,  цената им не е ниска,но е 100 %оправадана според мен :thumbup: Почти не готвим в други съдове от както имаме тях.

За цитата който е дала aniyon, мога да кажа ,че голяма част от инфото в него не се отнася за съвременните емайлирани чугунени съдове. Може би тези без емайл са с грапави дъна и е  трудно почистването им.... но незнам,не съм ползвала такива. Le Creuset спокойно ги мия в миялната машина, ако има нещо загоряло ,предварително много лесно се почиства на ръка.

Предимствата им за мен са...топлината се разпределя равномерно; тенджерите могат да се ползват върху котлона и във фурната заедно с капака,хляба става страхотен ако е изпечен в чугунен съд, идеални са за бавно готвене, както казах почистват се лесно /изключени прави само скарата/....

съвет който може би ще послужи .......понякога в  магазините в щатите има страхотни намаления, и цената на коята може да се купи Le Creuset е много по приемлива от тази която сте дали за бг..... ако имате познати в сащ ги разпитайте.

някои от другите марки на американският пазар са:

http://www.staubusa.com/index.asp от френските
http://www.lodgemfg.com/
http://www.chefsresource.com/mario-batali-cookware.html

извинявам се,че не мога да дам информация за бг или по-близо, но се надявам да съм била донякъде полезна





Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4782
Re: Чугунени тигани и друго
« Отговор #13 -: 16 Ноември 2008, 22:47:39 »
Аз мога да кажа от  собствен опит от използването на Le Creuset.....личи си че е марка с традиция,най добро качество,  цената им не е ниска,но е 100 %оправадана според мен :thumbup: Почти не готвим в други съдове от както имаме тях.

За цитата който е дала aniyon, мога да кажа ,че голяма част от инфото в него не се отнася за съвременните емайлирани чугунени съдове. Може би тези без емайл са с грапави дъна и е  трудно почистването им.... но незнам,не съм ползвала такива. Le Creuset спокойно ги мия в миялната машина, ако има нещо загоряло ,предварително много лесно се почиства на ръка.

Предимствата им за мен са...топлината се разпределя равномерно; тенджерите могат да се ползват върху котлона и във фурната заедно с капака,хляба става страхотен ако е изпечен в чугунен съд, идеални са за бавно готвене, както казах почистват се лесно /изключени прави само скарата/....

съвет който може би ще послужи .......понякога в  магазините в щатите има страхотни намаления, и цената на коята може да се купи Le Creuset е много по приемлива от тази която сте дали за бг..... ако имате познати в сащ ги разпитайте.

Tук може и да се намерят и намалени ,ама въпроса е кой ще се навие да ги донесе до БГ като се има в предвид колко тежат.Аз имам Le Creuset  тенджера и тиган ,но дали съм ги използвала 2-3 пъти. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Aura: :)))))))))))))))
    24 Февруари 2015, 06:38:10
  • Aura: Извинявам се..сгреших графата..
    24 Февруари 2015, 06:38:06
  • Aura: азербайджанската кухня
    24 Февруари 2015, 06:37:47
  • marabu: честит на всички празнуващи
    14 Февруари 2015, 19:48:18
  • GolemDZVER: Даже още не сме се напили
    14 Февруари 2015, 19:32:55
  • blqsak: честит празник,на всички!
    14 Февруари 2015, 11:40:57
  • blqsak: да не започвам :)
    13 Февруари 2015, 19:14:22
  • pep-4o: :smile1:
    13 Февруари 2015, 17:30:39
  • pep-4o: някой да се похвали?
    13 Февруари 2015, 17:18:02
  • pep-4o: ;D Хайде петък, 13-ти
    13 Февруари 2015, 17:17:58
  • GolemDZVER: Надявам се ВалеТата да ни извинят
    11 Февруари 2015, 17:38:48
  • GolemDZVER: Вчера, Кро, някои забравиха и да ядат - че нямаха времЕ
    11 Февруари 2015, 17:32:44
  • Mariana G: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html
    11 Февруари 2015, 13:18:06
  • Mariana G: cvetozara, погледни тукhttp://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html, ще намериш нужната тема  :smile1:
    11 Февруари 2015, 13:17:33
  • cvetozara: ястия с месо
    11 Февруари 2015, 12:39:29
  • KrokozabYl: Вчера забравихме да честитим именния ден на Валентините та...  :flower:
    11 Февруари 2015, 10:08:25
  • GolemDZVER: пак заповядай
    02 Февруари 2015, 17:00:58
  • Valentina Petrova: БЛАГОДАРЯ, е за това са приятелите
    02 Февруари 2015, 13:49:12
  • Valentina Petrova: Благодаря ,и една прhttp://sladkoisoleno.blogspot.com/2013/07/blog-post_23.htmlиятелка откликна на търсенето ми ,но за едно и също ставаше дума
    02 Февруари 2015, 13:48:24
  • GolemDZVER: http://kulinarnakniga.com/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%88-%D1%81-%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC/
    02 Февруари 2015, 13:02:44
  • Valentina Petrova: Моля помогнете ,търся една рецепта на бриош пита с локум ,четох някъде ,но не запомних къде.омесва се тесто ,разточва се ,изрязват се кръгчета и се застъпват малко ,слага се локум и .т.н.    НО РАЗБРАВИХ КЪДЕ Я ЧЕТОХ
    02 Февруари 2015, 10:53:49
  • pep-4o: пиши, като свършиш да не те прекъсвам :)
    05 Януари 2015, 11:20:06
  • pep-4o: Дидеееееее
    05 Януари 2015, 11:19:59
  • bluemoon: :smile1:
    04 Януари 2015, 23:11:03
  • bluemoon: :)
    04 Януари 2015, 23:10:49
  • bluemoon: Видях в темата, а също и личните съобщение на paq  и се разбрахме. Всичко е наред, колета е получен.
    04 Януари 2015, 23:09:41
  • bluemoon: За много години! Здраве  щастие желая на всички ви!
    04 Януари 2015, 23:07:32
  • marabu: дано да го види скоро
    03 Януари 2015, 09:39:04
  • paq: Моля, Bluemoon да си погледне съобщенията!Подаръка й стои в офис на Еконт на пазара.Там го върнаха понеже не я откриха два пъти на адреса!
    02 Януари 2015, 19:52:35
  • pep-4o: Риган, или салвия, или кимион :)
    31 Декември 2014, 13:08:48

* Последното от форума

Re: Игра с думи от elimm
[Днес в 10:58:18]


Re: Честита Баба Марта от elimm
[Днес в 10:56:12]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от elimm
[Днес в 10:49:42]


Палачинки с мая от elimm
[Днес в 10:41:12]


Re: Честита Баба Марта от Mariana G
[Днес в 09:55:39]


Re: Кой какви ги сготви през февруари от blqsak
[Днес в 09:42:50]


Re: Честита Баба Марта от blqsak
[Днес в 09:40:56]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от blqsak
[Днес в 09:25:36]


Re: Честита Баба Марта от marabu
[Днес в 09:17:19]


Честита Баба Марта от marabu
[Днес в 09:16:12]


Re: Кой какви ги сготви през февруари от GolemDZVER
[28 Февруари 2015, 17:22:56 ]


Re: Кой какви ги сготви през февруари от dove
[28 Февруари 2015, 16:09:27 ]


Re: Кой какви ги сготви през февруари от KremenaG
[28 Февруари 2015, 15:29:55 ]


Re: Кой какви ги сготви през февруари от KremenaG
[28 Февруари 2015, 15:26:51 ]


Re: Кой какви ги сготви през февруари от KremenaG
[28 Февруари 2015, 15:25:51 ]


Re: Кой какви ги сготви през февруари от KremenaG
[28 Февруари 2015, 15:24:59 ]


Re: Кой какви ги сготви през февруари от KremenaG
[28 Февруари 2015, 15:24:13 ]


Re: Кой какви ги сготви през февруари от KremenaG
[28 Февруари 2015, 15:22:49 ]


Re: Кой какви ги сготви през февруари от KremenaG
[28 Февруари 2015, 15:22:24 ]


Re: Кой какви ги сготви през февруари от GolemDZVER
[28 Февруари 2015, 14:58:45 ]