Автор Тема: Предястия - радващи окото и възбуждащи апетита  (Прочетена 595295 пъти)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Предястия
« Отговор #15 -: 11 Април 2006, 08:41:16 »
yosif, ако не се лъжа това е лимета, а не лимон - тя е по-сладка от лимона, нищо че е по-зелена. ;D

Mariana G, аз правя нещо подобно, но с пастет от съомга и  cream cheese пак с черен хляб на няколко нива, но ги режа като малки триъгълничета. Такава снимка, обаче не мога да докарам за нищо на света. :-* ;)
« Последна редакция: 11 Април 2006, 08:45:35 от natalyna »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Предястия
« Отговор #16 -: 11 Април 2006, 08:49:31 »
О, снимките са сложна материя, както се убедих вчера  :o ;D ::)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Предястия
« Отговор #17 -: 11 Април 2006, 09:53:55 »
Marian-kaG,
страхотно ми допадат идеите ти- много са хитри и същевременно простички...
Било за маслинките, било за пастета, а сега  тази комбинация от намазани филиики черен хляб -
невероятно сеMпло и ефектно!
Възхищавам ти се чакам нови идеи, които от сега знам ще ми харесат и ще мога да прилагам!

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2807
  • калпазанка
Re: Предястия
« Отговор #18 -: 12 Април 2006, 03:19:15 »
Изглежда чудесно, но тия неузрели лимони... нямаше ли по-жълтички на супера?

А, за първи път чувам за жълти лимони ;D 

Девойчета :-* много ще се радвам, ако приготвите нещо и ви хареса! :)
Натали, за триъгълничета не съм се сещала, благодаря за идеята! :) Скоро ще ги сътворя :P
(за снимките...недей така, много хубаво ги докарваш даже! ;) )
Кали, благодаря ти! :-*
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Murka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Предястия
« Отговор #19 -: 12 Април 2006, 17:53:47 »
Нарязва се франзела на кръгчета.Отделно се разбъркват маргарин /масло/и настърган кашкавал,ситно нарязана зелената част на пресен лук,чер пипер,сол.С тази паста се мажат кръгчетата,нареждат се в намазана тавичка и се запичат :) ::)не че е нещо ..ама е лесно и вкусно ;)

МЪРЗЕЛИВИ КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА/ ОТКРАДНАТИ ОТ УКРАИНКА ;)

В голяма купа се настъргват сурови картофи.Оставят се в гевгир да се поизцедят от сока си.
Към тях после се прибавя настърган кромид  лук,чер пипер,яйца,сол и копър.Разбъркват се добре,взема се смес с лъжица и се пържат в немного олио.Поднасят се със сос от сметана с майонеза или кис.мляко и майонеза с чесън :)

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2685
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Предястия
« Отговор #20 -: 12 Април 2006, 18:34:58 »
 :)    Murka,за мързеливите картофени кюфтета?

   Сместа е като на моята рецепта "ПАТАТНИК",само че аз го правя като омлет.
   По бързо става.А и може да се фантазира с други добавки накълцани на дребно.

         ;)
« Последна редакция: 10 Март 2007, 08:13:51 от mivis_75 »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Предястия
« Отговор #21 -: 13 Април 2006, 10:37:00 »
:)       Сместа е като на моята рецепта "ПАТАТНИК",само че аз го правя като омлет.
   По бързо става.А и може да се фантазира с други добавки накължани на дребно.

Ей това като рецепта ми го даде един нашенец, живял в Украйна, в един клуб, доста различен от готварския. Забравих му името. Ще питам, защото си имаше и име в Украйна.
Изпържвам от двете страни и става като хрупкава палачинка, поради което децата харесват. Ох, не съм го правила поне от 2 месеца. Това е идея.  ;)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Предястия
« Отговор #22 -: 13 Април 2006, 11:50:38 »
ЯЙЦА ФАБЕРЖЕ


На яйцата се прави дупка колкото 5 стотинки от едната страна. Изпразва се  съдържанието, измиват се. Приготвяш  бульон от кубче - 1/2 с половин  желатин , наливам малко от него в яйцето, после парченца от плънката - от всичко по 2-3 порченца, поставям да желира в хладилника в поставката за яйца около 1ч.  Нареждат се  продуктите по желание- може варен белтък и варен картоф, морков и краставичка-мариновани,  месо-сварено или  колбас, (аз сложих месо - бяло, пилешко), пресен домат и прясна краставица (това беше моят пълнеж)- каквото се сети човек може да сложи, стига да минава през отвора.  Залива се  отново да покрие продуктите - до горе на яйцето.  Отгоре се слага по-голямо парченце, да покрива отвора. Оставя се пак  да желира. Аз изчаках час и обелих - стана, но се белеше малко трудно. Тази сутрин се бели перфектно. Явно трябва да престоят  една нощ до пълното желиране.  После могат да се наредят се върху лист от зелена салата, изглеждат ефектно.  Малко е връткаво, но пък стана много красиво. 




« Последна редакция: 15 Март 2008, 09:42:17 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

IPA

  • Гост
Re: Предястия
« Отговор #23 -: 13 Април 2006, 14:52:03 »
pep-4o, ти ме разби.  :o

за пръв път виждам и чувам за такова нещо - желиране в яйце.
и колко много варианта за плънка има.
благодаря ти, страхотна си.  :D :D

IPA

  • Гост
Re: Предястия
« Отговор #24 -: 13 Април 2006, 15:02:09 »
:)       Сместа е като на моята рецепта "ПАТАТНИК",само че аз го правя като омлет.
   По бързо става.А и може да се фантазира с други добавки накължани на дребно.

Ей това като рецепта ми го даде един нашенец, живял в Украйна, в един клуб, доста различен от готварския. Забравих му името. Ще питам, защото си имаше и име в Украйна.
Изпържвам от двете страни и става като хрупкава палачинка, поради което децата харесват. Ох, не съм го правила поне от 2 месеца. Това е идея.  ;)


pep-4o, предполагам имаш пред вид това:

Тема   "Placki ziemniaczne"   
Автор Mag (дърто момче)
Публикувано 25.05.05 19:28
 


Ако тази рецепта е била пускана ми кажете да не се повтарям.
Но са ужасно вкусни. Правят се като палачинки, но от ситно надробени картофи.
Не знам името й на украински и чешки.
Това наименование е полско.
Една такава "палачинка" пие по една халба бира.

Хайде - ще кажа рецептата:

5-6 картофа (средно големи, абе някъде около кило - за 4 човека), разбира се обелени и измити се настъргват на ренде. На ситно.
Към това се добавя една лъжица бяло брашно и едно яйце.
Кимион. Около 1 чаена лъжичка.
Чер пипер и сол на вкус. Може и малко мащерка и майорана (или риган). Но не много - щипчица.
(Прилича на смес за картофени кюфтета, но рядка, като за палачинки)
Обърква се добре.
Сместта се пържи като палачинки - разлива се в тигана с мазнината като палачинка. Тъй като все пак е с по-голяма косистенция и трудно се разлива по тигана й се помага да заеме подобаващото й се положение на палачинка с лъжица
И сега идват екстрите. Аз ги правя с пилешко (няма дечицата само постничко да ядат, я). Смляно с мелачката. Което се добавя в сместта. Горе-долу около 200-250 грама.
На някои места към пилешкото при меленето се добавят и малко гъби. Хубаво би било да са пресни. С култивирани печурки е леснотия. Ама ако са манатарки - прекраснотия! Или сърнели. А какви стават с пачи крак - ужаснотия!
Ако се слага пилешко и гъби се слага още брашънце. Но ако стане гъстичко се добвя малко водичка.
Като се обърка да е като каша за палачинки. Но в достатъчно мазнина. Не като палачинките - за едната "идея". В Украина и Полша ги пържат в мас.
Пържи се до зачервяване от двете страни.
През това време бирата или бялото вино трябва да са добре изстудени. Отдавна!

П.П. Не бързайте - трябва малко да поизстинат.  После - опарен език.
 
Та като ливнеш и студената бира да ти зацвърчи езика. Като стомана на закаляване!
Но не и студени, ако са пържени в мас.


 


Тема   Re: "Placki ziemniaczne" [re: Mag] 
Автор Eдин_ (такъв)
Публикувано 25.05.05 20:57
 


На едно доста близко до това произведение чехите му казват "брамборак" ("брамбор" означава картоф). Имат го за национално ястие. Правя го много рядко, но от години -- един от раните ми опити да възпроизведа рецепта от гледане беше той. Наскоро установих, че правят още по-душмански изкушения: Нещо си в брамборак -- например пържола, увита в брамборак. Получава се една плочка, дебела към два сантиметра -- пържолата се увива в готовата смес и се пържи в нея. На втората (сервираха ми две -- такава е стандартната порция) се озорих.

Сместа е подобна, но не слагат май ким, нито кимион, а само майоран или риган и чесън. На украински май е оладка, на идиш -- латка.

 


Тема   Не им помня имената [re: Eдин_] 
Автор Mag (дърто момче)
Публикувано 25.05.05 22:15
 


Запомних само полското.
Макар, че за пръв път съм го ял в Украина.
Но постничко. Само гъби.
Рецептите са многообразни. С пилешко, с кимион, с майоран...
Рецептите наистина са страшно многообразни.
Най-важните съставки са именно ситно настърганите картофи. Яйцето (яицата ако е повече количеството), малко брашно за слепване и солта.
Гъбите ги има май в Чехия.
Пилешкото, евдновременно с гъби, сам си го измислих.
Абе вариации най-различни. Готварските рецепти не са като формулите за химически реакции. Нали така?
На някои места го ядат вместо хляб. Примерно - нещо печено с тия "палачинки". Но постни. Както пържени картофи. Но много по-вкусно.

 

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Предястия
« Отговор #25 -: 13 Април 2006, 15:17:21 »
Точно, Пляцки беше. И пак Маг ми ги пусна, но в друга един клуб. Както и да е. Важното е, че си открила източника. Аз после и там ги видях, но не коментирах, защото като кажа аз как съм ги правила и Един веднага  щеше да удари контра ;D ;D :D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Предястия
« Отговор #26 -: 13 Април 2006, 15:25:24 »
Ето чешката рецепта за Bramborak

IPA

  • Гост
Re: Предястия
« Отговор #27 -: 13 Април 2006, 16:35:07 »
Точно, Пляцки беше. И пак Маг ми ги пусна, но в друга един клуб. Както и да е. Важното е, че си открила източника. Аз после и там ги видях, но не коментирах, защото като кажа аз как съм ги правила и Един веднага  щеше да удари контра ;D ;D :D

Хехе, и аз затова спрях да коментирам там.  ;D :D

lunka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 21
Хапки
« Отговор #28 -: 21 Април 2006, 11:37:09 »


Често се случва да приготвям нещо набързо за мезе и всеки път импровизирам според продуктите, с който разполагам   ::)

Та ето моето предложение:

Вземат се два листа от кори "Бела"/или каквито използвате/в единият край се поставя плънка /по избор/ навива се на руло, реже се на шайби /около 1 см/и се оставя в хладилника да стегне.Панират се в паста приготвена от яйца,брашно малко вода /бира/ и подправки/задължително/.
При мен плънките бяха :
1.яйца+ сирене
2.кашкавал+колбас
3.зеленчукова /почти готова руска салата/,която малко трудно се панира/кръглите зеленчуци доста се търкалят ::)/

Често приготвям и така нареченият /в къщи/ "Паниран сандвич"
Колбас по избор/най-харчен - свински пушен бут/ се нарязва на колелца .Вземат се две от тях и м/у тях парче кашкавал.Така оформеният сандвич се панира.
 



« Последна редакция: 26 Април 2006, 14:28:49 от lunka »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Хапки
« Отговор #29 -: 21 Април 2006, 11:50:09 »
Често приготвям и така нареченият /в къщи/ "Паниран сандвич"
Колбас по избор/най-харчен - свински пушен бут/ се нарязва на колелца .Вземат се две от тях и м/у тях парче кашкавал.Така оформеният сандвич се панира.
 

При мен този "сандвич" е в обратен вариант - шунката е между две парчета кашкавал  ::) ::) ::)
 8)  :o :o :o :(
Не само че обърка темата, ами ти и отговорих.  :o :o :o
Иди сега на "редактирай" и си копирай поста. после го изтриваш от тук. отиваш на рецепти - където трябва да го пуснеш - гответе с нас, там някъде виж, и го пействай там. След това и аз ще си хвърля мнението при теб ;D :o :o

Благодаря на модератора, че ни оправи кашата  :-[ ;)
« Последна редакция: 21 Април 2006, 15:33:14 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Готвене на пара от Mariaboalk
[11 Декември 2019, 16:07:24 ]


Re: ново лаптопче от mariqna44
[08 Декември 2019, 17:57:45 ]


Re: Сайт на фирмата от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:59:25 ]


Re: Сайт за онлайн новини от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:40:08 ]


Re: Къде да продам колата от jeneta
[08 Декември 2019, 14:57:40 ]


Re: Онлайн казино от jeneta
[08 Декември 2019, 10:17:07 ]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]