Автор Тема: Предястия - радващи окото и възбуждащи апетита  (Прочетена 595313 пъти)

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Предястия - радващи окото и възбуждащи апетита
« Отговор #105 -: 18 Април 2007, 14:29:18 »
Благодаря ти Сладка хапка.Аз много по-често черпя от твоите идеи.Ти си просто недостижима.


                                                            :thankyou:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Предястия - радващи окото и възбуждащи апетита
« Отговор #106 -: 20 Април 2007, 16:01:32 »
                                                        МАТРЬОШКИ



            Отрязаме тъпия край на твърдо сварени яйца и изваждаме жълтъците,които настъргваме на дребно ренде.Приготвяме пълнеж от ситно накълцани задушени гъби,шунка,чесан,сол и черен пипер.Смесваме с по-голямата част от жълтъка и пълним яйцата.От останалият жълтък се правят "косите"на матрьошките. Залепват се най-добре с желе.От изпечени червени чушки или от бланширани листа червено зеле (ако е бяло може да се оцвети в розово като се попарят листата в отвара от червено цвекло) се изрязват забрадки и се връзват на матрьошките.Правят се очи и уста от черен хайвер. Е,може и от черен пипер.

            Рецептата е от "Руса трапеза"на Ковальов и Могилни.Снимката също.

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2685
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Предястия - радващи окото и възбуждащи апетита
« Отговор #107 -: 20 Април 2007, 22:29:14 »
Yoli , страхотна идейка!
Много оригинално изглеждат матрьошките.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Предястия - радващи окото и възбуждащи апетита
« Отговор #108 -: 25 Април 2007, 17:39:37 »
                                                  Рулца по тайландски


листа за завиване
зеле(нарязано много тънко)
морков(настърган)
оризово нюдо(от най-тънкото)-сварено
соев сос
пилешко месо предварително приготвено
омлет нарязан на много ситно

Всичко се разбърква и се завива в листата.След това се пържат във фритюрник.Сервира се със сладко-кисело-лютив сос.

Има различни плънки за рулцата ,така че може да се импровизира. :smile1:

По принцип тези рулца се казват(egg rolls) яйчени рулца ,но аз имам рецептата от една тайландка и затова ги кръстих така. :smile1:

МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Margi_1

  • Гост
Re: Предястия - радващи окото и възбуждащи апетита
« Отговор #109 -: 26 Април 2007, 11:39:00 »
Petia, мерси много за рецептата, искам само да попитам:
Какви листа използваш?
какво е това оризово нюдо?
в тиган може ли да се пържат и не се ли разпадат при пържене във фритюрника?
зелето и моркова са сурови,нали?

pljok

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 52
Аспержи със сирене и черна шунка



Продукти: зелени аспержи, сирене и черна шунка ( аз използвах Schwarzwälder Schinken), зехтин, черен пипер.

Аспержите се запържват от всички страни в много малко зехтин. Парченца сирене се завиват с шунката около няколко аспержи и се запържва докато шунката придобие златист цвят. Накрая се подправя с черен пипер.

(Аз добавих по едно запържено от едната страна яйце.)


Anny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 307
Хайвер от черни маслини и орехи

Продукти:
300 гр. черни маслини без костилки
100 гр. бяло саламурено сирене (ако е много солено, трябва да се обезсоли)
50 гр. орехи
4-5 скилидки чесън
4-5 с.л. прясно мляко
100-150 мл. олио

Приготовление:
Маслините, сиренето, орехите и чесъна се слагат в купата на пасатора и се смилат до получаване на еднородна смес. След това постепенно, на тънка струйка започвате да добавяте олиото. Изсипва се малка част от него и се бърка с пасатора или ножа на миксера, доката стане еднородна смес. След това се добавя от млякото и така до края. По подобен начин (поне аз така го правя) се разбива хайвер от риба. В крайна сметка се получава еднородна маса малко по-гъста от майонеза.

Надявам се да Ви хареса. Чудесно е като предястие, поднесено с тънки препечени филийки черен хляб, сухарчета или кракери. И разбира се чашка винце!
 

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Брюкселско зеле с картофи

500 гр. брюкселско зеле
200 гр. картофи
100 гр. майонеза
1 с.л. горчица
лимонов сок
сол


                   Измийте зелчетата, почистете ги и внимателно ги издълбайте с остро ножче откъм кочана.
Сложете ги да се задушават в олиото и малко подсолена вода, докато омекнат.След това ги отцедете добре
и ги подредете върху плато. Сварете картофите и ги смачкайте. Разбийте майонезата с горчицата, лимонов
сок и подправете със сол. Смесете картофите с майонезата. Внимателно напълнете зелчетата, украсете с домат
и поднесете.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
                                        Руло с" Рикота" и сирене "Филаделфия"


    продукти                                                                  приготвяне

250 гр.сирене "Рикота"                                      Двата вида сирене се смесват в купа и добре се разбъркват
250 гр.сирене "Филаделфия"                       до постигане на хомогенна маса.Подправят се със сол на вкус и
глава стар лук                                             скилидка пресован чесан.Сместа се разстила на тънък пласт вър-
скилидка чесан                                           ху парче найлоново фолио.Наръсва се с нарязан на филийки лук
магданоз                                                     и магданоз.Ако лука е лют , първо го измийте със студена вода ,   
100 гл.печени бадеми                                 а после го подсушете с домакинска хартия.Започнете да навивате
                                                                 сиренето на руло с помощта на фолиото.Оставете полученото ру-
                                                                 ло във фолиото , стегнете краищата за да предадете правилна и
                                                                 стегната форма.Поставете рулото за половин час в камера или
                                                                 фризер за да се стегне.
                                                                       Няколоко филийки хляб за тост намажете с четка с малко
                                                                 олио и запечете на сух тиган.Натъркайте изпечените филийки със
                                                                 скилидка чесан , докато са още горещи.
                                                                       Извадете рулото от камерата , отстранете фолиото и оваляй-
                                                                 те от всички страни плътно с едро смлените бадеми.Оставете ру-
                                                                 лото в хладилник поне за 2 часа.Сервирайте с чесновите филийки

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2807
  • калпазанка
Yoli, страхотно изглежда :clapping:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Пастет с патладжани и яйца
« Отговор #115 -: 09 Юни 2007, 23:40:54 »
Пастет с патладжани, сирене и яйца




Продукти:

2 средни патладжана - изпечени, избелени и отцедени
2 печени и обелени зелени чушки/пиперки
50 гр сирене
3 търдо сварени яйца
3-4 скилидки чесън
1 опаковка майонеза (от 200гр)
1 с л  горчица
1 к л черен пипер


Приготвяне:

* Всички продукти без майонезата се поставят в купа и пасират до получаване на хомогенна смес
* Прибавя се майонезата и пасира още 5-10 сек.
* Сервира се с препечени филии, или се пълни в яйца или домати.


« Последна редакция: 10 Юни 2007, 00:22:36 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pumpal4e

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Здравейте!  :hi: СКоро се регистрирах в този форум и съм очарована от вас дами!   :yahoo: С две думи-нямам думи! :) СТрахотни неща,които изглеждат много вкусни!!! И аз мога да споделя с вас някоя рецепта от моите,но не мисля,че с нещо ще ви изненадам  :P Впречем преди две вечери правих  яйца ФАБЕРЖЕ-наистина са страшно красиви,но незнам с какво да ги сервирам,самостоятелно поднесени не са много вкусни .....но за оригиналност 6 + !!!!!!!! А ако някой може да ми помогне с прикачването на снимките и аз мога да бъда полезна с нещо! Поздрави от мен!

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Предястия -
« Отговор #117 -: 18 Юни 2007, 20:07:47 »
 :hi: pumpal4e и добре дошла тук. Надяваме се, че ще ти хареса.

Относно яйцата - и аз не бих ги яла само тях, още повече човек, който не обича желета. Много са красиви, оригинални и изненадващи, но обикновено е достатъчно 1 на човек - хем да не "втръсва", хем да е красиво.
Лично аз ги поставям в чиния със зелена салата и който иска да си вземе.

За прикачването на снимки - имаш след всеки прозорец за писане долу в ляво "Допълнителни опции" които като ги отвориш, ти се отваря прозорец за прикачване на снимката. Тя трябва да е не по-голяма 400/400 пиксела. Ако имаш нещо пробвай, или пиши на лични, ще ти отговоря.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 295
Палачинки с гъби

Продукти:
½ кг. пресни гъби
2 суп.лъж.брашно
4-5 суп.лъж.масло
сол
черен пипер
1 ½ ч.ч. прясно мляко
магданоз
пресен лук
кашкавал
2 яйца
5-6 палачинки

Приготовление:

Гъбите се сваряват и се нарязват на ситно. Прави се светла запръжка от 2 равни суп.лъж. брашно и 4-5 лъж. масло. Прибавят се гъбите и пресния лук, посоляват се, поръсват се с черен пипер и се позапържват леко. Налива се ½ ч.ч. мляко и малко от отварата на гъбите, за да се получи гъсто пюре. Посипва се със ситно нарязан магданоз.
Приготвя се палачинково тесто и се изпържват (изпичат) палачинки. Нареждат се в малка тавичка, като помежду им се маже от гъбеното пюре и се стърже по малко кашкавал. Отгоре се настъргва повече кашкавал. Тук-там се слагат парченца масло. Палачинките се заливат с 1 чаша прясно мляко, разбито с 2 яйца, надупчват се с вилица и се пекат до порозовяване.

Да ви е сладко!






vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 295
Пълнен лук с ароматна плънка

Продукти:
8 еднакво големи глави лук
250г. кайма
магданоз
няколко стръка пресен лук
3 скилидки чесън
сол черен пипер
кашкавал

За сос бешамел:

40г. брашно
1/4 пак.краве масло
прясно мляко

Приготовление:
Главите лук се пекат с люспите в предварително загрята фурна (200 градуса) около 40-50 мин. или в микровълновата около 10 минути. Лукът трябва да омекне. След изпичането, се обелват люспите, реже се върха, маха се средата и се пълни с ароматната плънка.

Ароматна плънка (наистина е такава): Леко запържваме каймата, добавяме магданоза, ситно нарязания пресен лук и 3 скилидки чесън. Подправяме със сол и черен пипер. Прибавяме предварително приготвения сос бешамел.

Напълненият лук се подрежда в тава, намазана с олио. Върху всяка глава лук се слага парче кашкавал и се пече за 15-20 минути. Сервира се със сос бешамел.

P.S. За тази рецепта много важен е лукът. Аз бях взела различни сортове и някои станаха много мекички и крехки, а други останаха доста твърди. Не избирайте прекалено големи глави, че те са много "дървени".



 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Готвене на пара от Mariaboalk
[11 Декември 2019, 16:07:24 ]


Re: ново лаптопче от mariqna44
[08 Декември 2019, 17:57:45 ]


Re: Сайт на фирмата от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:59:25 ]


Re: Сайт за онлайн новини от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:40:08 ]


Re: Къде да продам колата от jeneta
[08 Декември 2019, 14:57:40 ]


Re: Онлайн казино от jeneta
[08 Декември 2019, 10:17:07 ]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]