Отрязаме тъпия край на твърдо сварени яйца и изваждаме жълтъците,които настъргваме на дребно ренде.Приготвяме пълнеж от ситно накълцани задушени гъби,шунка,чесан,сол и черен пипер.Смесваме с по-голямата част от жълтъка и пълним яйцата.От останалият жълтък се правят "косите"на матрьошките. Залепват се най-добре с желе.От изпечени червени чушки или от бланширани листа червено зеле (ако е бяло може да се оцвети в розово като се попарят листата в отвара от червено цвекло) се изрязват забрадки и се връзват на матрьошките.Правят се очи и уста от черен хайвер. Е,може и от черен пипер.
Рецептата е от "Руса трапеза"на Ковальов и Могилни.Снимката също.
Petia, мерси много за рецептата, искам само да попитам: Какви листа използваш? какво е това оризово нюдо? в тиган може ли да се пържат и не се ли разпадат при пържене във фритюрника? зелето и моркова са сурови,нали?
Продукти: зелени аспержи, сирене и черна шунка ( аз използвах Schwarzwälder Schinken), зехтин, черен пипер.
Аспержите се запържват от всички страни в много малко зехтин. Парченца сирене се завиват с шунката около няколко аспержи и се запържва докато шунката придобие златист цвят. Накрая се подправя с черен пипер.
(Аз добавих по едно запържено от едната страна яйце.)
Продукти: 300 гр. черни маслини без костилки 100 гр. бяло саламурено сирене (ако е много солено, трябва да се обезсоли) 50 гр. орехи 4-5 скилидки чесън 4-5 с.л. прясно мляко 100-150 мл. олио
Приготовление: Маслините, сиренето, орехите и чесъна се слагат в купата на пасатора и се смилат до получаване на еднородна смес. След това постепенно, на тънка струйка започвате да добавяте олиото. Изсипва се малка част от него и се бърка с пасатора или ножа на миксера, доката стане еднородна смес. След това се добавя от млякото и така до края. По подобен начин (поне аз така го правя) се разбива хайвер от риба. В крайна сметка се получава еднородна маса малко по-гъста от майонеза.
Надявам се да Ви хареса. Чудесно е като предястие, поднесено с тънки препечени филийки черен хляб, сухарчета или кракери. И разбира се чашка винце!
500 гр. брюкселско зеле 200 гр. картофи 100 гр. майонеза 1 с.л. горчица лимонов сок сол
Измийте зелчетата, почистете ги и внимателно ги издълбайте с остро ножче откъм кочана. Сложете ги да се задушават в олиото и малко подсолена вода, докато омекнат.След това ги отцедете добре и ги подредете върху плато. Сварете картофите и ги смачкайте. Разбийте майонезата с горчицата, лимонов сок и подправете със сол. Смесете картофите с майонезата. Внимателно напълнете зелчетата, украсете с домат и поднесете.
250 гр.сирене "Рикота" Двата вида сирене се смесват в купа и добре се разбъркват 250 гр.сирене "Филаделфия" до постигане на хомогенна маса.Подправят се със сол на вкус и глава стар лук скилидка пресован чесан.Сместа се разстила на тънък пласт вър- скилидка чесан ху парче найлоново фолио.Наръсва се с нарязан на филийки лук магданоз и магданоз.Ако лука е лют , първо го измийте със студена вода , 100 гл.печени бадеми а после го подсушете с домакинска хартия.Започнете да навивате сиренето на руло с помощта на фолиото.Оставете полученото ру- ло във фолиото , стегнете краищата за да предадете правилна и стегната форма.Поставете рулото за половин час в камера или фризер за да се стегне. Няколоко филийки хляб за тост намажете с четка с малко олио и запечете на сух тиган.Натъркайте изпечените филийки със скилидка чесан , докато са още горещи. Извадете рулото от камерата , отстранете фолиото и оваляй- те от всички страни плътно с едро смлените бадеми.Оставете ру- лото в хладилник поне за 2 часа.Сервирайте с чесновите филийки
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8751
с бръмбари в главата и усмивка на устата
Пастет с патладжани, сирене и яйца
Продукти:
2 средни патладжана - изпечени, избелени и отцедени 2 печени и обелени зелени чушки/пиперки 50 гр сирене 3 търдо сварени яйца 3-4 скилидки чесън 1 опаковка майонеза (от 200гр) 1 с л горчица 1 к л черен пипер
Приготвяне:
* Всички продукти без майонезата се поставят в купа и пасират до получаване на хомогенна смес * Прибавя се майонезата и пасира още 5-10 сек. * Сервира се с препечени филии, или се пълни в яйца или домати.
Здравейте! СКоро се регистрирах в този форум и съм очарована от вас дами! С две думи-нямам думи! СТрахотни неща,които изглеждат много вкусни!!! И аз мога да споделя с вас някоя рецепта от моите,но не мисля,че с нещо ще ви изненадам Впречем преди две вечери правих яйца ФАБЕРЖЕ-наистина са страшно красиви,но незнам с какво да ги сервирам,самостоятелно поднесени не са много вкусни .....но за оригиналност 6 + !!!!!!!! А ако някой може да ми помогне с прикачването на снимките и аз мога да бъда полезна с нещо! Поздрави от мен!
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8751
с бръмбари в главата и усмивка на устата
pumpal4e и добре дошла тук. Надяваме се, че ще ти хареса.
Относно яйцата - и аз не бих ги яла само тях, още повече човек, който не обича желета. Много са красиви, оригинални и изненадващи, но обикновено е достатъчно 1 на човек - хем да не "втръсва", хем да е красиво. Лично аз ги поставям в чиния със зелена салата и който иска да си вземе.
За прикачването на снимки - имаш след всеки прозорец за писане долу в ляво "Допълнителни опции" които като ги отвориш, ти се отваря прозорец за прикачване на снимката. Тя трябва да е не по-голяма 400/400 пиксела. Ако имаш нещо пробвай, или пиши на лични, ще ти отговоря.
Продукти: ½ кг. пресни гъби 2 суп.лъж.брашно 4-5 суп.лъж.масло сол черен пипер 1 ½ ч.ч. прясно мляко магданоз пресен лук кашкавал 2 яйца 5-6 палачинки Приготовление: Гъбите се сваряват и се нарязват на ситно. Прави се светла запръжка от 2 равни суп.лъж. брашно и 4-5 лъж. масло. Прибавят се гъбите и пресния лук, посоляват се, поръсват се с черен пипер и се позапържват леко. Налива се ½ ч.ч. мляко и малко от отварата на гъбите, за да се получи гъсто пюре. Посипва се със ситно нарязан магданоз. Приготвя се палачинково тесто и се изпържват (изпичат) палачинки. Нареждат се в малка тавичка, като помежду им се маже от гъбеното пюре и се стърже по малко кашкавал. Отгоре се настъргва повече кашкавал. Тук-там се слагат парченца масло. Палачинките се заливат с 1 чаша прясно мляко, разбито с 2 яйца, надупчват се с вилица и се пекат до порозовяване.
Продукти: 8 еднакво големи глави лук 250г. кайма магданоз няколко стръка пресен лук 3 скилидки чесън сол черен пипер кашкавал За сос бешамел: 40г. брашно 1/4 пак.краве масло прясно мляко
Приготовление: Главите лук се пекат с люспите в предварително загрята фурна (200 градуса) около 40-50 мин. или в микровълновата около 10 минути. Лукът трябва да омекне. След изпичането, се обелват люспите, реже се върха, маха се средата и се пълни с ароматната плънка.
Ароматна плънка (наистина е такава): Леко запържваме каймата, добавяме магданоза, ситно нарязания пресен лук и 3 скилидки чесън. Подправяме със сол и черен пипер. Прибавяме предварително приготвения сос бешамел.
Напълненият лук се подрежда в тава, намазана с олио. Върху всяка глава лук се слага парче кашкавал и се пече за 15-20 минути. Сервира се със сос бешамел.
P.S. За тази рецепта много важен е лукът. Аз бях взела различни сортове и някои станаха много мекички и крехки, а други останаха доста твърди. Не избирайте прекалено големи глави, че те са много "дървени".