Автор Тема: Предястия - радващи окото и възбуждащи апетита  (Прочетена 592177 пъти)

Vasilina_lina

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 101
Разкошни предястия!
Поздравления!!!

Ето и моето предложение.

Вързопчета от хамон

    10 резEнчета хамон /10 на 5 см./
    3 кисели краставички
    4 чесЪнчета от трушия
    2 листенца топено сирене
 
 
 Нарязвате краставичките, чесЪна и сиренето на ситно, слагате го върху хамона и заврЪзвате възопчетата. 1–2 мин в микровълновата и воала..........................
*** Би било хубаво все пак отвреме на време да проверявате какво сте написали (вярно е, че не сме форум за български език.. но въпреки това...

Особено подходящо за студена
 :drinks:
« Последна редакция: 08 Юли 2008, 13:36:01 от marabu »
{}*^`*^`VaSiLiNa_LiNa*^`*^`{}

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2380
  • Обичам живота...:)
Езикът на тъщата (патладжанени ролца)...

2 бр.син домат

2 скилидки чесън

2 домата

3-4 с.л. майонеза

брашно за паниране

олио за пържене

Синия домат се нарязва по дължина на не много дебели езичета,осолява се и се оставя за 20 минути,след което се измива под студена вода и се отцежда.Овалвасе в брашно и се изпържва.Готовите езичета се намазват със счукан чесън,след това с майонеза.Подреждаме тънки резени домат и завиваме на ролца.Оставяме в хладилника за 30 минути.
На снимката представих същите ролца,само че синия домат го испекох на скарата...не мога да ям пържено.. :'(

Добър апетит!!!

Рецептата на семейството ни...
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Vasilina_lina

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 101
Разкошни предястия!
Поздравления!!!

Ето и моето предложение.

Вързопчета от хамон

    10 резEнчета хамон /10 на 5 см./
    3 кисели краставички
    4 чесЪнчета от трушия
    2 листенца топено сирене
 
 
 Нарязвате краставичките, чесЪна и сиренето на ситно, слагате го върху хамона и заврЪзвате възопчетата. 1–2 мин в микровълновата и воала..........................
*** Би било хубаво все пак отвреме на време да проверявате какво сте написали (вярно е, че не сме форум за български език.. но въпреки това... [/[/u]i]

Особено подходящо за студена
 :drinks:


Мдаааааааааааа.....За резЕнчето съм съгласна,но за чесЪна????????????????????????????????????????????
ЧесънУикипедия- [ Traducir esta página ]Суровият чесън има силна люта миризма, която се омекотява значително при готвене. Суров или сготвен, чесънът се забелязва със силната си характерна миризма. ...

Ма пак не знам....може би се пише чесАн,а?!?!?! ;D
{}*^`*^`VaSiLiNa_LiNa*^`*^`{}

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
както са написали добрите хора в Уикипедията - чесънът си е чесЪн. Дори във всички правописни речници са на това мнение.

А думата чесан - е прилагателно. Т.е. определение на  някой си предмет. 
По същество "чесан" е дума, която се употребява накратко,  когато някой е имал сърбеж и е бил почесан, начесан - по- и на- са представки, е "чесан" е корена на  думата Идва от глагола "чеша"

и ако някой има повече информация за чесането, моля да допълни.
« Последна редакция: 12 Юли 2008, 14:16:17 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
и ако някой има повече информация за чесането, моля да допълни.
Ами след тия изчерпателни езиковедски отклонения, мога само да допълня, че и чесЪна, и чесАнето (редовно) са благоприятни за душевното здраве на населението.

Нека бъдем прецизни както в кухнята, така и в изказа си. Българският език е прекрасен - и заслужава да му се отдава нужното внимание.

Tango

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 406
  • Той ме обича!
Sladka hapka:clapping: абсолютно съм съгласна с теб!

За чесъна е ясно, но я ми кажете какво е хамон, кое в България най-много се доближава до него и с какво може да се замени, може би към Vasilina_lina  е питането ми, нейна е рецептата. Ако е нещо като шунка, бекон, прошуто или друг колбас, съчетанието ми харесва и може да го пробвам!
Да казваме по-често на хората, които обичаме, ЧЕ ГИ ОБИЧАМЕ!!!

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Знам, че е сушен (веян) телешки или свински бут. Тук се продава нарязан на съвсем тънки филии.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Хамона за мен е имитация на нашенската пастърма  ;D

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Хамона за мен е имитация на нашенската пастърма  ;D

  :thumbup: аз опитах Жоро, само дето  ми е по-сурова.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Vasilina_lina

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 101
И последно разяснение.
Хамона няма нищо общо с нашенската пастърма,но Пепи е права-това е осолен,веян свински бут!
{}*^`*^`VaSiLiNa_LiNa*^`*^`{}

kylinarka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 393
И при това много солен.Предлагаха ми го на гости като мезе,но нещо не ми хареса.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума