vanushka, Еличка е права, че вкусовите качества на домашните торти са по- добри. А твоята има и хубав вид. Не разбирам какво не и харесваш . Щом детето се радва, това е важното в случая. Нека да ти е живо и здраво !
Айде като една от последните поне в тази тема да пиша и рецептата... по молба на работните майки с 18 годишни синове
Шоколадова торта с малини
100 г брашно 1 ч л бакпулвер сол 1 с л натурално какао 120 г краве масло 90 г захар 120 г натурален шоколад (мин.56 % какао) 100 г силно кафе 1 яйце 180 г малини
1 с л натурално какао 20 г малини за украса • В тенджера се сипва кафето и се прибавят маслото и захарта. • На умерен огън се разтопяват продуктите. • Тенджерата се маха от котлона и се прибавя настърганият шоколад. • Брашното се пресява заедно с бакпулвера, щипка сол и 1 с л какао. • Изсипва се в шоколадовата смес и се разбърква до еднообразна смес. • Добавя се яйцето и тестото се разбърква още веднъж. • Форма за торта с диаметър 18 см се намаслява и се застила с хартия за печене. • Изсипва се половината от тестото. • Отгоре се нареждат малините и се покриват с останалото тесто. • Тортата се пече в предварително загрята фурна на 180-190 С за 50 минути • Готовата торта се охлажда и се поръсва с останалото какао и се украсява с малини (или с шоколадова глазура).
Шоколадова глазура
75 г натурален шоколад 60 мл течна готварска сметана 12 г краве масло (стайна температура) 1/2 с л коняк (по желание)
• Сметаната се кипва и се отнема от котлона. • Прибавя се настъргания шоколад и маслото (по желание и коняк). • Разбърква се до пълно разтваряне на маслото и шоколада. • Излива се топлата глазура върху изстудена торта (задължително върху изстудена торта).
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8729
с бръмбари в главата и усмивка на устата
Скъпа Юлия,
Изказвам благодарности от мен, съпруг и две деца (третото се очаква по-късно) за тази прекалено шоколадова торта Познавайки вкуса на домочадието, не тръгнах да търся малини. Забърках направо 2 блата, които слепих с шоколадов ганаш. Тъй като съм те признала за царица на хлебчета, питки и разни затлъстяващи тестени изделия, отново те предизвиквам да се захванеш с тортоправене Най-вкусната торта - призната от всички мои близки - "Трюфел" научих от теб. Мога да отбележа, че тази не и отстъпва (малините съм ги отписала )