Автор Тема: Предястия - радващи окото и възбуждащи апетита  (Прочетена 429825 пъти)

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2800
  • калпазанка
Предястията са много важна част от кулинарията! Целта им е, да повзбудят апетита и да подготвят вкусовите рецептори за основното блюдо! Затова обикновенно са не само вкусни, но и красиво поднесени! Споделете и вашите идеи за красиви и галещи вкуса предястия!

Предястия

Каталог:

:exclaim:- Рецепта с коментар
:icon_idea: - Рецепта с фотография



стр. 1

Воловани (бушета) с червен хайвер - Mariana G :icon_idea:
Бутерки - Mariana G :icon_idea:
Розички от картофено пюре - Mariana G :icon_idea:
Панирани маслини - Mariana G :icon_idea: :exclaim:
Хапки с маслини - marabu :icon_idea:
Рибен пастет- Mariana G :icon_idea:
Солена торта - Mariana G :icon_idea:

стр. 2

Мързеливи картофени кюфтета - Murka
Яйца ФАБЕРЖЕ - pep-4o :icon_idea: :exclaim:
Картофени палачинки "Bramborak" - natalyna

стр. 3

Рулца от шунка - Mariana G :icon_idea:
Домати "Шмекердзе" - pep-4o :icon_idea:
Хапки от бутертесто - lunka
Печени чушки, пълнени с пастет от сирене II - Mariana G :icon_idea:

стр. 4

Профитроли - Mariana G :icon_idea:
Домати със сирене "каприно"- Mariana G :icon_idea:
Основни съставки на предястията - marabu :icon_idea:
Пастети от сирене - marabu :icon_idea:
Гриловани праскови със синьо сирене - Mariana G :icon_idea: :exclaim:
Рулца от кашкавал - рер-4о :icon_idea:

стр. 5

Зелен фасул с яйца - marabu :icon_idea:
Идеи за хапки от man4e :icon_idea:
Сиренца - асорти - pep-4o :icon_idea:
Пастет от леща - daksi
Спаначени палачинки с пушена сьомга - marabu :icon_idea: :exclaim:
Бутербродно руло - marabu :icon_idea:
Предястие "Слънчоглед" - vanesa :icon_idea: :exclaim:

стр. 6

"Пълнени домати" - zima
Картофени файтончета :icon_idea:
Врачанска разядка
Яйца с пушена херинга
Еврейски пастет с патладжан

стр. 7

Печен лук - Emili :icon_idea:
Кеседилас (тортили с пълнеж) - Petia :icon_idea:
Крокети със сирене и лукчета - Yoli :icon_idea:
Палачинки с чушка и пресен лук - Yoli :icon_idea:
Другарска манджа (топло предястие с шкембе, език и луканка) - Emili
Чери домати с мус от козе сирене - Yoli :icon_idea:
Крем от риба тон върху бисквити със синьо сирене - Yoli :icon_idea:

стр. 8

Матрьошки - Yoli :icon_idea:
Рулца по тайландски - Petia :icon_idea:
Аспержи със сирене и черна шунка - pljok :icon_idea:
Хайвер от черни маслини и орехи - ani_pamukova :icon_idea:
Брюкселско зеле с картофи - emili
Брюкселско зеле с картофи - emili
Руло с рикота и сирене "Филаделфия" - Yoli :icon_idea:
Пастет от патладжани и яйца - рер-4о :icon_idea:
Палачинки с гъби - vesi 127 :icon_idea:
Пълнен лук с ароматна плънка - vesi 127 :icon_idea:

стр. 9

Бадеми с дижонска горчица и пармезан - marabu :icon_idea:
Хапки с риба тон - Yoli :icon_idea:
Круши с пастет от синьо сирене - di_ani :icon_idea:
Панинани  пурички от кори за баница - Yoli :icon_idea:
Изненада с яйце - petrina :icon_idea:
Зеленчуков терин - Yoli :icon_idea:
Кошнички с рибен мус - di_ani :icon_idea:

стр. 10

Паниран патладжан със заливка - FATE
Патладжани със сос от печени чушки - marabu :icon_idea:
Картофени топчета - marabu :icon_idea:
Хапки от качамак с бекон и червени чушки -Yoli :icon_idea:

стр. 11

Канапе с херинга - marabu :icon_idea:
Авокадо фаршировано с риба тон - marabu :icon_idea:
Краб рангун - Petia :icon_idea:
Сухари с чеснови скариди - zlatinka
Терин от три вида сирене - marabu :icon_idea:

стр. 12

Сирене Фета печено с риган- Emili :icon_idea:
ЗЕЛЕНА САЛАТА С РИБА ТОН - Леля Ог
Пълнени домати със сьомга - Emili :icon_idea:
Спаначено бутербродно руло - bozgounova
Спаначени крокети със синьо сирене - Yoli :icon_idea:
Рулца с бекон - Yoli  :icon_idea:
Пълнен праз - bozgounova :icon_idea:
Аламинутен пастет за мазане - zlatinka

стр. 13

Рибен пастет - di_ani :icon_idea:
Предястия - nadja_sp :icon_idea:
ПРЕДЯСТИЕ С ИЗВАРА - kanela
Кашкавален пай - amaretto :icon_idea:
Селедка под шубой - Леля Ог :icon_idea:
Предястие с пълнени палачинки - toni_ton4o
Хлебни "кулички" с пастети от сирена, маслини и билки - di_ani :icon_idea:
Тарти с рикота и домати- Petia :icon_idea:
Яйца с броколи - petrina :icon_idea:


стр. 14

Кръгове с пармезан и сушени домати - Yoli :icon_idea:
Спаначени бисквити - Yoli :icon_idea:
Палачинки от картофи с бекон - petrina :icon_idea:
Език по копривщенски - emilia
Канапета с риба - pep-4o :icon_idea:
Кашкавалени рулца - pep-4o :icon_idea:
Липтауер (Liptauer) - pep-4o :icon_idea:
Предястие "Грозд" - pep-4o :icon_idea:
Предястие с патладжани (топчици) - pep-4o :icon_idea:
Пълнени картофи в бутертесто - pep-4o :icon_idea:
Пълнени фурми със сирене - pep-4o :icon_idea:
Терин от патладжани - pep-4o :icon_idea:
Терин със сирена и яйца - pep-4o:icon_idea:
Пълнени краставици - pep-4o :icon_idea:
ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ - ШмерКЕЗЕ(Schmerkaese) - pep-4o :icon_idea:
Шишарки от картофи - pep-4o :icon_idea:
Палачинка с пълнеж "Вал" - val67 :icon_idea:
Пълнени сърнелки на фурна - anubhis :icon_idea:
Маслинени топченца - petrina :icon_idea:

стр. 15

"Сирене по Тракийски" - emilia
Дип с хляб и tapenade /маслинена паста/ - di_ani :icon_idea:
Бухтички със сирене и орехи - Иви:icon_idea:
"Пънчета от тиквички с бекон - emilia_:icon_idea:
Пикантни топчета от сирена - Yoli:icon_idea:

стр. 16

"Пълнени гъби"- emilia_:icon_idea:
Коктейл с крема сирене, ябълки и пушени миди - marabu :icon_idea:
Пастет от пушена риба - emilia_:icon_idea:
"Бонбони"(със сирена) - Yoli:icon_idea:
Дип с козе сирене и сушени домати - petrina :icon_idea:
Птича салата - Abra :icon_idea:
Запекана палачинка - toni ton4o :icon_idea:
Предястие от "Салата с рулца от раци, фаршировани яйца и препечен черен хляб" - emilia :icon_idea:
Ароматни рогчета с крем от риба - тон - Yoli :icon_idea:
Кесийки с нахут и риба тон - Abra :icon_idea:
"Облечени" гъби - Emili :icon_idea:
Букетчета-Yoli :icon_idea:

стр. 17

Предястия с морски дарове :icon_idea:
Предястия с картофи :icon_idea:
Дип от козе сирене, розмарин със сладко от смокини - petrina :icon_idea:
Дип от козе сирене, зехтин и подправки - petrina :icon_idea:
Шишчета "ала Иви" - Иви :icon_idea:
Медно - орехова разядка -petrina
Картофени кракери - Yoli :icon_idea:
Качамаково предястие - Tonito :icon_idea:

стр. 18

Хрупкава кашкавалена палачинка - рер-4о  :icon_idea:
Доматени кошнички с извара и сирене - alexa_a :icon_idea:
Хайвер от син домат - alexa_a :icon_idea:
Предястие с парено тесто - kostilq :icon_idea:

стр. 19

Рибни банички - хапки - Yoli :icon_idea:
Солени кошнички - Abra :icon_idea:
Шарени пурички - Yoli :icon_idea:
Пълнени ролца от раци - alexa_a :icon_idea:
Пълнени яйца с пастет от пил. дробчета - alexa_a :icon_idea:
Парти кюфтенца с кокос  - Yoli :icon_idea:

стр. 20
Вързопчета от хамон - Vasilina_lina :icon_idea:
Езикът на тъщата (патладжанени ролца) - alexa_a :icon_idea:





Воловани (бушета) с червен хайвер

От готово многолистно (бутер) тесто, без да се разточва, с формичка за сладки се изрязват кръгчета, на половината от които с по - малка формичка се изрязват кръгчета в средата. Ненадупчените кръгчета се намазват с разбито яйце, отгоре се слагат надупчените и също се намазват. Пекат се на 200 - 220 градуса в загрята фурна. Като изстинат се пълнят с червен хайвер.

Наслаждавайте се! :)
« Последна редакция: 04 Март 2013, 14:02:11 от marabu »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2800
  • калпазанка
Бутерки
« Отговор #1 -: 20 Март 2006, 03:47:45 »
Бутерки

500 гр. многолистно (бутер) тесто
2 яйца
кашкавал
лют пипер

От тестото се изрязват с формичка за сладки кръгчета. Разбива се яйцето, добавя се настърган кашкавал (до гъста каша) и лютия пипер. Намазват се кръгчетата и се пекат в загрята до 220 градуса фурна.

Бързо, лесно и вкусно! :)
« Последна редакция: 12 Март 2007, 16:36:08 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2800
  • калпазанка
Розички от картофено пюре
« Отговор #2 -: 20 Март 2006, 04:48:47 »
Розички от картофено пюре

1 кг. картофи
2 жълтъка
50 гр. масло
прясно мляко
сол, черен пипер, индийско орехче на вкус

Сваряват се нарязаните картофи в подсолена вода (колкото да ги покрие), намачкват се, добавя се топло мляко (до консистенция - гъсто пюре), маслото и 2 - та жълтъка. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус и добре се разбърква. Шприцоват се розички върху пекарска хартия и се пекат в загрята фурна до златист цвят.

Ефектно предястие! :)
« Последна редакция: 12 Март 2007, 16:37:43 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2800
  • калпазанка
Панирани маслини
« Отговор #3 -: 22 Март 2006, 03:08:03 »
Панирани маслини

60 големи маслини без костилки
300 гр. кайма
3 яйца
150 гр. брашно
150 гр. галета
2 с. л. доматено пюре
филия сух хляб
6 с. л. пармезан
по щипка индийско орехче и канела
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. зехтин за каймата
500 мл. слънчогледово олио за пържене

Запържва се каймата в зехтина, добавя се доматеното пюре и се задушава 15 мин. Към предварително накиснатия в студена вода и отцеден хляб се прибавя каймата, 1 яйце, пармезана и подправките. Разбърква се и със шприц се пълнят маслините. Обвалят се в брашно, в останалите 2 яйца и в галета. В загрятата мазнина се изпържват до златист цвят и се подсушават на кухненска салфетка.

Аз не съм солила, тъй като маслините са достатъчно солени, не съм слагала хляб, дом. пюре и канела...но, добавих повече пармезан.

Много са вкусни! :)

източник: The Little Big Cook Book

« Последна редакция: 30 Юли 2006, 12:18:34 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mila

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 180
Re: Предястия
« Отговор #4 -: 24 Март 2006, 17:03:33 »
ох,ох,ох, какви вкуснотийки има тука !!! :o  ще пробвам непременно!!!  :)


marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18674
  • Юлия
Хапки с маслини
« Отговор #5 -: 24 Март 2006, 20:11:07 »
Много често при нас се озовава това  :)

Хапки с маслини


500 г бутертесто
40 бр черни или зелени маслини без костилка

. Готовото тесто се реже на квадрати около 4см *5см
. Върху всеки квадрат се слага маслината.... Навива се на руло..
. Защипват се краищата и се слагат върху тава с "шева" надолу
. Разбиваме един жълтък с 2 с л студена вода и намазваме хапките, като може да се поръси със
сусам, мак, настърган кашкавал.
. Предварително загрята фурна за 10-12 минути при 225 С.

** "Шева" го правя с  вилица . По лесно и по бързо е .
Внимавайте да не се препекат.  Източника беше някакво списание и имам сканирана картинка само.
« Последна редакция: 26 Март 2006, 08:45:42 от natalyna »

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2800
  • калпазанка
Re: Предястия
« Отговор #6 -: 26 Март 2006, 22:06:22 »
Mila, да ти е сладко! :)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2800
  • калпазанка
Re: Предястия
« Отговор #7 -: 26 Март 2006, 22:19:11 »
Рибен пастет

Правих го на око, ето примерните пропорции: 300 гр. топлопушена червена риба (сьомга, горбуша, може и друга...), 40 гр. масло, 4 сварени жълтъка, майонеза - до необходимата консистенция на пастет, бял пипер. Всичко се смила в блендер и се шприцова.

Приятен апетит!
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: Предястия
« Отговор #8 -: 10 Април 2006, 11:59:38 »
Е, нямам думи !   :)
То вкусотии, то красоти...

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Предястия
« Отговор #9 -: 10 Април 2006, 12:15:45 »
 Mariana G,
идеята за рибения пастет много ми допада- с този пастет може да се направят много и красиви (и вкусни неща)
 по нататък, а защо не и само да се намаже на препечена филиика...
 Ще го пробвам непременно!


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17102
Re: Предястия
« Отговор #10 -: 10 Април 2006, 13:41:56 »
А аз си запазвам пълнените маслинки :D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2800
  • калпазанка
Re: Предястия
« Отговор #11 -: 10 Април 2006, 22:15:38 »
Хайде девойки, чакам отзиви! ;)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Предястия
« Отговор #12 -: 10 Април 2006, 22:24:08 »
Това са оръжия за масово поразяване на тъщи и свекърви.

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2800
  • калпазанка
Re: Предястия
« Отговор #13 -: 10 Април 2006, 23:37:26 »
Това са оръжия за масово поразяване на тъщи и свекърви.

 ;D

Ето една закуска (тип солена торта) - черен хляб се нарязва на филийки, изрязва се кората и се нареждат в чиния, напояват се с бульон (най - равномерно става с пулверизатор) и се намазват със смес от cream cheese (или сирене "крема"), сметана, нарязани на дребно червени пиперки, сол и подправки на вкус (аз сложих люти чушки :P )...и така до последния ред...отгоре и отстрани не съм намазвала :P
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Предястия
« Отговор #14 -: 11 Април 2006, 07:37:49 »
Изглежда чудесно, но тия неузрели лимони... нямаше ли по-жълтички на супера?

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: Ама от нейните козунаци и козуначени кифли по-сладки няма, колкото й да се старая!
    17 Април 2014, 09:35:47
  • KrokozabYl: Баба ми навремето, като месеше ни гонеше от кухнята до обяд ни беше забранено да влизаме и залостваше вратата.
    17 Април 2014, 09:35:26
  • Dyke: При месенето  една от тайните е постоянно високата температура в помещението - да няма течение!
    17 Април 2014, 09:30:04
  • FATE: Ще правя  ;D то явно е по-силно от мен  ;D Забелязвам, че моето тесто е някакси по-меко от това което показват по ТВ. И също от баба знам, че олиото е затопленко малко и се слага капка по-капка, а никъде не го показват така. А баба ми какви козунаци правеше...ама месеше цяла нощ...
    17 Април 2014, 08:46:09
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53

* Последното от форума

Честит Великден! от vesela
[Днес в 00:20:10]


Re: Галерия торти - 2 от sneji_au
[19 Април 2014, 18:30:44 ]


Re: Кой какви ги готви през април от sneji_au
[19 Април 2014, 18:14:04 ]


Re: Великден,празника на празниците! от Захарно петле
[19 Април 2014, 15:40:48 ]


Re: Великден,празника на празниците! от pep-4o
[19 Април 2014, 15:16:42 ]


Re: Великден,празника на празниците! от pep-4o
[19 Април 2014, 15:14:29 ]


Re: И да похапнем ... с rainbow от petty
[19 Април 2014, 10:02:14 ]


Re: Кой какви ги готви през април от vesela
[18 Април 2014, 23:03:48 ]


Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО... почти от denyo
[18 Април 2014, 22:25:53 ]


Re: Кой какви ги готви през април от blqsak
[18 Април 2014, 22:18:00 ]


Re: Кой какви ги готви през април от petrina
[18 Април 2014, 15:13:04 ]


Re: Мъфини и кексчета 2 от petrina
[18 Април 2014, 15:06:30 ]


Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV от petrina
[18 Април 2014, 15:01:13 ]


Re: Галерия торти - 2 от латино10
[18 Април 2014, 11:43:57 ]


Re: Асоциации- продължение от ceckavd
[18 Април 2014, 09:02:22 ]


Re: За ноктите от vesela
[17 Април 2014, 15:51:43 ]


Re: Асоциации- продължение от marabu
[17 Април 2014, 12:51:08 ]


Re: Игра с думи от marabu
[17 Април 2014, 12:50:26 ]


Re: вятър вее; дъжд вали; кой до печката стои ? от marabu
[17 Април 2014, 12:49:34 ]


Re: Великден,празника на празниците! от Dyke
[17 Април 2014, 11:53:47 ]