Автор Тема: Предястия - радващи окото и възбуждащи апетита  (Прочетена 443544 пъти)

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2886
  • калпазанка
Предястията са много важна част от кулинарията! Целта им е, да повзбудят апетита и да подготвят вкусовите рецептори за основното блюдо! Затова обикновенно са не само вкусни, но и красиво поднесени! Споделете и вашите идеи за красиви и галещи вкуса предястия!

Предястия

Каталог:

:exclaim:- Рецепта с коментар
:icon_idea: - Рецепта с фотография



стр. 1

Воловани (бушета) с червен хайвер - Mariana G :icon_idea:
Бутерки - Mariana G :icon_idea:
Розички от картофено пюре - Mariana G :icon_idea:
Панирани маслини - Mariana G :icon_idea: :exclaim:
Хапки с маслини - marabu :icon_idea:
Рибен пастет- Mariana G :icon_idea:
Солена торта - Mariana G :icon_idea:

стр. 2

Мързеливи картофени кюфтета - Murka
Яйца ФАБЕРЖЕ - pep-4o :icon_idea: :exclaim:
Картофени палачинки "Bramborak" - natalyna

стр. 3

Рулца от шунка - Mariana G :icon_idea:
Домати "Шмекердзе" - pep-4o :icon_idea:
Хапки от бутертесто - lunka
Печени чушки, пълнени с пастет от сирене II - Mariana G :icon_idea:

стр. 4

Профитроли - Mariana G :icon_idea:
Домати със сирене "каприно"- Mariana G :icon_idea:
Основни съставки на предястията - marabu :icon_idea:
Пастети от сирене - marabu :icon_idea:
Гриловани праскови със синьо сирене - Mariana G :icon_idea: :exclaim:
Рулца от кашкавал - рер-4о :icon_idea:

стр. 5

Зелен фасул с яйца - marabu :icon_idea:
Идеи за хапки от man4e :icon_idea:
Сиренца - асорти - pep-4o :icon_idea:
Пастет от леща - daksi
Спаначени палачинки с пушена сьомга - marabu :icon_idea: :exclaim:
Бутербродно руло - marabu :icon_idea:
Предястие "Слънчоглед" - vanesa :icon_idea: :exclaim:

стр. 6

"Пълнени домати" - zima
Картофени файтончета :icon_idea:
Врачанска разядка
Яйца с пушена херинга
Еврейски пастет с патладжан

стр. 7

Печен лук - Emili :icon_idea:
Кеседилас (тортили с пълнеж) - Petia :icon_idea:
Крокети със сирене и лукчета - Yoli :icon_idea:
Палачинки с чушка и пресен лук - Yoli :icon_idea:
Другарска манджа (топло предястие с шкембе, език и луканка) - Emili
Чери домати с мус от козе сирене - Yoli :icon_idea:
Крем от риба тон върху бисквити със синьо сирене - Yoli :icon_idea:

стр. 8

Матрьошки - Yoli :icon_idea:
Рулца по тайландски - Petia :icon_idea:
Аспержи със сирене и черна шунка - pljok :icon_idea:
Хайвер от черни маслини и орехи - ani_pamukova :icon_idea:
Брюкселско зеле с картофи - emili
Брюкселско зеле с картофи - emili
Руло с рикота и сирене "Филаделфия" - Yoli :icon_idea:
Пастет от патладжани и яйца - рер-4о :icon_idea:
Палачинки с гъби - vesi 127 :icon_idea:
Пълнен лук с ароматна плънка - vesi 127 :icon_idea:

стр. 9

Бадеми с дижонска горчица и пармезан - marabu :icon_idea:
Хапки с риба тон - Yoli :icon_idea:
Круши с пастет от синьо сирене - di_ani :icon_idea:
Панинани  пурички от кори за баница - Yoli :icon_idea:
Изненада с яйце - petrina :icon_idea:
Зеленчуков терин - Yoli :icon_idea:
Кошнички с рибен мус - di_ani :icon_idea:

стр. 10

Паниран патладжан със заливка - FATE
Патладжани със сос от печени чушки - marabu :icon_idea:
Картофени топчета - marabu :icon_idea:
Хапки от качамак с бекон и червени чушки -Yoli :icon_idea:

стр. 11

Канапе с херинга - marabu :icon_idea:
Авокадо фаршировано с риба тон - marabu :icon_idea:
Краб рангун - Petia :icon_idea:
Сухари с чеснови скариди - zlatinka
Терин от три вида сирене - marabu :icon_idea:

стр. 12

Сирене Фета печено с риган- Emili :icon_idea:
ЗЕЛЕНА САЛАТА С РИБА ТОН - Леля Ог
Пълнени домати със сьомга - Emili :icon_idea:
Спаначено бутербродно руло - bozgounova
Спаначени крокети със синьо сирене - Yoli :icon_idea:
Рулца с бекон - Yoli  :icon_idea:
Пълнен праз - bozgounova :icon_idea:
Аламинутен пастет за мазане - zlatinka

стр. 13

Рибен пастет - di_ani :icon_idea:
Предястия - nadja_sp :icon_idea:
ПРЕДЯСТИЕ С ИЗВАРА - kanela
Кашкавален пай - amaretto :icon_idea:
Селедка под шубой - Леля Ог :icon_idea:
Предястие с пълнени палачинки - toni_ton4o
Хлебни "кулички" с пастети от сирена, маслини и билки - di_ani :icon_idea:
Тарти с рикота и домати- Petia :icon_idea:
Яйца с броколи - petrina :icon_idea:


стр. 14

Кръгове с пармезан и сушени домати - Yoli :icon_idea:
Спаначени бисквити - Yoli :icon_idea:
Палачинки от картофи с бекон - petrina :icon_idea:
Език по копривщенски - emilia
Канапета с риба - pep-4o :icon_idea:
Кашкавалени рулца - pep-4o :icon_idea:
Липтауер (Liptauer) - pep-4o :icon_idea:
Предястие "Грозд" - pep-4o :icon_idea:
Предястие с патладжани (топчици) - pep-4o :icon_idea:
Пълнени картофи в бутертесто - pep-4o :icon_idea:
Пълнени фурми със сирене - pep-4o :icon_idea:
Терин от патладжани - pep-4o :icon_idea:
Терин със сирена и яйца - pep-4o:icon_idea:
Пълнени краставици - pep-4o :icon_idea:
ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ - ШмерКЕЗЕ(Schmerkaese) - pep-4o :icon_idea:
Шишарки от картофи - pep-4o :icon_idea:
Палачинка с пълнеж "Вал" - val67 :icon_idea:
Пълнени сърнелки на фурна - anubhis :icon_idea:
Маслинени топченца - petrina :icon_idea:

стр. 15

"Сирене по Тракийски" - emilia
Дип с хляб и tapenade /маслинена паста/ - di_ani :icon_idea:
Бухтички със сирене и орехи - Иви:icon_idea:
"Пънчета от тиквички с бекон - emilia_:icon_idea:
Пикантни топчета от сирена - Yoli:icon_idea:

стр. 16

"Пълнени гъби"- emilia_:icon_idea:
Коктейл с крема сирене, ябълки и пушени миди - marabu :icon_idea:
Пастет от пушена риба - emilia_:icon_idea:
"Бонбони"(със сирена) - Yoli:icon_idea:
Дип с козе сирене и сушени домати - petrina :icon_idea:
Птича салата - Abra :icon_idea:
Запекана палачинка - toni ton4o :icon_idea:
Предястие от "Салата с рулца от раци, фаршировани яйца и препечен черен хляб" - emilia :icon_idea:
Ароматни рогчета с крем от риба - тон - Yoli :icon_idea:
Кесийки с нахут и риба тон - Abra :icon_idea:
"Облечени" гъби - Emili :icon_idea:
Букетчета-Yoli :icon_idea:

стр. 17

Предястия с морски дарове :icon_idea:
Предястия с картофи :icon_idea:
Дип от козе сирене, розмарин със сладко от смокини - petrina :icon_idea:
Дип от козе сирене, зехтин и подправки - petrina :icon_idea:
Шишчета "ала Иви" - Иви :icon_idea:
Медно - орехова разядка -petrina
Картофени кракери - Yoli :icon_idea:
Качамаково предястие - Tonito :icon_idea:

стр. 18

Хрупкава кашкавалена палачинка - рер-4о  :icon_idea:
Доматени кошнички с извара и сирене - alexa_a :icon_idea:
Хайвер от син домат - alexa_a :icon_idea:
Предястие с парено тесто - kostilq :icon_idea:

стр. 19

Рибни банички - хапки - Yoli :icon_idea:
Солени кошнички - Abra :icon_idea:
Шарени пурички - Yoli :icon_idea:
Пълнени ролца от раци - alexa_a :icon_idea:
Пълнени яйца с пастет от пил. дробчета - alexa_a :icon_idea:
Парти кюфтенца с кокос  - Yoli :icon_idea:

стр. 20
Вързопчета от хамон - Vasilina_lina :icon_idea:
Езикът на тъщата (патладжанени ролца) - alexa_a :icon_idea:





Воловани (бушета) с червен хайвер

От готово многолистно (бутер) тесто, без да се разточва, с формичка за сладки се изрязват кръгчета, на половината от които с по - малка формичка се изрязват кръгчета в средата. Ненадупчените кръгчета се намазват с разбито яйце, отгоре се слагат надупчените и също се намазват. Пекат се на 200 - 220 градуса в загрята фурна. Като изстинат се пълнят с червен хайвер.

Наслаждавайте се! :)
« Последна редакция: 04 Март 2013, 14:02:11 от marabu »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2886
  • калпазанка
Бутерки
« Отговор #1 -: 20 Март 2006, 03:47:45 »
Бутерки

500 гр. многолистно (бутер) тесто
2 яйца
кашкавал
лют пипер

От тестото се изрязват с формичка за сладки кръгчета. Разбива се яйцето, добавя се настърган кашкавал (до гъста каша) и лютия пипер. Намазват се кръгчетата и се пекат в загрята до 220 градуса фурна.

Бързо, лесно и вкусно! :)
« Последна редакция: 12 Март 2007, 16:36:08 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2886
  • калпазанка
Розички от картофено пюре
« Отговор #2 -: 20 Март 2006, 04:48:47 »
Розички от картофено пюре

1 кг. картофи
2 жълтъка
50 гр. масло
прясно мляко
сол, черен пипер, индийско орехче на вкус

Сваряват се нарязаните картофи в подсолена вода (колкото да ги покрие), намачкват се, добавя се топло мляко (до консистенция - гъсто пюре), маслото и 2 - та жълтъка. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус и добре се разбърква. Шприцоват се розички върху пекарска хартия и се пекат в загрята фурна до златист цвят.

Ефектно предястие! :)
« Последна редакция: 12 Март 2007, 16:37:43 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2886
  • калпазанка
Панирани маслини
« Отговор #3 -: 22 Март 2006, 03:08:03 »
Панирани маслини

60 големи маслини без костилки
300 гр. кайма
3 яйца
150 гр. брашно
150 гр. галета
2 с. л. доматено пюре
филия сух хляб
6 с. л. пармезан
по щипка индийско орехче и канела
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. зехтин за каймата
500 мл. слънчогледово олио за пържене

Запържва се каймата в зехтина, добавя се доматеното пюре и се задушава 15 мин. Към предварително накиснатия в студена вода и отцеден хляб се прибавя каймата, 1 яйце, пармезана и подправките. Разбърква се и със шприц се пълнят маслините. Обвалят се в брашно, в останалите 2 яйца и в галета. В загрятата мазнина се изпържват до златист цвят и се подсушават на кухненска салфетка.

Аз не съм солила, тъй като маслините са достатъчно солени, не съм слагала хляб, дом. пюре и канела...но, добавих повече пармезан.

Много са вкусни! :)

източник: The Little Big Cook Book

« Последна редакция: 30 Юли 2006, 12:18:34 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mila

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 180
Re: Предястия
« Отговор #4 -: 24 Март 2006, 17:03:33 »
ох,ох,ох, какви вкуснотийки има тука !!! :o  ще пробвам непременно!!!  :)


marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18953
  • Юлия
Хапки с маслини
« Отговор #5 -: 24 Март 2006, 20:11:07 »
Много често при нас се озовава това  :)

Хапки с маслини


500 г бутертесто
40 бр черни или зелени маслини без костилка

. Готовото тесто се реже на квадрати около 4см *5см
. Върху всеки квадрат се слага маслината.... Навива се на руло..
. Защипват се краищата и се слагат върху тава с "шева" надолу
. Разбиваме един жълтък с 2 с л студена вода и намазваме хапките, като може да се поръси със
сусам, мак, настърган кашкавал.
. Предварително загрята фурна за 10-12 минути при 225 С.

** "Шева" го правя с  вилица . По лесно и по бързо е .
Внимавайте да не се препекат.  Източника беше някакво списание и имам сканирана картинка само.
« Последна редакция: 26 Март 2006, 08:45:42 от natalyna »

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2886
  • калпазанка
Re: Предястия
« Отговор #6 -: 26 Март 2006, 22:06:22 »
Mila, да ти е сладко! :)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2886
  • калпазанка
Re: Предястия
« Отговор #7 -: 26 Март 2006, 22:19:11 »
Рибен пастет

Правих го на око, ето примерните пропорции: 300 гр. топлопушена червена риба (сьомга, горбуша, може и друга...), 40 гр. масло, 4 сварени жълтъка, майонеза - до необходимата консистенция на пастет, бял пипер. Всичко се смила в блендер и се шприцова.

Приятен апетит!
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: Предястия
« Отговор #8 -: 10 Април 2006, 11:59:38 »
Е, нямам думи !   :)
То вкусотии, то красоти...

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Предястия
« Отговор #9 -: 10 Април 2006, 12:15:45 »
 Mariana G,
идеята за рибения пастет много ми допада- с този пастет може да се направят много и красиви (и вкусни неща)
 по нататък, а защо не и само да се намаже на препечена филиика...
 Ще го пробвам непременно!


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17711
Re: Предястия
« Отговор #10 -: 10 Април 2006, 13:41:56 »
А аз си запазвам пълнените маслинки :D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2886
  • калпазанка
Re: Предястия
« Отговор #11 -: 10 Април 2006, 22:15:38 »
Хайде девойки, чакам отзиви! ;)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Предястия
« Отговор #12 -: 10 Април 2006, 22:24:08 »
Това са оръжия за масово поразяване на тъщи и свекърви.

Mariana G

  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2886
  • калпазанка
Re: Предястия
« Отговор #13 -: 10 Април 2006, 23:37:26 »
Това са оръжия за масово поразяване на тъщи и свекърви.

 ;D

Ето една закуска (тип солена торта) - черен хляб се нарязва на филийки, изрязва се кората и се нареждат в чиния, напояват се с бульон (най - равномерно става с пулверизатор) и се намазват със смес от cream cheese (или сирене "крема"), сметана, нарязани на дребно червени пиперки, сол и подправки на вкус (аз сложих люти чушки :P )...и така до последния ред...отгоре и отстрани не съм намазвала :P
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Предястия
« Отговор #14 -: 11 Април 2006, 07:37:49 »
Изглежда чудесно, но тия неузрели лимони... нямаше ли по-жълтички на супера?

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: и центъра на магистралата да не забравите
    23 Юли 2014, 17:02:28
  • pep-4o: ;D
    23 Юли 2014, 17:02:17
  • vesela: Както и ти, ако идваш в София!
    23 Юли 2014, 10:22:33
  • ceckavd: Който има път насам да се обажда за среща  съм винаги готова
    22 Юли 2014, 10:17:38
  • vesela: Ех, да ме бяха пратили с нея, можеше и среща да си спретнем, Цецка!
    21 Юли 2014, 09:39:30
  • vesela: Утре една колежка ще е в командировка във Видин
    21 Юли 2014, 09:38:48
  • ceckavd: Градчето изглежда добре. не сме толкова западнали. Само че сега е много разкопано заради водния цикъл. Иначе няма какво да обяснявам безработица, младите хора бягат включително и сина ми не мисли да се връща тук. Всяко второ семейство единия или и двамата са в чужбина да работят и т.н. Но имаме много неща, които могат да се видят.
    21 Юли 2014, 07:52:19
  • vesela: пък то - чудно градче изглежда
    20 Юли 2014, 08:23:55
  • vesela: Аз си мислех, че е западнал
    20 Юли 2014, 08:23:45
  • vesela: А много ми хареса на снимките на Цеци
    20 Юли 2014, 08:23:32
  • vesela: За съжаление във Видин съм ходила само веднъж, като дете.
    20 Юли 2014, 08:23:17
  • vesela: за Китен
    20 Юли 2014, 08:22:55
  • vesela: Мда, има нещо вярно
    20 Юли 2014, 08:22:51
  • ceckavd: лафа за Китен важи и за Видин лично съм го проверила вече 3-4 години и си е верен
    18 Юли 2014, 15:51:59
  • GolemDZVER: а - и в Созопол, е така
    17 Юли 2014, 16:52:32
  • KrokozabYl: ако не си виждал някой познат в софия 100 години - в китен задължително ще го срещнеш
    17 Юли 2014, 08:46:51
  • KrokozabYl: Весе, нали го знаеш лафа за Китен :)
    17 Юли 2014, 08:46:31
  • Aura: Ееее Весе и по това си приличами и аз харесвам стария Несебър
    17 Юли 2014, 05:46:20
  • vesela: Всъщност стария Несебър най ми харесва, но Китен го обичам.
    16 Юли 2014, 20:04:12
  • vesela: След Китен, най-много обичам Несебър.
    16 Юли 2014, 20:03:49
  • KrokozabYl: Несебър, Веси :) Хотела там е на високо поне :)
    16 Юли 2014, 16:03:15
  • vesela: Кро, къде ще морЯСВАШ
    16 Юли 2014, 16:01:11
  • KrokozabYl: Китен е добре, защото е по-високо
    16 Юли 2014, 14:27:50
  • Aura: Как е Китен?
    16 Юли 2014, 12:51:31
  • KrokozabYl: а и заради 2-те реки, които са преляли
    16 Юли 2014, 12:26:32
  • KrokozabYl: в Лозенец няма щети и наводнения. Явно Приморско е най-ниската точка и затова там са най-зле
    16 Юли 2014, 12:26:19
  • GolemDZVER: Кро, току що по новините показаха - пътят на юг от Созопол е затворен заради дъжда и преляли реки
    16 Юли 2014, 11:07:18
  • KrokozabYl: макар, че и за август го дават дъждове, а аз съм се нагласила за море ужасТ
    16 Юли 2014, 10:59:35
  • KrokozabYl: мани-мани  :( дано до август се оправи времето
    16 Юли 2014, 10:59:07
  • GolemDZVER: А дали не е от климТичните оръжия :swoon:
    16 Юли 2014, 10:52:02

* Последното от форума

Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от wafi
[25 Юли 2014, 23:58:04 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[25 Юли 2014, 20:38:49 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от vesela
[25 Юли 2014, 19:13:34 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от vesela
[25 Юли 2014, 19:11:00 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от vesela
[25 Юли 2014, 19:09:50 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от vesela
[25 Юли 2014, 19:06:39 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от vesela
[25 Юли 2014, 19:04:57 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от vesela
[25 Юли 2014, 19:03:41 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от vesela
[25 Юли 2014, 19:02:24 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от vesela
[25 Юли 2014, 18:58:54 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[25 Юли 2014, 16:56:16 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от pep-4o
[25 Юли 2014, 16:23:36 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[25 Юли 2014, 16:02:02 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[25 Юли 2014, 16:00:48 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от pep-4o
[25 Юли 2014, 16:00:12 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[25 Юли 2014, 15:56:21 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от pep-4o
[25 Юли 2014, 15:53:49 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[25 Юли 2014, 15:48:10 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[25 Юли 2014, 15:46:26 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[25 Юли 2014, 15:42:02 ]