Автор Тема: Предизвикателство юни!  (Прочетена 41707 пъти)

nadja_sp

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 277
Re: Предизвикателство юни!
« Отговор #15 -: 25 Юни 2008, 23:07:37 »
Клафути с ягоди и къпини

400 гр ягоди и къпини
400мл. прясно мляко
4 яйца
100 гр. брашно
150 гр. захар
1 прахче ванилия
40 гр. масло
1 щипка сол

Заграяваме фурната на 180*ц
Почистваме и измиваме плодовете. Сваряваме млякото с ванилията, снемаме от огъня и оставяме да изтине.
Намасляваме добре форма за кекс с диаметър 22 см.
Разбиваме яйцата и захарта докато сместа побелее, прибавяме малко по-малко брашното и млякото.Трябва да получим смес подобна на палачинково тесто.
Подреждаме на дъното на формата плодовете, заливаме с тестото и печем около 30-40 мин.
Поднасяме сладкиша топъл или току-що изстуден.
По идея на: Saveurs


marabu

  • Гост
Прасковен крамбъл
« Отговор #16 -: 25 Юни 2008, 23:36:41 »
Прасковен крамбъл

50 г  овесени ядки
90 г кафява захар
90 г брашно
1 ч л канела
50 г филирани бадеми
100 г краве масло

1 кг праскови
няколко пресни горски плодове (по желание)

сладолед


. Фурната се загрява на 180 С.
. Дълбока, правоъгълна форма за кекс с размери 25х11 см се намаслява.
. Прасковите се почистват от костилки и се нарязват на едри парчета.
. Нареждат се във  формата и по желание се прибавят няколко малини, къпини, боровинки и т.н
. Овесените ядки се изпичат на сух тиган за 2-3 минути и се охлаждат.
. Разбъркват се с брашното, бадемите, захарта и канелата.
. Прибавя се и кравето масло и с помощта на пръсти се претрива сместа до образуване на маслени трохи.
. С тях се покриват прасковите.
. Пече се 25-30 минути (ако маслените трохи започнат да се препичат, формата се покрива хартия за печене).
. Готовият крамбъл се разпределя с лъжица по чиниите.
. Сервира се със сладолед.

** Крамбъл в превод от английски е "троха", означава още "роня се".
*** Това е лек, летен десерт, който изисква минимум усилия, и е пълен с витамини.
**** Могат да бъдат използвани различни плодове, а бадемите да бъдат заменени с лешници.
***** За да бъде още по-здравословен десерта се прибавят към сместа 1-2 с л ръжени (пшенични, ечемични и т.н) зародиши или трици, а бялото брашно се заменя с пълнозърнесто или ръжено.
******* И все пак по-добре да не се увеличава захарта - плодовете така или иначе са си сладки, а и при повече захар могат да пуснат много сок при печенето.

 

ТАНЯ_70

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 693
Re: Предизвикателство юни!
« Отговор #17 -: 26 Юни 2008, 00:20:35 »
                            Бутер торта с ягоди

продукти:
             1 кг Бутер тесто
             5 чаени чаши ягоди
             1 и 1/2 пакетче пудинг "Ванилия" на д-р Йоткер
             750 мл прясно мляко
             15 с.л. захар / може и повече/
             100 гр масло
             200 мл сметана / сладкарска/
             кокосови стърготини
 
начин на приготвяне:
          От бутер тестото се изрязват три кръга и се изпичат на пекарска хартия в умерена фурна.От тестото се оформя шнурче на кръг и също  изпича.  
Приготвя се пудинга на д-р Йоткер.  Когато изстине, се прибавя размекнатото масло и се разбърква бавно с дървена лъжица.Към получения крем се прибавя и разбитата сметана и отново се разбърква внимателно.Бутер блатовете се нареждат в откопчаваща се форма за торта, като се редят: блат, крем , ягоди /нарязани и объркани с малко пудра захар/.Тортата се оставя за малко в хладилник да стегне, след това се откопчава формата и се намазва отстрани с крем.Поставя се бутер шнурчето отгоре и се нареждат цели ягоди,които се намазват с разтопен желатин за гланц.Отстрани тортата се посипва с кокосови стърготини.
          
          

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Предизвикателство юни!
« Отговор #18 -: 26 Юни 2008, 13:23:28 »
Чудесни неща се направили :clapping:
Таня,
страхотна е тази торта, :flower:
не само защото  е близка като вкус с моето предложение
:smile1:

Ягодов наполеон



последователност

Продукти:
½ кг многолистно тесто
½ кг,  дребни ягоди, малини
50 гр. бял шоколад
филирани бадеми
Сладкарски крем :
150 мл. мляко
2 яйца
1/2 чаша захар
125 гр. кондензирано мляко
1 с.л. нишесте с връх
75 гр. масло
1 с.л. беилиз
Сметанов крем /Creme chantilly/:
200 гр. сметана /използвах течна растителна/
1 с.л. беилиз
захар на вкус

Отпусналото бутер тесто се поставя в тава върху хартия за печене.
С форма или с нож се изрязват формички слоеве на десерта
/предварително е по-лесно за отрязване, отколкото след изпичане/.
Набожда се платката с вилица, поставя се друг лист хартия за печене и отгоре една по-малка тава –
всичко това- за да бъде равномерно и не много надуто тестото след изпичане.
Пече се при предварително загрята фурна на 220º С за около 10 -25 мин. Охлажда се.
Сладкарския крем
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се нишестето и кондензираното мляко и
с бъркане се излива във врящото мляко. Бърка се до леко сгъстяване.
Маха се от котлона и изчаква да се охлади. Разбитото масло се прибавя по лъжица, ароматизира се с бейлиз/ром.
Сметановия “шантили”:
Разбива се сметаната на твърд сняг и се подслажда на вкус и ароматизира с 1 с.л. беилиз.

Подреждане; поставя се платка от тестото, отгоре сладкарски крем ,
върху него се шприцова сметана , подреждат се прави ягодите,
поръсва се с филирани бадеми и рендосва се бял шоколад .
Поставя се втори слой , повтаря се процедурата  и т.н.
Оформила съм три слоя.
Сервира се след охлаждане,  по-желание за омекване на платките може да престои около 8 – 10 часа.

Видео онагледена, но по-различна рецепта е Heart-Shaped Raspberry Napoleons
 :smile1:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Предизвикателство юни!
« Отговор #19 -: 26 Юни 2008, 13:38:07 »
И еще една идея:

Сладоледен терин



Продукти:
За подложката:
Падишпаново руло готово или от:
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1 ч.л. вода и аромат на вкус.
Изпеченото руло след леко охлаждане се намазва
с конфитюр по желание.

За сладоледа:
200 гр. заквасена сметана
1 к.ч. пудра захар /на вкус
100 гр. бял шоколад
50 гр. масло
смес за сладолед 80 гр /или суха сметана/
150 мл.  кондензирано мляко /или прясно
за овкусяване:
20 гр. бял шоколад
20 гр. филирани ядки
50 гр. черен шоколад
2 с.л. портокалов фреш
по 100 мл. пасирани със захар на вкус плодови фреш пюрета
ягоди с череши и кайсия с праскова
Заквасена сметана се разбива на крем с пудра захар.
Бялия шоколад се разтопява с маслото  и добавя към сметаната.
Разбива се  суха смес за сладолед /или суха сметана/, но с  ¾ от указаното количество /
напр. 150мл. -  вместо 200 мл. / с кондензираното мляко.
Двата крема се смесват, след което разделят на 3 равни части, които се ароматизират
с плодовите фреш пюрета - пасирани пресни плодове със захар – някъде по около 100 мл.,
ако желаете засилено плодово присъствие – увеличете количеството му,
консистенцията не трябва много да се втечни (имайте предвид, че и ще кристализира повече).
Допълнително на аромат и цвят може да се подсили с инстантни прахчета за сок “степчета” –
количество по желание /аз в зависимост от марката на сока използвам  от ½ до 1 чаена лъжичка/.
В съд /най-често с правоъгълно или трапецовидно сечение/ се подреждат трите реда.
След всеки ред се рендосва на едри парчета бял шоколад и поръсва с ядки.
 Ако сместа е по рядка се замразяват слой след слой.
Най - отгоре се подреждат нарязаните ивици рула по желание.
Замразява се за 4-6 часа. При сервиране се обръща и реже на филии със затоплен нож.
Ароматите са по желание като вид и количество, аз съм избрала летни цветове –
ягода, череша, кайсия, праскова, портокал и шоколад .
Гарнира   се с още шоколад, плодове и сметана.
 :smile1:


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Предизвикателство юни!
« Отговор #20 -: 26 Юни 2008, 14:21:17 »
   Дианка, :swoon:
В това предизвикателство се явяваш като един рог на черешово-сладостното изобилие!!!
Такъв хъс и творчество в тези жеги...
   Поклон!

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Предизвикателство юни!
« Отговор #21 -: 26 Юни 2008, 14:31:58 »
Този сладоледен терин ме грабна. Толкова красив и е ясно, че е много вкусен!

uhanie

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 510
  • В оптимизма е бъдещето!
Re: Предизвикателство юни!
« Отговор #22 -: 27 Юни 2008, 12:37:43 »
Прекрасният Терин на Дидито,ме подсети за нещо,което отдавна не съм правила:

Печен сладоледен венец

1,5 кг.сладолед /сметанов/;
100 гр.сушени кайсии;
300 гр.череши/почистени от костилките/;
100гр.фурми/почистени/;
50 гр.шоколадови стърготини;
4 белтъка;
1 ч.ч.захар;

Оставяме сладоледа да поомекне и към него прибавяме нарязаните кайсии и фурми.Прибавяме и черешките.Слагаме сладоледената смес във форма за кекс /с дупка/и мушкаме за час и половина във фризера.
Разбиваме белтъците и захарта като за целувки.
Замръзналата сладоледена смес за секунди потапяме в гореща вода и обръщаме в/у огнеопорен поднос.Включваме фурната на подходящата температура за целувки.Изсипваме белтъците в/у сладоледа и печем,докато се стегне белтъка.
Прибираме в хладилника .
Да Ви е сладко!
:thumbup:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Предизвикателство юни!
« Отговор #23 -: 27 Юни 2008, 13:14:34 »
Валя :flower:, Ели,  :flower:
Да благодаря
и да бъда коректна -
двата десерта са направени
за месечното предизвикателство дни преди 25. :smile1:

Но ще допълня  Тина – Рина, че цялата тема е
.... като един рог на черешово - сладостното изобилие!!!
... на плодово - сладостно изобилие!!!
 :clapping:

uhanie ,
това е интересна рецепта за много ефектен десерт - :flowers:

Tonito

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 675
Re: Предизвикателство юни!
« Отговор #24 -: 28 Юни 2008, 12:29:27 »
Предлагам ви моя импровизация, породена от рецепта за "Торта Тио" от  Cook-Talk Forums

Черничев сладкиш

300г кашкавалена извара
450мл течна сметана
2 пак. желатин
пудра захар на вкус (1ч.л. подсладител "Суитли)
300г черници


. В кухненска машина разбих изварата, сметаната и захарта (подсладител).
. Добавих разтворения в чаша вода желатин.
. Разделих сместа на 3 равни части.
. Към всяка от тях добавих от 2/3 пюрираните черници в такова количество, че да се получат 3 различни по интензивност цвята.
. В откопчаваща се форма започнах да слагам по 4 с.л. от всяка една смес, редувайки ги една върху друга.
. Отделно в малка тенджерка, сложих останалата 1/3 от черниците. Поръсих ги с 4 с.л. захар и ги сварих на гъст сос, на бавен огън.
. Прибрах сладкиша в хладилника за една нощ.




kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 849
  • Vicky
Re: Предизвикателство юни!
« Отговор #25 -: 28 Юни 2008, 12:40:39 »
Много интересно и оригинално предложелине Тони  :clapping:
У дома само аз обичам черници, даже скоро си правих и мини тортичка ;D

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Предизвикателство юни!
« Отговор #26 -: 28 Юни 2008, 13:32:37 »

Диди, предложила си една невероятна сладоледена феерия. Страхотно предложение. Неотразима си. И си оставаш за мен царицата на сладоледа. :air_kiss:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Готвене на пара от Mariaboalk
[11 Декември 2019, 16:07:24 ]


Re: ново лаптопче от mariqna44
[08 Декември 2019, 17:57:45 ]


Re: Сайт на фирмата от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:59:25 ]


Re: Сайт за онлайн новини от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:40:08 ]


Re: Къде да продам колата от jeneta
[08 Декември 2019, 14:57:40 ]


Re: Онлайн казино от jeneta
[08 Декември 2019, 10:17:07 ]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]