Автор Тема: Мързеливи манджи...  (Прочетена 49018 пъти)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Мързеливи манджи...
« -: 21 Април 2006, 00:46:49 »
Ще става въпрос за манджи, които се готвят сами и искат епизодична кратка намеса в естествения ход на процеса.
Например всички тия, които могат да се нарекат с неопределеното име "готвено", а и доста други опростени технологии, които в никакъв случай не влияят отрицателно върху крайния резултат.

Ще си призная трябваше два-три пъти да препрочета книгата на Нацко Сотиров за да схвана, че в крайна сметка той се е опитал да структурира технологиите за приготвяне на манджи така, че да се облекчи максимално трудът и "висенето" около печката, без да пострада крайният резултат.

Склонен съм да приема написаното от него за правилно защото е готвил на двама царе и на двама от първите ръководители на републиката. И нито веднъж не са го изгонили от работа ;D

Технологиите, които препоръчва са съобразени със т.нар. здравословно хранене, което не е измислено от вчера.

Та за готвенето на мързеливи манджи.
Подготовката а продуктите е ясна - идеята е парченцата да са приблизително еднакви и достатъчно малки, та да се съкращава времето за топлинна обработка, абе я да си го кажа по човешки - времето за запържване, задушаване, варене, печене.

Тлее една неразбория с кое първо се започва една манджа. На постните горе-долу е ясно - с тези, на които ароматните вещества се извличат по-лесно с мазнина( запържване - лук, чесън, целина, моркови...), отколкото с вода( задушаване, варене).
Но при манджите с месо всеки почва както си е научен. Не че има голяма разлика в резултата, но там именно се крият резервите от време.
Повечето готварски книги описват началото така - запържва се месото, после се изважда, запържва се лукът, после месото се връща, долива се течност, последователно според твърдостта се добавят зеленчуците, после се сгъстява и оцветява сосът, добавят се подправките и готово.
Години наред я карах и аз по тоя тертип. Но отскоро пробвах "по Нацковски" - запържва се лук, после сгъстителят( брашно), после оцветителят( червен пипер), "загася" се с течност и се добавят, според времето за което увират, месото и зеленчуците.
Тоя тертип позволява много точно да се контролира до каква степен да се запържи лукът, брашното, червеният пипер и ако трябва да се "загаси" по-рано с цел да не се пържи, а по-скоро задушава.
Месото може да се сложи преди лука, заедно с лука или малко след лука ако го обичате с "пържен" вкус.
Може да се "гаси" с вода, бульон, домати - сок или кълцани.
Тази "база" позволява да се реши какво ще се готви и как ще се нарича готовата манджа оттук нататък.
Слагате зелен боб - постен или зелен боб с месо, слагате пиперки, картофи, бамя - гювеч, слагате ориз... и така нататък.

Между другото така се готви в големите кухни за много хора. Знаете използват един странен съд - наричат го "тава", защото е четвъртит, но пък е с много висок за тава борт - по-скоро е тенджера - то това е и идеята - като готвиш за 50 човека в един съд, добре е да е разлат, че да стават манджите както си стават в тенджера за 5 човека.
Та съм виждал нееднократно как се налива олиото, нахвърля се нарязаният лук и порциите месо и после бай Който-е-на-смяна тръгва около печката, с наредените отгоре й 20 "тави", с едно търмъче като на крупие в казино и точно така търмъчи месцата и лука. Едва в последния момент от склада се задава количката с касите буркани и става ясно, че днес манджата ще е месо с грах, а можеше да е зелен боб, паприкаш... само когато картофобелачката ревнеше от заранта, можеше да се предположи, че днес манджата ще е картофи яхния или ако дойде и количката с касите буркани - гювеч.

Мнозина и до днес си спомнят и търсят този "столовашки" или "казармен" вкус - вкусът на голямата кухня, където манджите всъщност се доваряваха във фурна.

А в къщи това изглежда така:
Кебап от свинско месо с патладжан, пиперки и гъби
В сладката тенджера се налива 1/2 кафяна чашка или според тлъстината на месото олио. Добавя се накълцаният лук, 5-6 чесънчета на шайби, настърган морков, който има и корен целина или пащърнак на зарчета или настъргани, 10-тина гъбки на тътки или на зарчета, месото( колкото има) на зарчета за барбут или до половин кибритена кутия големина. Удря му се капак и се оставя на II-ра степен да къкри, а ако забеснее се намалява на I-ва, докато месото побелее. Може да го разбърквате, може да не - ако си познавате котлона и тенджерата.
После се ръсва 1 супена лъжица брашно и хууубавичко се разбърква. Като пусне мехури брашното, а може и да го попрепържите, се ръсва 1 чаена лъжичка червен пипер, ако ще е червена манджата по идея, и тутакси( 7-8 секунди след пипера) се "гаси" с течност - вода, бульон( може с водата да натрошите едно кубче) или домати - сок, 1 супена лъжица пюре или кълцани от консерва( по към лятото и пресни може ;D).
Запърженото брашно НИКОГА не става на грахулки, даже и да не разбъркате долятата течност.
Оставете да къкри бавно-бавно докато поомекне месото - ако бързате добавете 50 грама някакъв алкохол - месото ще омекне много бързо, алкохолът ще се изпари за 15 минути без следа, така че и шофьори могат да обядват ;D Разбира се да не е вишновка или ликьор киви 8)
Добавя се тогаз патладжанът на кубчета и пиперките на квадратчета и се долива течност, ако са замразени погледнете след 5-6 минути и уточнете тогаз колко ще трябва да се долее или не.
Това е - оставяте да къкри докато ви хареса, ако е редичък сосът ръснете с цедка за чай още 1 чаена лъжичка брашно или колкото прецените, ако е гъст - долейте малко вода. Вместо брашно може да се сложи 1-2 супени лъжици ориз.
Ръсвате подправките към края и нека да останат под капак.
Зеленаците се ръсват при сервирането - магданоз, а може и копър - патладжанът обича копър.

Както виждате минимум намеса и то главно в началото - когато се пръжват брашното и червения пипер. После само от време на време се добавят останалите продукти.
Аз обикновено я започвам така: в сухата тенджера стържа моркова, целината , пащърнака? да не правя целия плот в стружки, после наливам олиото и слагам тенджерата на включения котлон. Кълцам си лука - мятам го и него, беля си чесънчетата, на шайби - и пак там, къпя гъбите - на парченца и вътре, нарязвам си месото - бам в тенджерата и слагам похлупака. По някое време набързо пръжвам брашното, пипера и доливам течност и остава само да сложа зеленчука, а към края и подправките.

Ето и една постна манджа без червен пипер.
Каша от гъби с трицветни спиралки
( Морков настърган, лук) 1/3 кафяна чашка олио и бучица краве масло колкото кибрит, 5-6 чесънчета на шайби, 10-тина или повече гъбки - както ви хрумне - КАПАК и на котлона. Като поомекнат гъбите се ръсва 1 супена лъжица брашно, позапържва се и се "гаси" с 1 чаена чаша течност - аква чешмяна ;D( може и кубче бульон от гъби). Долива се още 1 литър вода и след като заври се добавят 2-3 чаени чаши къси макаронени - трицветни или дюс спиралки, моливчета, трошени спагети, кус-кус, цифрички( с буквички не съм пробвал ;D)
Нека ври без капак и без много-много мехури - по-полека.
Когато поомекнат макаронените се застройва с паста от стрито сирене, краве масло, смачкан чесън, кълцани зеленаци, подправки каквито предпочитате и още 1 супена лъжица брашно - пастата се поразмива с малко течност от тенджерата и тогава се налива и разбърква. Брашното може да се уточни в зависимост от желаната гъстота на готовата каша - по към супа или по към мусака 8)
При поднасяне може да се ръсне със скълцани зеленаци и с настърган кашкавал.

Това е начинът да се приготвят Макаронени със сос в една тенджера, без много-много галимации - правите соса по рецептата и в него сварявате макаронените.

Останалите манджи от подобен мързелив характер оставям на въображението ви - много глави мислят много по добре от една.

Когато стана веднъж въпрос за този "революционен" начин на уртосване на манджите естествено се намери кой да каже: - Миии тя мойта баба( чиято попара повечето бяхме яли с удоволствие) точно тъй си готвеше!

Ще се радвам да обсъдим горното защото съм сигурен - има още какво да се каже и още мегдан за опростяване и улесняване.
« Последна редакция: 21 Април 2006, 02:22:07 от yosif »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17116
Re: Мързеливи манджи...
« Отговор #1 -: 21 Април 2006, 09:40:16 »
Като става въпрос за мързеливи манджи, моите повечето са опростени - има пред вид това, което се готви в тенджери. Всичко на задушаване, без никакви запръжки. Или в гювеча - слагам, запечатвам и докато си свърша другото "домашно" в къщи, то е готово. 
Единствената "запръжка" ако мога така да кажа е за червения пипер - загрявам олиото, слагам пипера и - всичко нататък най-много на два-три пъти в тенджерата според времето на увиране.
То си личи и в рецептите ми де :D :D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Мързеливи манджи...
« Отговор #2 -: 21 Април 2006, 10:03:32 »
Yosif,
Поредната актуална, интересна и полезна идея от теб!
Радвам се, че изришно повдигаш въпроса- та нали това е главно нашия стил на готвене (волю или неволю) в забързаното ежедневие, когато времето все е кът?
Очаквам твоите, а и на другите "колеги" идеи за мързеливи, но "хитри" и вкусни ястия!

Не знам дали тук му е мястото да споделя,
но това, което мен лично най-много ме мъчи в tукашня тертип на готвене е, че
всички съставни елементи на обедите през почивните дни (месо, сос, засищаща гарнитура-поне 1) трябва да станат готови едновременно (притопляне е немислимо, а маалко поизстинало ядене се игнорира моментално;
 човек може само салатата да приготви предварително)!Та трябват ми някои трикове, за да се оправям успешно...

Мързеливите манджи са любовта на всяка домакиня, вярвам аз:
освен че са лесни, обикновено са мнооого вкусни (главно защото се готвят на тих огън)- а това е най-важното, нали?!

Загорка

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 33
Re: Мързеливи манджи...
« Отговор #3 -: 23 Април 2006, 20:13:34 »
Напоследък и мене почна нещо да ме домързява, пък и не ми се губи ценно време в кухнята, когато мога да го прекарам по-ползотворно и интересно в Интернет. ;D
На прима виста се сещам за едно ястие, при което гарнитурата се готви заедно с него. Е, ако има и още нещичко, няма да е лошо.
Замесвам 1 -1 1/2 кг кайма с подправки на вкус, може да се добави и малко хляб. На дъното на тавичка изливам половин бутилка (от 250 мл) доматен сок, растилам половината кайма на дъното, отгоре слагам плънка от грах, царевица, нарязани на кубчета яйца, кис. краставички, морковчета (варени или от туршия), може и някакъв колбас, останал в хладилника и др. Отгоре се разстила останалата кайма, полива се с останалия дом. сок и се настъргва кашкавал. Пече се в силна фурна, докато се втвърди каймата. След като се извади ястието се нарязва на порции и се сервира. Може да се добавят пържени или печени картофки за гарнитура, да се полее с някакъв сос по желание.
Да ви е сладко! :)
И бира, чадо, и бира...

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18683
  • Юлия
Пръчици с кашкавал
« Отговор #4 -: 23 Април 2006, 21:55:36 »
Пръчици  с кашкавал
28 броя

По мотиви : Съкровищница с класически рецепти
снимка : Съкровищница с класически рецепти


250 г бутертесто
4 с л разтопено масло
50 г кашкавал тип Балкански или 70 г тип Витоша
ситно настъргани

. Затоплете фурната до 200 С .
. Леко намажете с мазнина хартия за печене.
. С точилка разточете тестото във формата на правоъгълник с размери 18 Х 22 см и дебелина 0,6 см.
. Намажете тестото с масло.
. Поръсете половината с кашкавал върху тестото.
. Нарежете тестото на ленти с широчина 0,6 см.
. Усучете лентите.
. Поръсете останалата част от кашкавала върху тестото и подредете лентите на хартия за печене.
. Печете 7 минути, докато придобият златист цвят.
. Оставете панделките с кашкавал да изстинат.
. Нарежете ги на желаната дължина и ги сервирайте.

Вариации :
с подправки : вместо кашкавал използвайте 2 с л смесени подправки.
с пипер: вместо кашкавал използвайте 2  с л сух червен пипер.


Чудих се къде да я сложа..  ??? Но е лесно и бързо  :)

« Последна редакция: 23 Април 2006, 21:58:19 от marabu »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17116
Re: Мързеливи манджи...
« Отговор #5 -: 27 Април 2006, 13:53:14 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Мързеливи манджи...
« Отговор #6 -: 24 Май 2006, 20:45:39 »
Салата от варени картофи и пушена риба

Картофите се нарязват на кубчета колкото половин бучка захар.
Поставят се в подходяща купа, посоляват се леко и се заливат до половината с вода.
Варят се в микровълновата печка на макс - всеки картоф иска +5 минути към времето.
Купата е добре да е леко разлата, че да не кипят мехурите.
Проверете по някое време и разбъркайте леко.
Докато картофите се микровълнят обезкостете пушената риба и я накъсайте с вилица на парченца или пък я нарежете на кубчета.
Накълцайте си и копър.
Готовите картофи се прехвърлят с решетъчна лъжица в купата, в която ще разбъркате и поднесете салатата.
Добавят се и парченцата риба, капва се малко олио или зехтин и лимонов сок.
Обърква се внимателно и се наръсва с копъра.
Който иска да си ръси и други подправки.
Могат да се добавят и други задушени или сурови зеленчуци, плодове и каквото още мислите че ще върви.

Тая салатка изпива бая ... лимонада ;D

ceckavd

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 155
Re: Мързеливи манджи...
« Отговор #7 -: 19 Февруари 2014, 14:43:47 »
Тук отдавна никой не е писал, но реших да споделя и аз. Нямам много време за готвене, а и избягвам старателно пърженето заради проблем със стомаха. Затова ще споделя как приготвям боб, грах или леща хем мързеливо, хем без пържене.
Сварените боб, грах или леща изсипвам в глинен гювеч. Добавям, червен пипер, олио, лук нарязан на дребно, 1-2 с.л. брашно ако искам да е по-гъсто и домати нарязани или от консерва или доматено пюре. Ако е леща и 2-3 скилидки чесън нарязани на филийки. Слагам гювеча във фурната . По едно време проверявам дали е завряло. Ако ври го оставям за около 20 мин. и манджата е готова.

Често готвя в гювеч. Просто слагам всичко сурово и го пъхам във фурната.

ceckavd

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 155
Re: Мързеливи манджи...
« Отговор #8 -: 19 Февруари 2014, 15:23:38 »
Забравих да кажа, че в 90 % от случаите купувам консерви със сварени боб,грах или лещац

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17116
Re: Мързеливи манджи...
« Отговор #9 -: 19 Февруари 2014, 16:03:36 »
Хубаво, че изтупа темата от прахта  :thumbup:
тези дни споделих на приятелка, сега ще пиша и тук. Една дама ме открехна за сварен боб във фризера. Все съм го пренебрегвала там да слагам,  заедно с картофи и ориз, тъй като са с голямо съдържание на нишесте. Обаче преди месец и нещо си сварих кило боб и реших да му дам шанс да бъде замразен  ;D Готов, сварен, отцеден, прибрах в кутии. През изминалата седмица така се случи, че всяка вечер вадя по кутия за бобена салата или боб с лютеница - дори в микровълновата го размразявам, обърквам и трябва да ви кажа, че е много добър.
Та сега ще си сваря повечко,  тъкмо се поосвободи място във фризера и ще напълня кутии за готвене да е готов.
бульона - както и пилешките бульони  и кисело-зелевия сок- в бутилки ПВЦ 0.5л. 

А иначе бързите манджи си ги реших с крок-пота  :smile1: когато знам какво ще готвя - от сутринта го заложа и като се приберем е готово.

Още нещо - панираните ястия са пипкави. Затова, когато се видя с повече време панирам: сирена, шницели от кайма, нареждам на пластове на равна повърхност (дъска/чиния), разделям със свежо фолио и замразявам. Също и пилешки крилца, сварени почти до готовност, оваляни в подправките  и галета
Когато замръзнат  - събирам в пакет, да не заема така място (ако се налага) но когато потрябват или поискаме  панирани - вадя, оставям 20 мин. да се отпуснат малко и пържа или пека  - хем бързо тогава, хем не е толкова цапащо за момента, хем не ти се отяжда, докато топиш, овалваш..пържиш....
« Последна редакция: 19 Февруари 2014, 16:05:51 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ceckavd

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 155
Re: Мързеливи манджи...
« Отговор #10 -: 19 Февруари 2014, 16:45:45 »
И аз избягвам да слагам сварен боб във фризера. Но сега ще пробвам.
Ето още една мързелива манджа в гювечета. Няма да уточнявам грамажи и бройки на използваните продукти. Обикновено готвя на око. При тези гювечета се ползва всичко останало в хладилника. Това го правя в малки гювечета. Количеството на използваните продукти зависи от това за колко хора ще се готви.

Гювечета

Колбас - шпек салам,кренвирши или друг какъвто имате под ръка или който харесвате
Кромид лук
Домати - назярани на кубчета, смлени, от консерва, доматено пюре пак каквото имате
Сирене
Кашкавал
Яйца - за едно гювече 1 яйце
На дъното на гювечето нарязваме лука на лунички. Слагаме 2-3 с.л. от доматите. Нарязваме сиренето, кашкавала и колбаса. Редим ред сирене, колбас, кашкавал. Най-отгоре чукваме яйцето. Аз обикновено Режа кашкавала на правоъгълни парчета, които нареждам във форма на квадрат и чуквам яйцето по средата. Така жълтъка остава цял. Мятаме гювечетата във фурната. След около 20 мин. леко повдигаме капака на едно от гювечетата и ако яйцето е готово изключваме фурната и ги вадим.

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1933
Re: Мързеливи манджи...
« Отговор #11 -: 19 Февруари 2014, 21:37:40 »
Ще си сваря и аз боб, че напоследък ползвам от консерва, а хич не ги обичам консервите.
Дробчетата с лук и домати на фурна спадат към бързите и мързеливи манджи.

ceckavd

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 155
Re: Мързеливи манджи...
« Отговор #12 -: 20 Февруари 2014, 10:58:05 »
Да и аз слагам дробчетата, лука и доматите заедно с подправки в гювеч и във фурната.

kirtinen

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Мързеливи манджи...
« Отговор #13 -: 20 Февруари 2014, 17:21:46 »
На мен когато ми е мързеливо хвърлям едни крилца във фритюрника и готово :)

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: Ама от нейните козунаци и козуначени кифли по-сладки няма, колкото й да се старая!
    17 Април 2014, 09:35:47
  • KrokozabYl: Баба ми навремето, като месеше ни гонеше от кухнята до обяд ни беше забранено да влизаме и залостваше вратата.
    17 Април 2014, 09:35:26
  • Dyke: При месенето  една от тайните е постоянно високата температура в помещението - да няма течение!
    17 Април 2014, 09:30:04
  • FATE: Ще правя  ;D то явно е по-силно от мен  ;D Забелязвам, че моето тесто е някакси по-меко от това което показват по ТВ. И също от баба знам, че олиото е затопленко малко и се слага капка по-капка, а никъде не го показват така. А баба ми какви козунаци правеше...ама месеше цяла нощ...
    17 Април 2014, 08:46:09
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53

* Последното от форума

Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от marabu
[Днес в 18:48:55]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[Днес в 17:45:34]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[Днес в 17:44:27]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от Did_ka
[Днес в 15:59:09]


Re: Кой какви ги готви през април от Aura
[Днес в 15:58:14]


Re: Кой какви ги готви през април от Did_ka
[Днес в 15:52:53]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от Did_ka
[Днес в 15:51:16]


Re: Кой какви ги готви през април от vesela
[Днес в 15:32:23]


Re: Кой какви ги готви през април от Aura
[Днес в 15:29:42]


Re: Кой какви ги готви през април от Did_ka
[Днес в 15:27:09]


Re: Кой какви ги готви през април от Aura
[Днес в 14:48:34]


Re: Салати - III от Aura
[Днес в 14:46:02]


Re: Азербайджанска кухня от GolemDZVER
[Днес в 14:30:53]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от GolemDZVER
[Днес в 14:28:42]


Re: Азербайджанска кухня от Aura
[Днес в 14:19:35]


Re: Азербайджанска кухня от KrokozabYl
[Днес в 13:38:05]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от KrokozabYl
[Днес в 13:36:27]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от GolemDZVER
[Днес в 13:28:14]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от Aura
[Днес в 13:26:30]


Re: Азербайджанска кухня от GolemDZVER
[Днес в 13:22:37]