Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част  (Прочетена 356059 пъти)

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #165 -: 18 Януари 2009, 11:34:14 »
Жоро, изглеждат много апетитни филетата! Обичам много такава комбинация! Благодаря за рецептата :thumbup:

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1737
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #166 -: 18 Януари 2009, 16:30:09 »
Жоре,идвам в темичката ти с голяма благодарност :air_kiss: Големият ми син реши да става вегетарианец,по-точно спря да яде месо.Направо ти казвам,че ме хвърли в голямо приключение.Ако беше на 2 год,а не на 22 г,отдавна да съм го опердашила,ама нали сме демокрация,та........
В този момент на помощ ми идваш ти.Отдавна съм фен на твоята кухня и имам сигурно почти всичките ти рецепти принтирани,започнах ги подред.Вчера бяха Картофената стърганица и Зеленият фасул с яйца.За първата благодаря и на Тони,прекрасна е :air_kiss:
Приятелю,нали се досещаш,че сега трябва да готвя две различни неща - едното за младежа,а другото за месоядните :'( Казвам ти,че трябва цяла армия готвачи за моите претенции :(
Пак ще се възползвам от твоите вкусотии,жив и здрав бъди :air_kiss:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #167 -: 18 Януари 2009, 17:01:47 »
eli4ka, благодаря за доверието. Наистина имам доста вегетариански манджици, които си заслужава да се опитат. :innocent:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Доматена супа с постни галушки
« Отговор #168 -: 26 Януари 2009, 21:08:23 »
                                               Доматена супа с постни галушки
                                                         4 порции

330 мл. доматен микс за супа (смлени домати)
1 глава лук
2 с.л. зехтин
1 с.л. универсална зеленчукова подправка
2 капки течен подсладител "Суитли-ултра"
2 дафинови листа
40 мл. течна растителна сметана
1/2 връзка магданоз
сирене за гарниране
за галушките:
1 чаша ( 200 мл.)  типово брашно
4 с.л. вода
щипка сол
30 гр. краве масло

Галушки:* Брашното се пресява със солта, прави се кладенче в което се сипва водата. Замесва се твърдо тесто, което се завива със свежо фолио, да почине петнайсет минути. Разточва се на тънка кора, нарязва се на ромбчета, които се пускат във вряла вода и се варят около 5 минути. Оцеждат се и се запържват в кравето масло до златисто. Накълцват се на дребно, след като изстинат.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто в зехтина. Добавят се всички подправки (без магданоза) и 1 л. вода и супата ври до омекване на лука. Прибавя се доматения микс, подсладителя и накълцаните галушки, супата ври още 10 минути, прибавя се нарязания на ситно магданоз и се отстранява от огъня. Поднася се със сметана в купичките, както и натрошено сирене (по желание).
----------------------------------------------
* Елидраг е показала как се правят галушки с яйце и грис. В тази рецепта показвам постния им вариант, някъде им казват кльоцки.
На втората снимка показвам галушките, преди да са накълцани.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Хайвер от патладжан
« Отговор #169 -: 04 Февруари 2009, 13:15:56 »
                                             Хайвер от патладжан
400 гр. печен и смлян патладжан (1 буркан стерилизиран)
250 гр. майонеза
4 - 5 скилидки чесън
1/4 ч.л. черен пипер
сол на вкус



  Приготвянето е много лесно, ако се ползва консерва с печен и смлян патладжан. Тогава и хайвера не се соли. Ако се ползва пресен патладжан, той се изпича и се смила (намачква). Смесва се със счукания чесън и другите продукти. След 15 минути отлежаване в хладилник е готов за употреба.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Коктейлни кифлички
« Отговор #170 -: 15 Февруари 2009, 07:49:52 »
                                                         Коктейлни кифлички
                                                             64 броя

150 гр. сирене
150 гр. кашкавал
50 гр. краве масло
150 гр. зехтин
250 мл. кисело мляко *
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 бакпулвер (10 гр.)
4 чаши (от 300 мл.) типово брашно



Сиренето и кашкавала се настъргват в купа. Добавят се разтопеното масло, зехтина, киселото мляко, солта. Всичко се разбърква енергично, след което се добавя около 3 - 3,5 чаши брашно, пресято с бакпулвера и содата. Бързо се замесва тесто, което се разделя на 8 топки, всяка се завива с полиетиленово фолио и се оставят за 10 минути в хладилника. Вадят се една по една и с всяка се процедира така: Разточва се на кора с диаметър 20 - 25 см. Тестото много лепне, затова се ръси с брашно. Кората се разрязва радиално на 8 сектора, от които се навиват кифлички, които се редят на разстояние една от друга в тефлонова тава (ако нямате такава, ползвайте хертия за печене), Излизат 2 стандартни тави. Пекат се в загряла фурна на 200 градуса, до златисто.
----------------------------------------------------
* киселото мляко се заменя успешно с прясно, като не се ползва сода.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Торта "Карамел"
« Отговор #171 -: 23 Февруари 2009, 11:59:14 »
Диабетичните торти са по-рядки, затова ще напиша рецептата за поредната ми такава. Получи се чудесна на вкус, препоръчвам я на всички.

                                                       Торта "Карамел"    
                                                                     16 порции

3 яйца
1 чаша (250 мл.) брашно (типово)
1 бакпулвер (10 гр.)
4 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
щипка сол
настъргана кора от 1 портокал
600 мл. прясно мляко
2 опаковки пудинг "карамел" на д-р Йоткер
130 гр. краве масло
250 мл. течна готварска сметана
50 гр. лешникови ядки
малко сладкарска боя
100 гр. шоколад (за диабетици)
сока от 1 компот ( от кайсии или праскови) с подсладител

 

Яицата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват на твърд сняг, заедно със солта. Добавят се жълтъците, портокаловата кора, 1 ч.л. подсладител и пресятото с бакпулвера брашно. Тестото се разбърква внимателно и се изсипва в застлана с хартия за печене тортена форма. Пече се в предварително загряла фурна на 200 гр. до златисто - кафяво. Като се извади, блата се освобождава от формата и се завива с кърпа за десетина минути, за да поомекне. Разрязва се на две с конец.
Млякото се загрява (в млековарка или на водна баня). Опаковките пудинг се размиват със 100 мл. студена вода и 2 ч.л. подсладител, така получената каша се изсипва в млякото на тънка струйка и се сгъстява крем с непрекъснато разбъркване, за около 5 минути. Оставя се да се охлади. 120 гр. краве масло се затоплят на стайна температура след което се разбиват с миксер, като се добавя постепенно всичкия крем.
В тортената форма се поставя едното парче блат, с разреза нагоре и се сиропира със сок от компот. Отгоре се изсипва крема, след това се слага второто парче блат, пак със разреза нагоре, той също се сиропира. Така приготвеното тяло на тортата се оставя в хладилник за поне 3 часа, за да стегне, след това се освобождава от тортената форма и се премества в тортена чиния за дооформяне.
Сметаната (престояла няколко часа в хладилник) се разбива с миксер на твърд крем, заедно с 1 ч.л. подсладител. С по-голямата част от този крем се покрива тортата отстрани и отгоре и се заглажда. Лешниковите ядки се смилат и с по-голямата част от тях тортата се покрива отстрани. Шоколада се разтапя в микровълнова фурна заедно с 10 гр. краве масло и останалите лешникови ядки ( 3 минути на 50% мощност). Добавя се 1 с.л. вода и се разбърква енергично. От така получената течна маса се гребе с лъжица и се ръси върху тортата за украса. Останалият сметанов крем се разбърква с малко сладкарска боя и се шприцова по ръба, околовръст на тортата. Готовата торта се оставя за поне два часа в хладилник, след което може да се разреже и консумира.
« Последна редакция: 23 Февруари 2009, 12:16:58 от bordovsky »

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #172 -: 23 Февруари 2009, 22:35:01 »
  Жоро , идвам с благодарност за страхотно вкусните и лесни за приготвяне Пържоли в зелев лист.
  Облизахме   :P  си пръстите -  сочна, крехка и най вече вкусна.   :thumbup:   :thumbup:   :thumbup:

   :thank_you2:          :thankyou:

    Ето и резултата :     
         

 

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #173 -: 23 Февруари 2009, 22:38:27 »
Чудничко !........ то и нашата вечеря беше същата де  ;D

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #174 -: 23 Февруари 2009, 23:06:26 »
Жоро ,много вкусни пържоли,поздравления от цялото семейство

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #175 -: 23 Февруари 2009, 23:12:27 »
Днес явно много сме хапвали от пържолките с кисело зеле....... вярно, сега им е сезона, студ навън, топлина в дома и червено вино на трапезата спомагат за удоволствието. :yahoo:

scorpi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #176 -: 24 Февруари 2009, 17:30:14 »
Привет от Бургас!
От известно време чета темичката, но чак сега се реших да пиша. Просто не можах да се въздържа - страхотни рецепти и идеи!!!! Всъщност пиша по поръка на съпружието  :smile1: - Жоро, той специално държи да те поздрави за твоята Млечна европейска салата и Пилешка дробсърма  :thumbup: Аз също ти благодаря за хъса, вдъхновението и труда да поддържаш тази тема!!!!!!!!!!
С удоволствие ще продължавам да следя темичката, пък може и да се престраша да предложа нещо и аз  ::)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #177 -: 24 Февруари 2009, 22:39:23 »
Здравей scorpi ,  добре дошла при нас  :thumbup: Благодаря за хубавите думи. :innocent:

Разходи се из целия форум, ще бъдеш очарована от доста майстор(к)и и кулинарни изкушения.
« Последна редакция: 24 Февруари 2009, 22:56:15 от bordovsky »

JuliS

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #178 -: 25 Февруари 2009, 20:16:27 »
здравейте,

От 2 седмици, след като прочетох за тестените изкушения на Жоро...само тях пробвам в къщи ;D Вече ще ме линчуват с тези теста!!!
Но немога да не го похваля / за пореден път/ грешка при неговите рецепти няма - все стават!!И то как стават.... :yahoo:
Жоре благодаря ти!

Месеницата и Калцонето вече пробвах и пред гости! ;D естествено заменям си брашното с бяло... но и двете обраха овациите!
Още веднъж Благодаря! :air_kiss:
« Последна редакция: 25 Февруари 2009, 20:21:19 от JuliS »

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #179 -: 25 Февруари 2009, 23:04:10 »
Жоро, благодарности за рецептата Пиперки суфле!



« Последна редакция: 25 Февруари 2009, 23:43:36 от pep-4o »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]