Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част  (Прочетена 351951 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #135 -: 28 Ноември 2008, 22:17:06 »
Пепи, оставало е да има и извънредни тийнчета (за виното не се съмнявам, че е присъствало)......кеф. :yahoo:

вино имаше  :smile1: естествено червено /то бялото вино ли е/, но ако трябва да чакам наливането му, най-вероятно ще снимам остатъците по чиниите  :innocent: 

Извънредни няма, но аз винаги предвиждам 5 човека  :smile1: за по-сигурно  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #136 -: 28 Ноември 2008, 22:36:57 »
Щом моде-то дава тон - ще се спами :P, Жоре уговорката остава за след 40 часа и 11 минути ;D /как ли ще ям канапета и наденици без зъб и с пломба/
Пепи е много бърза, ама аз нямах наденици под ръка  ::)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Ябълков пай III
« Отговор #137 -: 30 Ноември 2008, 11:33:03 »
                                              Ябълков пай III                                           
                                                              8 порции

Тесто:
1 яйце
1,1/2 чаша (от 320 мл.)  брашно (типово)
200 мл. зехтин
щипка сол

Плънка:
4 големи ябълки
2/3 с.л. подсладител "Суитли - ултра"
1/2 ч.л. канела
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л. галета

   

Тесто: От продуктите се замесва твърдо маслено тесто, което зе завива с фолио и се оставя в хладилник за 20 минути.
Плънка: Ябълките се обелват, почистват и нарязват на много дребни кубчета. Смесват се с всички останали продукти и се разбъркват старателно.
Тестото се разделя на две. По-голямата част (3/4) се разстила с натискане в тортена форма или плитка тавичка (26 см.), като отстрани се надига леко. Тестото не може да се точи, затова се натиска с пръсти. Отгоре се изсипва плънката и се натиска, за да се уплътни. Най-отгоресе настъргва останалото тесто. Пая се пече в загряла фурна на 200 градуса около 40 минути, Оставя се да изстине напълно, след което се освобождава от формата, нарязва се и се поднася.
« Последна редакция: 30 Ноември 2008, 12:19:52 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Торта "Бодил"
« Отговор #138 -: 06 Декември 2008, 11:21:05 »
За рождения ми ден се заех с една не лесна задача: Торта без захар, нискобелтъчна и постна. Взе, че се получи, преди малко беше срязана и нахапана (кафе и торта за закуска.... :yahoo:)
Предлагам я на всички диетуващи (и не само) ;D

                                             Торта "Бодил"          
                                               ( лимоново парфе с желе от рози)
                                                  16 порции

Платки:
1 чаша (200мл.) зехтин
1 чаша вода
5 чаши типово брашно
20 гр. бакпулвер
1 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
1 флаконче есенция лимон
1 щипка сол

Сироп заливка:
400 мл. вода
сока от 1 лимон
1 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
10 гр. желатин

Парфе:
500 мл. течна готварска сметана
2 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
3 с.л. ром
кората на 1 лимон
10 гр. желатин

Желе заливка:
1 бурканче (300 гр.) диабетичен конфитюр от рози
100 мл. вода
10 гр. желатин

3 пакетчета лимонови диабетични вафли
100 мл. течна готварска сметана
сладкарска боя
панделка

Платки: Бакпулвера се пресява заедно с брашното. С всичи предвидени продукти бързо се замесва меко маслено тесто (40 сек. в кухненски робот),което се разделя на 3 топки, кото се завиват с фолио и се оставят да починат десетина минути. Една по една се разточват, поставят се в тортена форма, застлана с хартия за печене и се изпичат във предварително загряла фурна на 200 градуса до златисто-кафяво. Много лесно се изваждат от формата и се оставят да изстинат.
Крем - парфе: В купа се поставя настърганата кора от лимона, охладената за няколко часа в хладилник сметана, рома и подсладителя. Разбиват се с миксер на твърд крем. Желатина се залива с 80 мл.студена вода, изчаква се десетина минути да набъбне и се стопява на водна баня или импулсен котлон (така се процедира по късно и с другите 2 дози желатин).Добавя се при крема и се разбърква с лъжица.
Сироп:Водата се загрява (около 80 градуса) и се разбърква със сока от лимона, подсладителя и разтопения желатин.
Желе заливка: Конфитюра се разбърква със загрятата вода и разтопения желатин. Оставя се в хладилник да полу-желира.
Редене и оформяне: В тортена форма се слага една платка, залива се с 1/3 от сиропа (горещ), след като попие се слага 1/3 от крема. После се слага втората платка, заливка, крем ...... завършва се с крем, който се подравнява с нож. Тортата се оставя за няколко часа в хладилник да стегне. Освобождава се от формата, слага се в тортен поднос за дооформяне.
Разбива се последната сметана. С нея се лепят вафличките околовръст,вързва се панделката, после се добавя  малко сладкарска боя в останалата сметана и се шприцова канта на тортата. Отгоре зе изсипва полу-желиралата заливка. Тортата се прибира в хладилник и след няколко часа е готова за консумация.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #139 -: 06 Декември 2008, 18:37:11 »
Жоро, ти си самото доказателство, че човек има ли желание може да се справи с всичко! Особено с храната, и то добрата храна  :thumbup: Поздравления за тази хубава диетична и вкусна торта , лично аз ще се възползвам  :exclaim:  /показал си на Жул и ме вкарваш в беля  :( /
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Котлети по Тулски
« Отговор #140 -: 07 Декември 2008, 18:15:14 »
                                                            Котлети по Тулски
                                                                  12 порции

~ 1500 гр. телешки шол
5 - 6 кисели краставички
1 буркан кисели бейби царевички
1 буркан стерилизирани печурки (340 гр.)
150 гр. кашкавал
100 гр. краве масло
3 с.л. зехтин
250 мл. бяло вино
2 ч.л. универсална зеленчукова подправка
3 яйца
брашно и галета за паниране
олио за пържене
100 мл. течна готварска сметана
сол, черен пипер, кимион
клечки за зъби

картофено пюре



За ястието се използва парче качествен телешки шол, без ципи и жилки. Месото се нарязва напречно на жилките на 12 котлети (шницели) с дебелина 6-8 мм.(за по-лесно и качествено нарязване е добре месото да е полузамръзнало). Котлетите се начукват и изтъняват старателно, поръсват се със сол, черен пипер и кимион и се оставят в хладилник за няколко часа. Краставички,бейби царевички, кашкавал и масло се нарязват на жулиени, гъбите се нарязват на фикийки. На всеки котлет се слагат от горните продукти, след което се завиват руладини, които се "закопчават" с клечки за зъби. Руладините се панират в брашно, после в разбити яйца, после в галета. Пържат се по 2 минути на маслена баня и се нареждат в тава. Заливат се със виното, 1 ч.л. подправка, 350 мл. вода, тавата се завива с домакинско фолио и се пече във фурна на 200 градуса за 45 минути. Изваждат се от тавата, а течноста, която е останала, влиза в соса. Приготвя се сос: В зехтина се запържват 3 с.л. брашно до златисто, довавя се течноста от печенето, около 400 мл. вода, 1 ч.л. подправка, всичко се разбива с миксер, после се сгъстява с непрекъснато разбъркване около 5 минути. Накрая се слага сметаната, последно разбъркване и соса е готов.
Ястието се поднася в затоплени чинии, по един котлет, залят със сос и картофено пюре.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #141 -: 07 Декември 2008, 18:23:44 »
-------------------------------------
Майсторско празнично блюдо за впечатляване на гости. Ястието е "далечна роднина" на Киевските котлети, затова е кръстено на руския град-герой Тула.

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Торта "Бодил"
« Отговор #142 -: 07 Декември 2008, 21:12:07 »
      Торта "Бодил"            
Уау, каква торта - и не мога да повярвам, че е постна и без захар! Възхитена съм от умението ти да правиш от нищо - нещо.

И котлетите си заслужават :thumbup: - може да ги пробвам на Коледа.
« Последна редакция: 07 Декември 2008, 22:39:48 от petty »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Навит зелник
« Отговор #143 -: 09 Декември 2008, 11:26:30 »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Пържен ориз по китайски
« Отговор #144 -: 22 Декември 2008, 17:14:59 »
                                                                Пържен ориз по китайски                                                                                               
                                                                             (2 порции)
  Продукти:
1 малка чаша (150 мл.) ориз
300 гр. замразен китайски зеленчуков микс
1 яйце
2 с.л. зехтин
1 ч.л. универсална подправка
1/4 ч.л. черен пипер

  Приготвяне: Ориза се измива старателно на течаща вода, после се сварява в съотношение вода:ориз 3:1. Зеленчуковия микс се сварява на водна пара (без да се размразява предварително) за 20 минути. В дълбок тиган (уок) се слага 1 с.л. зехтин и се нагрява. Яицето се разбива, изпържва и изважда. Нарязва се на тънки жулиени.В тигана се слага и втората супена лъжица зехтин и се поставят зелечуците и подправките да се пържат, с постоянно разбъркване, около 5 минути. Добавя се ориза, пържи се с разбъркване още две минути, след което се добавят и жулиените от яйце. Последно разбъркване, ястието се отстранява от огъня и се поднася веднага.
« Последна редакция: 22 Декември 2008, 17:38:09 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Картофена стърганица
« Отговор #145 -: 29 Декември 2008, 16:42:39 »
                                                       Картофена стърганица
                                                              6 порции
800 гр. картофи
1 яйце
40 гр. краве масло
1 ч.л. универсална зеленчукова подправка
50 мл. течна растителна сметана
1/2 връзка магданоз
самардалена сол и пипер меланж на вкус

Картофите се обелват и рендосват на едро ренде в купа. Добавя се яйцето и се разбърква енергично. В голяма тенджера се загрява до кипване 1500 мл. вода, заедно с маслото и подправката (супата в началото "кипва", затова е необходим по-голям съд) Изсипва се картофената смес и супата се вари на бавен огън с неколкократно разбъркване половин час. Добавя се течната сметана, след около минута се слага нарязания на ситно магданоз, последно разбъркване и се отстранява от огъня. Поднася се гореща, със самардалена сол и пипер меланж на вкус в купичките.
--------------------------------------------------------------------
Тази супа ми бе поднесена от Тонито преди десетина дни, в старанието й да се съобрази с диетата ми. На моето изумление от чудесния вкус, тя отговори, че била нещо простичко. Те гениалните рецепти са простичките, твърдя че тази е такава. Благодаря ти Тони,  :-* публикувам рецептата "през главата ти", но не мога да отмина с мълчание нито една кулинарна разкошотия.
« Последна редакция: 29 Декември 2008, 17:41:11 от bordovsky »

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1737
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #146 -: 29 Декември 2008, 17:18:01 »
Жоро,Тони ,златни сте  :clapping: :clapping: :clapping:
Чудна вкусотия  :flower:

Tonito

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 675
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #147 -: 29 Декември 2008, 18:12:26 »
Радвам се, бате Жоро, че ти е харесала най-лесната картофена супа.
Явно наистина  ти се е усладила, щом сърце не ти даде да си  "мълчалив", докато намеря хубави жълти картофи и яйца с оранжеви жълтъци.
Само бих добавила, че аз бих се въздържала от подправките, които ти си сложил, особено от "универсалната". Не съм любител на "универсалните" неща, по принцип. Не бих ползвала и растителна "сметана".
Вкусът на картофи и масло си е толкова прекрасен, че потвърждава мнението ми, че не винаги е нужно да се усложняват и подправят истинските вкусове и аромати.
И яйцата е добре да са поне 3, и се вари не повече от 15 мин, и е много вкусно да се настърже в порцията кашкавал.
Така горе-долу я знам аз стърганата картофена супа.
Да ти е сладко!  :air_kiss:



bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Зимен вегетариански сач
« Отговор #148 -: 04 Януари 2009, 12:37:51 »
                                                            Зимен вегетариански сач                                                             
                                                               1 сач за двама

2 глави кромид лук (200 гр.)
2 моркова (150 гр.)
200 гр. пресни печурки
4 стерилизирани краставички
150 гр. пържени картофи
50 гр. краве масло
100 мл. червено вино
сол и черен пипер на вкус

           

Лукът се нарязва на полумесеци, морковите и краставичките на жулиени, гъбите на филийки. Сача се загрява, слага се кравето масло и след разтапянето му - гъбите, морковите и лука. Зеленчуците се пекат с няколкократно разбъркване около 10 минути, след което се прибавят краставичките, след малко и виното.Посолява се (внимателно, краставичките са солени). Малко преди виното да се изпари напълно се слагат отгоре пържените картофи, още 2 минути и сача се спаля от огъня, премества се на поставката си, поръсва се с черен пипер и се поднася.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Картофена стърганица
« Отговор #149 -: 06 Януари 2009, 00:53:21 »
                                                       Картофена стърганица
.................
Благодаря ти Тони,  :-* ........... не мога да отмина с мълчание нито една кулинарна разкошотия.


 :thumbup: :thumbup: прав си отвсякъде  :exclaim:  невероятно вкусна, че и лесна   :nyam: :nyam: :nyam:

послушах Тонито - с повечко яйца и без универсали  :smile1:



Благодаря ВИ!  :air_kiss:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]