Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част  (Прочетена 386487 пъти)

margototop

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 264
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #90 -: 19 Август 2008, 21:46:44 »
Жоро тази вечер пробвах Пълнен домат в гювече благодаря за вкусното предложение :thumbup: ,Ето и резултата

kalina-sofia

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 146
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #91 -: 30 Август 2008, 07:49:47 »
Жоре ,идвам тук с благодарности за вкусната рецепта за тиквичките бюрек. Станаха много вкусни, но се изядоха... :(

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Кюфтета от пиперки и ориз
« Отговор #92 -: 10 Септември 2008, 20:46:08 »
Eni, margototop, kalina-sofia,, радвам се. че са ви допаднали моите гозбички.  :-*

Ето я и следващата:


                                           Кюфтета от пиперки и ориз
                                               4 порции (10 - 12 броя)

5 печени и белени червени пиперки
1 чаша (200 мл.) ориз
1 ч.л. универсална зеленчукова подправка
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. сух джоджен
1/2 ч.л. черен пипер

брашно и 1 яйце за паниране
олио за пържене



Ориза се сварява напълно с вода, според вида му (без да се мие, като за ризото), като се прибавя и универсалната подправка. След като изстине, се добавят нарязаните на ситно пиперки и останалите подправки. Сместа се разбърква енергично. Оформят се топки, които се овалват в брашно, после в разбито яйце, сплескват се на кюфтета и се изпържват двустранно с олиото. Поднасят се СТУДЕНИ (преседяли в хладилник), с кисело мляко.

Ето и коментара ми, по желание на Пепи:
Това ястие се роди вчера вечерта, с моето старание да разнообразя бедната ми строга диетична кухня. Изпържих кюфтетата, сервирах...... нещо не ми харесаха нито на мен, нито на Нора. Бяха затрити в хладилника. Днес на обяд решихме да ги пробваме пак и ги изядохме с кеф и удоволствие, студени от хладилника. Явно това е разковничето, ядат се студени, затова и съм го написал с главни букви.
« Последна редакция: 10 Септември 2008, 20:59:53 от bordovsky »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #93 -: 10 Септември 2008, 21:11:19 »
Тюююх  :swoon: все се надявах да ги събереш в буркан за Мими  :smile1:  А вие сте ги изяли  :P

и сега сериозно - и аз понякога предпочитам някои храни студени  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #94 -: 14 Септември 2008, 15:39:24 »
Жоре, много вкусно беше Цвинското с лук,  :air_kiss:,
а и дъщерята почва де се учи от теб - Мързеливки със сметана - малко формата и не ги е допекла съвсем, ама сама е била в къщи ...
Добавила е от себе си нещо - намазала ги е с пресован чесън, жълтък и пикантина - вкусни бяха ::)
Снимка на тричките останали, като се прибрахме :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Мус от пъпеш
« Отговор #95 -: 23 Септември 2008, 19:12:28 »

...а и дъщерята почва де се учи от теб ...

Oхо...... Ради  - "кукинг шеф", сега видях, браво на момичето.  :thumbup:

Да предложа едно леко и много вкусно десертче. ;D

                                        Мус от пъпеш                                           
                                                5 порции

Половин пъпеш (~ 800 гр.)
сока от половин лимон
100 мл. бяло вино
100 мл. кисело мляко
10 гр. желатин
1 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"

5 вафлички за диабетици
50 гр. диабетичен шоколад



Пъпеша се почиства от семето и се обелва. Нарязва се на кубчета и се поставя в купа. Добавя се подсладителя, лимоновия сок, киселото мляко и се разбива с миксер. Желатина се залива с виното и след като набъбне се стопява на водна баня. Купата с муса се слага в по-голяма купа с лед и студена вода, желатина се изсипва вътре и сместа се разбърква няколко пъти за десетина минути. Разсипва се в чаши (купички), гарнира се с вафличките, поръсва се с настърган шоколад и се прибира в хладилник за поне 2 часа.
« Последна редакция: 23 Септември 2008, 19:17:46 от bordovsky »

Vivian

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 38
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #96 -: 27 Септември 2008, 14:09:59 »
Жоро, благодаря ти за рецептата за Гергьовската чорба.
Специални поздрави и от половинката.


bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #97 -: 27 Септември 2008, 21:59:23 »
Vivian , удоволствието е и мое. :thumbup: 
Днес гледах във фризера има още една агнешка главичка......скоро ще и дойде времето.....  ;D

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Постна сарма с прясно зеле
« Отговор #98 -: 07 Октомври 2008, 13:44:48 »

marabu

  • Гост
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #99 -: 08 Октомври 2008, 11:30:36 »
нося БЛАГОДАРЯ за вкусните дробчета  :smile1:


gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1045
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #100 -: 11 Октомври 2008, 22:07:16 »
Благодаря ,Жоре за вкусния ти Зелен боб с яйца ...Е,нямах от жълтия сорт,но това мисля е без значение...Със сигурност вече мога да кажа,че моите момчета хапват този зеленчук...а за Супичката от риба с маслини нямам думи...божествена е !   :flower:





bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Праз с ориз на фурна
« Отговор #101 -: 18 Октомври 2008, 17:36:32 »
Юлия,Габи,  :yes3: радвам се :pooh_lol:

Ето  нещо постничко (пак)  ;D

                                                    Праз с ориз на фурна                                                                                                                                                                                                                         4 порции

1 глава лук
4 с.л. зехтин
4 стръка праз
400 мл.смлени домати
120 мл. ориз басмати
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
2 дафинови листа
1 с.л. универсална зеленчукова подправка
2 с.л. брашно



Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина до прозрачност. Добавя се брашното, след малко червения пипер и доматите.Сместа се сваля от огъня и се изсипва в тавичка. Добавя се праза, нарязан на парчета 3 - 4 см, останалите подправки и около 500 мл. вода.Всичко се разбърква и се пече във фурна на 220 градуса до омекване на праза. Поръсва се с ориза, разбърква се и се допича за петнайсетина минути.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #102 -: 21 Октомври 2008, 19:13:40 »

Жоро, идвам с огромни благодарности за тези чудесни Рогчета грахам. При мен са с бяло брашно и са в мини вариант, но вкусът им винаги е неповторим. Много често ги правя, защото вече са любими на синът ми и затова искам да изкажа моите и неговите благодарности за тази чудесна рецепта.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #103 -: 21 Октомври 2008, 20:47:11 »
Пепи, благодаря, ....  :yahoo:   и на мен ми се приядоха. :pooh_honey:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Kekс с дюли
« Отговор #104 -: 25 Октомври 2008, 19:53:45 »
От известно време искам да направя тестен десерт с дюли. Вложени сурови, изделието става доста глетаво. Дне постигнах успех, получи се.  :yahoo:

                                          Kekс с дюли

2 дюли
100 мл. + 1 сл. зехтин
1 яйце
200 мл. прясно мляко
500 мл. типово брашно (2,1/2 чаши)
2 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"   
1/2 флаконче есенция ванилия (ром)
1 бакпулвер (10 гр.)

Дюлите се почистват, нарязват на парчета и поставят в тавичка. Поръсват  се с 1 с.л. зехтин и се пекат във фурна на 200 гр. около 15 минути. След като изстинат, се преместват в съда за разбиване на тестото за кекса. Добавят се зехтина, прясното мляко, яйцето, есенцията и подсладителя и всичко се пасира с пасатор. След това се слага пресятото с бакпулвера брашно и бързо се разбърква кексово тесто. Изсипва се в кексова форма (ако не е тефлонова,се намазва с олио и поръсва с брашно) и се пече в предварително загряла фурна на 200 градуса (изпичането се проверява с клечица). Поднася се изстинал.
« Последна редакция: 04 Ноември 2008, 16:36:53 от bordovsky »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума