Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част  (Прочетена 356538 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #60 -: 03 Август 2008, 17:10:47 »
Не се притеснявай за чесъна: "Колкото повече - толкова повече"  :pooh_lol:

След термичната обработка няма да ви дразни, може само да овкуси повече.  :thumbup:

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #61 -: 03 Август 2008, 17:19:35 »
Ауууу, разкошен е - преди малко го извадих от фурната! Ммммм!  :thankyou:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Каша от зелен фасул (зелен фасул по селски)
« Отговор #62 -: 06 Август 2008, 09:53:17 »
                                             Каша от зелен фасул (зелен фасул по селски)
                                                                    2-3 порции

0,5 кг. зелен фасул
7 - 8 скилидки чесън
2 с.л. брашно
5 с.л. зехтин
1 ч.л. универсална зеленчукова подправка

магданоз



Зеления фасул се почиства, отстраняват се връхчетата, измива се и се нарязва на едри парчета. Поставя се в тенджера, заедно с подправката и около 750 мл. вода и ври до пълното му омекване. (най-лесно в тенджера под налягане – 30 мин.след първо свистене).Скилидките чесън се нарязват на филийки и се запържват в зехтина за около 1 минута. Добавя се брашното и се запържва до златисто. Запръжката се изсипва в тенджерата с фасула, разбърква се, къкри около 5 минути и се сваля от огъня (ако стане много гъсто, се долива малко гореща вода). Ястието се поднася топло, поръсено или украсено с магданоз.

Светлана

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #63 -: 07 Август 2008, 14:41:40 »
Привет и от мен! Започнах от скоро да чета твоите рецепти! Страхотни са!
Искам да те попитам - откъде да намеря формички за мъфини?
А и тези керемидки къде се продават? Може би при гърненцата и гювечетата?

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1737
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #64 -: 07 Август 2008, 15:15:40 »
 :hi:,Светлана.Чувствай се добре сред нас.
И понеже Жоро днес е в разход из хубавата и никак не прашна София,ще ти отговоря аз.А пък той нека допълни,ако пропусна нещичко.
Формички за мъфини си купих от магазин 345 в София,те са от алуминиево фолио и са ми много удобни.Други за еднократна употреба продават в почти всички големи супер маркети.Те са хартиени.Другият модел формички са тези за многократна употреба.Има тефлонови и силиконови,ако не се лъжа.Момичетата от форума ги използват.Също се продават в големите магазини - Метро,Кауфланд и т.н.
Същото важи и за керемидките,в Кауфланд - Овча Купел  - ги имаше.Предполагам,че и бабите с гърнетата ги продават по пазара.
Понеже не пишеш от къде си ти давам инфо за София.
И понеже съм фенка на кухнята на Жоро/и не само/,казвам ти ,че си уцелила 6.От него има много какво да се научи.

Светлана

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #65 -: 07 Август 2008, 15:21:55 »
Благодаря ти за отговора eli4ka! Да си кажа честно - очарована съм от уменията на Жоро! Страхотен е! Ще си потърся формички, и ще се опитам да приготвя мъфини! Още веднъж благодаря, за начало само ще Ви чета, дано и аз се похваля по-късно с ястие приготвено по Ваши рецепти!

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #66 -: 07 Август 2008, 15:52:46 »
Благодаря за благите думи, трогнат съм. :flower:

Само да допълня: Хатриените формички за мъфини бяха обща форумска доставка ( в темата за кошничките са подробностите).
Керемидките, поставките, както и почти цялата ми друга посуда са от "Метро" ( не искам да го хваля, ала това си е седмичният ми магазин  ;D)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Пилешка супа топчета
« Отговор #67 -: 08 Август 2008, 16:39:36 »
                                                   Пилешка супа топчета
                                                              6 - 8 порции

за каймата:
300 гр. пилешки гърди без кости
1 белтък
1 картоф ( ~ 120 гр.)
1 ч.л. универсална зеленчукова подправка
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. смлян кимион

4 с.л. зехтин
1 глава лук (1 връзка пресен лук)
1 стрък с листа целина
1 пиперка
2 домата
1 с.л. универсална зеленчукова подправка
1 ч.л. ронена чубрица
80 гр. пълнозърнесто фиде (спагетини)

брашно за паниране
100 гр, течна растителна сметана + 1 жълтък за застройка
1/2 връзка магданоз
сок от 1 лимон (по желание)

                   

Пилешкото месо се нарязва на парчета и се смила в блендер или кухненски робот. Картофа се обелва и рендосва на средно ренде. Изстисква се от сока си. С месото, картофа, подправките и белтъка се омесва кайма за топчетата, която се оставя да отлежи петнайсет минути. С намокрени във вода ръце се оформят топчета, които се панират в брашно.
Лукът се нарязва на ситно, пиперката се нарязва на парченца. Двата зеленчука се запържват във зехтина. Добавят се обелените и нарязани на кубчета домати, след малко се слага нарязаната целина, 2 литра вода, подправката и чубрицата. Супата ври около двайсет минути до омекване на лука и пиперката, след което се слагат топчетата и фидето. Доварява се до кулинарна готовност на фидето, застройва се с разбития с малко вода жълтък и сметаната, след което се отстранява от огъня. Поднася се топла, поръсена с нарязан на ситно магданоз и лимонов сок (по желание).

irinka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1749
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #68 -: 08 Август 2008, 19:41:29 »
Жоро,помощ-в нашия район не намерих растителна сметана :'(.Ако сложа прясно мляко ще разваля ли вкуса на супата?

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #69 -: 08 Август 2008, 19:52:38 »
Ако сложа прясно мляко ще разваля ли вкуса на супата?

Иринке, нямаш никакъв проблем, аз ползвам сметана, защото рецептата е ориентирана нискобелтъчно. Най -добре ще се получи с варена застройка с прясно или кисело мляко, като добавиш и още едно цяло яйце. Ще бъде мноооого вкусно. Успех!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #70 -: 08 Август 2008, 20:28:47 »
Жоре позволи ми ::) Все пак мисля, че със сметана е по-вкусно, даже заквасена :thumbup:

А аз да кажа за пълнозърнестото фиде /спагетини/ - първо нигде не намерих, навсякъде се чудеха "що е туй" и ме гледаха подозрително продавачите :innocent: :swoon:. Имаше ръжени на едно място. А, пардон - на едно място намерих все пак, но 0.5 струваха около 3.50 :swoon:, т.е килото 7 лв. :swoon:, Луди -  :Pтова да не е месо ;D. Карам си на обикновени, но определено с твоите е по-вкусно :thumbup:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #71 -: 08 Август 2008, 21:51:17 »
Веси, що предаваш фронта, кат няма Иринка сметана, какво да прави?, предлагам алтернатива. :P

Пълнозърнестите спагетини не са толкова скъпи, колкото фидето,нали няма да се учудиш,че ги купувам от "Метро" и са под 2 лева 500 гр. (на Мисико са, спагетини №10)

Екологичните и здравословни храни, уви, са скъпо нещо (за топчетата ползвам пилешки бон филенца на цена 11,50 кг. ;D)

irinka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1749
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #72 -: 08 Август 2008, 22:51:18 »
Жорооо,супичката и с варената застройка с кисело млекце стана страшнаааа :yahoo:!Благодаря за рецептата!!А малкия поне от 1 месец не беше ял с такава охота,караше все на мляко. :smile1:
А да си призная това за  спагетините не съм го и видяла.Бързах да видя продуктите и да тичам да си купя и въобще не съм обърнала внимание.И по добре,че както ненамерих сметана,щях направо да се откажа да я правя днес,а ми беше все в главата.И аз като теб изядох две панички,ноооо бяз хляб.


bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #73 -: 08 Август 2008, 23:54:22 »
Чудесно Иринке, радвам се. :thumbup: ( А Веси - сметана, та сметана  ;D )

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Гювеч - консерва
« Отговор #74 -: 09 Август 2008, 16:37:27 »
Скоро подхванахме темата за консервиране на гювеч за зимнина. Днес цял ден се трудихме с Нора и се получи чудесно. Ето технологията и точната рецепта:


                                             Гювеч - консерва
                                    24 буркана тип "Омния" - 720 мл.

10 кг. домати - месести тип "Чико"
5 кг. пиперки - жълто зелени, дребни, с тънка люспа
3 кг. патладжани
1 кг. пиперки тип "чорбаджийски"
1 кг. бамя

сол и оцет

Патладжана се нарязва на кубчета и се залива със солена вода ( 100 гр.сол на 2 литра вода). Оставя се да отлежи около час.
Бамята се залива с оцет и вода ( 150 гр оцет и 1 л. вода). Оставя се да отлежи около час.
Пиперките (и двата вида) се почистват и нарязват на парчета.
Отделят се 48 домата, които се нарязват на кубчета, останалите се смилат.
Патладжана се бланшира за 2 минути, водата му се хвърля. Бамята се бланшира 5 минути, пиперките се бланшират за 7 минути.
В бурканите се разпределят зеленчуците, като на дъното се слагат домати на парчета, а най-отгоре - смлени домати за уплътнение. Поставя се и по 1 ч.л. сол на буркан. Затварят се и се стерилизират 40 минути. Изстиват обърнати с капачките надолу.


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Уреди на марката Miele от tomislava
[Днес в 11:57:01]


Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]