Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част  (Прочетена 386539 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Солени валентинки
« Отговор #270 -: 23 Август 2009, 10:07:05 »
                                             Солени валентинки                                               
                                                                    8 броя

400 мл типово брашно
2 яйца
150 мл кисело мляко
80 г краве масло
20 мл зехтин
100 г сирене
10 г бакпулвер
1 ч.л. сол

   

В купа се разбъркват с миксер яйцата, киселото мляко, разтопеното краве масло, зехтина, натрошеното сирене и солта. Добавя се пресятото с бакпулвера брашно и бързо (за около 30 секунди с миксера) се замесва кексово тесто, което се разпределя във форми - сърчица*. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто кафяво. Изваждат се от формите, след като поизстинат. Поднасят се обърнати, така се виждат по-добре оформените сърчица.

* ако не сте влюбени или нямате такива формички не се притеснявайте - във всякаква форма са вкусни.

kratunka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Солени валентинки
« Отговор #271 -: 23 Август 2009, 15:01:43 »
                                             Солени валентинки                                               
                                                                    8 броя

400 мл типово брашно

 :hmmm:  Сигурно са грама, нали?  :blush: :victory: Страхотно изглеждат сърчицата!!!   :thumbsup:
А, формичките, подобни на тези за мъфините ли са като големина или по-малки?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Солени валентинки
« Отговор #272 -: 23 Август 2009, 16:12:33 »
                               
400 мл типово брашно


 :no2: :no2: не, мерителна чаша или съд от 400 мл е брашното.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #273 -: 23 Август 2009, 17:56:39 »
Пепа като главен тартор всичко знае. :thumbup:

В доста рецепти се ползва мярка за течности, приложена за насипни храни. В домашни условия е много по-лесно да се напълни съд от 400 мл с брашно (или 2 чаши с вместимост 200 мл), отколкото да се ползва кантарче. Мерките супена лужица или чаена лъжица също са обемни, но се ползват за всичко.

Формите - сърчица са точно за мъфини със специфична форма. Моите са силиконови, на пазара има различни видове.

kratunka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #274 -: 24 Август 2009, 14:37:46 »
Благодаря и на двама ви за уточненията!  :thumbup: Ще са ми от полза  :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Гювечета с воденички
« Отговор #275 -: 28 Август 2009, 15:07:57 »
                                        Гювечета с воденички
                                                 2 порции

около 400 г пилешки воденички
4 глави лук
2 яйца
20 г краве масло
2 с.л. зехтин
2 ч.л. универсална зеленчукова подправка
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. брашно



  Воденичките се сваряват напълно, заедно с 1 ч.л. подправка. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в мазнините и останалата подправка до прозрачност. Добавят се отцедените воденички и запържването продължава още 5 минути. Размива се брашното в 200 мл от отварата на воденичките. Сместа от лук и воденички се разпределя в две гювечета, поръсва се с черния пипер и се залива с отварата. Отгоре се чуква по едно яйце, гювечетата се захлупват и се пекат във фурна на 250 градуса около 30 минути.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #276 -: 28 Август 2009, 15:31:25 »
М...м...мммм, потекоха ми ли...те :innocent:
Обичам воденички, но домашните ...тц, но ще направя, ще видят те ;D

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #277 -: 28 Август 2009, 22:32:25 »
Пак съм аз - воденички още не направих, но с малко стари благодарности за миш-маш с печени чушки и белени домати - хареса се :thumbup:
И агнешка супа, ама коя от всичките ти  :innocent:, всички съм пробвала и са супер :smile1:
Целувки и за тях и щото си ми дружка :air_kiss:

marabu

  • Гост
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #278 -: 25 Септември 2009, 21:54:55 »
Нося голямо благодаря за Пилешка дроб сарма    :thank_you2:


bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #279 -: 26 Септември 2009, 08:29:50 »
Веси, Юлке, благодаря за посещението, радвам се, че сте останали доволни  :yahoo:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #280 -: 26 Септември 2009, 08:33:18 »
                                                Вити рогчета със сирене и кашкавал                  
                                                                   4 порции

за тестото:
около 450 г типово брашно
250 мл прясно мляко
1 яйце
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
2-3 капки течен подсладител "Суитли-ултра"
7 г суха активна мая

и още:
200 г сирене
100 г кашкавал
100 г краве масло
олио за мазане на плота

 

  Прясното мляко се затопля и заедно с всички предвидени продукти се замесва меко еластично тесто (40 секунди в кухненски робот). Тестото се поставя на топло в купа, покрито с фолио, за да втаса (да удвои обема си). Разделя се на 4 топки. Върху намазан с олио работен плот всяка топка се разточва на тънка кора,намазва се с разтопено краве масло, реже се радиално на сектори, които се обръщат и наслагват един върху друг в средата.Като се обработят и четирите топки, те отново се разточват. Наръсват се със сирене, навиват се на рула и после на "охлюви" и се нареждат в намазана тава. Отгоре се разпределя останалото краве масло и се оставят да втасат повторно. Накрая отгоре се поръсват с рендосан на едро кашкавал и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване на кашкавала.

На долните снимки показвам как се режат корите и рогчетата преди печене.
« Последна редакция: 28 Септември 2009, 10:26:08 от bordovsky »

rossi9

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #281 -: 27 Септември 2009, 05:03:07 »
Моите уважения, г-н Бордовски. Диабетик съм и с удоволствие ще се възползвам от Вашите уникални рецепти :thumbup:

desychem

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 177
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #282 -: 28 Септември 2009, 10:17:17 »
Рецептита наистина са страхотни! У дома сме здрави, слава Богу, но честичко с удоволствие се възползваме от рецептите на Бордовски. Най-популярна в къщи е рецептата за Чудните кашкавалени сандвичи. Благодарности! Ето ги и тях:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #283 -: 28 Септември 2009, 11:19:55 »
Жоре, чудни са тези кашкавалени рогчета :yahoo:
Кога ще ми направиш :blush2: :blum3:, че видях неделните бухт съм пропуснала ;D

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Пилешки филета "Рига"
« Отговор #284 -: 28 Септември 2009, 15:44:20 »
                                          Пилешки филета "Рига"
                                               4 порции
4 филета от пилешки гърди (около 600 г)
5 яйца
4 филии сух хляб
100 мл прясно мляко
150 г кашкавал
сол на вкус
черен пипер на вкус
брашно за паниране
галета за паниране
сусам за паниране
олио за пържене

Филетата се посоляват и поръсват с черен пипер. Панират се последователно в брашно, яйце,галета, яйце, сусам и се оставят да починат, докато се приготвят канапетата. Филиите хляб се потапят в прясното мляко, панират се в яйца и се изпържват двустранно. След тях се панират и филетата в яйца и се изпържват. Така подготвените канапета и филета могат да изчакат времето за поднасяне. Върху всяко канапе се слага по едно филе, настъргва се кашкавал на едро и се пече в микровълнова фурна на пълна мощност за 2 минути. Поднасят се веднага със салата.
____________________________
 Подобен специалитет ми бе поднесен преди около 25 години в ресторанта на х-л Рига - Русе. Разликата е, че нямаше сусам в панировката, но имаше отгоре сложена една разполовена кайсия.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума