Автор Тема: Да се разходим из кухнята с Petrina - II  (Прочетена 392130 пъти)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #120 -: 03 Октомври 2008, 22:23:25 »
pepelia6ka , сложила съм снимки там където е подчертано
......... или можеж да потърсиш из нета Portulaca oleracea - Тученица обикновена
« Последна редакция: 03 Октомври 2008, 22:28:14 от petrina »

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #121 -: 03 Октомври 2008, 22:29:25 »
Ех, извинявай ама , още трудно се оправям...Сега вече всичко  ми е ясно.Имам го и аз това- то било дивият вариант на красивото цвете. Благодаря ти много за търпението , с което ми помогна да науча още нещо тази вечер.
Слънчев уикенд от мен!

asdany

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 316
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #122 -: 03 Октомври 2008, 22:36:13 »
Ето това е калдаръмче и мисля, че не е тученица.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #123 -: 04 Октомври 2008, 11:50:32 »
asdany , много хубаво калдаръмче  :thumbup:

Кекс със сушени плодове и белтъчна заливка



1/2 ч.чаша стафиди
225гр. масло, меко
1 ч.чаша захар
150гр. брашно с набухвател
1 ч.лъжица настъргана кора на лимон
4 яйца
2 суп.лъжици прясно мляко


1/2 ч.чаша захар
3 белтъка
1/3 ч.чаша брашно
1 ч.чаша кокосови стърготини

Загряваме фурната на 170гр. Намасляваме си откопчаваща форма за кекс.
Разбиваме маслото със захарта. Прибавяме яйцата, лимоновата кора, и млякото.
Най-  накрая сипваме постепенно брашното смесено със стафидите.
Изливаме сместа във формата.
В друга купа смесваме захарта и белтъците, прибавяме брашното и кокосовите стърготини.
Изливаме белтъчната смес върху другата, като я разнасяме равномерно на всякъде.
Печем за 30-35 мин. или до готовност, като  пробваме с клечка  ако я изкараме суха значи кекса е готов.
« Последна редакция: 04 Октомври 2008, 12:07:25 от petrina »

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #124 -: 04 Октомври 2008, 17:37:16 »
 :smile1: хей,момичета от тази тученица става и много вкусно ядене,аз я бях писала някъде ,сигурно за вегетарияните,само,че тука аз я знам като семиз оту,много полезнаи вкусна трева   ;D
mazesin yemekleri

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #125 -: 04 Октомври 2008, 18:08:06 »
Да, сега се сетих,че и аз съм яла тази тученица в турция и ми беше любима. Но там май я отглеждат декоративна, защото е с много едри и хрупкави листенца. Всъщност калдъръмчето е с листенца малки, като оризчета, а този негов събрат-тученица е с кръгли листенца.

soudger

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #126 -: 04 Октомври 2008, 22:05:53 »
Латинке, ето че и други момичета ти казват, че си невероятна и винаги има какво да се научи интересно от теб,/например за тученицата/.  Затова и аз се радвам че работим заедно и често ще се обръщам за съвет и помощ към теб.    :flower: :flower: :flower:

aimi

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 241
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #127 -: 05 Октомври 2008, 13:12:17 »
Гледам я тази тученица. . . Аз не ги разбирам много растенията, но тъй като много обичам зеленилки и съм чела където ми попадне за видовете салати, тази тученица ми напомня на картинката за воден кресон, който съм срещала в разни рецепти. Досега не се бях замисляла, защото просто никога и никъде по магазините не съм срещала да се продава, ама поне да знам - дали пък не е едно и също, защото наистина много си приличат на картинките.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #128 -: 05 Октомври 2008, 15:35:01 »
aimi   не знам дали е едно и също, но латинското наименование на обикновената тученица или поне така я изкара търсачката на google e Portulaca oleracea

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #129 -: 05 Октомври 2008, 15:49:40 »
Салата от червено цвекло и млечен дресинг с хрян

2-3 суп.лъжици кисело мляко
2 ч.лъжици пюре от хрян
1 ч.лъжица кимион
500гр. червено цвекло, сварено предварително

Смесете киселото мляко, хряна и кимиона.
Поставете в салатена купа нарязаното на кубчета цвекло и прибавете към него млечния дресинг, разбъркайте

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #130 -: 05 Октомври 2008, 16:06:51 »
Супа от  тученица

500гр. листа и стъбла от тученица
4 суп.лъжици зехтин
1 глава кормит лук
2 суп.лъжици брашно
200гр. сирене, настъргано
малко салца или доматено пюре
сол, черен пипер, магданоз и джоджен на вкус
2 яйца и лимонов сок за застройка

Тученицата се нарязва и се задушава в зехтина с нарязания лук и джоджен.
Посипва се с брашно и се налива вода колкото за супа.
След като заври се добавя сиренето, разбърканата с малко вода салца или доматено пюре.
Разбърква се и се овкусява с подправки.
Застройва се с лимоновия сок и разбитите яйца.

тученица - тя съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове, а изобилието на полиненаситени мастни киселини съдейства за очистване на съдовете от холестериновите отлагания, предпазва от атеросклерозата и съдовите усложнения при захарна болест.
източник:книга за Омега 3
« Последна редакция: 05 Октомври 2008, 17:09:05 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #131 -: 05 Октомври 2008, 16:32:04 »
Бананови мъфини с майонеза



2 банана, пюрирани
2/3 ч.чаша майонеза
1 яйце
1 ч.лъжица ванилия
1/2 ч. чаша захар
1/4 ч.чаша мед
2 ч.лъжици бакпулвер
1 - 3/4 ч.чаши брашно

Загрейте фурната на 180гр. Намаслете си 12 формички за мъфини.
Смесете бананите, майонезата, яйцето, меда, захарта и ванилията.
Смесете брашното с бакпулвера и го прибавете към майонезената смес.
Сипете от сместа в купичките като не препълвате. Печете за 20 мин. Извадете и охладете.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #132 -: 06 Октомври 2008, 07:21:24 »
Овесени квадратчета с пшенични трици и фъстъчено масло

1 - 1/3 ч.чаша фини овесени ядки
2/3 ч.чаша стафиди
1/2 ч.чаша пшенични трици
1/3 ч.чаша кокосови стърготини
3 суп.лъжици шоколадов чипс/или нарежете на ситно шоколад/
2 суп.лъжици смляни орехови ядки
1 ч.лъжица сода
1/4 ч.чаша фъстъчено масло
1/4 ч.чаша кафява захар
3 суп.лъжици маргарин или масло
3 суп.лъжици мед
1 ч.лъжица ванилия

Загряваме фурната на 180гр. Подготвяме си малка тавичка/22см/.
Смесваме фините овесени ядки, пшеничните трици, стафидите, кокосовите стърготини, ореховите ядки, накълцания на ситно шоколад, содата.
Смесете в метален съд фъстъченото масло, кафявата захар, маргарина, меда и ванилията.
Сложете съда за 30 сек. върху леко загрят котлон и разбъркайте докато захарта се разтвори.
Прибавете сухите съставки и смесете добре.
разстелете сместа в и печете за 15-20мин. или докато леко покафинее.
Извадете и охладете. Нарежете на 25 парченца.
Източник: книга: Diabetic Recipe Sampler


petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #133 -: 06 Октомври 2008, 20:15:01 »
Златни бисквити



1/2 ч.чаша масло, меко или със стайна температура
1 - 1/2 ч.чаша захар
4 жълтъка
2 суп.лъжици прясно мляко
1 ч.лъжица ванилия
1 - 1/2 ч.чаша брашно
1/2 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.лъжица сол

1/2 ч.чаша кокосови стърготини
1 ч.лъжица канела



С миксер разбиваме маслото със захарта, до пухкавост. Прибавяме жълтъците, млякото и ванилията, разбийте грижливо.
Прибавете брашното, бакпулвера и солата. Смесете добре.
Направете една топка от тестото и приберете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната на 200гр.
Смесете заедно кокоса с канелата.  направете от тестото топчета колкото орех и овъргаляйте в кокосово-канелената смес.
Поставете топчетата  върху пекарската хартия, като оставите разстояние между тях. / може да ги натиснете отгоре  леко с вилица./
Печете за 15-20 мин.  Изстудете и махнете от хартията.
източник:kitchenparade.com
« Последна редакция: 07 Октомври 2008, 21:47:55 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #134 -: 11 Октомври 2008, 08:16:43 »
Бананови бисквити с фъстъчено масло



1 пюриран банан
1/2 ч.чаша кафява захар
1 ч.лъжица ванилия
1 яйце
1/4 ч.чаша фъстъчено масло
3/4 ч.чаша брашно /а може и 1 ч.чаша, трябва да прецените/
1/2 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.лъжица сода
щипка сол
1/3 ч.чаша крокан

Загряваме фурната на 180гр. Застиламе си тава та с пекарска хартия.
С миксера разбиваме банана, захарта, яйцето, ванилията и фъстъченото масло.
В друга купа смесваме брашното, бакпулвера, содата, солта и крокана.
Прибавяме ги към фъстъчената смес като смесваме без миксер.
Сипваме от сместа върху пекарската хартия със супена лъжица, и печем за 7-10 мин. Изваждаме и охлаждаме.
20бр.
рецептата не е включена в съдържанието на темата
« Последна редакция: 19 Октомври 2008, 17:22:56 от petrina »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[23 Октомври 2017, 22:09:49 ]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]