2 средни на големина патладжана 1 глава стар лук 1 ч.л. суха мащерка 150 гр. микс от ядки по избор 100 гр. синьо сирене сол и черен пипер на вкус 3-4 с.л. олио
Приготвяне
* Измийте патладжаните и без да ги белите отрежете капачета по дължината им. Издълбайте ги внимателно с малка лъжичка. Посолете ги отвътре , както и издълбаната вътрешност. Оставете ги да престоят 15 мин , след това ги изплакнете със студена вода и подсушете с кухненска салфетка.
* Намажете с малко олио отвътре и отвън издълбаните патладжани и ги запечете във фурната за 20 мин , докато омекнат.
* Нарежете лукът на полумесеци и заедно с вътрешността на патладжаните го задушете в останалото олио. Подправете с мащерка , сол и черен пипер.
* Начукайте на едро ядките и нарежете сиренето на кубчета. Смесете ги със задушеният лук. Напълнете със сместа патладжаните. Преди сервиране запечете за няколко мин. в силна фурна.
Ако желаете , може да оставите дръжките на патладжаните за по-добра визия. В такъв случай , завийте дръжките с алуминиево фолио преди да ги изпечете за да не прегорят.
Йоли, моите адмирации за пореден път! Ако имаше тема "Рецептите от форума, без които не мога" (Защо ли няма? ), твоята картофена тарта е на първо място, след нея следват още няколко твои рецепти. Сред тях днес се подредиха и бисквитите с пълнеж! Благодаря!
YOLI, за пръв път разгледах изцяло твоите авторски теми - възхитена съм от тези впечатляващи произведения на кулинарното изкуство, невероятната ти креативност и естетически усет. Щастливи са хората около теб, които всеки ден се радват на тази неподправена красота.Благодаря ти за удоволствието да се докосна и аз до тези изкусителни творения!
250 гр.кайма 1 малка главичка кромид лук 2 с.л. бренди 1 с.л. сух естрагон сол и черен пипер на вкус
За доматеният сос
500 гр. настъргани домати 1 малка главичка кромид лук 2 дафинови листа 1/2 връзка пресен босилек 2 скилидки пресован чесън 2 с.л. олио 1 ч.л. захар сол на вкус
Приготвяне
* Омесете добре каймата със ситно нарязаният лук , брендито и естрагона. Подправете със сол и пипер.
* Нарежете патладжана на много тънки филийки по дължина. За улеснение ползвайте рендето за рязане на чипс. Гриловайте филийките леко на скара или в тиган-грил без да слагате мазнина.
* Завийте малки сармички в грилованите патладжани и ги подредете в тавичка плътно една да друга.
* Смесете настърганите домати със ситно нарязаният лук , чесъна , босилека и дафиновите листа. Овкусете със захарта , нарязаният босилек и сол. Накрая добавете олиото и разбъркайте. Изсипете суровият доматен сос върху патладжаните.
* Изпечете ястието в силна фурна до желаната от вас гъстота на соса. Сервирайте сармичките топли.
Предлагам ви и вариант на същите сармички , но с лучен сос.
Йоли, благодаря за рецептата! Аз чакам ли чакам на лични, а ти веднага си я качила тук!
Може ли нишестето да се замени с брашно? А защо се ползва, всъщност, нишесте?
Ще я спретна още утре, щом мъжа ми се прибере от път. И без това калмарите отлежават вече няколко месеца във фризера, защото не можех да си харесам рецепта.
Йоли,благодаря ти за Плодовите банички с ванилов сос .Чудесни са.Аз замених ваниловия сос със сладолед и карамелен топинг и добавих ябълка и ореховки към плънката .
Тара , чудесни банички..... Благодаря ти , че ме подсети и мен , отдавна не съм ги правила , а синът ми ще бъде много доволен. И съм сигурна , че с ореховки ще е по-хубаво.
350 гр.брашно 100 гр.меко масло 2 яйца 4 с.л. квасена сметана 20 гр. прясна мая 1 ч.л. захар 1 ч.л. сол
5 глави стар лук 1/2 ч.л. сол 50 гр. масло 200 гр. краве сирене риган за поръсване
разбито яйце за намазване
Приготвяне
* Направете квас от маята , захарта , малко вода и малко брашно. Покрийте с кърпа съда и оставете на топло да удвои обема си.
* Направете кладенче в брашното , изсипете шупналата мая и останалите продукти и замесете меко , еластично тесто. Ако е необходимо , добавете още малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.
* Нарежете лука на полумесци и го задушете в маслото. Сиренето нарежете на кубчета.
* Разточете тестото на тънка правоъгълна кора. Поръсете с риган , разстелете задушеният лук и наредете кубчетата сирене.
* Завийте тестото на руло и го прережете с остър нож по дължина почти до средата.
* Усучете рулото и го завийте на кравай. Намажете с разбито яйце и изпечете в предварително загрята на 180* фурна.