Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
16 Март 2010, 21:31:08

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Ahoj от Чехия и natalyna « назад напред »
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Ahoj от Чехия и natalyna  (Прочетена 237679 пъти)
« Отговор #60 -: 08 Юни 2006, 19:51:44 »
rumirenard
Калфа
**
Публикации: 241

Натали,
Ще опитам и аз,може би сте ползувам Риkотта, тук не е скъпа.Мойта приятелка Люба дето е словачка прави подобни пасти,но ги нарича Наполеони ,плънката и е ванилов крем вместо извара и  останалото е същото. Мерси за рецептата Wink
Активен

Rumi Renard
« Отговор #61 -: 10 Юни 2006, 08:06:09 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 1619
Първа флейта и втора цигулка

Карфиол със синьо сирене

Продукти:
една глава карфиол, леко сварен в посолена вряща вода,
50г масло
150г синьо сирене
250г заквасена сметана(или 250мл течна сметана, но без мляко)
100мл. прясно мляко
бял или черен пипер за поръсване
Кашкавал или друго подобно сирене за наръсване
по желание могат да се прибавят шунка, кренвирши, пушено месо или друг колбас

Приготовление:
Маслото се стопява на котлона и към него се прибавят настърганото сирене, сметаната и млякото.Поръсваме по желание с бял или черен пипер. Оставя се да се стопи малко сиренето(ако има нужда се прибавя още мляко) Трябва да се получи по-рядък сос. Сол аз лично не слагам, защото сиренето е бая соленко, но по желание може да посолите. Намазваме тавичка с масло, нареждаме разрязаният на цветчета(не прекалено малки) карфиол(ако имаме колбас, го разпределяме равномерно) и заливаме с приготвеният сос. Слагаме да се запече във фурната до порозовяване и малко преди да го извадим, поръсваме с настърган кашкавал.

Тази рецепта е много вкусна и бърза, а карфиола може да бъде заменен с броколи или дори картофи. Начинът на приготвяне е същият. Ако нямате синьо сирене, може да го замените с топено или пушено, но вкуса е вече друг.

Добър апетит!
Активен

www.natalyna.multiply.com

Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
« Отговор #62 -: 11 Юни 2006, 18:35:02 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Ето една словашка рецепта.

Пълнени вафли

Супер калорични, но толкова вкуснииии!

Продукти:

2 или 3 вафлени кори
250 г захар(може и по-малко)
1 кутия сладко кондензирано мляко
100г орехи
200г масло

Слагаме захарта в тенджерка и карамелизираме до златисто(не трябва да е тъмна). Прибавяме кондензираното мляко, счуканите орехи и маслото и бъркаме до образуването на еднородна маса. След това сваляме от огъня и още малко бъркаме. С все още топлата смес намазваме дебело едната вафлена кора и я покриваме с другата(ако искате, може да разделите сместа и да повторите, т.е се слагат три кори). Слагаме отгоре нещо тежко и оставяме за се сгъсти и да се охлади. След като сместа е вече твърда режем на ромбоиди с остър нож. Отгоре може да украсим с линии разтопен шоколад.

Ако успея утре да я направя, ще пусна и снимки!

* Pylneni vafli.jpg (68.7 KB, 500x375 - видяно 3099 пъти.)
« Последна редакция: 12 Юни 2006, 19:52:30 от natalyna » Активен

Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
« Отговор #63 -: 12 Юни 2006, 08:24:39 »
zoia
Калфа
**
Публикации: 157

Ел. поща
Здравейте!
 Не знам дали тази рецепта е словашка /правила съм я преди 15-16 г. като ученичка/,но се получават страхотни  вафлички.Само че в пълнежа слагахме 1 кутия халва плюс всичко друго,което е написала Наталина.За съжаление в наши дни /в Пловдив/ не съм виждала да продават вафлени кори. Ако някой знае къде има,моля да каже.

Някога,когато в училище имаше трудово обучение,ни водеха да помагаме в един сладкарски цех.Та рецептата я бях откраднала от там. А на вафличките им казваха  ТАСЛАДЖИ

Наталина, браво ,че си се сетила,остава да намерим само вафлени кори в БГ.

Активен
« Отговор #64 -: 12 Юни 2006, 20:01:55 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Зоя, това с халвата звучи страхотно, но аз тук пък нямам халва, така че ще опитам, чак когато се върнем от БГ.

Днес ги направих и спокойно мога да кажа, че следващият път, ще ги направя с две кутии кондензирано мляко, но варено в кутиите. Тогава няма смисъл от карамелизираната захар. Вкуса е същият, а така захарта ми се видя доста. Трябваше да охладя сместа доста преди да я намажа, че ми стоеше малко течна, но вкуса е страхотен. А и понеже вафлените ми кори бяха по-малки, сложих повече и се получи много вкусно. Определено препоръчвам да се хапват с ягоди - комбинацията е страхотна!

ПС. Момичета защо не проверите за вафлени кори в Била или Метро. Тук ги продава във  всеки супермаркет при бишкотите, бисквитите или хляба!
« Последна редакция: 12 Юни 2006, 20:07:51 от natalyna » Активен

« Отговор #65 -: 12 Юни 2006, 21:12:40 »
sladka hapka
Модератор
Гурман
Публикации: 4169

Ел. поща
lВ Билла и Метро няма със сигурност от тези кори. За съжаление. Звучи като страхотен сладкиш.
Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #66 -: 25 Юни 2006, 09:18:06 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Торта Рафаело (Raffaello)

Блат:

за 26/28 см форма

6 яйца
180г захар
160г пресято брашно

Подготвяте формата, като я намазвате с масло и посипете с брашно или грис.
Разделят се белтъци и жълтъци, като първо се разбиват белтъците на гъст сняг. После се разбиват жълтъците и захрта на пяна. Прибавят се постепенно белтъците, като вече се бърка леко с дървена лъжица. Накрая до въздушната смес, леко се забърква пресятото брашно.

Пече се в предварително загрята фурна - при горем и долен огрев, тавата се слага на най-ниското ниво и се пече на 170-180 C, при фурна с горещ въздух(вентилатор) на второ ниво от долу на горе на 160-170 C, за около 30-40 мин.
Приготвения блат се реже на три.

Крем

1 консерва подсладено кондензирано мляко / около 400г
250г меко масло
около 100 г кокосови стърготини(може да сложите и повече, ако ви се стори, че крема е по-рядък).
(по желание 100г настърган бял шоколад, но може да ви се стори доста сладко)
Първо се разбива маслото и по малко се прибавя  кондензираното мляко като се бърка непрекъснато с миксер, до получаване на пухкав крем и после се прибавят стърготините. Така приготвения крем се оставя за около час-два да се стегне хладилника.

Сглобяване(как бих го направила аз):
Блата може да се сиропира леко с ром или някаккъв сироп, компот или мляко. Маже се с крема, като между редовете може да сложите ягоди, малини, банан, ананас или друг плод. Отгоре се намазва с крема и се посипва с кокосово брашно. ако ви остане крем, прибавете му още кокос и оформете топчета, които топвате в бял шоколад и овалвате в кокос. Може да полеете и цялата торта с бял шоколад.

Това си е моя измислена рецепта и съм много доволна от резултата! Блата е този който си правя винаги за торти, а крема е взет от крема за фалшивите топчета Рафаело, но вместо със сухо мляко, с кондензирано. Не съм го карамелизирала(както за други рецепти), не съм го варила(както Моренка беше правила за една своя торта). Стана превъжодно!

Тъй като аз я правих за рожден ден, е украсена по-празнично, но следващият път ще я направя с топчета ала Raffaello както съм описала. Вкуса е божествен!

* Torta za 1 godishnina na Dani - 1.jpg (51.41 KB, 500x375 - видяно 2285 пъти.)

* Torta Raffaello - razrez.jpg (56.64 KB, 500x375 - видяно 2255 пъти.)
« Последна редакция: 28 Ноември 2007, 23:21:21 от natalyna » Активен

« Отговор #67 -: 26 Юни 2006, 11:42:57 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Джинджифилова лимонада(концентрат)

1 ч. ч. ситно накълцан джинджифил
1 ч. ч. вода
1 ч. ч/ прясно изстискан сок от лимон(още по-добре от лимета)
1 ч. ч. захар

Сложете водата и джинджифила в блендер и разбийте добре. Ако имате сокоизтисквачка, може да изтискате получената маса с нея ако не, в тензух или марля. Прибавете към получения сок лимоновия сок и захарта - бъркайте добре до пълното разтваряне на захарта.Ако е нужно може да прибавите захар. Напълнете в бутилка и сложете в хладилника да се охлади. Прибавяйте по една-две чaени лъжички от този концентрат към чаша вода(още по-добре газирана), прибавете лед, листо от мента или маточина, може и някакъв плод.

Активен

« Отговор #68 -: 11 Юли 2006, 20:08:09 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Домашен кетчуп

2 кг домати
250г лук
250г ябълки
2 червени чушки( не слагам) иначе става по-гъсто
2 лютиви чушки или лъжичка лютив пипер(по желание)
1 глава чесън
2 карамфилчета
5 зрънца черен пипер
5 зрънца бахар
2 дафинови листа
2 ч. л сол
1 ч. л джинджифил(по желание, аз не слагам)
1/8 л оцет(тук ползват за консервиране 8%, но става и с обикновен)
180г захар

Всичко без захарта се смесва( аз слагам подправките в торбичка от тензух) и вари 2 часа, като от време на време бъркаме. След това махаме пoдправките и пасираме сместа до гладкост.
Накрая прибавяме захарта и още малко варим - около15 мин.
Aз пълня средни бурканчета(стига за едно готвене за 3-4 души) и стерилизираме 20 мин. на около 80°C.  От това количество продукти стават около 4-5 бурканчета.

После ползвам като готов сос за спагети, само прибавям кайма, шунка или късчета месо и зеленчуци. Става и за сос за по-тлъсти меса. Голяма вкусотия!
« Последна редакция: 11 Юли 2006, 20:40:24 от natalyna » Активен

« Отговор #69 -: 11 Юли 2006, 21:18:30 »
Скарлет
Главен Готвач
Публикации: 543

Натали, имам два въпроса относно кетчупа.Рецептата ме заинтригува и тъй като домочадието много обича кетчуп,реших да я пробвам.
1.Ябълките сладки или по-кисели трябва да бъдат?
2.Доматите трябва ли предварително да са обелени?
Активен
« Отговор #70 -: 11 Юли 2006, 21:27:27 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Скарлет, ябълките е добре да са по-сладки, щото въпреки че се скага захар, доматите си киселеят. Не че няма да стане с кисели, но ще се наложи да бухаш повече захар после.

Вместо да си играеш да белиш доматите, мини първо сместа през цедник(аз правя така), кожичките си остават там и после пасирай! Така се махат и семената на доматите!
Активен

« Отговор #71 -: 11 Юли 2006, 21:34:03 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8732
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Нат, благодаря за рецептата - непременно ще пробвам и нея, в къщи много обичаме кетчупа.
Скарлет, аз доматите минавам през машинка, която дели и люспите и семето, колкото и малко да е количеството.
Активен

« Отговор #72 -: 11 Юли 2006, 21:35:49 »
Скарлет
Главен Готвач
Публикации: 543

Много мерсинки,момичета!
Ще се пробвам! bigsmile
Активен
« Отговор #73 -: 30 Август 2006, 10:41:24 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Чешки печени бухти

200мл хладко прясно мляко
80гр захар
80гр масло или олио
3 жълтъка или 2 яйца
щипка сол
500гр брашно
7г суха мая или 20г прясна
плодове за пълнене - боровинки, череши, вишни, кайсии, сливи или разни мармалади, мак или разбита извара със захар и стафиди...
омесваме, оставяме да втаса, с ръце размачкваме на кора(около 1 см. дебела), режем на правоъгълници и пълним с плодовете или друга плънка. Завиваме добре и редим в намазнена тавичка една до друга. Намазваме леко с мазнина отгоре и оставяме да втасат. После печем на  220°C около 20 минути, до зачервяване.

Рецептата е подходяща и за машинa за хляб!

* cheshki buhti.jpg (87.39 KB, 500x375 - видяно 1926 пъти.)
« Последна редакция: 10 Август 2007, 17:45:44 от natalyna » Активен

« Отговор #74 -: 30 Август 2006, 14:40:05 »
sladka hapka
Модератор
Гурман
Публикации: 4169

Ел. поща
Нат, благодаря отново за интересната рецепта. Бухти, които не се пържат, със игурност ще влязат в списъка на фаворитите ми!!! Този уикенд непременно ще ги пробвам. (през седмицата децата ядат разни корн флейксове или подобни, а ние с баща им - мюсли).
Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Ahoj от Чехия и natalyna « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio